VÝMENA RECEPTOV + SÚŤAŽ: Varíme bez cukru...

matus_bazant
15. máj 2017

Mnohí z nás sa snažia sledovať si koľko cukru počas dňa do seba dajú. Nie vždy je to jednoduché a nie vždy človek odolá pokušeniu na niečo dobré... 🙂 Ako sa hovorí, "dokážem odolať čomukoľvek, okrem pokušeniu (v podobe zákusku)" 😀 😂 😅 Ja som na sladkosti vyťažený, preto by ma potešili nejaké dobré tipy na menej sladké koláčiky 🙂

Podeľte sa s nami o vaše obľúbené recepty bez cukru, so zníženým obsahom cukru alebo také v ktorých je nahradený cukor nejakým iným, zdravším sladidlom.

Päť z vás odmeníme balíčkom osvieženia s Radlerom 0,0% Light a piatim pošleme kuchársku knihu 7 chutí piva. 🙂

dominika6
15. máj 2017

@matus_bazant
fitness cheesecake,u nás TOP..za pár minút urobený,ľahký a namiesto cukru je med..pridávam recept..

Korpus:
100 g ovsených vločiek
50 g orechov
1 vajíčko
voda (podľa potreby)
1 lyžica medu

Krém:
500 gramov hladkého tvarohu
½ bieleho jogurtu
1 vajíčko
2 lyžice medu
cca 15 jahôd
1. Rozmixujeme orechy a zmiešame ich spolu s ovsenými vločkami. V miske rozšľaháme vidličkou vajíčko, ktoré do nich pridáme a poriadne premiešame, spolu s lyžicou medu. Ak treba, aby cesto poriadne držalo, pridáme trošku vody. Postláčame do hrudky. Rúru dáme rozohriať na 170 stupňov.
2. Cesto dáme na dno korpusu a poriadne poutláčame tak, aby bolo pri krajoch trochu hrubšie.
3. Tvaroh zmiešame s jogurtom, rozšľahaným vajíčkom a medom
4. Nanesieme polovicu krému na korpus a poukladáme naň cca polovicu nakrájaných jahôd. Na ne nanesieme zbytok krému. Necháme piecť 20 minút.
5. Po vybratí necháme cheesecake vychladnúť. Následne ozdobíme zvyškom jahôd. 🙂

s1m.one
15. máj 2017

Ahoj, my doma nejeme cukor, ale ak chceme zrešiť, tak mám skvelý recept: pol hrnčeka susených hrozienok, 1 hrnček struhaneho kokosu, 100ml kokosového oleja (alebo podla chuti) všetko pekne spolu zamiesat a "napchat" silikonovú formu na kocky ladu - ja mam jahodky 🙂 potom dam formu do chladnicky a po stuhnuti sa môže papkat 🙂 dufam, že vyskúsate a bude chutiť 🙂

katinka1406
15. máj 2017

ahoj ja zvyknem robitk kinder rez , tvaroh , vajicka , med,horka cokolada kokos , kakao , prAsokdo peciva,.. vajcka rozdelíme na zltky a bielky. V miske vysšľaháme zlltky s medom.pomalinky do zmesi pridáme kokos, kakao a prások do peciva. všetko dokladne premiesame.ked to mame tak sa to vyleje na plach a pecie sa to cca 10 minut ,potom vlastne tvaroh s medom zmiesame , nakoniec vrstime a ked to mame tak roztopime cokoladu s kuskom masla alebo oleja ja zvyknem nad parou a polejeme ... je to vinikajuce .. moja dcerka to miluje a my tiez :D bru chut

jance333
15. máj 2017

Banánovo-mrkvový chlebík s orechami

1 hrnček múka celozrnná
0,5 hrnčeka vločky ovsené mixované
0,5 hrnčeka orechy mleté
0,5 hrnčeka biely jogurt smotanový
2 PL (nemusí byť) olej kokosový
2 ks vajíčka
3 ks poriadne zrelé až prezreté banány
1 stredne veľký ks mrkva
4 - 6 PL med
1 ČL sóda bikarbóna
0,5 ČL soľ
0,5 hrnčeka ovocie sušené (slivky, hrozienka, marhule, ...)

