icon

20 mesačné dieťa je závislé na kojení. Ja už nevládzem

sofijana
27. júl 2015

Pekne vas pozdravujem zaroven som si prisla po rady od mamiciek, ktoré pochopia moju situaciu...Proste už nevládzem! Moja dcerka sa mi hned po narodení krásne prisala na prsník, zaspavala len pri nom, v podstate dodnes... má skoro 20 mesiacov. Cumle u nas nehrozili, umele mlieko odmietala, Pije len MM, caje a vodu. Za noc sa zobudí na kojenie od 5- do 10 krat... preto nespí v postielke... Je to normalne, že kojene deti v podstate nemajú nepretrhnutý a hlboký spánok, tým že sú vlastne asi zvykom skoro každu hodinu hore? Som pernamentne nevyspataá, pretože aj moj spanok je narusený...Som prvorodicka a teraz neviem ako mam prestat kojit, dcerka je hotova zavislacka... dokonca skriabe, dozaduje sa hysterickým spravanim, ak odmietnem tak si bucha hlavou o co príde, aj o podlahu.... neviem ako mam odstavit, je možne este v tomto veku prejst na umele mlieko? ci už rovno na kravske? nechce mi nic z toho papat... Už cítim, že je čas ale ako na to? Máte nieco overene.? Odíst y domu a nechat niekomu dieta nechcem, ked sa vcitim do detskej do detskej duse, musí to byt trauma... DAKUJEM za odpovede.

evittam
28. júl 2015

@carodejnica Ja som nic neprekrutila a ani nie som vztahovacna. Polozila som otazku. Dakujem za odpoved.

katarinamarkova
28. júl 2015

@luba41 nechapem co vidis zle na tom, ze dieta sa musi prisposobit....
kazdy jeden clovek sa dennodenne niekomu, niecomu prisposobuje.
ty sa prisposobis svojmu dietatu....tvoj manzel sa prisposobi tebe....prisposobis sa v praci....alebo nadriadeny sa prisposobi tebe, ked ti chce vyhovite s dovolenkou....prisposobis svoje oblecenie danemu pocasiu, prisposobia sa tvoje deti v skolke, skole, na ihrisku......
mam len otazku - kedy je ten spravny cas naucit dieta ze aj ono sa musi prisposobit, ak chce normalne nevyclenene zit v spolocnosti?
nie je normalne a prirodzene tak ako ucis od narodenia dieta, ze vodicka clup clup je super....ze ciapocku v zime treba....ze v aute sa jednoducho lezi v sedacke.....atd atd atd....tak si myslim ze je uplne normalne ucit dieta, ze pockaj....vydrz....vyskusaj....v noci sa spi....
- dieta sa musi prisposobit tomu, ze raz za cas sa okupat treba - aj ked pri tom kupani mozno obcas place
- dieta sa musi prisposobit tomu, ze ked vonku mrzne, tu ciapku jednoducho na hlave musi mat, aj ked ju taha, krici, nechce.
- dieta sa musi prisposobit tomu, ze v aute sa sedi v sedacke....a aj ked mozno par minut krici, nikto nezastane na dialnici aby ho odputal a siel s nim dalej pesi, lebo ono sa napr. rado nosi....

dieta sa musi prisposobit, prisposobuje sa uz od narodenia x veciam, okolnostiam.....preco by teda malo byt zle, aby sa dieta prisposobilo aj v tom, ze nebude 20x denne a 10x v noci cuckat prsnik, ktory uz davno nepotrebuje.

otazka: aky presne zdravotny prinos ma pre zenu kojit viac ako rok? ake su vyhody oproti zenam co kojili povedzme 6-12mes.?

otazka: nie je pre celkovy zdravotny stav zeny podstatnejsie to, ze je oddychnuta, vyspata, psychicky v pohode......ako dojcenie 2rocneho dietata a popri tom zvladat stres, unavu, totalnu vycerpanost......

