Otvorene o cukre - Sladká poradňa! Pýtajte sa na všetko čo Vás zaujíma ...

radovan_cukor
6. júl 2015

Poraďme si navzájom. Cukor v domácnosti možno využiť mnohými spôsobmi. Zaujíma vás aký je rozdiel medzi hnedým a trstinovým cukrom? Radi by ste sa dozvedeli ako cukor vplýva na váš organizmus a prečo je tradičný slovenský biely cukor cennou potravinou? Spýtajte sa na čokoľvek, rád vám odpoviem!

karotka12
6. júl 2015

@radovan_cukor Aký cukor je navhodnejší pre malé deti? Cukrit potrebujeme, rano caj a preto okrem medu, je aky cukor vhodny pre deti? Co znamena vyraz hnedy cukor, ked nejake mamicky sa rozpravaju, ze hnedy cukor je lepsi ako biely, aky je medzi nimi rozdiel? A samozrejme uz ked ste polozili otazku v uvodnom prispevku aky je rozdiel medzi hnedym a trstinovym cukrom a ktory cukor je naj pre ludi, z hladiska zdravia. Za odpoved dakujem

radovan_cukor
autor
6. júl 2015

@karotka12 ďakujem za opýtanie. Med je výborné sladidlo. Čo sa týka cukru - hnedý cukor je buď nerafinovaný, alebo čiastočne rafinovaný vznikajúci kryštalizovaním šťavy z cukrovej repy,alebo cukrovej trstiny. Môže sa však vyrábať aj obohatením bieleho rafinovaného cukru o prídavok trstinovej melasy. Má výraznú arómu i chuť s nádychom karamelu. Trstinový cukor sa vyrába len z trstiny a je charakteristický prirodzenou zlatistou, alebo hnedastou farbou.Trstinový cukor môže mať niekoľko foriem podľa technológie "výroby" (demerara, muskovado, turbinado) Z výživového hľadiska je takmer jedno ktorý z týchto cukrov použijete. Rozdiel je hlavne v chuti a aróme. Pre deti môžete použiť ktorýkoľvek z týchto druhov. Dôležité je len strážiť ich množstvo (z kalorického hľadiska) a mať na pamäti, že cukor navodzuje stav nasýtenia, preto ak dieťa horšie papá, nie je dobré ho zahltiť sladkým pred jedlom, alebo samotným sladkým jedlom. Tiež treba dbať na ústnu hygienu, po konzumácii, aby baktérie zubného plaku nedostali príležitosť metabolizovať cukor priamo na zúbkoch.

anti13
6. júl 2015

Dobrý deň chcem sa spýtať ohľadom zdravia a zdravšieho životného štýlu o ktorom sa teraz veľa hovorí. Zaujímalo by ma aký cukor je podľa vás najzdravší čiže s čím doporučujete sladiť ak sa chceme trošku zdravšie stravovať 🙂 dakujem za odpoveď 🙂

slavka128
7. júl 2015

Prosim VaS,kde vsade sa vyraba slovensky cukor? Lebo viem,ze cukrovary sa zatvarali. Hlavne ma zaujima trstinovy cukor,nie hnedy.

zuzka_puska
7. júl 2015

dobrý deň, mňa by tiež zaujímalo, prečo, resp. v čom spočíva škodlivosť klasického bieleho cukru?? Ten hnedý je v čom zdravší, lepší?? A vedeli by ste poradiť aj, ako odučiť dieťa od cukru/medu? 🙂 Malá sa čistej vody nechce ani dotknúúť, pýta len medíkový čajík, a neviem či je to vhodné čo sa týka zdravia, najmä zubov. Ďakujem

jerry
7. júl 2015

Dobrý deň, v našej rodine sa spotrebuje veľmi veľa bieleho cukru, používame ho hlavne na zakrmovanie včiel, počula som však že niektorý nie je veľmi vhodný. Obsahuje údajne soľ a nejaké iné prísady , hlavne ten akciový čo má maličké kryštáliky . Je teda cukor niektorý cukrovejší a niektorý menej? Vinári sa tiež občas sťažujú, že po pridaní akciových cukrov im to nevykysne. Po rozpustený vo vode sa na povrchu urobí pena. Dá sa vôbec zohnať ešte klasický poctivý cukor s veľkými kryštálmi pre včelárov vo veľkých vreciach? Ďakujem

