Moje dieťa kojila cudzia žena
ahojte, zhruba pred dvomi týždňami sa mi narodil synček, počas vizity mi doktorka zistila, že sa mi uvolnil jeden steh na šití po nástrihu, tak sa rozhodla to hned opraviť, vraj to bude chvilka. Kedže malý bol práve nakojený a tvrdo spal (lebo mal novorodeneckú žltačku) rozhodla som sa nechať ho na izbe, s tým že spoluležiace som poprosila, aby mi ho postražili a ked´by sa náhodou rozplakal, aby ho utíšili. keby som vedela čo sa stane určite ho tam nenechám. To šitie sa nejako pretiahlo na vyše pol hodinu a keď som sa vratila vytrápená na izbu, zbadala som otrasnú vec. jedna z mamičiek kojila moje dieťa, bolo to pre mna ako nôž do srdca, mala som sto chutí jej vynadať, že čo si to dovoľuje, no akurát tam pri nej bola laktačná poradkyňa a ja som sa akosi ovladla a dusila to v sebe, po jej odchode som to už nerozpitvávala hoci ma to strašne trápilo a ešte stále trápi, nechapem prečo to urobila, ved ja som mala dost mliečka....velmi sa bojim, aby malý od nej nechytil nejakú chorobu...máte s tým niektorá skúsenosti?
@vejula k tomu kolostru... opisem moju situaciu s mojim synom. Rodila som v porodnom dome, 100% prirodzeny porod, bez akychkolvek zasahov a komplikacii, maleho som si doslovne porodila sama....nemal ziadne problemy, zdrave dieta. Do porodneho domu som si nebrala nic, okrem seba 😀, cize som moznost UM ani nepripustala, chcela som nechat vsetko na prirodu. Maly sa narodil okolo 5 vecer, hned som prilozila a prikladala neustale, skontrolovali mi prisatie, vsetko ok. Uz okolo 10 vecer maly spustil rev a nedalo sa ho utisit takmer 2 hodiny. Sestricky ma presviedcali, ze maly nemoze byt hladny, ze mu musi kolostrum stacit. Nakoniec som si vydupala do striekacky UM a maly stiahol plne dve striekacky za sebou, sestricky v soku 😀 a maly krasne zaspal. Takze zial, su deti, ktorym kolostrum nestaci.
@veronikaba heh, to je dost absurdna situacia teda. Ale, na druhej strane, pripadala ti nejako, ze by mohla byt chora? Ja si myslim, ze sa malemu nic nestalo a nestane a treba na to zabudnut, je to prkotina. Dieta o tom nevie vobec, zena asi nebola uplne kompletna, no ale uz ju neuvidis a male si kojis nadalej, tak to nie je taka tragedia. Jedine, co by som asi urobila, je spomenula to lekarovi, ci nahodou tam netreba nieco otestovat alebo aspon aby o tom vedel.
@fidka79 ty veľa vecí nemyslíš a nedomyslíš...k novorodencovi nemá čo ísť ventilátor ,zápal očka ti nič nehovorí ,zápal uška ti nič nehovorí plus zápal nejakého nervu ..možno aj faciálneho ti nič nehovorí..plus tie detičky vydržia dosť ,v tele matky boli v teplote tela ...dúfam ,že fyziologickú teplotu ovládaš ,,,plus treba dieťatko často dojčiť ,vyzliecť do plienočky a buď zavrieˇť okno a otvoriť v špitály na chodbu .....ktoré sú konštruované tak je chodba je v strede je chladnejšia alebo ak je vonku bezvetrie ,zavrieť dvere na izbe ,bábätko si dať od okna preč a cez pootvorené okno prehodiť vlhkú plachtu,ktorú si treb vypýtať od ošetrovateľky alebo sestričky ,ale opakujem na izbe treba mať zavreté dvere....ako pôrodná asistentka by si toto mohla vedieť....dieťatko sa ešte len adaptuje na vonkajšie prostredie ...inak čo myslíš ,keď sestričky detské prinesú bábätká v perinke ,prečo majú nad hlavičkou plienočku a sú kryté ...to nie je len pre krásu,takže ak pôjdeš späť do práce choď sa podučiť k detským sestrám...
@hanka_april..myslím si ,že ti tam chýbajú ešte nejaké nicky....ktoré to začali....plus ak mám čo povedať poviem ....
