Dieťa sa odtŕha od bradavky, jeduje sa
ahojte, neviem, ci mi bude vediet niekto poradit, no dufam, ze ano. dcera (6 tyzdnov) je zatial plne kojena a vyzera, ze aj prosperuje (neviem ale urcie ako pribera, poradna je az zajtra). no v poslednom case je to kojenie skor trapenie. pri kojeni sa kazdu chvilu odtrhne od bradavky, potom ju vzpati zase hlada, nevie ju dobre najst, musim ju stale prikladat, lebo sa kruti, ked sa znova prisaje, parkrat potiahne a zase sa odtrhne. ak su prsia plne, tak to ide lepsie. ale odtrha sa aj vtedy, len menej casto. takmer kazde kojenie konci, ze sa zacne jedovat, kricat. niekedy to je i a kvoli tomu, ze si potrebuje odgrgnut, no casto prave preto, ze sa po tom odtrhani rozculi a vtedy mi to pripada, ze asi nie je dostatok mlieka. stava sa to napriklad pri druhom nocnom kojeni alebo podvecer. neviem, co mam s tym robit, je to fakt strasny boj a dost ma to demotivuje, lebo je vyslovene nespokojna. co by pomohlo? odsavat a domrmovat z flase? po kojeni neodsajem urcite nic, ked odsajem vtedy, ked mam plne prsia, tak zas mam potom pocit, ze nema co pit, ked treba. odsat sa mi podari tak max. 70 ml za den. caje na kojenie pijem. neviem, co robit, aby to bolo lepsie...
@libertine Udaj o tom, kolko si odsajes, nijako nesuvisi s tym, kolko si vytiahne babatko. Naozaj, dieta saje ovela efektivnejsie, nez akakolvek odsavacka. Ak ma 6 tyzdnov, je to obdobie jednak toho, ze dieta uz zacina vnimat svoje okolie, nielen maminu. A jednak je to obdobie rastoveho spurtu, kedy sa stava, ze dieta pije aj kazdu hodinu. Je to normalne.
Skus si o probleme precitat viacej tu: http://dojcenie.wordpress.com/som-zufala/hnevan...
@bosoriak to som vcera citala. no mne nevadi, ze pije casto, problem je v tom, odtrhani, hladani a hnevani sa pri kojeni. ja potom proste neviem, ci pit chce alebo nechce alebo preco sa odtrha, preco sa hneva. ked sa nenapije, je nespokojna. ked ju ale prilozim, je to katastrofa.
@adkasmolka este neskusila, ale uvazujem nad tym. polohu som skusala po leziacky, to som vzdala, lebo to bolo zle a teraz kojim v naruci a tiez nic moc.
Ahoj, mne toto robil mladsi a to preto, ze ho bolelo brusko, vzdy ako zacal pit tak mu zasramotili crievka, asi ako sa mu to mliecko posuvalo. Pomohlo, ked som mu chvilku pred kojenim pocvicila nozkami a dala par kvapiek espumisanu, aby ho tam nepichali tie bublinky...
@libertine:
Taketo trhanie a vykrucanie je presne v tomto obdobi dost bezne...
Skus rozne polohy, alebi kojit v polospanku, chodiaci,... Je to o nervy, poznam, presla som tym.
Pokial sa da, tak vydrz, flaska je ovela komplikovanejsia.
Ako pises, ze si potrebuje grgnut, tak ju daj. Nech sa anjprv trosku napije, potom ju daj grgnut a potom nech pije dalej. Syn sa rozculoval, lebo mu mlieko tieklo prilis silno, tak som nechala ten prvy silny prud odtiect do plienky a potom pil v klude.
Mozno tovjej dcerke naopak ide mliecko pomaly, tak skus stlacat prsniky, aby sa spustilo rychlejsie.
Ak ti triky uvedene tu nepomozu, zavolaj si laktacnu poradkynu. My tu iba na dialku hadame, co to moze byt. Laktacna pride a uvidi, ako to je, a podla toho ti poradi.
Pevne nervy a vsetko dobre!
@eevicka83 aj libertine, ahojte, bojkot alebo štrajk dojčenia sa dá riešiť s pomocou a podporou laktačnej poradkyne. Je výnimočné a veľmi zriedkavé, ak to matka zvládne sama... Štrajk je situácia, ktorá akoby postrádala logiku a matky sa v nej doslova vedia "variť... Je mi ľúto, čo tu píšem, ale pri všetkej úcte, je fakt nereálne robiť si ambíciu, že "sa to nejako vyrieši". A hádzať flintu do žita je škoda. Takisto nIe je možné nejako zmysluplne pomôcť e-mailom, teda ani týmto "kanálom"... Môj kontakt nájdete ne mojich weboch. Pozdravujem vás obe aj vaše bábatká 🙂 Alena K. poradkyňa pre dojčenie a život s bábätkom.