alby2014
28. júl 2015

@katarinamarkova Predpokladam, ze sa vytiahne argument, mamily, ze ked dojcis dokopy 7 rokov zo zivota NEDOSTANES rakovinu prsnika....- to nam prosim vraveli na predporodnom kurze, potom nam odporucali domperidon na podporu laktacie, co je liek, ktory ma ŠUKL v zozname liekov s vyrazne neziaducimi ucinkami, pokial sa neuziva na to, na co ma...teda zaludok ( nechcenym dosledkom je laktacia_) a to mi stacilo...aby som na dalsiu prednasku uz nesla.

katarinamarkova
28. júl 2015

@evittam @carodejnica
k tomu spaniu - tiez mam nenormalne deti.....lebo dojcene uz od prvych dni prespali s jednym kojenim celu noc....🙂 teda 2 z 3och....ten treti takto spal prve mesiace pocas dna.
ku vsetkym studiam......
je vzdy nejaka studia, ktoru vyvracia ina studia....a potom pride dalsia studia, ktora zrazu hovori uplne nieco ine ako tie predosle dve 🙂
kadzu jednu odbornu studiu beriem s rezervou 🙂 preco? lebo:
- by som asi nikdy ziadne vajce nezjedla, ked volakedy pred par rokmi vsetci vedci dokazovali ake su plne cholesterolu a skodlive....ako aj br., husacia, kacacia mast........teraz to vsetci vyvracaju, ze ake su vajcia a tieto masti super, lebo obsahuju omnoho viac toho dobreho ako toho zleho chloesterolu a v konecnom dosledku su super prospesne.....
- by som lepok detom zavadzala kazdemu uplne inak.....lebo pred 10timi rokmi - neexistuje pred 7.-8. mesiacom, lebo studia bla bla bla.......teraz - treba 4.-5. mes. - lebo imunologicke okno

neverte vsetkemu co citate, vidite, pocujete 🙂
lebo o par rokov sa niekto bude rehotat, tak ako sa rehoceme dnes my, ked nam niekto povie, ze ved oni si mysleli ze zem je doska a zem je stredom vesmiru.

katarinamarkova
28. júl 2015

@alby2014 🙂 ano dojcit dokpy 7r. zo zivota 🙂
- ale ved to je v podstate ludsky normalne.....lebo ved sme stavani na plodenie deti......dnesny problem je len v tom, ze tych 7.r. sa mamicky snazia rozdelit medzi tie max. 2 co maju 🙂 keby sme sa spravali normalne ludsky, mali by sme povedzme 10 deti.....? co vychadza ani nie rok na jedno 🙂

ja som to uz niekde raz davno pisala, ze problem mamiciek co dojcia viac ako ufff presna hranica je tazka....povedzme 1.5-2 roky? je hlavne v tom, ze si svoje prirodzene materske instinkty - rodit, plodit, chovat.....vyburuju na iba na 1nom dietati. .....teraz to poviem mozno tak trochu drsno, ale je to moj nazor......ked zena dlhodobo dojci, ukojuje len a len svoje potreby starat sa o malicke babo - aj ked to jej je uz velke.....jednoducho to dalsie malicke k dispozicii nie je.....tak robi malicke z toho velkeho.

katrinka8
28. júl 2015

@nyusika - no len položme si otázku, koľko žien z tých, ktoré nekoja 20-mesačné dieťa, mu dajú iné ako umelé mlieko (kravské napr.), keď už sme pri tom? Lebo mňa vždy udivujú výroky o tom, ako je pre "veľké" dieťa dojčenie zbytočné (myslím tým dieťa napr. do tých 2 rokov, ktoré odporúča aj WHO), ale to "veľké" dieťa je ešte "malé" na to, aby pilo kravské mlieko a treba mu dávať UM. Tomu osobne ja nerozumiem, načo mám teda kupovať UM, keď mám MM. Čiže napr. 1,5-ročné dieťa je na kojenie už veľké, ale na kravské mlieko ešte malé? Pritom UM je náhrada MM (tak sa to presne volá, plus každá reklama na UM hovorí o tom, ako sa práve to ktoré UM snaží čo najviac podobať na MM), čiže načo mám používať náhradu za niečo, čo mám?
Ja si myslím, že do tých 2 rokov je lepšie pre dieťa MM (pre nekojené deti UM) ako kravské mlieko, preto som rozhodnutá kojiť do tých 2 rokov, potom prejdeme na kravské.