Veľkosť hrnčeka vyberajte podľa veľkosti banánov - menšie banány - stačí 2 dl hrnček, väčšie banány - 2,5 dl hrnček. Ovsenné vločky si zmixujeme na múku, orechy pomelieme, zmiešame s celozrnnou múkou, soľou a sódou. Pridáme posekané sušené ovocie (samozrejme umyté. hrozienka na chvíľu zalievam vriacou vodou,aby zmäkli, môžu sa aj pomlieť, lepšie osladia koláč). Ja pridávam aj za hrsť nahrubo sekaných (nalámaných) orechov.

Použijeme poriadne zrelé banány, čím sú sladšie, tým menej medu je treba. Popučíme ich vidličkou, mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme med - množstvo podľa chuti (4 poriadne lyžice nám stačili s prehľadom). Primiešame vajíčka, jogurt, kokos.olej (nemusí byť, orchy sú mastné dosť).

Do tekutej zmesi primiešame suchú a vareškou poriadne premiešame. Dáme do vymastenej chlebíkovej formy (ja mám najradšej sklenenú) alebo malého plechu - zapekacej misky. Necháme cca 10 min. postáť. Rúru vyhrejeme na 170 - 180 stupňov (teplovzdušnú s ventilátorom na 150 - 160). Koláč je veľmi vláčny, takže mu pečenie bude trvať aj 50 - 60 min. Pečieme pomaly, hlavne keď je v chlebíkovej forme a je hrubý, v plochej forme sa urobí trochu rýchlejšie, no 40 - 50 min. počítajte aj tak. Treba kontrolovať. Keď sa pečie rýchlo zvrchu, prikryjeme alobalom.

Chlebík vyberám z formy,keď je spolovice vychladnutý, z plechu až pri krájaní.

mirkagr
15. máj 2017

Špaldové parené buchtičky - na tomto si pochutíme všetci 🙂

teplé mlieko 1 šálka, špaldová múka hladká 3 šálky, čerstvé droždie 1 ks, rozpustený kokosový olej 3 PL, med/javorový sirup/agave 3 PL, ovsené vločky 3 hrste, kusok soli

Cesto– Mlieko som si prihriala na sporáku s medom a pridala som droždie. Nechala som odpočívať 5 minút, dokiaľ sa droždie nerozpustilo. Potom som do mlieka pridala múku, ovsené vločky, olej, soľ a premiešala. Cesto som vybrala na pomúčenú dosku a vypracovala na nelepivé cesto. Spracovávala som cca 5 – 10 minút a nechala kysnúť v miske pod handrou 45 – 60 minút.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm a rozkrojila ho na stredne veľké štvorce. Každý štvorec som naplnila domácim lekvárom (cca 1 ČL) a zabalila do tvaru buchty. Buchty paríme v hrnci na dierkovanej podložke dobre prikryté cca 5 – 8 minút. Podávame ihneď. Najlepšie posypané makom a rozpusteným kokosovým olejom, či maslom. mnaaaaaam

evulienkaslx
15. máj 2017

Domáce „Bounty“

Potrebujeme:
strúhaný kokos 70 g
kokosový olej 2-3 PL
med 1 PL
čokoládová poleva ( horká čokoláda, 50 g (aspoň 70%-ná), kokosový olej, 1 ČL, štipka
soli)

Postup:
V miske zmiešame kokos s medom a kokosovým olejom. Podľa potreby pridáme viac oleja, aby bola hmota lepkavá a formovateľná.
Masu necháme stuhnúť v chladničke pár minút.
Rukami tvarujeme tyčinky, ktoré obalíme v čokoláde a odložíme do chladu.

erikaemkina
15. máj 2017

Ak je na niečo nesladké chuť tak si dáme Banánové palacinky bez cukru a muky
Potrebujeme
1 vajíčko
1 banán
ovocie alebo džem podľa chuti

Na prípravu zdravych palaciniek bez cukru a múky budete potrebovať len banány a vajíčka. Z jedného vajíčka a banánu pripravíme tri palacinky
Banány roztlačíme vidličkou
K roztlačenému banánu pridáme vajíčko Dôkladne zmiešame a pripravíme husté cesto
Cesto vylejeme na rozpálenú panvicu v malých množstvách , používame po troška olej
Na koniec pridáme džemik alebo ovocie

