icon

Kedy je čas prestať dojčiť dieťa?

24. máj 2024

Ahojky

mamicky, predchvilou som tu citala diskusiu o tom ako odstavit 4 rocne dieta od mliecka. Ak mam pravdu povedat zhrozila som sa 4 rocne dieta a este prsnik? Nepride vam to az uchylne?
Alebo ako to vnimate? Neviem neni su uz nato deti velke?
Mne pride uz aj 1,5 rocne velke nato aby behalo okolo prska.

Ci v com su benefity? Maju naozaj tie deti silnejsiu imunitu? Su menej chore ako ostatne deti v skolke? Nebojite sa ze ich spoluziaci v skolke sa im zato budu smiat?

domka222
25. máj 2024

Moja dva a pol ročná mala taký sprostý zvyk,žmoliť mi bradavku pri zaspávaní. Už to mi príde divné v tomto veku,nie ešte cicka v ústach. Ja si skôr myslím, že tak veľké dieťa kojiť je skôr o tom,že matka sa toho nechce vzdať, lebo sa bojí, že príde o puto s dieťaťom. Čo je úplná kravina. Keďže v tomto veku sa dá s tým pracovať už na inej úrovni

annamivo
25. máj 2024

@anjelicek26 presne aj u nás je to tak. Po roku len pred spánkom a doma. 2 staršie do 2 r, najmladšia má 17 m tak tú kojim pred spánkom a v noci. Ani jedno dieťa nevie čo je to UM a fľaša, cumel len výnimočne a pred spánkom, zaspali tak ho vypluli. Ináč moja dr sa raz vyjadrila, že toto nekonečné kojenie dieťaťa zbavuje matku obrovského množstva vápnika. A že potom majú problém s kĺbmi, zubami a podobne . Mladé ženy.
@autor tá imunita je taká otázna, syn má toľko alergií, že des, ale tie klasické choroby má málinko (8r), aj kiahne chytil až na 3x . Dcéra (5r) je 1-2x nachladnutia do roka. Najmladšia mala zatiaľ raz nádchu. Ale inak sama si neviem predstaviť, že budem kojiť moju takmer 120cm dcéru v 4r.

tamitamitami
25. máj 2024

Moja malá má 2 a pol roka a teda ja osobne si kojenie neviem vynachváliť toľko krát nám pomohlo po zdravotnej stránke za posledné mesiace. Detská doktorka tiež vníma veľmi pozitívne že malú kojím.
Keď ju budem chcieť odstaviť normálne jej to vysvetlím, cez deň sa ju chystám odstaviť okolo 3 rokov a večerné/nočné kojenie nechám na nej (ak budem mať pocit že je to moc tak odstavím aj nočné kojenie).

andreakotesova
25. máj 2024

@guliver19 v tomto som vždy bola konzerva. Nikomu to neublížilo 😉

andreakotesova
25. máj 2024

@anjelicek26 daj pozor, aby ta neoznacili za konzervu, ako mňa 🤣

doriiis
25. máj 2024

A ja mám úplne najnepopularnejsi názor,že dojčenie je nechutne tak všeobecne.Ked si spomeniem na ten pocit😖.Br,fuj,nikdy viac
Dojčenie starších detí mi už skôr príde ako diagnóza matky,nie potreba dietata

mamamasama
25. máj 2024

Nepride mi to nechutne. Je to rozhodnutie maminky a dietatka. Aj keby ho dojčila do 8 rokov, tak neriešim. Starajme sa kazdy sam o seba.

0silvia0
25. máj 2024

@andreakotesova a za ktory svoj nazor si bola oznacena ako konzerva?

diewcatqoo
25. máj 2024

Co sa tyka vekovej hranice dojcenia, je mi to jedno. Nech si kazdy koji dovtedy, dokedy chce. Ale co mi prekaza je, ze niektore maminky maju pocit, ze ked dojcia, kazdy sa chce pokochat na ich prsia. Takto, dojcenie na verejnosti mi vobec neprekaza a viem ho pochopit (sama som x krat dojcila na verejnosti) - ale da sa to bez toho, aby kazdy videl moje prsia. Niektore to ale pochopit asi nedokazu a ukazuju sa na pockanie. Toto mi pride fakt divne a uchylne.