katrinka8
28. júl 2015

@katarinamarkova - no vidíš, sama nevieš určiť presnú hranicu toho, čo je a čo nie je dlhodobé dojčenie a čo je ešte "normálne" a čo je už "príliš" 😀 to bude tým, že u každého dieťaťa a matky je to veľmi, veľmi individuálne a takéto hodnotenia sú úplne zbytočné. Každý by si mal robiť tak, ako jemu vyhovuje. Dotyčnej maminke vadí už dlhé dojčenie, je to v poriadku, treba jej dať radu, ako na to. Inej to nevadí, je spokojná, ďalšia chce zase niečo úplne iné.

Mne pripadá toto tu ako také zase bojovanie dojčenie - nedojčenie. Zaujímavé je, že som nikde nevidela riešiť to, či je alebo nie je "normálne" dávať UM takému alebo onakému veľkému či malému dieťaťu. Ale dojčenie sa vždy musí špeciálne riešiť. Načo? Veď ak má niekto problém, treba mu poradiť, aby ho nemal a nie hodnotiť 🙂

katarinamarkova
28. júl 2015

@katrinka8 no nie...neviem presne na den urcit hranicu kedy je to normalne. ale normalne to podla mna je do 1.5-2r. cca
tak ako nikdy nikdo nevie presne urcit na den hranicu kedy je normalne aby dieta zacalo same chodit.....10-15mes.? cca?
ale ak 2rocne dieta nechodi - tak tam asi nie je nico v poriadku.
cize ked vidim mamicku ako docji 3r. dieta - tiez si myslim, ze tam nie je nieco v poriadku.

umele mlieko je len upravene kravske mlieko
kravske mlieko je tiez len materske mlieko - aj ked z ineho zvieratka
cize aj syr je produkt z materskeho mlieka...tak ako aj jogurt, ci tvaroh......
ja som detom okolo roka bezne davala kravske mlieko - nic im z toho nikdy nebolo.
aj ja si kazde rano lejem do kavy mlieko? preco? preto, ze ho potrebujem? 🙂 nie....preto, ze to je o zvyku, ze mi ta kava tak chuti....rovnako ako je o zvyku si dat jogurt ci tvarohovy kolac z casu na cas.
rocne dieta uz mlieko skutocne vobec nepotrebuje - vapnik, ako aj vsetky ostatne ziviny vieme lahko nahrdit inou stravou......
ale...
...mlieckujeme do 100 rokov.....ano aj ja pijem mlieko.....preco? lebo je to zvyk.....tak ako aj 10x nocne cicikovanie 2 rocneho dietata.

sardinka333
28. júl 2015

@katrinka8 to že nikto ,,nerieši,, UM bude asi preto lebo deti na nom nie su ,,závislé,, a flaša služi len na krmenie a nie na pocuckávanie, dudlanie, ukludnovanie a hranie..naje sa a šmitec. Potreba kontaktu sa nerealizuje ,,pitím mlieka,, ale inými sposobmi. Preto maju deti na UM zvyčajne menej problémov so spánkom. A nepopieram že je aj sytejšie. Kojenie sa rieši furt - lebo zvyčajne len dojčiace ženy maju najviac problémov s odstavovaním, spaním, jedením, nejedením, budením sa, ,,špurtmi,, raz málo mlieka, potom vela mlieka, potom netečie, potom vela tečie,potom sa prisaje ale jeduje lebo mu netečie, potom nepriberá, zapaly, bolave bradavky a podobne...v porovnaní s používatelmi UM.

lennkka17
28. júl 2015

Mam rovnako stareho synčeka a musím povedať, že som tiež mala niekedy podobné úmysly, že ako prestať, ale myslím si, že má kojenie svoje výhody a ešte je to dieťa malé v tomto veku a nie je pripravené na odstavenie, zvlášť ked je malý "závislák". Ak chceš prejisť na umelé alebo kravské mlieko tak sa nevyhneš tomu, ze jej budeš musieť v noci vstávať a robiť mlieko. Treba si položiť otázku či nie je jednoduchšie otočit sa a ponúknuť prsník. Ja veľakrát ani neviem že som hore a spím v noci pri kojení a ráno si ani nepametám či som bola v noci hore. Takže ak chceš prestať s kojením tak určite netreba prejist na iné mlieko ale uplne odstaviť, lebo bude si to mlieko pýtať v noci aj tak a budes jej musiet chodit zohrievať do kuchyne a iba potom zbadás co je nocne vstavanie. zelám vela stastia.

