icon

VÝMENA RECEPTOV + SÚŤAŽ: Varíme bez cukru...

matus_bazant
15. máj 2017

Mnohí z nás sa snažia sledovať si koľko cukru počas dňa do seba dajú. Nie vždy je to jednoduché a nie vždy človek odolá pokušeniu na niečo dobré... 🙂 Ako sa hovorí, "dokážem odolať čomukoľvek, okrem pokušeniu (v podobe zákusku)" 😀 😂 😅 Ja som na sladkosti vyťažený, preto by ma potešili nejaké dobré tipy na menej sladké koláčiky 🙂

Podeľte sa s nami o vaše obľúbené recepty bez cukru, so zníženým obsahom cukru alebo také v ktorých je nahradený cukor nejakým iným, zdravším sladidlom.

Päť z vás odmeníme balíčkom osvieženia s Radlerom 0,0% Light a piatim pošleme kuchársku knihu 7 chutí piva. 🙂

ferihegy
16. máj 2017

@matus_bazant Domaca amaterska vyroba a recepty z hlavy 🙂 Mam ich viac, rada si fotim ak sa nieco podari chichi.

matus_bazant
autor
16. máj 2017

@ferihegy Prijímaš aj objednávky? 🙂

ferihegy
17. máj 2017
natalia1985
17. máj 2017

U nas ked je chut ma sladke a kde ja osobne davam minimum cukru je Panacota s ovocim

bibyke
17. máj 2017

Obycajne palacinky 😅 ja do nich nedavam ziaden cukor,iba muka mlieko vajcia ,trosku oleja a vody a stipka soli. A osladis si uz ako ty chces😉 ked len ovocie tak ovocie a slahacka,my sice fajne sladke lubime s dzemom a cokoladovym toppingom😅

cevra
17. máj 2017

Ja problém so sladkým nemám. Ale akosi mi nechutí sladké. Koláče, zákusky....mám rada bez cukru alebo s minimom cukru. Káva, čaj musí byť bez cukru. Ale bielej čokoláde neodolám 😀. Mám rada tieto kukuričné mafiny: 150g kukuričnej múky, 160 g špaldovej múky, 2 čl prášku do pečiva, 40g medu, 2 vajcia, 230ml mlieka, 50g oleja.
V mise zmiešame múku a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľaháme med s vajciami , mliekom a olejom. Spojíme a vytvoríme cesto.
Cestom plníme košíčky 2/3. Pečieme 180C 20-25 min.
Sú výborné. nemám foto lebo dnes ich nerobím

jahodka30
17. máj 2017

@akronop 1,5 PL oleja a 1PL roztopeného masla

s1m.one
17. máj 2017

ahoj, aj ja zboznujem avokado a teda guacamole. tak posielam aj tento recept s avokadom🙂 vyskusaj!🙂
zhruba na 20ks potrebujeme: 150g tvarohu, 1 avokado, 4PL kokosovej múky - alebo 6PL struhaneho kokosu, kakao na obalenie
všetko spolu zmiesame - tvaroh +rozpucene - rozmixovane avokado +kokos - a vytvarujes gulky, tie obalis v kakau a das stuhnut do chladnicky 🙂 dobru chut!🙂

sperka
18. máj 2017

Banánové lievance:
1ks banán, 2PL kokosovej múky alebo pomletej kokos. múčky), 2 celé vajíčka.
Všetky ingrediencie do mixéra a vymixovať. Následne opiecť na panvici a servírovať. Môže sa potrieť arašidovým alebo orechovým maslom, pridať bobuľové ovocie a sypať stéviou. Dobrú chuť!

geokatka
18. máj 2017

@bibyke také isté palacinky robíme aj my 😀😘

jaya47
18. máj 2017

Mrkvovo-ananásove muffiny
250g hladkej múky (môže byť aj bezlepková)
100g xylitolu
4ks vajec
1 konzerva ananásu(ak čerstvého, pridajte 100ml vody)
2ks mrkvy
100ml oleja
štvrtina vanilkového struku
citrónová kôra
prášok do pečiva

Nastrúhajte mrkvu, ananás pomixujte na menšie kúsky. Z vanilkového struku vyberte kaviár. Všetko zmiešajte. Nalejte do muffinových foriem (iba do 2/3 výšky). Ak chcete prekvapiť jedákov, do niektorých muffinov v polke nalievania zmesy pridajte kocku čokolády 🙂

Pečte na 180°C 30 minút.

jabucko
19. máj 2017

Lievance s bananom

Pohankove instantne vlocky
1-2 popucene banany (podla velkosti)
1 vajce
1 cl sody bikarbony
Stipka soli a skorice
Bud mlieko alebo rastlinny variant