andreakotesova
25. máj 2024

@0silvia0 určite za ten, ktorý som napísala včera o 22:53 😅

veronikam33
25. máj 2024

Môj otec spomína svojho bratranca, ktorý ešte v prvom ročníku na ZŠ utekal cez prestávku domov, mali to cez cestu, bývali vedľa seba, aby sa nakojil. 🙃

kiki68
25. máj 2024

Zalezi na tom ake to dieta je, nas bol na to extremne fixovany, tak, ze oddelil moju osobnost of toho prsnika. V 3,5 roku sme tomu spravili razny koniec. Ale nesudim inych. Nezda sa mi to zvratene, dieta mozno potrebuje tymto blizkost mamy, sice je to svojim sposobom trosku zlozvyk, ale vsetci, co fajcia cigarety su rovnako zvrateni, nakolko potrebuju oralnu fixaciu. Teraz je otazka, bolo by menej fajciarov, keby sme deti nemuseli nejak radikalne odstavovat? Toto je take vsetko, ze co keby. Ale zjavne je pre cloveka oralna fixacia velmi vyznamna ( fajcime, ohryzame nechty, ceruzky, cpeme do ust vsetko mozne ), nie je to nejaka nahoda. ASI to patri k cloveku

janulka1802
25. máj 2024

Ja som dojčila staršieho cca do 4 rokov, ale nie na verejnosti. To výlučne len keď mal pár týždňov a vždy som si prehodila niečo cez prsník. Určite som sa neobnažovala a nikoho nepohoršovala. Mladšieho som dojčila vyše 2,5 roka. Úchylné sú skôr blbé reči ako dojčenie väčších detí.

medda_beda
25. máj 2024

Z vlastnej skúsenosti ako krátko dojčenej a dlhodobo dojčenej sestry ti môžem napísať, že materské mlieko nie je čarovný prútik a nie nebude mať dieťa zázračnú imunitu.
Mám oveľa lepšiu imunitu než moja 3 roky dojčená sestra.

A popravde už som sa jej smiala dokedy sa chce dojčiť.Už vtedy mi to prišlo veľa.Vedela chodiť, rozprávať, jesť.
Podľa mňa matka nahrádza dieťaťu cumeľ.Mne to príde ako manipulovanie s matkou.Teraz mi dáš cicku a nebudeš robiť nič iné inak začnem revať.
Reálne ten prsník nepotrebuje a revať bude aj s ním aj bez neho.

Matky sa nevedia zase zmieriť s tým, že už nie sú pre dieťa jediný stedobod vesmíru a majú stále potrebu sa bábätkovať.

Za mňa je 4 ročné už riadne veľké na prsník.

medda_beda
25. máj 2024

@augustovkaa Ako komu.Mne nepríde normálne mať ani cumeľ v 2/3 rokoch.
Môj muž sa tiež už divne pozrel keď dieťa ktoré bolo už ozaj veľké malo cumeľ.Nohy z kočiara malo po zem.

Ale myslieť si môžeme čo chceme.Mne je osobne jedno kto si ako dlho dojčí svoje dieťa.Pomyslím si svoje a to je všetko.Čo koho do toho.

beata_k
25. máj 2024

Mam dve deti. Jedno na UM a druhe dojcene. Rozdiel v imunite je badatelny. Hadaj, ktore ju ma lepsiu...

lucia147852
25. máj 2024

Nech si každý doma robí čo chce. Ja osobne by som tak veľké dieťa nedoučila. Dojčiť/kojit dojča/kojenca a nie dieťa čo zje viac ako ja. Ale každého osobná vec. Čo mne vadi je, keď pomaly predskolak dobehne k matke a niekde v restike, kaviarni, terase trha matku za tričko a pýta cicat. Ozaj nepotrebujem vidieť ako prsniky inej ženy ohlodava 4-5 ročne dieťa. To je za mna uchylne a nechutne.

anjelicek26
25. máj 2024

@lucia147852 to si v živote niekde videla,či si to len predstavuješ,ze by sa to mohlo stat😅

lucia147852
25. máj 2024

@anjelicek26 práveže videla. Konkrétne v kaviarni zoo lesná 😅

anjelicek26
25. máj 2024

@lucia147852 lebo ja fakt nie za milión rokov výlety mimo domu najstaršie snáď dvojročné.

milovnickakvetov
25. máj 2024

Ak dieťa dojcis a zaspáva a upokojuje sa len prsníkom, je veľký problém dieťa potom odstaviť, lebo dieťa má problém zaspať. Dojčiace mamicky práve kvôli tomu deti neodstavuju, ale čakajú do samoodstavenia. To s tou imunitou je síce mamilou pretláčanie, ale zďaleka to nie je pravda. Moja švagriná nedojcila ani jedno dieťa a obaja jej synovia sú zdraví ako buky, žiadne alergie, intolerancie, škôlku obaja zvládli s par nadchami. Moja staršia bola dojčena dlho dlho a ma alergie, imunitu ma hroznú aj v 6.rokoch. Mladšieho syna som dojcila len pár týždňov, vyrástol vlastne na sunare a ma oveľa lepšiu imunitu ako jeho dojčena sestra. Je aj lepší jedák aj lepšie spáva ako jeho sestra. A názor na dlhodobé dojčenie nemám, nech každá matka robí ako uzná za vhodné. Pri staršom dieťati tým, ze som dojcila dlho to bolo to pre mňa prirodzene, pri mladšom, tým, ze som nedojcila, keď som videla väčšie dieťa na prsníku, už to bolo pre mňa zvláštne.