katrinka8
28. júl 2015

@katarinamarkova
@sardinka333
- len tie ženy, ktoré majú daný problém sú presvedčené, že teda to kojenie je pre ich deti naj cesta (čo sa výživy týka) a chcú ju poriešiť tak, aby sa kojenie znromalizovalo, nie zrušilo (teda väčšinou) - potrebujú radu, ako na to. Nie radu typu - je nenormálne, že to dieťa ešte kojíš. Keď neviem poradiť som ticho, alebo vyjadrím podporu. Ale nebudem predsa niekoho ešte viac deptať. Ja sa nevyznám do UM, do jeho dávkovaní, častosti - nečastosti kŕmenia, kolík a pod. Preto do daných tém jednoducho nedávam rady, nevyjadrujem sa.
Kojenie sa nerieši furt - rieši sa viac - ale mnohokrát preto, že ho riešia aj tí, ktorí by nemuseli 😀 Poznám xy žien, ktoré kojenie neriešia, koja a bodka - ale ich kojenie riešia iní ľudia 😝 A to mi príde od veci.

No neviem, či ročné dieťa mlieko nepotrebuje - nepotrebovalo by, ak by bolo možné mu tú dávku živín z neho nahradiť inou stravou - nie v zmysle, že existujú inde (áno, existujú), ale v zmysle, že také ročné dieťa nemá obvykle šancu pojesť potrebné množstvo daných živín, ktoré sú v mlieku, v inej potrave. Preto to mlieko ešte potrebuje, lebo je to asi najjednoduchší a najlepší spôsob, ako mu tie živiny dodať.
Nikde sa tu nehovorí o veľkých deťoch ale o batoľatách (a dojčatách), osobne nepoznám žiadne dieťa, ktoré by bolo dojčené do maturity. A 3 a viacročné deti sú skôr výnimka, keď už sme pri tom. Mimochodom, mnohí pediatri odporúčajú dávať UM do 3 rokov. Ja vravím, všetko s mierou, nech si každý robí tak, ako si myslí, že je to pre neho a jeho dieťa najlepšie. Nepáčia sa mi proste tie "súdy" o normálnosti alebo nenormálnosti dojčenia či používania UM či argumenty na jednej alebo druhej strane typu - moje dieťa to má takto a nikdy mu nič nebolo. No môjho brata museli liečiť tak, že nemal ani 2 mesiace a musel jesť ryžový a mrkvový odvar a čuduj sa svete, má teraz v dospelosti problémy so žalúdkom.

Ja osobne napr. nepijem mlieko, lebo mi je po ňom zle, nezjem ani puding, hoci mi chutí, ale viem, že mi z neho bude zle. Trochu mlieka do kávy si ale dám, lebo mi to tak chutí. Aj jogurt jem, aj syr. Nie zo zvyku, ale preto, že mi chutí 😉 Nemohla by som jesť jedlo len zo zvyku. Staršia kojená sa budila v noci 1x (do cca 2 rokov) - cez deň mlieko posledných pár mesiacov nepila vôbec, len večer pred spaním, v noci 1x a nad ránom - postupne aj to všetko šlo preč, posledné, paradoxne, ostalo ranné dojčenie. Mladší ako bábätko sa budil aj 3-4x, neskôr sa to dalo na cca 2x, teraz sa obvykle budí 1x alebo keď je v dobrej nálade, tak ani raz. Cez deň už mlieko nepije. Napriek tomu všetkému sa mi obe deti budia v noci, keď je spln alebo nov. A nemám pocit, že by to súviselo s dojčením 😀 A áno, mladší sa vtedy nadopuje aj mliekom a potom zaspí 🙂 No a čo? Veď je ešte malý 🙂