nela_cukor
7. júl 2015

@anti13 Pekný deň, anti! Zdravý životný štýl je predovšetkým harmonický životný štýl, kedy je kalorický príjem vyvážený optimálnym pohybom. Mnohí ľudia si myslia, že odstránením cukrov – sacharidov zo stravy budú žiť zdravšie. Treba sa mať pri tomto tvrdení na pozore. Sacharidy(cukry) majú veľa priaznivých zdravotných účinkov, pretože organizmu dodávajú omnoho viac než len energiu. Optimálna strava každej osoby staršej ako 2 roky obsahuje aspoň 55 % energie zo sacharidov. Strava obsahujúca uvedené množstvo sacharidov má byť dostatočne pestrá, aby zabezpečovala nielen dostatok vlákniny, ale i všetky ostatné esenciálne zložky potravy. Dobré zdravie zabezpečujú sacharidy všetkých druhov i foriem. Pokiaľ ide o samotný príjem cukru, pozor si treba dávať predovšetkým na skryté cukry, ktoré zbytočne navyšujú kalorický príjem. Nachádzajú sa napríklad v sladených nápojoch. Z výživového hľadiska je lokálna produkcia, teda v prípade Slovenska repný cukor, pre organizmus vždy lepšou voľbou. Pre ľudské telo sú najvhodnejšie tie potraviny, ktoré sa vypestovali, alebo dochovali v preň prirodzenom prostredí. V prípade cukru tento faktor súvisí najmä s lokálne pestovanou cukrovou repou, z ktorej sa cukor získava. Na Slovensku sa táto plodina pestuje ekologickejšie ako vo väčšine krajín EÚ. Používa sa menej hnojív, ale aj menej prípravkov na ochranu rastlín - pesticídov a herbicídov. Samotný proces výroby cukru na Slovensku je veľmi tradičný a v priemyselnej podobe prebieha kontinuálne už od roku 1831. Možno ho zároveň považovať za ohľaduplný k životnému prostrediu. Finálny produkt - cukor sa získava šetrnou extrakciou z tejto plodiny. Cukor navyše nestojí pridlho v skladoch a necestuje cez pol sveta. V súčasnosti je veľmi obľúbený trstinový cukor, ktorý sa často označuje za zdravší. Toto tvrdenie treba brať s rezervou. Z pohľadu chemického zloženia je trstinový aj repný cukor takmer 100% sacharóza s rovnakou kalorickou hodnotou. Rozdiel je v chuti, keďže sa jedná o rozdielne plodiny. Trstinový cukor obsahuje stopové množstvo minerálov, ktoré je však vzhľadom na konzumované porcie cukru zanedbateľné. Zdravé sladenie rovná sa predovšetkým sladenie s mierou. Dbajte najma na kvalitu sladidla, či už sa jedná o cukor, med, alebo napríklad aj sirup. Sladiť môžete skutočne podľa svojej chuti. Optimálne pre zdravie sú najmä prírodné sladidlá. Príjemný deň prajeme.

nela_cukor
7. júl 2015

@slavka128 Pekný deň prajeme, Slavka. Po zmenách v cukrovarníckom sektore zostali na Slovensku aktuálne funkčné už len dva z 5 cukrovarov, ktoré pokrývajú celú produkciu. Cukrovar v Seredi, ktorý v súčasnosti patrí pod koncern Agrana a predáva výrobky pod značku Korunný cukor a cukrovar v Trenčianskej Teplej, patriaci do skupiny Nordzucker a predávajúci pod značkou SweetFamily. Cukor od slovenských výrobcov spĺňa najvyššie európske kvalitatívne a hygienické štandardy. Spotrebiteľ vďaka tomu dostáva bezpečný a čistý produkt, ktorý bol vhodne skladovaný, balený a expedovaný. Pri kúpe má zákazník tiež istotu že sa jedná o slovenský cukor, ktorý má jasný pôvod a pri jeho výrobe, skladovaní či uvádzaní na trh boli splnené všetky hygienické a kvalitatívne požiadavky. Treba však mať na pamäti, že skutočne slovenský, teda na Slovensku vyprodukovaný je len repný cukor (kryštálový, krupicový a práškový), ktorý sa získava zo slovenskej cukrovej repy. Trstinový cukor je z dovozu, keďže u nás sa cukrová trstina nepestuje. Trstinovému cukru, ktorý sa predáva pod vyššie uvedenými značkami môžete plne dôverovať. Slovenskí výrobcovia garantujú jeho kvalitu, optimálne skladovanie, jasný pôvod a hygienické štandardy. Príjemný letný deň prajeme.

