Letné prazdniny

hana_xbionicsphere
Moderátor
9. máj 2018

Aké máte plány na leto? Pôjdu deti do tábora alebo sa o ne postarajú starí rodičia?

erikaemkina
9. máj 2018

Letné prázdniny , ako stále doma ale verím že sa to aj zmení a niekam si s dcérkou vybehnem ..
No uvidíme , ved sa nenudíme .. 🙂😉

majocka24
9. máj 2018

som na materskej s mladším a leto budeme viac tráviť u rodičov na dvore 🙂 samozrejme pôjdeme do hory na výlet k vode , nebudeme zas tak celkom na dvore 🙂

ferihegy
9. máj 2018

leto domka na teraske a u babky.

hettinka
9. máj 2018

@hana_xbionicsphere postarám sa ja a manžel, nejaká dovolenka a primestsky tábor

hana_xbionicsphere
autorModerátor
9. máj 2018

Pozrite ponuku táborov u nás v x-bionic sphere, okrem denných táborov ponúkame aj pobytový tábor.

nikuska265
9. máj 2018

No keďže v auguste čakáme prírastok,tak s deťmi budem doma nemusím im hľadať iné riešenia alebo zaťažovať babku s dedkom,ktorý pomáhajú aj počas školského roka. Budeme si robiť výlety,budeme využívať rôzne akcie v okolí a aquapark 😉

majik66
9. máj 2018

Prazdniny budem travit s detmi ja a samozrejne chystame sa na vylety po okoli. My si prazdniny spravime aj pocas roka. Pokial su deticky male aj to sa da 🙂

terezka1947
10. máj 2018

Mame problem,dve deti,ziaden stary rodič,dovolenku mozme zobrat po 2t,co budeme robit mesiac zatial neviem,kedze skolu nemame a ine skolky,casto.sukromne,maju naokolo uz plny stav.....synovia maju 3a6,co tazko rozdeliť,takze mi tento rok este ostava najst skolku,buduci rok snad tabor.....a sporiť cely rok,aby som zvladla dva mesiace prazdnin.
Sa divim,ze riesime v nasom state kadeco,ake poriesit tak prazdniny v lete,kedy by ozaj stacilo mesiac vyriesit,keby taj existovala statom zriadena,podporovana institucia,kde by deti vedeli chodit mesiac,ci suvisle 2t,kedy by ich nebolo pootebne rozhadzovat kazdy tyzden inde....ano,starsie deti to zvladnu,male nie
Tazko potom.aj pracujucim rodicom je vybrat si dovolenku tak,aby mohli byt spolu ako rodina chvilu v lete spolu.
D
Takato institucia by vyrazne v lete pomohla,lebo prazdnin je vela,dovolenka rodica to nevie pokryt...a zase,neda sa ani utiahnut deti a tabory pocas jedneho mesiaca,tu by pomohol prispevok od statu nejaky.

kvetinka75
10. máj 2018

@terezka1947 no žiaľ, u nás je taká situácia, že každý si musí pomôcť sám. Aj po finančnej stránke. Tiež sme to riešili škôlkou v júli a potom tábormi aj 3 týždne. Tie denné neboli až také drahé ako týždenné, tak sa to ako tak dalo. Len treba ich zahlásiť čím skôr, lebo stav bol do 2 týždňov naplnený. Leto treba riešiť v predstihu, aby mali deti miesto. Zbytočne sa potom ľudia rozčulovali že kam s deťmi, keď si to nechali na poslednú chvíľu. Je to dosť 9 týždňov prázdnin.

terezka1947
10. máj 2018

@kvetinka75 problem je,ze byvame pri vacsom meste,v meste skolky maju medzi sebou dohody,zatvaraju s beru si deti....z dedin nechcu,maju naplnene kapacity z mesta,sukromne su drahsie....a tabory tyzdenne u nas su cca 90-100e tyzden ....takze su to polozky,sukromnu skolku si tento rok budem.musiet zaplatit...miesto mam,jasne,ze sa to nehlada mesiac dopredu. Ale myslim,ze zriadit v kazdom meste nejake miesto,kde by deti chodievali a stat by rodicom na skolku,ci tabor prispieval by nebol zly napad a urcite rodicmi vitani....si zober,ze nie su len ketne prazdniny,je ich cez rok dost...a dvaja rodicia to nedaju len tak lahko,takze za mna....do nejakych 12r. Nech by stat prispieval na taketo nieco.