Instatne vlocky netreba varit ani napucat, preto je tento recept expresne rychlo hotovy.
Zmiesame vsetky casti dokopy na lievancovu ani prilis tekutu ani prilis hustu hmotu. Nasledne na kokosovom tuku opekame lievance. Su skvele s pokrajanym bananom a javorovym sirupom. Moja topka na ranajky, obed , ci veceru 😀 ... som proste lievancova lejdy 😉

lucik194
19. máj 2017

nie je to prave kolacik ale nieco oblubene co zvyknem robievat ked ideme na vylety turistikovat a zmesti sa to do vrecka a je to sladke......

ovocná koža (nie ziadna koza) koža..... cez leto robievam z cerstveho ovocia teraz mrazeneho....

rozmixujem 3-4 banany k tomu pridam cernice (alebo ribezle), 1-2 jablka (aby som toho mala do 1l) to mi vyjde na dva plechy. Na plech polozim peciaci papier, na neho vylejem mixovanu zmes ovocia, maximalne na vysku 0,5-1 cm a dam to do rury sušiť, na 80stupnov, pekne pomaly, niekedy 5/6 /7 hodin, zavisi od toho ake je "mokre" ovocie. Po vysuseni zostane 2-3mm pas susenej kože na papieri, papier strhnem, zostane mi plat ovocia, nesmie sa ale lamat, musi byt ohybny, zoberiem noznice "ovocnu kožu" nastriham na tenke 3cm pasy a zatocim do rulicky
dam do dozy, ked niekam ideme na vylet, mame sladke ovocie so sebou bez toho aby sa nam rozmackalo....
fotku nemam, uz som davno nerobila..... pokial by som stihala do vikendu robit, pridam aj foto

jaq
19. máj 2017

Ja rada vymýšľam recepty, mám potravinové obmedzenia, ale toto je môj obľúbený 🙂

Gaštanový cheesecake s tofu a kokosovou múkou (bez laktozy, lepku)
Recept na priemer formy 26cm
Korpus:
200g kokosová múka
3PL brezový cukor
2PL holandské kakao
1 vajce
100 g alsan
2 čl kypriaceho prášku do pečiva resp. sóda bikarbóna

Plnka
1ks gaštanové pyré
2ks natural tofu
200 ml rastlinného mlieka
3 vajcia
50 g kandizovaná pomarančová kôra
1 ks želatína (nemusí byť, ak chceme jemnejšiu plnku)

Postup: múku, cukor, kakao, kypriaci prášok poriadne premiešame, pridáme vajce a mäkké maslo alsan (ak je tvrdé postrúhame). Vypracujeme cesto, s cestom sa ťažšie narába kokosová múka sa troška inak správa viac. Ak je moc sypké pridám trocha. Dáme do formy cca 26cm. Robím to tak,že 3/4 cesta dám na spodok formy a zo zvyšku pekne robím okraje aby som to vytvarovala. Keď mám cesto hotové, tak do misky dáme roztopené gaštanové pyré, tofu a mlieko poriadne vymixujeme - ochutnáme (ak je málo sladké xylitol (brezový cukor),...). Potom pridáme vajcia a znova poriadne vymixujeme. Nakoniec pridáme kandizovanú pomarančovú kôru a len premiešame lyžicou. Nalejeme na pripravený korpus a dáme piecť do vyhriatej rúry na 165°/ 45 minút.

Kokosová múka sa dá nahradiť špaldovou, alsan obyčajným maslom, rastlinné mlieko obyčajným - kto čo môže 🙂. Dobrú chuť!

majocka24
19. máj 2017

táto torta je u mňa top sladké s kyslím a budúci týždeň o rok staršia tak na stole nebude chýbať http://overenedetmi.sk/makova-torta-mascarpone/

erika630
19. máj 2017

Makovo limetková RAW torta 🙂

Korpus
1 šálka mletý mak
1 šálka orechy ľubovoľné
1⁄2 šálka datle, alebo hrozienka
Náplň
1 1⁄2 šálka kešu orechy
1⁄4 šálka kokosový olej
2 polievkové lyžice medu - možno postačí aj jedna
2 kusy limetka, alebo citrón - šťava

Príprava

Kešu orechu namočíme na pár hodín do vody, najlepšie cez noc. Datle alebo hrozienka opláchneme a namočíme aspoň na hodinu do vody.

Korpus:

Najlepšie je najprv rozmixovať samotné orechy, potom pridáme mak, scedené datle, alebo hrozienka Rozmixovanú hmotu roztlačíme vo forme o priemere cca 20 cm a uložíme do chladu.

Svetlá náplň:

Kešu orechy scedíme, dôkladne rozmixujeme, pridáme olej, med a limetkovú (citrónovú) šťavu a ešte raz premixujeme. Náplň treba ochutnať, podľa mňa znesie aj viac citrónovej, limetkovej šťavy, ak sa vám zdá hmota priveľmi hustá, pridajte pár lyžíc vody. Na záver primiešame 2čl nemletého maku. Hmotu rozotrieme na korpus a uložíme aspoň na hodinu do mrazničky.