@aliza Ako takto: ked sa dieta rodi, uz vtedy sa musi namahat, cestou cez porodne cesty musi vynalozit pudove usilie. Zda sa ze zbavit tychto utrap, dietatu pomozeme, resp. takto - je jedno ci ich zazije ci nie, teda cisarak je rovnocenny. Lenze sa ukazuje ze nie je, ked musi byt, a je kopa pripadov, jasne ze treba uprednostnit zivot, prip. velke komplikacie neriskovat ale ked si mozme vybrat, je dobre mu dopriat tu tazsiu cestu, lebo aj pri nej dozrievaju posledne funkcie, aj pri nej sa uz kalibruje mozog, a osidluje sa mu telo bakteriami matky. Pre dieta je skratka to tazsie nakoniec vyhodnejsie.
Rovnako pri mliecku, dieta je hladne skoro, kolostrum casto nabieha postupne a nezriedka neskoro - vzhladom na jeho hlad. To ale neznamena ze ho nesmieme nechat len cuckat aj zatial prazdne prska, aj ked sa certi... Mame moznost ho nasytit umelym a zobrat mu to usilie, cakania a nenaplnenych pokusov, kedy sa len snazi a snazi...a zdanlivo aj dlhsie bez odmeny. Ale vraj aj toto ma svoj vyznam, citala som o tom psychologicky clanok v odbornom casopise. Nie je to uplne naisto potvrdene, ale zda sa ze aj toto priroda vymyslela s urcitym zamerom. Ked dietatu davame nadostac UM prudom uz od zaciatku nema tak vyrazne vahove poporodne ubytky ako dieta na MM, ale vraj je to ziaduce, resp. prirodzene, aby prave to nastalo. Ze dietatu sa potom z dlhodobejsieho hladiska ma sancu darit lepsie. Nezomrie ked mu nesplnime okamzite kazde hnutie mysli ani z neho neubudne. Ani ako babetku ani neskor. Moj tiez plackal na zaciatku, kolostrum nabehlo az 2. den po porode, bola som v BS, kde mi sestry povedali ze dieta je na toto spozdenie prirodzene nachystane ze ma zasoby, ze mu sice mozu dat umele, ale ze netreba, a tak aj bolo vsetko dohnal a bol nakoniec spokojny...co ty vies ci dieta neziskava zaklady vytrvalosti aj touto cestou do zivota...
Mnohe matky prechadzaju skor na UM, pretoze je to pohodlnejsie, dieta je sytejsie, spi velmi skoro cele noci, dokonale nasytene. Vahove krivky deti kojenych su uplne ine, nez tie deti na UM, nie tak priamociare, nie tak vela naberacie. Ale co je ucelom? Este len buducnost ukaze v mnohom...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... milé mamičky tu je pekne napísané ako je to s teplotou okolo drobčeka a klíma .ventilátor....termoregulácia,jeto pekne napísané pre každého pochopiteľné ..teda nie pre každého......
@fidka79 a k tebe findka...vieš aj my na operačke pri sekcii ,radšej sa potíme ako somári ,len aby drobček neutrpel teplotný šok..plus termoreguláciu ja musím u detičiek ovládať keďže aj detičky sa bohužiaľ operujú...myslím si ,že ten cukor ,čo ti dievčatá odporučili v inej téme očkovanie bábätka ,ako reakcia na tvoje príspevky ,by si mala počúvnuť....a k téme ...to ,že mi iné žena kojí drobca by bol pre mňa prvotný šok ,ale čo už by mi ostávalo musela by som to prežiť..len by som povedala ,že si to viac neprajem ....je darmo riešíť ak sa to už stalo....
ďakujem vám veľmi pekne za vaše názory, postrehy a aj ......každý názor sa cení. na hlúpe komenty nebudem ani reagovať a obhajovať sa pred niektorými mamičkami, prečo som veci urobila tak a nie onak, jasné, stavaju sa horšie veci, no v každom prípade vám takéto prekvapko neprajem zažiť.....a kedže sa to tu zasa raz zvrtlo iným smerom, ja sa porúčam. ešte raz diky milým mamčkám 🙂
@fidka79 tie detičky vydržia dosť tj aj vyššiu teplotu miestnosti ..je to lepšie ako fukár.alebo klimatizovaná miestnosť....smer článoček a možno pochopíš a podučíš sa ....alebo smer detské sestričky ,ktoré pri pôrodoch nechýbajú a preberajú novorodenca do svojej star a ošetrujú ho na vyhriatom lôžku ..ani na novorodeneckom nikto na detičky nepúšťa fukár...pre mňa je táto téme skončená ....
tak ako tu niektorá píše, po pôrode sa nemá nechávať dieťa len tak napospas osudu v izbe, mala si ho zaniesť sestričke, takže aj seba vyhreš, čo ťa to napadlo, tam dieťa nechať s cudzími ľuďmi a to že kojila? to by som si neodpustila a ešte skôr, ked tam bola laktačná
ja len na margo toho ze utočíte kvoli tomu ze nechala na pol hodinku dieta postrážiť spoluležiacej 😎 ..my sme si tiez navzájom strážili detičky a to ked sme isli obedovať napr....hlavne kvoli cigánkam aby nás neokradli kedže taký čas využívali na to...
