icon

Škodí fajčenie kojenému dieťatku?

nasta197
28. feb 2012

ahojte mám dilemu.. :( celé tehotenstvo a do 10mes. života dieťatka som vobec nefajčila aj ked som pred otehotnením bola silná fajčiarka odriekla som si to no teraz posledné 2mes pofajčievam tak 1až 2 cig. denne vždy si zapálim tak ked viem že najbliššie 3až4hod. nebudem kojiť kojím večinou ráno a na noc zez deň málo kedy ... kojenei som neobmedzila kvoli cigaretám malí si tak často už nevyžaduje kojenei..má to aj tak vplyv na zdravie mojeho kojeneho synčeka? je to ťažké začala som tak že som bola v zlom psych. stave co mám robiť?

sisaha
28. feb 2012

nikotin môže ovplyvniť chuť mlieka. Ked si už raz prestala, tak si nemala znova zacinat. Ak sa da, skus prestat. Ak si nervozna, daj si radsej zuvačku

ani3012
28. feb 2012

dá sa to riešiť nikotínových žuvačkami alebo náplasťami..neskúšala si ? Ja sa inak divím ženám (aj mojej sestre) že začali znova fajčiť,ak raz s tým sekli....

nika1987
28. feb 2012

ja som tiez bola silna fajciarka anic v zlom ale zuvacka nepomoze... ked si musis zapalit tak skus co najmenej...ja tiez fajcim take 2-3 denne...chut mlieko to sice ovplyvnit moze ale kojit urcite.neprestan 🙂

tea333
28. feb 2012

ja by som to dietatu neurobila. je to z teba citit, aj ked si umyjes zuby, si napachnuta a z koze ti citit decht. ked chces, aby si tvoje dieta pamatalo vonu mamickinej koze po cigaretach, je to od teba sebecke. dieta napodobnuje svojich rodicov. ja som dieta silnych fajciarov. dychala som to pri navstevach, na balkone, videla som ich vkuse s cigaretou v hube. sama som potom v puberte velmi skoro zacala fajcit. na ich vzor.Tvoj syn bude pasivny fajciar, budes ho obtazovat smradom tvojich vlasov a oblecenia cely zivot, bude si ta pamatat s cigaretou a pravdepodobne velmi skoro aj on sam zacne fajcit.
Moja mama sekla z minuty na minutu, ked prichytila mojich malych bratov ako si na jej vzor zapalili u nas na balkone, aby to tiez skusili. Nebud sebecka, zavislost je svina- bola som silny fajciar niekolko rokov, ja to viem. Ale som neskutocne rada ze som prestala, a dokazes to aj ty. len si musis spisat dovody preco nefajcit ( je ich hadam milion, a najsilnejsi je tvoj syn) a kazdy den si ich opakovat nahlas, kazdemu ich nahlas prezentovat, stale si ich hovorit ked ta napadne pomysliet na cigaretu. nahlas odsudzuj fajciarov.tak si sama pred sebou zatvoris zadne vratka,, Pred svojim synom by som sa za to velmi hanbila.

olifcek
28. feb 2012

.prechadza to do mm a dieta bude zavisle od prav.davok

matkaasebko
28. feb 2012

ja si myslim ze dietatu bude menej vadit ked si zapalis, ako ked nemas byt psychicky v pohode...to by mu urcite viac vadilo...viem to z vlastnej skusenosti....

jerryjanka
28. feb 2012

tvoj synček má dnes rôčik daruj mu ako najväčší dar k narodeninám to že sa na cigarety vykašleš - držím palce

miska246
28. feb 2012

fuj, okamzite prestan, tie svinstva prechadzaju aj do MM, ktore pije tvoje babo!!!!

anjelicek26
28. feb 2012

Ak nevies prestat s fajcenim, prestan s kojenim. Ma uz rok, ten zaklad - zdravy bez cigariet - dostaval 10 mesiacov, co dostava posledne dva mesiace, uz to prave orechove nie je. Nech je UM akakolvek "umelina" ako sa tu casto sklonuje, predsalen v nom nie je uzasna prisada "nikotin" a mnoho inych, ktore sa dostavaju do tvojho krvneho obehu a mlieka z cigariet.

mircalla
28. feb 2012

Asi zbytocna otazka, nie?