dana_l
29. júl 2015

@sofijana posli dieta spat s manzelom. a zapchaj si usi ak bude plakat. lebo tvoja mala, ci to chces pocut alebo nie, ta ma omotanu okolo prsta a robi sa len po jej voli.
ja som kojila dvojicky do 2 rokov. ale posledne dva mesiace som im uz nedaval cez den ale len v noci a aj tam som to obmedzovala. aj ked pytali, tak som povedala, nie je a nedala som. ani nase male nepili nic ine ako MM, ale jedavali vela jogurtov a syr. takze som si nerobila velku hlavu z toho ze nepiju mlieko ako take. a tiez sa naucili pit cerealie s mliekom na ranajky. to im staci.

briketa
29. júl 2015

@sofijana
- ak ju chces len prehodit na ine mlieko tak sa to robi nie naraz, ale miesas do flasky ziaciatkom 4 diely MM, 1 diel obyc. mlieka. Po par dnoch 3 dielny MM 2 diely obyc, potom 3 diely obyc. 2 diely MM......atd az nakoniec ostanes len pri obycajnom mlieku.
- ak odstavujes uplne, tak flase vobec nepouzi, Davaj napit vsetky napoje uz z pohara (trebars toho sosacikoveho). Dojcit zacnes iba doma, v presne stanoveny cas a na tom istom mieste, normalne rezim, akoby si stolovala pri stole. Ak budete niekde inde, tak nedas, povies, ze az doma na urcenom mieste. Prvych par dni das napit rano-naobed-vecer, v noci taktiez len dajme tomu dvakrat inak len pohar z naustkom a mojkaca. Ucicikat ju. Po dvoch dnoch uz jej das iba raz v noci, po dalsom dni uz vobec v noci. Cez den stale ides rano-obed-vecer, striktne na tom istom mieste, inak nikde nic. Potom uz len rano a vecer a po dvoch dnoch uz iba vecer. Po dalsich dvoch dnoch uz nic. Dieta to prezije uplne v pohode, to len Ty musis byt absolutne dosledna. Nebrat to ako tyranie, ale cosi co je Tvojim pozitivnym cielom.

oskvarka
29. júl 2015

nemusis odchadzat na cele dni staci ked bude na par hodin s niekym inzm s tatom narpiklad viac... nam to velmi pomohlo a hlavne pokial ide nedat,.,, teda verim ze mava za den aj svetlejsie chvilky ze to neberie az tak tragicky ked nedas ... ja som to riesila takto.. potom sme presli na takyto system aj v noci .. skratka ked sa dal ukecat tak aj v noci mu radsej mm spieval namiesto prsa.. ale vzdy len v pripade ze hysterickz neplakal.. a pomohlo to .. teraz sa dokonca v noci nekojime vobec.. ale ked mal 20 mesiacou este sme sa kojili vela cez den.. on si tym spievanim mm v noci sam zvykol viac spat a nebudit sa ale ese mu to chybalo... nasmu "pomohlo" aj ze mal raz nadchu a sopel a zle sa mu pilo ale tak to je taka nahoda... a to sa neda zariadit.. a ani to samozrejme ziadnemu dietku neprajem lebo vieme ako to je pri soploch u baba ktore nevie smrkat..

zase ber to tak ze MM je sdrave pre dieta aj v takomto veku... velmi.. ja som chcela kojit co najdlhsie aj teraz este kojim ale uz malo... mozno aj menej ako by som chcela.... ja som k toomu este aj nastupila do prace nech trochu vyvetram hlavu tak takych 6 hodin musi bezo mna mlady pan vydrzat ale je s tatkom tak mu je dobre...

lara1507
29. júl 2015

Mňa by zaujímalo v čom je prospešné príliš dlhé kojenie pre ženu do budúcna - po 40tke...Si oddialim menopauzu? Budem zdravšia? alebo akože v čom to má byť prospešné???? Som ešte teda toto nepočula 🙂 :D .. To len k tomu čo tu čítam.
Čo sa týka kojenia, mám na to tiež svoj názor a je na mieste prestať, keď je situácia už neúnosná. A dovolím si podotknúť, že mi príde neprirodzené (nepoužijem iný výraz radšej),aby som kojila napr.3,4 roky dieťa ktoré rozpráva, rozumie, má ZUBY (má zuby na to aby začalo jesť a zvykať si na normálnu stravu!!), aby mi takto veľké dieťa, ktoré sa už zapája do života hier, rozvoja svojej osobnosti, vyťahlo cicek.... Každý máme na to iný pohľad ale toto mi príde fakt už divné.

