icon

Kojenie a odmietanie jedla

kvanda
26. sep 2012

Milé mamičky, máte niektorá skúsenosti, že po odstavení začali vaše deti lepšie papať tuhú stravu? Moja dcérka má 16 mesiacov, odmalička je plne dojčená, s príkrmami sme začali po 6. mesiaci, začiatky boli veľmi ťažké. A dá sa povedať, že dodnes často spolu bojujeme, čo sa týka papania.
Už tak medzi mamičkami som párkrát počula, že nech ju prestanem kojiť a začne mi aj normálne jesť, avšak nie som si celkom istá, či to tak aj bude 🙂

Strana
z2
katrinka8
5. nov 2012

@dendy1 - no tak nasa bude mat pozajtra 29 mesiacov a vazi 12300 g 😀 Kojena bola do cca 26 mesiacov, jedla vzdy dost malo, prikrmy tiez boli u nas dlhokanske trapenie. Zlomilo sa to cca v roku a pol, vtedy zacala lepsie jest. Ale na pomery priemernych deti je doteraz velmi malo, a kojenie na to vplyv nemalo. Aj ked som ju kojila v poslednych mesiacoch len rano, stale jedla priblizne rovnako ako predtym. Teraz ma take obdobia, ze raz je "ako robotnik", proste vela, a inokedy ledva zahryzne rano do rozka a uz nechce. Pokial dietatko nie je chore, nechudne, nechradne, treba to nechat tak a netrapit sa. To mi povedala aj nasa dokina, aj moja sesterka - detska dokina. Proste to do nich clovek nemoze natlacit nasilu, oni si zoberu presne tolko, kolko potrebuju. Skor treba dbat na to, aby mali pestru stravu a jedli aspon podla moznosti zdravo 😉

dendy1
5. nov 2012

@katrinka8 dakujem, nútiť veľmi nechcem - ani sa nenechá 😀 Ale s tou pestrosťou stravy je to teraz fakt horor. Žiadne ovocie, minimum zeleniny, žijeme z kojenia a trošky ryže, cestoviny a podobne. Ale utešujem sa aspoň tým, že ani sladké nezje. Lebo sú deti, čo nič nechcú, ale sladkosti si dajú.

katrinka8
5. nov 2012

@dendy1 - no nasa to iste, ani sladke nechcela dlho, teraz si niekedy da. Obvykle jej da babina alebo tatino - ale tak snazim sa ich ukocirovat a vzdy musi byt az po normalnom jedle - ak nezje normalne, nema ani sladke - aby si ma zle nerozumela, nie ze vzdy po jedle, ale ak sladke, tak podmienka je, ze musi byt predtym normalne jedlo 😉
Veru, nutit sa neda, ani nema zmysel. V poslednej dobe prisla na chut jablkam (tak maximalne polka jablka - a musi si odhryzat, ziadne stvrtky a pod ) a bananom (ale to zje tak asi 1/3 bananu, ked je vyslovene malicky, tak polovicu), posledne 3 ci 4 dni jej zachutili mandarinky a pomelo. A este ma rada hrozno - ale len dakedy. Zeleninu surovu nechce - jedine, co zje, je dusena alebo varena brokolica, mrkva, hrasok trosku, kukuricu miluje, karfiol a pod. Ale paradajky, paprika, redkovka.. ani do ust neda! Jedine este uhorkovy salat. Ale polievky v poslednej dobe tiez zachutili jej kremove (zahustujem to takymi jemnuckymi ovsenymi vlockami uz pomletymi) - s ohriankovanym v hriankovaci chlebom - nakrajat a hadzat do polievky. Najradsej ma asi brokolicovu, to dam len varit brokolicu - mrazenu alebo cerstvu - podla toho, co je, tak dost brokolice. Trosku soli, muskatovy orech, rasca mleta. Ked je makkucka, zmixujem ponornym mixerom, ak sa mi zda, ze je "vodova", pridam tie vlocky na zahustenie, ak je OK, necham tak. Nahadze chlebik a je spokojna 😉 Ale tiez to dlho nechcela. Maminu napadol ten chlebik, odvtedy tak zje aj karfiolovu, tekvicovu, dynovu a kadejake zeleninove polievky (co predtym nehrozilo ina, nez zeleninova alebo kuracia)... Proste len skusat, skusat. A obcas dat pauzu, a potom zase odznova, to co nechutilo pred par mesiacmi, moze zachutit teraz... Chce to vela trpezlivosti, co je obcas tazke, ale inak to asi nejde...