luciferkax
28. feb 2012

Sestričky na novorodeneckom vraveli, že nikotín sa do mlieka nedostáva, že ked sa matka poriadne umyje, aby dojčené dieťa nemuselo dýchať cigaretový smrad, takje to OK: Problémom je len to, že nikotín mení chuť mlieka. Ja sama som tisíckrát mala chuť na cigaretu,dllllllllllllllho som nefajčila, aj ked sú chvíle, kedy by taká jedna cigaretka pomohla (fajčiarky a bývalé fajčiarky, šak viete, o čom hovorím). Ja som to raz skúsila, dosť sme sa s MM pohádali. No drobec sa odťahoval a mlieko nechutilo... 😉 ukončiť dojčenie som nechcela, tak dalej "trpííííííím" :D

adriana1980
28. feb 2012

Samozrejme,že najlepšie by bolo prestať fajčiť,ale pokiaľ to nedokážeš,určite skrz toho neprestaň dojčiť.Keď prestaneš dojčiť,má to na dieťatko horší vplyv,ako pár cigariet,ktoré vyfajčíš.V každom prípade neprestávaj dojčiť .MM mliečko je výživa,ktorú nič nenahradí.UM je viac škodlivé,ako materské mliečko matky-fajčiarky.Držím palčeky

zmrzlinkams
28. feb 2012

ja som tiež fajčila aj ked len 6 rokov a ked som otehotnela tak so prestala fajčiť asi tak začiatkom druheho mesiaca tehu, ale už ten prvy som fajčila velmi málo ani nie ztoho že som tehu lebo som to nevedela ale preto že mi v niektorých chvilach bolo z nich špatne ale vysvetlovala som si to z toho že sme mali v robote stres a som rada že mi nebolo z nich dobre lebo to mi zaroven pomohlo prestať uplne a do dnes nefajčim a začiatkom februára tochto roku tomu bolo rok a som velmi rada že som nezačala znova aj ked som velakrát mala chuť si zapaliť radčej som si dala čokoládu a moj mužič čo fajči od 14r a už je tomu 23 r tak s tym sekol na valentina tochto roku a nielen koli tomu že išli cigi hore ale aj preto že radčej za to kupime niečo čo bude potrebovať naše spoločne dieť čo je doležitejšie takže to bola jeho inšpirácia nato aby prestal fajčiť a som rada že sa zatial drži aj ked prvy tyž. bol hrozne nervozny ale drži sa statočne, radčej dame tie penižky čo mali isť na cigi do šporkasky a urobime malej alebo sebe radosť 😀
mužova sestra fajči a aj jej priatel a byvaju v jednizbovom byte bez balkona a fajčia vo vnutri maju 1,5r synčeka a každa jedna vec ktoru ma oblečenu ten drobček prišerne smrdi je to niečo hrozne dala mi jeden overalik a som ho musela rovno do koša na pradlo hodiť a to som bola fajčiarka ale to bolo niečo hrozne a niekdy by som nedopustila aby sa fajčilo f prostredi kde vyrasta od narodenia male dieťatko ..... nikdy sme vo vnutri nefajčili ja aj mužik sme chodili zasadne von aj nám fajčiarom nám prekážal smrad v bytovych priestoroch a som rada že sme sa na tom zhodli a teraz je to aj dobre lebo už ked nefajčime tak nám neostalo nič na pamiatku v stenách čo nám len vyhovuje.
tak skus za seknuť povedať si jedneho dna že nebudem fajčiť a prestanem a už viac si nekup cigarety lebo to bude draždiť a budeš si vravieť ešte poslednu a stale nebude posledna, nezapal si a skus to vydržať pár dni a uvidiš a take niečo ako žuvačky alebo budem menej fajčiť to je blbosť nidky s tym nesekneš sama musiš chcieť a seknuť s tym raz a navždy a za dalšie to je uplne jedno či to ide do MM alebo nie lebo škody babatku tak či tak či ho bude kojiť alebo nie lebo to bude s teba citiť to je jedna vec a druha bude to u teba vidieť čo tiež neni žiadna slava a po tretie sama si škodiš a sebe samej robiš tym zle 😠
takže ja ti silno moc držim palčeky aby sa ti podarilo prestať fajčiť a hlavne plno sil na to aby si s tym dokázala prestať a vydržať 🙂

pimpulienka
28. feb 2012

Áno a veľmi ☹, ale to si asi uvedomuješ..