nyusika
29. júl 2015

@katrinka8 tema nebola o rocnych, ale o takmer dvojrocnych detoch, zese netreba zachadzat do extrémov, kto chcel, pochopil na prvykrat
o detoch, ktore sa uz stravuju plnohodnotne tuhou stravou a vsetky potrebne ziviny maju z tejto strarvy. a kludne mozu, ak budu chiet a znasat, vypit pohar kravského mliekak ranajkam. vyzivova hodnotna MM sa straca v momente, ked deti rpejdu na pravidelnu "dospelacku" stravu. uvodzovky su tam preto, lebo az do omnoho vyssieho veku dietata tam iste obmedzenia budu (sol, korenie,niektore specificke konkretne potraviny) a toto sa stava priblizne v jeden a pol roku, najneskôr.

carodejnica
29. júl 2015

@katarinamarkova

vpodstate mám rovnaký názor ako ty, takisto beriem štúdie s rezervou, (aj keď musím poznamenať že dnes už nikto nebude tvrdiť že zem je doska, takže raz tie výskumy dôjdu do štádia kedy proste s nimi nepohneš a nevyvrátiš, proste je to fakt) .... čítala som na tému nočné budenie rôzne názory, teraz neviem nájsť jeden článok ale bol od nejakej MUDr. neurologie, ktorý tvrdil presný opak... že nočné budenie detí nie je zdravé..

Ale mňa naopak tie antropologické štúdie presvedčili aj tým, že to je proste len holá štatistika a porovnávanie ako sa správajú matky keď nie sú "zošnurované" spoločenskými predsudkami a okolím. Plus porovnávanie s inými primátmi a cicavcami, metódou extrapolácie. Teda opakujem len štatistika, pozorovanie a holé fakty, žiadny výskum v labáku.

Okrem spomínaného článku http://babatocko.blogspot.sk/2011/05/nocny-span... odporúčam taktiež knihu Naše deti naše svety, http://www.martinus.sk/?uItem=128872 v ktorej sa polemizuje ako biologia a kultúra ovplyvňujú naše rodičovstvo...

Presne sa tam píše toto "Snad ve všech kulturách na celém světě spávají kojenci s dospělým a děti s rodiči nebo sourozenci. Pouze v industrializovaných západních společnostech, jako je Severní Amerika a některé evropské země, se stal spánek soukromou záležitostí." alebo "Mayské matky noční kojení nijak neřešily. Když mělo dítě hlad, jednoduše se vnpolospánku otočily a nabídly mu prs." atd... (miniboook na stiahnutie tu http://www.dharmagaia.cz/knihy/my-a-nase-deti/N... )

Rovnako je štatistikou že priemerný vek odstavenia vo svete je cca 4 roky, kdežto u nás je už dojčenie tak starého dieťaťa fuj. (chlapec na fotke je určite starší ako 2-3 roky)

Áno som si vedomá, asi nemožno porovnávať mayskú ženu v džungli, oproti matke v New Yorku, ktorá musí do práce po troch mesiacoch od narodenia dieťaťa, ale mňa vždy zaujímalo, ako by vyzeralo rodičovstvo keby ná nás netlačilo okolie a naša kultúra.

Ale tak to sme už mimo tému trochu, hlavne som chcela reagovať na tie výroky o tom, čo je divné, normálne, rozumej prirodzené a čo sú extrémy.. všetko je ok, ak to tak cíti matka.. mňa proste tie poznámky o supermatkách a kojomaniačkach irituju, nič nerobíme len počúvame svoje inštinkty.. nech si kľudne dojčí kto chce koľko chce, nežijeme v džungli... a myslím že autorka dostala dosť rád, ak sa necíti dobre, nech urobí ako myslí.. ale proste nech ma nikto nepresviedča o tom, že dlhodobé dojčenie je nejaká frustrácia matky, skúste to povedať tej žene na fotke...