stano4000
7. júl 2015

dobry den ako je to s cukrom v javorovom sirupe? ake je jeho zlozenie? dakujem!

nela_cukor
7. júl 2015

@zuzka_puska Milá Zuzka, trstinový aj repný cukor sú získavané z prírodných plodín a v oboch prípadoch sa jedná o čistú sacharózu.
Nie je pravda, že biely cukor je škodlivý, pokiaľ sa konzumuje s mierou a celkový kalorický príjem je vyvážený vhodným pohybom. Tradičného slovenského bieleho repného cukru sa nemusíte obávať. Predovšetkým preto, že sa jedná o miestny produkt. Z výživového hľadiska je lokálna produkcia pre organizmus vždy lepšou voľbou. Pre ľudské telo sú najvhodnejšie tie potraviny, ktoré sa vypestovali, alebo dochovali v preň prirodzenom prostredí. V prípade cukru tento faktor súvisí najmä s lokálne pestovanou cukrovou repou, z ktorej sa cukor získava. Na Slovensku sa táto plodina pestuje ekologickejšie ako vo väčšine krajín EÚ. Používa sa menej hnojív, ale aj menej prípravkov na ochranu rastlín - pesticídov a herbicídov. Samotný proces výroby cukru na Slovensku je veľmi tradičný a v priemyselnej podobe prebieha kontinuálne už od roku 1831. Možno ho zároveň považovať za ohľaduplný k životnému prostrediu. Finálny produkt - prírodný cukor sa získava šetrnou extrakciou z tejto plodiny.
V súčasnosti je veľmi moderná konzumácia hnedého alebo trstinového cukru z dôvodu domnienky, že sú tieto produkty zdravšie ako tradičný biely repný cukor. Nie je to však celkom pravda. Trstinový cukor síce obsahuje viac zostatkových minerálnych látok, ktoré mu dodávajú hnedastú farbu, no vzhľadom na bežne konzumované množstvo je objem týchto minerálnych látok len stopový. Hnedý cukor svojou príjemnou arómou evokuje charakter trstinového cukru, jedná sa však o biely repný cukor, ktorý získava zlatistú chuť a exotickú arómu obohatením o melasu, alebo iné karamelové sirupy. Zo zdravotného hľadiska je rozdiel medzi bielym, hnedým a trstinovým cukrom zanedbateľný.

Je prirodzené, že si Vaše dieťatko pýta prisladený nápoj. Už malinké dieťa inštinktívne pije sladkasté matkino mlieko a dokonca aj pre našich predkov bola sladká chuť vždy veľmi dôležitá. Signalizovala dostatočné množstvo energie a ochranou pred chorobami. Preto sú receptory sladkej chuti už na špičke jazyka, umožňujú tým rýchlu kontrolu potravy. Ľudské telo je jednoducho už nastavené na prijímanie cukru a túžba po sladkom je časťou obranného systému, ktorý sa formoval u človeka stáročia. Skúste do čajíku pridávať medu postupne menej, aby si zvyklo na menšiu intenzitu sladivosti. Nepíšete aký má dieťa vek. Ak už je väčšie, určite vynechajte továrensky sladené a bublinkové nápoje a spoľahnite sa radšej na kvalitné prírodné sladidlá. Maškrtky by dieťa tiež malo konzumovať obmedzene, lepšie v prírodnej forme. Je sezóna ovocia, treba využívať dary prírody, ktoré aktuálne dozrievajú. Prajeme Vám krásny letný deň.