@veronikaba mna po cely cas pobytu v porodnici - vtedy to bol tusim aj tyzden dojcila cudzia zena 🙂 ... moja mama "vdaka" stresu po porode, ked sa ukazala jedna anomalia, s ktorou som sa narodila a o ktorej nikto nevedel, kedze pred vyse 30-timi rokmi sa sono nerobilo (nastastie sa ukazalo, ze dana zalezitost sa da bez problemov riesit a dnes nie je po nej ani stopa 🙂 ) stratila mlieko, cize ma nemohla dojcit, kedze mlieko nemala vobec ziadne a jej spolubyvajuca ho mala na rozdavanie, tak dojcila aj svoju dcerku a aj mna 🙂 😉 ... nic strasne sa mi nestalo, ziadnu chorobu som nechytila
moje dieťa síce nekojila cudzia žena (ak nerátam, že obe moje deti dostávali MM z banky materského mlieka, čiže od "cudzích" žien... ), ale JA som kojila CUDZIE dieťa... lenže nie vlastným pričinením ani vlastnou "žiadosťou"... proste stal sa omyl zo strany zdravotníckeho personálu .
@aliza reagovala som na vetu, že dieťa sa flaške aj tak nevyhne, lebo mliečko nabieha až na 3 den a kolostrum mu nemôže stačiť.... Ty s touto vetou suhlasiš? Pokial dieťa nema potvrdenu hypoglykemiu, potom nieje dôvod dokrmovať. Pokial tento stav nastane, stále su iné možnosti dokrmenia ako flaškou
@horana @vejula no, tak vam poviem, syn reval o ratu 3 dni a na treti den mal uplne suche plienky, kolaboval mi. takze mi tu zbytocne pisete o nejakom trenovani 'vytrvalosti' a o tom, ako to malo urcite svoj vyznam 😒 .
@vejula Nie, syn nemal potvrdenu ziadnu hypoglykemiu, ani ziaden iny zdravotny problem. Ja som nepisala o flaske, pisala som o tom, ze nie vzdy kolostrum staci, ako to podla vas priroda zariadila. Ja som tiez zdrava, nemam ziadne zdravotne problemy, okrem ekzemu, ktory mam od narodenia. Dceru som dojcila rok. A aj tam mi nabehlo mlieko az doma, na 4.den, aj napriek neustalemu prikladaniu a vraj spravnemu prilozeniu...a tak som ju v porodnici dokrmovala striekackou, cize zase ma priroda zradila. A o to mi islo, ze som to chcela nechat na tu prirodu, bez akehokolvek dokrmovania, ci uz striekackou, cievkou a pod., chapes? mala som prirodzeny porod a tak som verila, ze aj dojcenie bude prirodzene, ze kolostrum bude stacit a nebudem nic viac k tomu potrebovat. A mylila som sa 😒. Ak by som syna pocas tych 3 dni dokrmovala, neprisla by som o dojcenie uplne. Bolo to proste cele zle, az som to nakoniec vzdala.... Uz by som taku chybu neurobila, ze by som to nechala na prirodu 😔.
@aliza ako som pisala, príroda to tak zariadila aby kolostrum postačovalo. Ale ano aj v prírode sa stavaju prípady, že niečo zhapruje, ale tieto prípady predsa nemôžu byť predstavované ako modelové situacie a určite neslužia na to, aby sa vyvodil všeobecný zaver : flaške sa nedá vyhnuť, lebo dieťať kolostrum nestačí. ako napisala vevapeto
@fidka79 pockat, ja som to s tym ventilatorom pochopila tak, ze si myslela ze dieta vyzliect a dat dva cm od ventilatora a ten pustit na plny vykon, snad si nemyslela ze dat ventilator do rohu miestnosti len na zabezpecenie cirkulacie vzduchu a dieta v ziadnom pripade nenechat v prievane !? Nieco take by snad nikoho nenapadlo (Ironia)
@veronikaba to by ma tiez poriadne nastvalo ... co sa tyka skaredych chorob, tie najcastejsie prenosne takymto sposobom su v tehotenstve monitorovane, takze to by urcite sestricky sa k nej inak chovali kebyze ma zltacku a pod., takze aspon z tohto pohladu mozes byt kludna ...
@fidka79 moja mama o to neziadala, bolo jej to ponuknute ... ja osobne by som si nedala dieta dojcit druhou zenou, radsej by som dala UM