PORADŇA - Pýtajte sa odborníčky na výživu

janka_bazant
28. apr 2016

Zdravé stravovanie - to je nekonečná téma, najmä ak sa chcete udržať "vo forme". Preto sme si dnes do diskusie pozvali odborníčku - výživovú poradkyňu Kristínu Krištúfkovú. Pýtajte sa jej v našej diskusii čokoľvek, čo vás v súvislosti so správnou výživou zaujíma, a v priebehu dňa vám bude postupne odpovedať. Pripojí sa k nám v čase 14:00-16:00 a 17:30-18:30, a ak by náhodou zistalo niečo nezodpovedané, dokončíme zajtra.

Kristína Krištúfková je odborníčka na výživu a ochranu zdravia, a spoluzakladateľka projektu zdravého gurmánstva Foodlover.sk. Jej príbeh a aktivity si môžete pozrieť aj tu: http://foodlover.sk/o-nas/pribeh/

martina_19
28. apr 2016

Dobrý deň / ahoj,
zaujímalo by ma, či Zlatý Bažant Radler 0,0 % môžu konzumovať aj celiatici, príp. ktoré jednotlivé druhy sú vhodné aj pre celiatikov.
ďakujem
marián

Ahojte, volám sa Kristína Krištúfková a ako výživová poradkyňa pôsobím v rámci blogu a teraz už aj firmy FoodLover.sk, odkiaľ ma možno už niektoré poznáte. Dnes som tu pre Vás s poradňou ohľadne stravovania a aktívneho životného štýlu. Čokoľvek vás na túto tému zaujíma, pýtajte sa ma prosím na tomto fóre. Otázky mi môžete posielať už od tejto chvíle. Teším sa na Vás 🙂

vnikav
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant ahoj prosím ťa aké potraviny zaradiť do jedálnička aby som pribrala? Ďakujem

matus_bazant
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant Ahoj Kristína, mňa osobne by zaujímalo, čo si dať na raňajky, aby som nebol po príchode do práce hneď hladný 🙂 Či existuje nejaká osvedčená raňajková kombinácia, ktorá človeka zasýti na dlhšie obdobie...

ivankajar
28. apr 2016

Dobrý deň chcem sa opýtať čo deti a radler??? Je to vhodné dávať deťom ochutnávať "cucnúť" z radlera aj keď je 0,0% dakujem za odpoved

matus_bazant
28. apr 2016

@ivankajar Ahoj Ivan, na to odpoviem ja - z pozície zástupcu značky - naša firma neodporúča predávať ani ponúkať naše výrobky mladistvým (pod 18 rokov) bez ohľadu na to či obsahujú alebo neobsahujú alkohol.

@martina_19 ahoj, pokial viem, tak by spominany produkt lepok obsahovat nemal- technologia vyroby by mala pripadnu pritomnost tejto latky v surovinach eliminovat, odporucam ale urcite s radlerom zacat v malych davkach a opatrne.

@vnikav ahoj, na zdrave priberanie a udrziavanie hmotnosti urcite odporucam zaradit do jedalnicka viac potravin obsahujucich proteiny: maso, vajicka, ryby, mliecne vyrobky- tvaroh, syry. Takisto je dobre pridat takzvane zdrave tuky: oriesky, kokosovy olej, avokado.

matus_bazant
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant Avokádo je mňam 🙂

purinkaa
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant Ahoj Kristinka, chcela by som skusit pohanku. Vies mi odporucit vhodnu kombinaciu s nou, aby to bolo chutne a zaroven zdrave 🙂? Odporucas jest pred/po sporte 🙂? Dakujem 🌺🌺🌺

@matus_bazant ahoj, osvedcena kombinacia na ranajky su urcite vajicka, idealne doplnene zeleninou a orieskami, alebo slaninkou. Dobra alternativa je aj tvaroh, syry, popripade sunka s vysokym podielom masa. Ak siahnut po pecive, tak urcite celozrnne a malo by byt v mensine 🙂

@purinkaa ahoj, pohanka je vyborna prave na dodanie energie po sportovom vykone, naviac obsahuje latku nazyvanu rutin, ktora posilnuje steny nasich ciev. Co sa tyka formy konzumacie, vyborna je jednoducha kasa z varenej lupanej pohanky, ktoru vies varit bud vo vode, alebo v mlieku, idealne je pridat si tam skoricu, vanilku, popripade kakao, takisto ovocie. Dobre skusenoti mam aj s pohankovymi vlockami, tie ale treba pred konzumaciou namocit minimalne na pol hodinu, inak su totiz celkom tvrde. Vyborna je aj pohankova muka, je ale v porovnani s beznymi mukami trochu tazsia a hutnejsia, takze je dobre ju kombinovat s inymi, popripade pouzit viac kypridla.

kim_rossi_stuard
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant Ahoj Kika, prosim ta opis nam neaky vzorovy jedalny listok- taky bezne dostupny aspon na 1den, ked sme na materskej/ rodicovskej - cize namaha fyzicka nie je prave na dennom poriadku, ak nepocitam nahananie batolata po byte/dome, objavovanie kamienkov, travicky a chrobacikov na dvore a bezne domace prace- varenie, ukladanie veci a hraciek, zehlenie a pod....dakujem za vsetky mamicky 😵 nech je z coho sa odrazit k tej vyvazenej strave

@kim_rossi_stuard ahoj, pre jednoduchost posielam linky na nas blog s receptami - idealne ranajky su napriklad toto: http://foodlover.sk/kokosova-omeleta/, obed: http://foodlover.sk/panenka-peceny-sladky-zemia... , vecera: http://foodlover.sk/chrumkavy-jarny-salat/. Urcite je vhodne konzumovat aj lahke jedlo doobeda- idealme ovocie, a lahke jedlo poobede- napriklad probioticky jogurt. Netreba ale ani zabudat na pitny rezim- 1,5 az 2 litre vody denne, spanok- minimalme 7 hodin denne, ten pohyb by sme sa mali snazit zaradit 3x tyzdenne minimalne 20 minut.

janka_bazant
autor
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant Kristinka, vsade sa hovori, ze treba jest male porcie ale castejsie pocas dna. Myslis ze toto je naozaj nevyhnutne univerzane pravidlo pre vsetkych? pretoze mne napriklad vyhovuje jest jedno vacsie hlavne jedlo pocas dna (obed) a potom mozem uz aj menej...