heeedka
7. júl 2015

Dobrý deň, prečítala som si vyššie uverejnené príspevky. Tiež ma zaujíma rozdiel medzi bielym a hnedým repným cukrom. Myslela som si, že hnedý cukor je "lepší" než biely kvôli tomu, že nie je rafinovaný. Je to pravda? Nie že by som vedela, čo je to rafinácia 🙂 Len som zachytila ten trend, že hnedý je lepší ako biely. Takže moje poznanie v tejto veci je veľmi povrchné, ale rada sa poučím 🙂

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@anti13 je ťažké povedať ktorý cukor je najzdravší. Každopádne viem že klasický cukor je nevyhnutný pre činnosť mozgu a jeho zdravý vývin. Mozog totiž veľmi nedokáže spracovať energiu z iných zdrojov. Zo zdravotného hľadiska je úplne jedno či sladíte bielym, hnedým, alebo trstinovým cukrom, rozdiel je v chuti a aróme. Zloženie je takmer rovnaké. Sacharóza z repného a trstinového cukru je identická. Ak chcete zdravo sladiť je dobré striedať rôzne druhy sladidiel, ale odporúčam len prírodné sladidlá, ako med, javorový sirup, cukor, stéviu, aztécky cukor a pod. Toto všetko sú prírodné sladidlá. Avšak treba vedieť, že napr. stévia je síce takmer bez kalórií, ale na druhej strane nemá vplyv na glykemický index, takže sa môže stať že chuť na jedlo Vám ostane. Navyše nie každému chutí, keďže má špecifickú príchuť. Naproti tomu cukor navodzuje pocit sýtosti pomerne rýchlo, preto je napr. ak držíte líniu, jesť sladký dezert nie po jedle ako je zvykom ale pred. Potom už nebudete mať taký hlad a skonzumujete menej. Med je skvelé sladilo, ale aj on má pomerne vysoký obsah kalórií, takže aj tu treba strážiť príjem. Tiež treba dávať pozor na kvalitu medu. Pri cukre sa nemusíte báť, je to zdravé sladidlo, jediné čo musíte strážiť je jeho množstvo. To treba prispôsobiť druhu metabolizmu ktorý máte, a hlavne životnému štýlu, aby príjem neprevyšoval výdaj. Tiež treba po konzumácii sladkých jedál dodržiavať ústnu hygienu, ale to platí aj pre med či javorový sirup. Je dôležité tiež strážiť si príjem sladených nápojov, ktoré sú najčastejšie sladené glukózo-fruktózovým sirupom v rozumnej miere.

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@slavka128 Cukor sa v súčasnosti na Slovensku "vyrába" v dvoch cukrovaroch v Trenčianskej Teplej a v Seredi. Trstinový cukor sa u nás nevyrába, u nás je surovinou cukrová repa. V našich zemepisných šírkach nie sú vhodné podmienky pre pestovanie cukrovej trstiny. No obe spoločnosti k nám pravý trstinový cukor dovážajú. Predávajú ho pod obchodnými značkami Sweet Family a Korunný cukor.

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@zuzka_puska dobrý deň prajem, V čom spočíva škodlivosť klasického bieleho cukru? To je veľmi dobrá otázka tiež sa ju často pýtam a nedostal som na ňu dodnes relevantnú odpoveď. Pokiaľ sa cukor konzumuje v primeranom množstve, nemá žiadne škodlivé účinky na organizmus. Je to však zdroj energie, preto jeho príjem má byť racionálny. Že je hnedý cukor zdravší ako biely považujem za mýtus. Jedná sa takmer o čistú a identickú sacharózu. Je tam síce maličká prímes minerálnych látok (toto často používajú tí čo to tvrdia ako argument) , ale ich množstvo je vzhľadom ku množstvu konzumovaného cukru úplne zanedbateľné. V podstate možno považovať biely cukor za čistejší cukor. S odúčaním dieťaťa od cukru/medu Vám žiaľ neviem poradiť. Preferencia sladkej chuti je v prírode prirodzená, zrejme s tým to bude mať súvis. Našim deťom sladké neodopieram, pokiaľ to s ním nepreháňajú. Je ale fakt že pijú často len čistú vodu. Možno niektorá z mamičiek tu bude mať pre Vás nejaký dobrý tip. Čo sa týka zúbkov, tam pomôže len ústna hygiena a neplatí to len pre cukor. Baktérie zubného plaku žiaľ sklovinu atakujú, preto je dobré ich pravidelne čistiť.