@emocia u mna bola laktacna niekolkokrat ja som pre dojcenie spravila a robim aj nemozne uz... nicim celu rodinu ale velmi chcem... malu dokrmujem lyzickou ale uz nevladzem.. laktacna mi vobec nepomohla apotom sa este aj prestala ozyvat lebo podla nej to bolo v poriadku ked sa mi uz na zaciatku nezdalo ze nechce tahat a mozno keby som to vtedy podchytila radou laktacnej tak teraz sme o.k.... ona vtedy len tvrdila ze je vsetko o.k. ale ja som citila ze mala nepapa tak ako ma.. a potom sa to len zhorsovalo.. skusala som krmit aj cez cievku ale to este viac bojkotovala prsnik..
@eevicka83
@emocia
Ano, som v novembrovkach 🙂
Popravde, nevyriesilo sa to nijako. Bola u mna aj laktacna poradkyna. Podla nej slo o zle prisatie a malo mlieka. No neviem. Ona pribera pekne, takze tym to asi nebolo. Stale casto spusti pri kojeni strasny krik, az to usi trha a ja aspon 2x denne mam chut sa na kojenie vykaslat, napriek tomu je stale plne kojena 🙂 skor to budu nejake jej priciny, raz je krik na zaciatku, lebo trva, kym sa spusti mlieko, inokedy zacne kricat pocas kojenia a driapat rukami, vtedy neviem, co vadi, mozno nejake traviace tazkosti ako bolest brucha, reflux? Inokedy vresti na konci a tym sa casto to kojenie konci, lebo uz len krici s krici, asi lebo uz nechce? Alebo chce a nie je co? Alebo ju tlaci brucho? Netusim. Proste takto bojujeme, je to niekedy hrozne a depta ma to, ale neviem s tym nic spravit.
@libertine@evicka83 som nova a dcerka sa narodila 20.10.2013 citam vas stale a ja s tym bojujem tiez je to moje tretie dieta mam 15 a 10rokov vsetky dievcatka, tiez u nas kojenie trva len chvilku a kojim ju hned po prebudeni co je zaujimave balim ju do perinky a viazem jej rucicky a tak aj papa inac je velmi nepokojna vaha nasa je narodena3200g a teraz 5800g asi tyzden uzivam kvapky BIOPROM probioticke ci sa zlepsi uvidim .Nam sa kojenie zhorsilo ked mala 6tyzdnov a odvtedy bojujem ci vydrzim neviem ale viem ake to je tazke.drzim vam palce a aspon take male povzbudenie nie ste sami.pekny den
@libertine no ale tvoja je ochotna aspon trochu jest ked je bdela...moja vobec..a strasne ma mrzi ze co som pokaslala ked prvy mesiac bolo vsetko o.k.papala ukazkovo co sa prisatia a techniky tyka podla laktacnej.len vzdy menej papala...vycitam si ze to vzniklo tym ze som jej pri kazdom mrnkani ponukala prsnik ☹ nechcela som davat cumlik a tak som ju vzdy chcela ukludnit na prsniku...a mozno sa prepapala a zacal jej vadit...lebo semtam ked jej zacalo ist mlieko tak zacala plakat..j 😢 je mi to tak luto...chcela som to robit podla odporucani...a tak krasne papala a tesila sa ked dostala prsnik...a vies ju nakojit aj niekde inde ako doma?
@katarinka73 no aj u nas to zacalo nejak tak...ked mala 5-6tyzdnov...a vies co to mohlo sposobit?mne sa to neda syale po prebudeni dojcit dcery maju 8 a 6 rokov a stale treba a chceme niekam chodit a toto je hrozne trapenie...oni necakali ze ked sa mala narodi sa nam vsetko tak brutalne zmeni...zes pobehuje s odsavackou..popritom chova malu kadejako lyzickou..sem tam uz aj flaskou potom ked sa prebudza prsnik a oni nesmu ani pipnut....no ja neviem ako sa toto podla mamily da zvladat...nehovoriac ze si malu nestiham ani uzivat...mala som to aj pri prvej dcere a trvalo to 10-11mesliacov ze papala v spanku...kym ine mamicky pekne kocikovali tak ja som utekala domov kojit ☹ a stale stres..dalsia mamicka pisala ze dceru takto chova uz 20 mesiacov a stale sa bdela na prsnik neprisaje a ze ked sa jej spyta kde je mliecko tak ukaze a ked sa jej spyta ci chce tak povie "nieeee neceee"takze mala ani nevie ze je dojcena tak si vrav ze o com to teda je....ved MMa aj tak odsavanim a ked sa nechce prsnikom ukludnovat...u dalsej mamicky to trvalo 15 mes...u nas uz 3mes..a vyzera to beznadejne...a ked jej aj dam z flasky tak reve tiez a vypije 30 ml...ale uz aj techniku ma velmi zhorsenu...keby som bola ina povaha tak uz mam davno po probleme a papala by MM z flasky a netrpeli by starsie deti...niekedy mi to pride velmi nespravodlive kvoli nim...