@katrinka8 podpisujem, super koment 😵

katarinamarkova
29. júl 2015

@katrinka8 zakladatelka temy, chcela poradit, ako odstavit svoje skoro 2.r dieta - lebo dojcenie jej uz ocividne viac berie ako dava.
- preto nedavam rady, ako dojcenei silou mocou aj po tomto veku udrzat, ale davam rady ako sa bez problemov tohto zvyku zbavit v prospech oboch.
- deptat? myslim, ze zene, ktora je uz z dlhodobeho dojcenia zufala a poskytnem jej nahlad na to, ze je vlastne normalne to dietatko nedojcit a v noci slusne spat.....myslim ze to je o podbore, pomoci a nie deptani 🙂

deptajuce je, vysvetlovat a prehovrat mamicku stale dookola o tom, ze dojcit dieta do aleluja je jej materinska povinnost, bez ohladu na jej potreby.

nyusika
29. júl 2015

@carodejnica no ta zena na fotke asi v zivote pozula uz dost koky, to len na odlahcenie. neutocim, ale presne toto mi napadlo, ked som sa na tu indianku pozrela

a naozaj by som nedavala ako priklad pre zeny zijuce "komercnejsim" sposobom zivota zeny, co koja 4 roky,
pretoze to kojenie je asi jedine, co detom do zivota dali.

urcite sa im venuju tak,ka je to v ich komunite bezne, u nas sa mamy s detmi ucia basnicky, chodia na ihriska, vylety, ofukuju bolacky. nebola som tam. ale na zaklade dokomentarnych filmov toto pisem, proste tam sa s nikym nikto nekafre, po narodeni do satky a hajde na pole 🙂

sardinka333
29. júl 2015

@katrinka8 no..niektorí sa vyznáme aj do kojenia a aj do UM....ked máme tých detí viac, zažili sme rozne situácie a odchovali jedného tak a druhého inak.. 🙂
Ach...kiež by si mala pravdu, že su ženy s ,,kojo problémom,, presvedčené že to je najlepšia cesta - krmiť MM. Ked som musela ležať na konci tehu a mal som more času, na takom fore emimino. cz som nestačila oči otvárať ake problémy maju dojčiace ženy...od nenavisti ku kojeniu až po...Nie každá žena chce počuť ,,ako to pojde,, su typy ktoré chcu počuť ,,stopni to, urobila si dosť a už netráp seba ani decko,,...

Priemerný vek odstavenia vo svete 4 roky??? hmm...

,,Poznám tri druhy klamstva : malé klamstvo, velké klamstvo a štatistika,,
George Bernard Shaw

sardinka333
29. júl 2015

@lennkka17 jedenie v noci je blbý zvyk - či už u dospelého alebo u cca 2 ročného dieťaťa. Predpokladám ze takto staré dieťa už papá plnohodnotnu stravu primeranu veku, má ranajky,desiatu obed, olovrant a večeru - nevidím dovod sa dotláčať v noci. Tráviaci trakt a žaludok si v noci vobec neoddychne a na natravene mlieko sa leje nové či už MM alebo UM...telo neoddychuje ale je v stave pohotovosti a aj spanok dieťaťa može byť týmto narušený, aká ej to kvalita spanku ked som x krát hore...dieťa to cez den dospí a z matky ,,troska,,. Nehovoriac o tom že už je podvedome naučené sa v noci budiť lebo vie že ,,zobudím sa a dostanem jesť,,. Dalšou kapitolou su u niektorých detí ,,flaškové a ceckové kazy,,....zuby non stop naložené v cukre - cukor obsahuje aj MM.
Takže za mna - ani párom koní ma nevytiahne dvojročný v noci z postele aby som išla urobiť UM.....maximálne som mala pri posteli flašku s vodou a dala napiť...ale kedže voda nechutí ako mliečko a piť vodu naozaj ani dieťa nechce čo dve hodiny v našich podmienkach - nemáme tu celý rok tropy, tak postupne sa dcera budiť v noci prestala