inka070707
6. nov 2012

@dendy1 urcite nie si sama, je vela takych, no ved co by sme neurobili pre tie nase ratolesti 🙂 ja uz pomaly prestavam kojit a Samusko sa pekne rozpapal, aj pije, tak som rada... uz to bolo neunosne, skoro nic nejedol, nepil, chceme surodenca a tak pomaly koncime s kojenim...drobec to zvlada ku podivu dobre, maximalne si pomrnci a ide dalej

inka070707
6. nov 2012

jo a co sa tyka vahy, Samko vzdy dobre prosperoval, aj ked mal obdobia, ze nic nepapal iba sa kojil, nikto mi to verit nechcel, momentalne ma v 23 mesiacoch 14 kg

anjelik87
9. jan 2014

Ahojte. Oprasujem tuto temu. . Mame ten isty problem ☹ a otazkou je: pomoze ak dieta odstavim? Zacne lepsie jest? Maly ma 15 mesiacov a s jedenim je to hrozneeee ☹ od rana do vecera mu vkuse len nieco vynukujem a aj tak nic nechce. Nezje ziadne ovocie, ani zeleninu, ani maso. Jedine co zje tak to je jogurt, kusok peciva a niekedy vecer ovsenu kasu. Kazdy den mu skusam davat aj polievku (zeleninovo masovu alebo inu) a niekedy spapa par lyziciek ale aj toho musim pritom zabavat a nahanat s lyzickou ☹ nechce mi ani nic pit, plienky ma suche, kojim ho cca 3-4 krat denne ale nevypije vela o com svedcia aj plienky. Ma zly krvny obraz - malo zeleza. Brali sme uz aj maltofer a mame ist na kontrolu ale urcite bude mat este nizke zelezo ked stale nechce papat.. Myslite ze pomoze odstavit? V noci sa budi cca 5 krat ale posledne 2 tyzdne uz menej. Neviem mozno pride nejaka zmena. . Stale cakam ze sa rozje ale nic sa nedeje ☹ doktorka radi ze mu nemam davat prsnik ale ked on mi ani z neho nejako vela nevypije. Na poslednej poradni sme pribrali za posledne 3 mes 600 g ale pred tymi 3 mes sme boli schudnuty. Neviem uz co robit, ci robim nieco zle, kazdy do mna len nieco huci, uz mi to ide na nervy!

ewisam
9. jan 2014

@anjelik87 Ahoj, no nemyslim si ze odstavenie pomoze...So synom mam podobne problemy, do roka zjedol vsetko po roku akoby utalo a zje uz len to co mu chuti navyse nove jedla nema ani zaujem ochutnat. Donedavna dojceny, ale zeby ho to nejak chytilo /jest/ sa neda povedat...Skusila by som jest viac potravin obsahujucich zelezo, aby ho dostal aspon v materskom mlieku, neponukat, nenahanat nakrajat na misku ovocie, pozri tu budes mat a zober si ked budes hladny, syn sa vzdy skoval a potajme vyjedal, obmedzit sladke na vychadzkach ovocie do ruky, zeleninka a kym prideme na ihrisko papaj...My zatial fungujeme na hustych polievkach, kde krajam aj masko, samostatne nezje. No a denne dojcenie obmedzit, ak sa da...Kazdopadne do jedla nenutit, je uz velky aby ti dal najavo, ze chce papat. Nuz a ked zje obed o 4tej poobede, nevadi, hlavne ze zje

Strana
z2