🙂 Dobrú chuť🙂

matus_bazant
autor
15. máj 2017

@erikaemkina Toto som už skúšal a je to výborné! 🙂

erikaemkina
15. máj 2017

@matus_bazant skvelé a nič zložité 🙂

kvetinka75
16. máj 2017

tak tie vajíčkové placky robím aj ja,
ešte mám ďalší oblúbený recept:

nastrúham 2 väčšie jablká, vytlačím z nich šťavu, ktorú odložím bokom
v druhej miske zmiešam asi 50g ovsených vločiek, toľko isto kokosu, ak dám viac vločiek, pridám viac kokosu
a 1-2 polievkové lyžice kakaa. Podľa toho, či máte radi viac alebo menej kakaové.
K tomu pridáme med - podľa chuti. Stačí tiež lyžička, príp. 2 ak chcete viac sladké.
Pridáme postrúhané jablká, poriadne premiešame. Postupne pridávame šťavu z jablk do takej konzistencie, aby sa dali robiť gulky. Tie potom obalíme v orechoch, kokose, mandliach. Kto má na čo chuť.

sklenarova
16. máj 2017

Tak keď mám chuť na sladké a zároveň zdravé a rýchle,idem na čokoládovú nadychanu raw penu,postup je ľahký,takže ho zvládnu aj menej zdatny v kuchyni ;)
INGREDIENCIE:
2 avokáda
2 banány (také zelensie viac ako žlté,určite nie mäkké alebo hnedé)
3 PL holandského kakaa
2 Pl medu
1/2 CL mletej škorice
1/2 CL rumovej arómy
1 šálka silnej kávy
Oriešky na dozdobenie/ prípadne drobné ovocie na vrch
A okrúhle piškóty

POSTUP:
Osupeme,nakrájame a rozpucit vidličkou banány a 🥑 .Pridame kakao,med, škoricu,rumovu arómu, premiešame a potom ponorným mixérom vymixujeme do hladkej nadychanej peny bez hrudiek. Do pohárov dáme na spodok namočené piškóty vo vychladnutej káve,navrstvíme penu,posypeme orieškami,prípadne drobným ovocím (čučoriedky,jahody,maliny..) ,necháme odležať v chladničke na hodinu- hod. a pol a vychutnávame si..

matus_bazant
autor
16. máj 2017

@sklenarova Toto znie zaujímavo, viem, že kolegyňa si robievala niečo podobné... Musím vyskúšať. Avokádo je super, ja mám veľmi rád aj dobré guacamole... 🥑 😎

sklenarova
16. máj 2017

@matus_bazant naša malá ma atopický ekzém,dlho sme hľadali dobrého odbornika,až sme skončili pri pani,ktorá nám pomohla úpravou stravy,mala je zdravo a my s ňou- toto je jeden z nich,tak smelo do toho!Určite nesklame!;)

matus_bazant
autor
16. máj 2017

@sklenarova Určite skúsim! 🙂

greta123
16. máj 2017

Moje banánové rafaello s mandľou
Ingrediencie:
2 veľké zrelé banány
180 g tofu biele natural
2-3 polievkové lyžice kokosový olej
mandle, kokos strúhaný
Postup:
do mixéru nadrobíme tofu, rozmixujeme dohladka, pridáme dobre zrelé banány a zmixujeme. Potom pridáme 2-3 polievkové lyžice kokosový olej, aby boli tuhšie. Ak nie sú banány dobre zrelé, pridáme podľa chuti stéviu, javorový sirup, čo máte k dispozícii. Aby banány nezhnedli môžu sa pokvapkať citrónovou šťavou. Postupne pridáme kokos a spracujeme na hmotu, z ktorej sa dajú tvarovať guličky. Do každej guličky zabalíme ošúpanú mandľu a obalíme v kokose. Guľky skladujeme v chladničke, nakoľko kokosový olej má tendenciu sa v teple rozpustiť. Sú výborné! Dobrú chuť!

astarte123
16. máj 2017

Moja najobľúbenejšia gaštanová torta (bez cukru a bez múky):
Cesto: 8 vajec a 2 kocky gaštanového pyré - žĺtky zmiešame s gaštanovým pyré a primiešame tuhý sneh z bielkov, pečieme približne 45 minút pri 170°C