augustovkaa
25. máj 2024

@anjelicek26 ja som tiež nevidela na verejnosti dojčiť sa staršie dieťa ako dvojročné. Ale tuto niektoré ženy bežne vidia školákov pri dojčení.

augustovkaa
25. máj 2024

@milovnickakvetov ja len ze dojčenie je pretlacane nielen mamilou ale aj lekármi, pediatrami.

augustovkaa
25. máj 2024

@medda_beda nemyslím si, že matky dlhodobo dojčia z dôvodu, že chcú byť pre dieťa stredobodom ich vesmíru. Berú to úplne normálne.

medda_beda
25. máj 2024

@augustovkaa Moja známa tak isto dala cucnúť pomaly 4 ročnému kvôli tomu ani nejedla jedlá ktoré by sa akože nemali.
Takže áno existujú aj také deti.

Mamila pretláča dojčenie tým, že píše hlúposti o nejakom pute ktoré sa vytratí keď matka dojčiť nebude minimálne 3 roky a tak isto píše hlúposti o imunite.Moja známa takto vyhodila laktačnú poradkyňu z mamily keď jej začala rozprávať o tom ako ju jej syn nebude ľúbiť.Obaja sa trápili, malý bol hladný.Ja som bola dojčená pár mesiacov, manžel vôbec a najhoršiu imunitu majú u nás v rodine práve dlhodobo dojčené deti.
Takže to s imunitou nemá nič spoločné.Od matky dieťa poberie len základ, ostatné sa buduje.

Takže áno dojčenie je prirodzené je správne, ale 3/4 ročné deti už nepotrebujú materské mlieko a ak áno už vedia piť z pohára.Ja si samu seba pamätám v 4 rokoch a akože sorry, ale už som bola fakt veľká.

medda_beda
25. máj 2024

@augustovkaa No ja si to zase myslím keď tu vidím niektoré diskusie o túžbach mať bábätko vždy keď im to jedno odrastie a niektoré sa ešte aj k svojim 5 ročným správajú ako keby boli zaostalé.Vidím to denno denne keď sa matky nevedia odlepiť od detí a tie sú potom totálne nesamostatné.

augustovkaa
25. máj 2024

@medda_beda naviazané môžu byť na deti aj nedojciace matky, to sú také povahy.

augustovkaa
25. máj 2024

@medda_beda s mamilou nesúhlasím, že puto medzi matkou a dieťaťom sa buduje len cez dojčenie. O imunite netuším ako to je. Ja som nebola dojcena a mám dobrú imunitu ale taktiež moje deti majú dobrú imunitu a boli dojcene 2 roky.

medda_beda
25. máj 2024

@augustovkaa Áno súhlasím niektoré to majú v povahe.
Ja som si však všimla, že dlhodobo dojčia skôr matky ktoré si tým niečo kompenzujú.Buď nekojili prvé a majú výčitky alebo si myslia, že len takto dajú dieťaťu to najlepšie.Niektoré to robia aj keď im je to už nepríjemné, ale z presvedčenia, že inak budú zlé matky to robia len kvôli okoliu a potom sú tie ktoré to rozhodnutie nechajú na deti, nevadí im to a neriešia koľko majú deti rokov.

Popravde je úplne jedno ktorá matka ako dlho dojčí keď jej to nevadí len by mala vedieť odhadnúť kedy je to dieťa už naozaj veľké a malo by sa pohnúť ďalej.
Mne nikdy nenapadlo ísť za žiadnou matkou, že halooo už máš veľké dieťa aj keď jej príde normálne odhalovať prsia mne to nejak nevadí, neobťažuje ma to len nerozumiem tým deťom, že sa necítia už inak než bábätko.

S imunitou je to tak, že sa to nedá veľmi ovplyvniť.Matka odovzdáva nejaký základ, ale každý organizmus je iný.
Ja som bola dojčená krátko 2/3 mesiace mám zo súrodencov najlepšiu imunitu.Sestra 3 roky brat len 10 mesiacov.Podľa mňa s tým dojčenie nič nemá.

dzejny656
25. máj 2024

Ja si síce neviem predstaviť dojčiť v tomto veku dcéru, mne by to nevyhovovalo, ale úchylné mi to nepríde ani nič na "zhrozenie".