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@jerry cukor od našich výrobcov určite neobsahuje soľ ani iné prímesy. Spĺňa tie najvyššie medzinárodné štandardy. Keď používate cukor od našich výrobcov máte istotu že sa jedná o čistý cukor, ktorý má jasný pôvod, nestál niekde v nevhodných skladovacích podmienkach aj niekoľko rokov a neputoval v kamiónoch po celej európe a pod.
Neviem aký "akciový" cukor máte konkrétne na mysli, keďže na pultoch predajní sú rôzne druhy od rôznych výrobcov. Veľkosť kryštálov závisí od dĺžky kryštalizácie (čím dlhšie tým sú väčšie), takže určite to nie je ukazovateľom kvality. Veľkosť kryštálov sa prispôsobuje požiadavkám trhu. Menšie kryštály sa zase skôr rozpúšťajú.
Cukor vyprodukovaný na Slovensku je takmer čistá sacharóza s obsahom takmer 100 % takže pojem "slabší cukor" môžme vylúčiť, na to sú prísne kontroly. Klasický poctivý cukor od Slovenských výrobcov sa určite zohnať dá, ale nie vo veľkých vreciach. Nájdete ho pod obchodnými značkami Korunný cukor, alebo Sweet Family. Balí sa do spotrebiteľských 1kg papierových balení. Žiaľ vo väčších baleniach sa do maloobchodu nepredáva.

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@heeedka Dobrý deň. Je dobré že sa pýtate,lebo kto sa veľa pýta sa veľa aj dozvie 🙂 Rozdiel medzi bielym a hnedým repným cukrom je v tom, že na výrobu hnedého repného cukru sa používajú kryštály bieleho cukru, ktoré sú následne ofarbené trstinovou melasou, ktorá mu dodá špecifickú chuť a arómu. Trstinový cukor je farebný prirodzene, keďže nie je dočisťovaný do takého stupňa ako repný cukor. (Proces čistenia je pomerne nákladný, preto by bol neekonomický). Rafinácia znamená v podstate proces čistenia, pri ktorom sa produkt zbavuje nežiadúcich prímesí. To znamená že repný cukor je takmer identický s trstinovým, akurát je vyčistený (rafinovaný) do vyššieho štádia čistoty (belosti). V podstate sa jedná o čistejší cukor. Ako som už uviedol v iných mojich príspevkoch, to že hnedý cukor je zdravší považujem za mýtus. Jeho opodstatnenie pre použitie osobne vidím v inej chuti a aróme,ale nie v zdravotnom hľadisku.

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@stano4000 Dobrý deň, Javorový sirup je zložený hlavne z vody a sacharózy. Nájdu sa v ňom aj menšie mmožstvá Glukózy a Fruktózy. Okrem nich obsahuje aj niektoré minerálne látky, hlavne Mangán a Zinok ale aj Horčík, Vápnik, Draslík a Železo. Plus menší obsah vitamínov hlavne skupiny B. Jedná sa o pomerne drahé , aj keď chutné sladenie 😝 . Pozor treba dávať na množstvo konzumovaného sirupu, keďže má podobne ako med ešte vyšší obsah kalórií ako cukor.

heeedka
7. júl 2015

@radovan_cukor Ďakujem za odpoveď. Takže aj hnedý repný je rafinovaný a následne prifarbený melasou? Neviem prečo mám nejako zafixované, že ta rafinácia nie je dobrá 🙂 Možno je to len jeden z mýtov, ktoré sa na nás lepia...