Plnka: 2 šľahačkové smotany (alebo šľahačky v prášku a 300 ml mlieka), 1 kocka gaštanového pyré - najprv zo smotany ušľaháme šľahačku a zmiešame ju s gaštanovým pyré

Upečené rozdelíme na dve alebo tri pláty, potrieme kyslým lekvárom a gaštanovou plnkou. Zvyšnou plnkou natrieme aj povrch torty. Dozdobíme.
Ja zvyknem ešte urobiť želatínovú plnku z višňového kompótu a želatíny - osvieži to celú tortu.
Možno nevyzerá lákavo, ale je jednoduchá na prípravu a veľmi chutná.

jahodka30
16. máj 2017

KOLÁČ Z OVSENNÝCH VLOČIEK

400-500 g rozmixovaných vločiek
2vajcia
1,5 KL soda bicarbona
1,5 KL škorice
500-600 ml mlieka
1,5 oleja , ja davam trosku oleja a roztopeneho masla trosku
3-4 lyžice medu
1tvaroh jemný

Vsetko zmiešať, najskor suche a pridavat mokre
Vyliat na papier a navrch poukladat platky jablka abo cucoriedky alebo nejake ovocie, trošku to pritlačíme do cesta
Pečieme na 200 ° , 25-30min

výborný a rýchly koláčik....🙂

geokatka
16. máj 2017

no pekne, provokujete so sladkým, keď my máme tehotenskú cukrovku a musím mať diétu

geokatka
16. máj 2017

aj keď teda mám zakázané všetko sladké, dokonca aj med, ale aj tak prispejem aj ja svojou troškou. manželovi strašne chutia ovsené cookies, takže si základnú dávku upravujem tak, aby som spotrebovala celé 250g maslo. vždy sme si ich brávali aj na turistiku, keď som ešte na turistiku mohla chodiť.
Cookies:
suroviny na cesto:
100 g ovsených vločiek
175 g hladkej múky (niekedy nahrádzam špaldovou)
175 g trstinového cukru (dávam menej alebo nahradím trochou medu)
140 g masla
1 vajce
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžička škorice (škoricu milujeme, tak dávam viac podľa chuti)
70 g sušených brusníc
50 g vlašských orechov ( niekedy orechy aj nedávam alebo nahradím lieskovcami alebo mandľami)
postup: najskôr zmiešame všetky sypké suroviny, pridáme zmäknuté maslo a vajce, prisypeme brusnice a orechy. rukami zmiešame a z cesta vytvoríme valček o priemere cca 5 cm, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. potom z valčeka nakrájame kolečká, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 min. na 180 stupňov. 🙂

ferihegy
16. máj 2017

Fantastické RAW torty, čo netreba s výčitkami svedomia likvidovať na trenažéri vo fitku 🙂 Bez cukru a múky !

Recepty si tvorím sama, podľa chuti.
Základom cesta sú vždy buď oriešky, hrozienka, mandle, kokos, kokosový olej, med, melasa, agave sirup ....
Dobru chut 🙂

kittyjuliette
16. máj 2017

Ja ti odporucam kupit hlavne kvalitny protein (ideal cokolada,vanilka,cookies) a s tym vies vycarovat doslova divy uzasnej chuti,bez zbytocneho cukru a ideal dokonca na veceru😉
Skvele su proteinove palacinky,shake s mliekom,kde si vies pridat prip.ovocie ake lubis,alebo ak si lenivy ako ja🙈 a vecer ta prepadne chut na nieco mnam,vymiesaj nizkotucny tvaroh jemny s proteinovym praskom,mnaaaaam,chuti to ako vyborny termix😉
Tato zmes je skvela aj ako zaklad na studenu tortu.
Urobit susienkovy,alebo este lepsie korpus z ovsenych vlociek,medu...rozotriet tvaroh s proteinom a na vrch ovocie,alebo oriesky+kvalitnu,vysokopercentnu cokoladu❤

shilou
16. máj 2017

Domáce čokoládové raw tyčinky

Ingrediencie
1 šálka vlašských orechov, kešu orieškov, lieskovcov
2 šálky strúhaného kokosu
1 šálka ovsených vločiek
1 polievková lyžica medu ( my robíme domáci levanduľový)
1 čokoláda na varenie
1 balenie hrozienok, marhule, slivky, brusnice (prípadne aj iné ovocie)