kvetinka75
10. máj 2018

@terezka1947 no mne to hovoriť nemusíš, tiež sme si tým prešli. Toto je nevýhoda dedín. Nie sú tam také možnosti ako v mestách. A odkiaľ si alebo kde sú také drahé denné tábory? Veď trošku cez 100,-eur stoja niektoré týždenné. U nás napr. v centre voľného času stojí týždenný denný tábor 45,eur. Je to síce dosť, ak má niekto 2 deti , príp. viac, no ale čo má človek robiť. Musí aj s týmto rátať. U nás nie je zo strany štátu taká starostlivosť o rodiny s deťmi, takže ak si niektoré plánuje deti a počet, musí žiaľ prizerať aj na túto stránku. Ako bude riešiť takéto situácie. U nás býva takýto tábor aj cez jarné prázdniny, takže ďalší týždeň som mala vykrytý.

hettinka
10. máj 2018

Denný tábor sa u nás pohybuje okolo 50-80€ v malom meste, v Žiline od 70€ vyššie a kľudne aj vyše 100€. Jazykový s lektorom alebo roboticky aj 150€

Treba si uvedomiť, že prázdniny sú na oddych a nie aby ich dieťa cele trávilo niekde v inštitúciách. To potom vôbec nemusia byt. Treba do vziať dovolenku s otcom aj na striedačku, pripadne sa dohodnúť s kamoškami a deti si postrážiť sj navzájom, bude im aj veselšie v partii. Alebo nájsť študentku VS a zaplatiť jej babysitting Napr 3-4 deti.
Ja mám medzi deťmi väčší odstup, takze v krajnom prípade nutnosti stráži staršia mladšieho na pár hodín.

sunnyhoney03
10. máj 2018

@terezka1947 no vela by si chcela 🙂 narocna je tato doba keby aspon platy take boli aby si clovek mohol dovolit tabory ci sukromne skolky a pod.

maruski99
10. máj 2018

My pôjdeme na dovolenku k moru asi to bude chorvátsko...a ostatné dni budeme tráviť doma a u starých rodičov..to lebo veľmi rýchlo ubehne, takže sa nebojím toho, že by sme sa nudili...

dzipsi
10. máj 2018

No my musíme zaistiť tábory, nejaká dovolenka, leto je dosť dlhé na pokrytie všetkých týždňov, našťastie máme aj starších synov, čo niečo vykryjú. Pre rodičov je to poriadna logistika.

terezka1947
10. máj 2018

@hettinka ved jasne,ze si rodic zoberie dovolenku...dva tyzdne jede.dva tyzdne druhy...a mesiac treba vyriesit.....a este su pocas skolskeho roka dalsie dni prazdnin....
Nie vsetci sme IBA neschopni,co si veci a deti zariadit nevedia
Ale myslim,ze mnohi rodicia ma chapu....

terezka1947
10. máj 2018

@kvetinka75 veru...ozaj cena vyssia,ale ked ma clovek male deti,tak niekde ich dat musi...nemoze nechat doma...no nic,len sporit pocas roka.

hettinka
10. máj 2018

@terezka1947 ja som nepísala, že je niekto neschopný. Ale si aj iné riešenia ako iba drahe tábory a škôlka. Bežne cez prázdniny som mala synovych kamosov na návšteve aj niekoľko dni, zadarmo. Aspoň aj môj syn mal program a pohral sa.

terezka1947
10. máj 2018

@hettinka vaz si takych ustretovych kamaratov,aj rodinu....ja rodinu blizku nemam a z 90%su deti kamosiek u starych rodicov,ci riešení cez rodinu....cize aj keby som chcela,nemozem im ponuknut svoje strazenie a naopak,potom si vypomôcť ich strazenim.

hettinka
10. máj 2018

@terezka1947 hm, potom ešte skús nejakú susedku - študentku, ktorá by bola ochotná vziať dieťa do parku alebo na výlet za nejakú menšiu sumu. Veľa stredoškolákov a vysokoškolákov hladá brigády len občasné, nechcú pracovať celé leto.
Ja som síce cez prázdniny doma 6 týždňov, ale zvyčajne si hľadám nejakú prácu na privyrobenie k nízkemu platu a deti berieme na dovolenku na 1-2 týždne, potom sme už doma. Staršia si už robí od minulého roka program sama, s mladším absolvujeme na striedačku vláčiko-výlety a kúpaliská v okolí, no je to pre neho aj nuda a tiež vôbec nie lacné, možno aj miniem viac, ako keby som ho dala do prímestského tábora (cestovné/benzín, vstupy, zmrzliny, niekedy aj obed...). Takže som rada, ak mu príde kamoš na celý deň a pohrajú sa futbal na dvore, s LEGOm, alebo sa inak zabavia. Ja mam volno, akurát im navarím dobroty a pozerám, nech sa nezrania.
Škoda, že dnes už tie vzťahy takto nefungujú, naši rodičia také problémy nemali, cele leto sme boli spolu partia vonku, starší mali na starosť mladších a najdeli sme sa raz doma, raz u susedy...
Tábor, ak už vyberáme, tak riešime skôr niečo zmysluplné, nielen "odkladanie dieťaťa", takže bol napríklad na detskej univerzite (to bolo relatívne dostupné, ale behom 5 minút plné, treba sedieť pri PC, ked spustia prihlasovanie), na jazykovom s lektormi (to bolo super na AJ, ale drahé ako šľak) a tento rok chce robotiku (to je tiež drahé...).
Starých rodičov už nezaťažujem strážením detí, mama ešte na dôchodku robí a otec už je starší. Berú jedno z detí na týžden na dovolenku, ale radšej by som hádam bola, keby aj nebrali ... lebo niekedy som si nie istá, kto koho vlastne "stráži".