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@heeedka Rado sa stalo. Hnedý sa dá vyrobiť aj z trstiny, trochu iným postupom, ale u nás sa väčšinou pod označením "Hnedý cukor" jedná o biely repný cukor ofarbený trstinovou melasou. Áno dá sa to považovať za mýtus, rafinácia je ok - viď Wiki ... 🙂

bibinka78
7. júl 2015

Mozem len podakovat za odpovede ktore som hladala k mojim otazkam na ktore sa mamicky uz pytali.Chvalim moznost sa takto dozvediet viac 😉

keira
7. júl 2015

@radovan_cukor vsak sacharoza je disacharid glukoza plus furktoza

alexanotbad
7. júl 2015

@radovan_cukor cukor je zdrave sladenie? rafinacia nie je skodliva? vid Wiki? Prepacte, ale to nemyslite hadam vazne....

nela_cukor
7. júl 2015

@alexanotbad ďakujeme za príspevok. S tým cukrom je to náročné, žiaľ, spája sa s ním množstvo mýtov, pričom jedným z nich práve je, že cukor je škodlivý, nezdravý a podobne. V prvom rade treba povedať, že nadmerná konzumácia cukru, ale aj tukov či bielkovín nie je zdravá. Je na každého vlastnom uvážení, ako príjem energie vyváži vhodnou pohybovou aktivitou.
Pokiaľ ide o samotný cukor, treba ísť na to zdravým sedliackym rozumom. Človek sladkú chuť prirodzene vyhľadáva od svojho narodenia. Už malé dieťa inštinktívne pije sladkasté matkino mlieko a dokonca aj pre našich predkov bola sladká chuť vždy veľmi dôležitá. Signalizovala dostatočné množstvo energie a ochranou pred chorobami. Preto sú receptory sladkej chuti už na špičke jazyka, umožňujú tým rýchlu kontrolu potravy. Ľudské telo je jednoducho už nastavené na prijímanie cukru a túžba po sladkom je časťou obranného systému, ktorý sa formoval u človeka stáročia. V súčasnosti, keď sa pohybujeme oveľa menej ako naši predkovia, je zároveň veľmi dôležité príjem cukru sledovať, dbať na jeho kvalitu a konzumáciu sladkého vyvažovať dostatočným pohybom. Obrazne povedané, nemusíte sa báť naservírovať svojej rodine v nedeľu pocukrovaný kúsok koláča a ponúknuť ku káve i kocku cukru, ak si popoludní doprajete povedzme ľahkú prechádzku.
Už to, že máme schopnosť rozoznávať sladkú chuť v ústach nám napovedá, že naše telo cukor potrebuje ako prirodzenú súčasť potravy. Činnosť svalov a mozgu je toho príkladom. Nie je náhoda, že keď zjeme niečo sladké, ľudovo povedané, lepšie nám to myslí. Rovnako aj pri fyzickej aktivite. Ak cítime úbytok energie, je to práve cukor, čo nás dokáže doslova postaviť na nohy. Mozog je orgán, ktorý ako zdroj energie pre svoju činnosť potrebuje práve cukor a veľmi rýchlo odhalí, ak ho chceme „oklamať“ umelým sladidlom. V ústach sa síce vytvorí signál, že prichádza niečo sladké, no telo spozná, že sme mu dodali náhradu a želaný prílev energie sa nedostaví. Pocit hladu sa zvýši. Zaujímavosťou je, že aj keď mozog dnešného človeka tvorí asi len dve percentá telesnej hmotnosti, spotrebuje až 20 % z celkovej energie.
Pokiaľ ide o rafináciu, skutočne sa netreba tohto pojmu obávať, rafinácia, nie je nič iné a očistenie cukru, čím získa svoju charakteristickú belosť. Vďaka snehobielej farbe a kryštalickej štruktúre si stále veľa ľudí myslí, že cukor je akýmsi chemickým produktom. Nie je to však pravda. Cukor sa na Slovensku získava tradičným spôsobom, pri ktorom sa z cukrovej repy vyťaží sladká zložka, ktorou je práve cukor.
Určite nechceme nikoho nútiť, aby menil svoje stravovacie návyky a nasilu zaraďoval cukor do jedálnička, určite nie. Skôr chceme túto potravinu v jej slovenskej kvalite ľudom priblížiť a trošku aj bojovať s mýtami, ktoré sa s cukrom spájajú. Cukor je jednou z mála potravín, v produkcii ktorej je Slovensko stále sebestačné, máme naozaj kvalitný cukor, ktorého produkcia má bohatú tradíciu.

janinah
7. júl 2015

@radovan_cukor Viete mi poradiť nejaký cukor,ktorý by bol vhodný na výrobu kompotov a džemov pre diabetika? Nemyslím umelé sladidlá.Ďakujem,Jana.