Tortu dáme na pár hodín, najlepšie cez noc do mrazničky. Pre dpodávaním ju necháme postáť aspoň 1hod pri izbovej teplote. Krátkodobo skladujeme v chladničke, inak je lepší mrazák.

vonava007
19. máj 2017

@matus_bazant som milovníčka kokosu 😇 a veľmi rada robím tieto guličky, je to niečo ako rafaelo z obchodu, len je to zdravšie, používam xylitol, to je cukor čo nekazí zuby🙂 Tu sú suroviny, vyskúšaj, zvladne to aj chlap,....xixi...😉
2 hrnčeky ovsených vločiek
3 hrnčeky kokosu + 70g na obalenie
110g zmäknutého masla
1/2 hrnčeka trstinového cukru/xylitolu
150g sušeného mlieka
1/4 až 1/2 hrnčeka vody (čím menej, tým lepšie)
1 vanilkový struk alebo 1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Ovsené vločky si pomlieme, alebo rozmixujeme v mixéri takmer na múku. V mise zmiešame pomleté ovsené vločky s kokosom, sušeným mliekom, trstinovým cukrom, vanilkovými zrnkami (alebo extraktom), zmäknutým maslom a 1/4 hrnčekom vody. Cesto ručne vymiesime a ak je príliš suché, pridáme ešte trocha vody. Ak dáš náhodou pridali príliš veľa vody a cesto je veľmi mazľavé, dajte ho na 15 minút do chladničky. Keď je cesto hotové, robíme z neho guličky, ktoré obalíme v kokose. Guličky skladujeme v chladničke v uzavretej dóze.

daniela208
19. máj 2017

Môj synátor si sám pripravuje "sladkosti", ktoré obsahujú menej cukru 🙂
300g ovsených vločiek
120g masla
4 lyžice medu
100g hrozienok
100g mandlí

Na panvici bez tuku, opražíme ovsené vločky s orieškami (asi 5 minút). V hrnci rozpustíme maslo, med. K rozpustenej zmesi pridáme vločky s orieškami. Zmiešaním sa vytvorí hmota, ktorú vtláčame do vykrajovačiek. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, 15-20 minút.

kupcovci
19. máj 2017

Ovocnz raw kolac
Korpus:
200 g mixu mletých orechov
150 g mixu sušeného ovocia (ďatle a hrozienka)
Krém:
400 g namočených kešu orechov (aspoň 4 hodiny)
1 veľký banán
120 g kokosového oleja
200 g drobného ovocia
1 vanilkový struk
štvrť lyžičky stévie
Sušené ovocie vopred na niekoľko hodín namočíme, aby zmäklo. Na vysokootáčkovom mixéri rozmixujeme suroviny na korpus tak, že najprv na múku rozomelieme v mixéri orechy a postupne pridávame sušené ovocie (bez vody), kým sa nám hmota neprepojí (musí byť lepkavá). V prípade potreby doplníme, po lyžičkách vodu z ovocia. Cestom vyložíme tortovú formu. Následne dohladka vymixujeme krém zo všetkých ostatných prísad. Rovnomerne ho rozotrieme na korpus, posypeme kúskami nepraženého kakaa a necháme v chlade stuhnúť aspoň 3 hodiny.

matus_bazant
autor
22. máj 2017

Ďakujem za inšpiratívne recepty 🙂 Krabičky plné osvieženia získavajú: @dominika6, @jance333, @mirkagr, @erikaemkina a @erika630. Kuchársku knihu získavajú: @madam33, @jaya47, @jabucko, @lucik194 a @jaq. Poprosím, napíšte mi do pošty vaše kontaktné údaje vrátane telefónneho čísla a v prípade radlerov aj príchute, o ktoré máte záujem. 🙂

erikaemkina
22. máj 2017

Jeeej Ďakujem velmi velmi pekne , teším sa

lucik194
22. máj 2017

@matus_bazant dakujeeem

erikaemkina
22. máj 2017

Teším Teším sa , deň mam krajší
ĎAKUJEM EŠTE RAZ VEĽMI PEKNE
Žienky Gratulujem

sticker
jabucko
22. máj 2017

Dakujeeem 🙂

jaq
22. máj 2017

@matus_bazant Jeeej gratulujem a to som ja? Lebo ak sa pozriem na označenú osobu nevyhodí môj profil, tak nie som si istá 🙂 Ďakujem

mirkagr
26. máj 2017

Dakujeeeeem

mirkagr
27. jún 2017

@matus_bazant ahoj, kedy budu posielane vyhry?

sticker
sklenarova
27. jún 2017

@mirkagr ja už som dostala minulý týždeň

jaq
27. jún 2017

@mirkagr Ani mne neprisla este, ale nevedela som ci posta strajkuje abo este neposlali. Tak asi neposlali, musime byt trpezlive 🙂

mirkagr
13. júl 2017

no len som zistila ze moju dpravu s adresou si matus ani neprecital, ani druhu kde som sa pytala.... @matus_bazant je asi nespolahlivy... a podla mna porusuje pravidla ked vyhlasi sutaz, vyhercov a nedoda ceny...