terezka1947
10. máj 2018

@hettinka vies,niekedy staci blba zhoda nahod,zopar umrti za sebou,stahovanie....a nemas uz komunitu blizkych....studentky,to kapitola sama o sebe.
Nevadi...zivot ide dalej,zaklad,aby bolo zdravie ostatne je riesitelne...ved deticky vzdy male nebudu a rastu rychlo. Len ked som citals tuto diskusiu,tak mi napadla taka nejaka institucia,kt.by deti zastresil a bola aj cenovo dostupna....lebo dat za tabor tyzdenny skoro 100e je dost,no ale zase chapem,ta cifra tiez nieco obnasa a strazit deti,robit program,varit im...tiez treba zaplatit.

hettinka
10. máj 2018

@terezka1947 inak, niektoré školy robia aj školské tábory, a niektoré firmy firemné pre deti zamestnancov. Skor si myslím, že štát by mal matke a otcovi detí do 10 rokov dávať aspon 2 týždne platenej dovolenky navyše, v inštitúciách deti trávia času viac než dosť. Často sú v školke, škole, na krúžkoch od rána do večera, rodiča sotva vidia 😞

terezka1947
10. máj 2018

@hettinka to mas pravdu,toto by bolo ozaj najsuper riesenie

norika30
11. máj 2018

@hana_xbionicsphere dobry den je nejaka zlava pre Samorincanov???

wieruska1
11. máj 2018

mne sa nozik vo vacku otvara ked pocujem to stat sa ma postarat, stat ma prispiet, stat ma zariadit, stat, stat, stat. Kristusak snad su to moje deti a sme si ich spravili dobrovolne, s vedomim ake dlhe su prazdniny. Ak stat nieco nariaduje mamicky sa biju do prs aka to nespravodlivost ale brat z neho to ano . U nas lepime kedze dispozicii su len svokrovci presne 1 tyzdne. Ani viac ani menej 🙂 Tyzden tabor pobytovy, tyzdnen denny, tyzden svokrovci, 2 tyzdne dovo ja pripadne ocr, pripadne to ddajako polepim s kamaratkami a svagrinou 1 tyzden muz dva tyzdne spolu.

hettinka
11. máj 2018

@wieruska1 berieš OČR? Takze tiež využívaš “štát”.
Ja som obetovala kariéru a učím na škole, kým sú deti malé. Každý si pomáha ako vie...

tilly
11. máj 2018

my mame blizko starych rodicov, ktori si deti radi zoberu, ale toto leto to vyzera tak, ze si urobime volno aj my a budeme cele leto spolu cela rodina

tilly
11. máj 2018

@wieruska1 aj mne, presne, nechapem, preco si niekto mysli, ze by sa o neho mal starat stat???

tilly
11. máj 2018

@hettinka ja tiez tak.. ved na pracu a karieru bude do 70tky casu dost 😉

wieruska1
11. máj 2018

@hettinka vyuzijem moznost ktora tu uz je ano, ale nefnukam za instituciou na odkladanie deti. Ty si obetovala karieru a aj to je moznost. Ja robim vsetko pre to aby to nejako fungovalo spolu. Samozrejme, ze sa to neda vo velkom a mnohe som musela odlozit na nikdy. Pre mna to nejaka zasadna obet nebola. Ako som spominala vyssie, deti som si robila dobrovolne s vedomim, co to obnasa. A teda este aj s tym, ze cjcem byt s nimi a nie ich silou mocou niekde odlozit. Ja cjhapem ze nie vzdy a vsade sa to da. Nie kazdy zamstnavatel dovoli precerpanie dovolenky, pripadne dlhsiu nepritomnost, ale prazdniny su kazdy rok rovnako dlho a v rovnakom case. Mam cely rok sa na to organizacne pripravit a nie byt v juni zmateny co teraz.