hanka_april
29. júl 2015

@sardinka333 ja tomu tiez neverim..... 😕

nyusika
29. júl 2015

@sardinka333 tak tu infiormaciu o priemernej dlzke kojenia som az teraz postrehla..tomu ani ja neverim 😀

sardinka333
29. júl 2015

@hanka_april
@nyusika
Europa, Severná Amerika, Austrália..Azia...myslíte že tam ženy priemerne koja 4 roky??? Južná Amerika, Afrika...tam dajme tomu...ale inak pochybujem.
Samozrejme su kultury ako obrázok vyššie kde si človek ani tu flašku s Nutrilonom nevie predstaviť...take ženy niekde v jurte, andách, chudobnej afrike.
A zase to dojčenie - je trošku skreslený pohlad na vec ako niektoré ženy povedia (nikto z tejto diskusie) že ,,a naše babky dojčili a neviem čo,, ,,Panské ženy - šlachta nedojčili ale mali dojky..tak to proste bolo a tie aj deti viac menej vychovávali. Sedliačky ak mohli tak dojčili a ak nie tak davali riedené kravské, kozie mlieko alebo muku s vodou alebo chleba rozmočený vo vode...Tie črevné katary a umrtia detí snad ani netreba spomínať. Čo by tie dali za UM. Dobrá je aj knižka od Elisabeth Badinter ,,Materská láska,, Citujem : "Posvätnosť" materskej lásky sa dodnes chápe ako čosi nedotknuteľné, aj keď exkurz do histórie - ani nie takej dávnej - ukazuje trocha iný obraz.

nyusika
29. júl 2015

@sardinka333 no ved ja som si to tiez tak predstavila...ze taka afrika, no nech nezeriem, nech dve tretiny populácie koja tie 4 roky, jedna tretina urcite menej, ved tam su aj (nechcem, aby to vyznelo hanlivo, len to neviem spravne pomenovat) civilizovane krajiny....cize Afrika - tri roky priemer ? s odretymi usami moze byt, nie ?

europa stopro nema ani dva roky priemer, amerika detto

tak odkial je ten udaj o 4 rokoch ??

hanka_april
29. júl 2015

@nyusika no ale ked sa bavime PRIEMER, to znamena, ze ked si predstavim len take francuzsko, kde zeny nedojcia TAKMER vobec, civilizovane krajiny tak 1-2 roky, tak ostatni by museli do 6-8 rokov....potom uz jedine, ze by v Cine a v Indii tak dlho kojili, pret by sa to naratalo do priemeru, ale chcem vediet, kto tam pr tom JangCTiang robi tie statistiky 😀 😀 ako hovoril nas profesor na Unverzite "Statistika je presna veda o nepresnych cislach" 😕

nyusika
29. júl 2015

@hanka_april no ved to...ja mam na to presne taky isty nazor. cinanky rozhodne musia kojit kazda osem rokov. inak to nesedi 😀 😀

sardinka333
29. júl 2015

nick @carodejnica to uvadza...pozri prispevok vyššie.
No už vidím ,,fajnové,, západniarky...tie nie su mnohé naučené variť, upratovať...budu sa ,,obmedzovať,, kojením....,,to víš bobe,, 😀

hanka_april
29. júl 2015

@sardinka333 vo Francuzku koji len male % zien, napriek tomu, oproti USA, kde koji tusim ale 60% su x stupnov vyssie v rebricku zdravotneho stav deti a mladictvych do 16 rokov - preco? pretoze zdravotny stav zavisi 1/ urovne zdravotnej starostlivosti a 2/ zivotneho stylu (stravovania) maloletych
🙄
to na Sk koji pri odchode z porodnice 90% zien a v tom rebricku Slovensko ani nie je, pocitam 😝

guinevre
29. júl 2015

@hanka_april Presne tal. Mna mama kojila 6 mesiacov (sama som vraj uz nechcela, tak neznasilnovala to). Aj tak nemam ziadnu alergiu, v skole som nemala ziadne vazne zdravotne problemy. Kamosku mama kojila 2,5 roky, ma alergie, a v skole nemala bohvie aku imunitu.