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@keira áno správne, sacharóza sa skladá z molekuly glukózy a molekuly fruktózy, je to disacharid

radovan_cukor
autor
7. júl 2015

@janinah Dobrý deň prajem, ďakujem za otázku, ale tu sa necítim kompetentne odpovedať. Mimo umelých sladidiel by som sa skúsil poobzerať po stévii, alebo aztéckom cukre a skúsenostiach s nimi. S nimi môžte rátať ako s prírodnými donormi sladkej chuti, no pochybujem o ich konzervačných schopnostiach. Preto si myslím, určitú časť cukru podľa mňa nebude ľahké pri džemoch, alebo zaváraninách nahradiť inou prírodnou zložkou, hlavne kvôli konzervačným účinkom. Ale konkrétne receptúry k tomuto nemám. Ospravedlňujem sa. ☹ Prípadne prosím ľudí, ktorí majú skúsenosti s takýmto konzervovaním, aby sa podelili o svoje skúsenosti.

irenaliza
7. júl 2015

@radovan_cukor
do súťaže som poslala básničku, ale fotky sa mi tam nenahrali, neviem či môžem, ale aspoň sem pridám a snáď to bude platiť, ak nie nevadí, super cukrový týždeň, teším sa

alexanotbad
7. júl 2015

@nela_cukor Rozumiem tomu, ze ako pracovnicka SCS ani nemozete mat iny nazor. Ale nie je fer, ze ludi zavadzate a poskytujete im nepravdive informacie.
Mna by zaujimalo, ci napr. mate skoncenu CHTF alebo inu primeranu skolu, aby ste sa mohli erudovane vyjadrit k takymto zasadnym veciam.
Existuje mnozstvo studii, ktore potvrdili a stale potvrdzuju skodlivost rafinovaneho cukru. Najnovsie je dokazane, ze cukor v takej forme je pre organizmus ovela skodlivejsi ako tuky.
Ano, nas mozog potrebuje energiu, potrebuje jej vela a vie ju ziskat jedine prostrednictvom glukozy, lenze tu jej neposkytne rafinovany biely cukor. Ten sa sice rýchlo vstrebáva do krvi, ale nase telo zareaguje zvysenim produkcie inzulinu z pankreasu, ktory rapídne znižuje hladinu cukru v krvi. Nízka hladina v krvi spôsobí, že náš mozog nemá energiu a nemôže pracovať. Nie ako pisete vy. Glukozu potrebnu na fungovanie si ziskava z inych zdrojov.

Nehovorim o obezite, zvyseni volnych radikalov, depresiach, moznej cukrovke...atd.

A obrazne povedane mali by sme sa bat naservirovat rodine pocukrovany kolac, lebo nase telo prijma aj tak dost vela skryteho cukru v roznych inych potravinach.

Nemyslim si, ze nasi profesori na vysokych skolach alebo uznavani vedci pisu nezmysly. Cize treba vzdy povedat aj B a nielen A, ktore cloveku lepsie vyhovuje.
Samozrejme je na kazdom, ako sa sam rozhodne a aku stravu konzumuje on a jeho rodina.

Ale nepiste prosim Vas, ze cukor je zdrave sladenie!!!!

nela_cukor
8. júl 2015

@alexanotbad Ďakujeme za názor a prajeme príjemný deň!

nela_cukor
8. júl 2015

@irenaliza Aké krásne fotky! Samozrejme, akceptujeme ich do súťaže. ďakujeme aj za básničku a prajeme veľa sladkých letných chvíľ!