@janka_bazant urcite je velmi dolezite vediet pocuvat svoje telo a v ramci moznosti ho respektovat. Kazdy z nas je iny a tak je samozrejme ze na kazdeho moze platit nieco ine. Je velmi tazke popisovat vseobcne aplikovatelny jedalnicek a preto sa priklanam k personalizovanemu pristupu a poradenstvu. Takze sa citis dobre a nemas ziadne obmedzenia urcite jedz tak ako Ti to viac vyhovuje, no s prihliadnutim na zlozenie jedal a objem porcii 🙂 .

lorela
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant A kde siahnuť po "celozrnnom pečive" keď na Slovensku také neexistuje?

@lorela urcite odporucam vyskusat biopekaren v Dunajskej Luznej, link tu: http://www.biopekaren.sk/

alenocka83
28. apr 2016

Zdravim Vas, moje otazsky Vas mozno aj pobavia -no chcela by som poznat Vas nazor. Je kvaskovy chlieb zdravsi ako "nekvaskovy"? A kvaskovy je teda len ten, ktory sa tak vola? Alebo ako sa este da zistit, ci je chlieb kvaskovy?
Existuje nieco take ako zdrave a nezdrave kombinacie potravin? Vcera som napr. zachytila, ze kurkumu je vhodne kombinovat s ciernym korenim,.. ktore dalsie kombinacie potravin/surovin odporucate alebo prave naopak nie su vhodne?
A od ktorého veku môze kurkumu aj dieťa? Aky mate nazor na miso-pasty? Aj tie su vhodne uz pre batolata?
Dakujem za odpovede. Pekny den 🙂

ivankajar
28. apr 2016

Je radler kaloricky?

@alenocka83 Dobry den, pojem kvaskovy chlieb vznikol na zaklade charakteristickej pripravy tohoto produktu- pripravuje sa bez pouzitia drozdia, tradicnou recepturou len z muky a vody. Teoria hovori, ze takto pripraveny chlebik neobsahuje ziadne aditiva, stabilizitory ci regulatory chuti a zarucuje tak zachovanie velkeho mnozstva mineralov a vysokeho obsahu vlakniny a aj preto je lahsie stravitelny. Co sa tyka nespravnych kombinacii surovin, vo vseobecnosti existuju dvojice, ktore sa neodporuca konzumovat sucasne, napriklad suroviny a vyzivove doplnky obsahujuce zelezo sucasne s vitaminom C (kyselinou askorbovou), ale aj s kurkumovu- obe latky su silne antioxidanty a sposobuju neziaduce interakcie. Dalej neodporucam konzumovat sojove produkty v sprievode s masom, soja totiz na seba navazuje hemove zelezo a tak ho nevstrebavame. Velmi dobrou kombinaciou potravin je napriklad probioticky jogurt, pripadne acidko a celozrnny vyrobok, vzajomne prispievaju ku spravnemu fungovaniu hrubeho creva. Kurkumu ani ine koreniste, alebo vyrazne dochucovadla batolatam podavat neodporucam, optimalne by som s nimi zacala co najneskor to pojde a aj to v mensich mnozstvach na uvod.

ronny_9
28. apr 2016

@ivankajar na taku istu otazku som sa chcela aj ja spytat🙂 som zvedava uz aka bude odpoved, aj ked si myslim ze je dost kaloricky, kedze su tam urcite same sladidla

@ivankajar Dobry den, radler samozrejme dodava nasmu telu energiu, no v porovnani s inymi komercne dostupnymi sladenymi napojmi obsahuje aj latky, ktore su zdraviu prospesne, konkretne vykazuje antioxidacnu aktivitu co ma za nasledok znizovanie oxidativneho stresu v nasom organizme. Dalej ma velmi priaznivy pomer sodika a draslika co vplyva pozitivne na nas srdcovocievny system, udrziavanie vody v organizme a napriklad aj kontrakcie svalov.

@ronny_9 A este doplnam, vsetky sacharidy, ktore su v radleri su prirodneho povodu.

macko35
28. apr 2016

chcem sa spýtať,čo je vhodné večer po cvičení?Nevadí aj pohár Radlera?Ďakujem

lusu
28. apr 2016

Prosim vas súšene banány su este osladené cukrom? Alebo su bez. Myslím tie bez jogurtu a čokolády. Dakujem.

@macko35 Vecer po cviceni by som optimalne volila bud ovocie, alebo jogurt, no pri velkom hlade su vhodne aj bielkoviny (syr, sunka, masko, vajicko) a zeleninka.

@lusu Co sa tyka susenych bananov, zavisi na sposobe ich opracovania vyrobcom, cize by som sa urcite o tom informovala u predajcu, popripade v bioobchodoch urcite najdete take, ktore nemaju ani ziadne ine konzervanty a pridavne latky.

lusu
28. apr 2016

@vyzivovaporadkyna_bazant dakujem za odpoved.