@libertine aj eevicka, ahojte. Nuž, nie sú príčiny vždy iba v mlieku, spúšťacom reflexe, prisatí... atd atd. To, co som tu teraz napísala hovorí iba o hmote: dostatok/nedostatok mlieka + skorý, neskorý, opakovaný spúšťací reflex, prisatie dobré, slabé, úplne nedostatočné atd – to všetko je hmota. Ale priznajme si – je v našich životoch iba hmota? Nuž, nie je, a každý, aj veľmi silný realista musí uznať, že tu je aj psyché, duševné podnety a emočné prežívanie. Štrajk a nepohoda dieťatka (krik, hnev atp) môžu súvisieť s niečím, čo sa týka rámca situácie pri dojčení. Toto, čo píšem mi potvrdila prax. Žiaľ, naša západná kultúra je primárne nastavená na hmotu, a tak to my, jej "produkty" adorujeme niekedy až príliš a zabúdame na psyché. Tá je fakticky určujúca, aj keď to na prvé prečítanie môže znieť divne. Naozaj však nie vždy ide o to, čo píšem vyššie: prisatie, vypudzovací reflex...atd. Život s bábätkom, jeho kvalita, kam patrí samozrejme aj dojčenie je do značnej miery daný typom matky, jej nastavením, celkovým rámcom a tiež komunikáciou, jej spôsobom. Je to určujúce. Možno poradkyne u vás riešili iba spomínanú hmotu. Spravidla to tak býva. No dobré je vedieť, že nie je poradkyňa ako poradkyňa. Postrehla som pri práci s matkami ako zázračne môže zapôsobiť osobne zacielená podpora, presne našitá na mieru konkrétnej matke. Toto bola pre mňa výzva venovať sa (a vzdelať sa) aj v oblasti emočnej podpory matky a práce s jej psyché 🙂 Pozdravujem vás, Alena K. laktačná poradkyňa a poradkyňa pre život s bábätkom.
@lucinocka ahoj. Nevzdávaj sa už dopredu. Môže to byť úplne iná situácia a ja bude. Nikdy sa v živote neopakuje to isté presne. Vždy to závisí aj od poznania matky, od jej nastavenia anajmä zacielenia na dieťa. My a aj vy, všetky matky okolo tridsitatky tu nemáme históriu odovzdávania materského nastavenia, komplexného materstva od našich mám a tie zas od ich mám. Tu v našom geopriestore sa 120 rokov, od konca 19. stor., kedy tu zažala industrializácia ako následok priemyslenej revolúcie, ničí dôležitosť vzťahu matka/dieťa. Heslá a výroky typu: Načo máte byť s dieťaťom orky doma, keď sa vám dobre môžu o dieťa postarať jasle? Načo máte kojiť, keď sú už vyrobené mlieka takje istej kvality ako materské? A možno aj lepšie? – Toto a desiatky podobných presvedčujúcich výrokov, podsúvajúcich a pdoporujúcich aj emancipačné snahy žien, tu celé desaťročia ničili v maktách prirodzené nastavenie. A také pokrútené vnímanie materstva pottom tie emancipované ženy, zamestnané už od mesačného dieťaťa, podávali ďalej svojim dcérma. Celkovo, celá spoločnosť bola nastavená na skoré odseparovanie dieťaťa, nedojčenie a matku v práci. Zbierame teraz "plody" tejto šialenej epidémie. Inak sa to nedá nazvať, iba ako epidémia ťažkého nedorozumenia ohľadom skutočného, plného materstva, ktoré hovorí o prítomnosti matky vo všetkých jej aspektoch či rovinách. Má byť prítomná nielen fyzicky, má byť celá pre dieťa psychicky, emočne, svojím srdcom a láskavým úsmevom a nežným hovorm a tiež spevom... Spievate svojim bábätkám, milé mamičky...? Ak nie, tak začnite 🙂 🙂 Naše prapramatere vedeli prečo spievajú 🙂 Napodobnie ich, budete všetci šťastnejší a aj dojčeniu sa pravdepodobne bude lepšie dariť 🙂 🙂 Vaša Alena
@emocia no presne tieto riadky nutia niekedy maminu ako mna napr. dostat sa dobre ze nie do blazninca ako velmi chce dojcit...co narobis ked dieta ani za svet sa nechce bdele prisat? mlieko mam beriem vsetko mozne aby bolo.. podporujem odsavanim.. nosim dieta v satke, spim s nou v posteli... a aj tak nic z toho!! a potom aky ma vyznam sa trapit ked MM bude dostavat z flasky aj tak a o kontakt na prsniku nema zaujem..? prva dcera mi to robila 10 mesiacov!! aniektore to robia aj po celu dobu dojcenia.. ja neviem ale kto nezazil iba ten moze pisat take riadky ako to zvladnut ... a napriek tomu ze viem vsetko toto stale sa dojcenia neviem vzdat a skusam a skusam ... a podla mna som uz z papania aj malej spravila traumu lebo ju dokrmujem lyzickou a reve ked jej uz tak davam...ale ako ju mam nakrmit ked nemozem cely den sediet doma na posteli??? a starsie deti mam vyhodit na toto obdobie ku komu??? lebo aj take som uz citala.. oni na mamu teraz nemaju narok??