koniarova
28. feb 2012

Treba sa rozhodnúť. Buď fajčenie, alebo kojenie. 😉

kvetinka211
28. feb 2012

@nasta197 Prajem ti veľa síl, aby si sa toho zbavila raz a navždy. Škodíš svojmu bábätku a budeš mu fajčením škodiť aj keď prestaneš kojiť. Prípadne budeš pre neho chcieť súrodenca, tak budeš znova musieť bojovať s cigaretami. Každá závislosť je ťažká, ty máš výhodu, že si len na 1-2 denne, takže telo nie je až tak veľmi navyknuté. Ja som bojovala len s kofeínom (len jedna slabá nesca denne) a stálo ma to týždeň-dva únavy, bolesti hlavy a zlej nálady. Urob to pre svojho synčeka a pomôžeš aj sebe. A @tea333 píše veľmi dobre, povedz o svojom úmysle okoliu, aby si mala oporu a kontrolu v slabých chvíľkach a bariéru sama pre seba. Skús aj poriešiť problém, ktorý ťa prinútil znova si zapáliť. Poteším sa, keď sa pridáš k tej lepšej nefajčiarskej vačšine 😉 Neznášam tých ignorantov, ktorí si zapália aj pár metrov od tehotnej ženy či kočíka.

ninan2
28. feb 2012

Urcite neprestan dojcit! Tych par cigariet nikomu neuskodi. Potvrdi Ti to hociaka laktacna poradkyna. To su iba povery, ze uplne vsetko ide do MM.

strapco13
29. feb 2012

@nasta197 nakolko nikotin prenika malo do mlieka teoreticky mozes si obcas pri dojceni zapalit..je to lepsie ako prestat kojit..ale uvedom si, ze skodlive zlozky z cigaretoveho dychu sa drzia v tvojom dychu, na tvojej kozi, v tvojich ustach, vlasoch...
cize ak nechces kojit aby si neskodila, tak rovnako nedychaj na dieta, nebozkavaj ho, nedotykaj sa ho 😔
krute? ano..tak prestan fajcit..raz si to dokazala, tak dokazes to znovu 😉 da sa to
len je to v hlave..problemy sa daju riesit inak ako cigaretou...ak sa vobec da pvedat ze cigareta nieco riesi 😖 skor len odiali riesenie problemu, mozno ukludni hlavu..ale to sa da aj inym sposobom, ktory neohrozuje zdravie tvoje a tvojho okolia

stanislavao
29. feb 2012

nechcem nikoho odsudzovat, ale mali by ste sa hanbit, ze svoje dieta vystavujete takemu velkemu riziku. vobec si neuvedomujete, ako velmi mu to moze ublizit? dostava nikotin v pravidelnych davkach, moze mat vazne problemy. a to nielen z toho, ze fajcite a dojcite, ale dychat ten smrad. toto by malo byt trestne, ako umyselne ublizenie na zdravi.

winipega
1. mar 2012

Toto som nasla na nete:
4. Matka, ktorá fajčí, by radšej nemala dojčiť. Nie je to pravda!

Matka, ktorá nemôže prestať fajčiť, by mala dojčiť. Dokázalo sa napríklad, že dojčenie znižuje negatívny účinok cigaretového dymu na pľúca bábätka a má vynikajúce zdravotné účinky na matku i dieťa. Bolo by lepšie, keby matka nefajčila, no ak nedokáže prestať fajčiť alebo znížiť množstvo vyfajčených cigariet, potom je lepšie, aby fajčila a dojčila, akoby mala fajčiť a kŕmiť dieťa umelou výživou.

aliza
1. mar 2012

co mas robit? hlavne sa netrap 😉, to je horsie, ako cigarety. Ak naozaj das 2-3 denne a ak kojis najma rano a vecer, tak sa naozaj nedeje nic hrozneho. Hlavne nemaj pocit viny. Ak by ta to malo velmi trapit, tak by som s kojenim prestala, maly ma uz rok, tie dve davky umeleho mlieka denne mu urcite neublizia. Ja nie som zastancom co najdlhsieho kojenia, radsej bez kojenia, ako sa trapit a si vycitat pri kazdom kojeni. Rok kojenia je krasne a bohato staci.

kralicica
1. mar 2012

prestan s tym akokolvek je to tazke. nie kvoli mlieku, kojeniu, ale kvoli tomu, ze ti si a vzdy budes prvy a hlavny vzor pre svojho syna.