Všetko si pomelieme na mlynčeku, dáme do tortovej formy tej obdĺžnikovej a zalejeme to roztopenou čokoládou a v rukách ešte premiešame a utľapkáme na plech. O týždeň ho budeme robiť opäť, recept aj s fotkami pridám na môj fotoblog.

madam33
16. máj 2017

Makovo-višňová torta bez múky z i-netu, sú rôzne obmeny, ja som minule robila z bieleho maku a bola výborna!
300 g mletého maku
4 vajcia
100 g masla
120 g med
100 g biely jogurt
150 ml smotany
1 ČL PDP
250 g Mascarpone
vykôstkované višne

Mak zmiešame s PDP, pridáme žĺtka, med, roztopené maslo, jogurt, na záver vyšľahané bielka. Pečieme cca 45 min na 170°C. Po vychladnutí prekrojíme, natrieme džemom a vrstvou šľahačky s mascarpone - aj vrch + ozdobíme višňami. Necháme vychladiť cca 2 hodiny.
džem

petulda333
16. máj 2017

Milujeme cokoladu tak u nas ine nez coko kolace nerobime a tieto brownies su bohovske. 🍫😍🍫😍🍫
300 g horká čokoláda
250 g maslo
4 PL kakao
6 ks vajce
50 g cukor
200 g polohrubá múka
1/2 KL soľ
papier na pečenie
POSTUP
1.
Najprv si pripravíme plech na pečenie, ktorý vymastíme kúskom masla a naň položíme papier na pečenie, ktorý sa pekne prilepí a drží tvar.
2.
Zbytok masla nakrájame na kocky a nalámeme čokoládu. Pripravíme si vodný kúpeľ na roztopenie masla a čokolády. Doňho dáme vodu, ktorá by mala len tak zľahla bublať. Vložíme menší hrniec, do ktorého dáme maslo a čokoládu. Keď sa rozpustia, mali by mať polotekutú konzistenciu.
3.
Potom hrniec odstránime z kúpeľa a pridáme k zmesi cukor, soľ, kakao. Ak to príliž zhustne, tak si to môžete ešte rozohriať v kúpeli. Potom pridáme vajcia, jedno po druhom. Po každom zmes dobre premiešame. Nakoniec primiešame aj múku. Cesto by malo byť tekuté ale zároveň aj dosť husté. Rúru si rozohrejeme na 175 °C.
4.
Cesto vylejeme na plech a rozotrieme. Pečieme 15 - 20 minút - najlepšie je si to kontrolovať pomocou špáradla. Brownies je správne upečené, keď sa na špáradle budú objavovať ešte vlhké kúsky, ale nemalo by sa nám zafarbovať od surového cesta. Dôležité je brownies neprepiecť - bude potom suché. Pri pečení sa na vrchu bude zdvíhať lesklá krustička. Tá po vychladnutí spadne - má to tak byť.
5.
Upečený necháme dobre vychladnúť a potom krájame na cca 5 x 5 cm kúsky. Brownies by mali byť vo vnútri vlhké a vláčne. Podávame najlepšie s kôpkou vanilkovej zmrzliny.

shmoulinka1
16. máj 2017

@astarte123 nic v zlom, ale ak ide o kupovane gastanove pyre, tak tam je cukru az az 🙂

matus_bazant
autor
16. máj 2017

@astarte123 Túto tortu pečie aj moja mama... A je super... Som ju dostal aj na narodeniny 🙂

matus_bazant
autor
16. máj 2017

@ferihegy Wow! To je vlastná tvorba? Vyzerajú ako torty z profi cukrárne!

petulda333
16. máj 2017

Eclairs....bozske 🍫🍌😍
Je to klasicke odpalovane cesto (voda,maslo,stipka soli a muka,vajicka) urobit venceky,obdlzniky. Plnka uvarit husry puding bez cukru,pridat popucene banany a naplnit,poliat horkou cokoladou ✌👏