@emocia
@eevicka83 ked ja mam z toho kojenia taku traumu, ze ked len pomyslim na druhe dieta a ze to budem musiet zase kojit a prezivat zase to iste, tak mi zle pride..
Sestricka mi ju hned na prve prilozenie dala zle, hned po porode sa mi urobila rana na bradavke ..hrozne to bolelo, aj cez klobuciky, prve 2 tyzdne ked som kojila som stiskala vankus od bolesti, zatate paste a slzy sa mi liali..ale dobre, neskor to prestalo boliet, myslela som ze super, uz to bude len lepsie..lenze nebolo..mala sa vzdy super ukazkovo prisala..cucala cucala a ked pustila bradavku, ta sa vtiahla dnu a uz ju nezachytila, a chytila nervy / ako doteraz, ked je hladna a nedostane hned jest, tak je schopna sama sebe ublizit/ aj som ju utierala aj vytahovala, aj klobuciky...nic nepomohlo..bola som z toho nestastna, nervozna, revala som na zachode kazdy vecer.. mala cez den prve mesiace vobec nespala, stale plakala, stale, az bola fialova, nesla som ani zachod, ne to este nieco zjest, vecer som nemala mlieko...flasu som dat necchela, kazdy mi hucal do hlavy, ze flasa=koniec kojenia= zla matka.. muz na mna krical, ci som normalna, ze radsej necham dieta zaspat od hladu ako dat flasu..a hej, bola som taka sprosta, ze som ju nechala radsej od hladu vyplakat a cim zaspala, letela som do kuchyne a jedla pila jak zmyslov zbavena, ze ked sa zobudila, mala som plne prsniky / co mi prinieslo +10 kg po porode/ mala vobec uz nechcela byt pri mne, hocikto ju utisil, len ja nie, co pre novu matku je asi najhorsie co moze pocitit, ze ju dieta odmieta... muz ju hojdal, ukludnil, ked prestala plakat , rychlo na prsnik, prisala sa, pustila a konec...rev, hojdanie , prilozenie... v noci nam trvalo aj tri hodiny, kym cosi zjedla a kym sme ju upokojili..a potom uz mna nechcela vobec vidiet, ja osm nechcela vidiet ju, rozmyslals om len nad tym ako ju neznasam, aka to bola chyba, ze som ju mala, vravela som mojej mame nech ju vezme prec..a tak muz povedal a dost... isiel do obchodu, kupil mlieko, urobili sme flasu, mala v 3 mesiacoch stiahla 150 ml len tak fuklo.. dieta spokojne zaspalo, spalo tri hodiny aj cez den, skoro celu noc, zacala sa usmievat!!!
@emocia ako vravim, nas vztah sa kojenim nicil...umele mlieko nam pomohlo.. mne sa nepaci ten tlak, ktory sa vyvija na matky- kojte kojte, nic len kojte, len to je dobre, len tak budu vase deti zdrave, len tak im odovzdate do zivota dobry zaklad, len tak si vytvorite vztah matka a dieta... BLUDY BLUDY A SAME BLUDY!
presne to co popisujes mala moja kamoska s malou. Trapila sa 6mesiacov kym sa jej mala zacala normalne prisavat. Bola uz z toho totalne nestastna, stale zvazovala prechod na flasu no vzdy nejako presiel den a na druhy den to zacala opat skusat. Ja som to vobec nechapala kedze moja take problemy nemala a myslim ze to nikto nepochopi kto to nezazil, ale nech ti je povzbudenim to ze raz sa to podari. Ja by som na to asi take nervy nemala ale kamoska sa trapila 6mesiacov a potom si zacala dojcenie uzivat. Drzim palce

este dodam, ze kojim ju vzdy po zobudeni, spi tak 3 hod., ked je hore, tak asi kazdu hodinu si pyta, v noci po zaspati vydrzi asi 4-5 hod spat, potom sa zobudi na kojenie, zaspi, ale potom sa uz zobudi zachvilu a casto a uz zacnu problemy. prvu dceru som kojila rok, uplne bez problemov. tato druha toto robi od narodenia, horsie hlada bradavku, odtrha sa, ale uz sa to stupnuje do problemov ☹