icon

Ako plánovať budúcnosť po vysokej škole?

alzbedka
Dnes o 16:29

Ahojte, som v strašnej dileme ako kedy ste to všetko postíhali. Ja mam pocit ze uz mam veľa rokov a ze nič nestihnem. Som v 5. Ročníku na VŠ. Bývam s priateľom u svokrovcov. Cez rok bývam na intraku cez víkend som tam. ( Z rodinných dôvodov). Akože u svokrovcov je to pohode. Rozumieme si prispievam na starvu. Ale neviem si predstaviť tam bývať ked skončím školu. Keď tam uz budem stále. To budem mať už 24 rokov. S priateľom sa bavíme o tom ze by sme na jar začali riešiť už pozemok na stavbu domu a tak, lenže to všetko bude trvať niekoľko rokov. Zároveň mam dosť gynekologické problémy. Proste bude ťažké otehotnieť, budeme sa musieť asi dlhšie snažiť a urcite to musim do tej 30 stihnúť... Kedy začať.... vychovávať dieťa zo začiatku u svokrovcov. Baby ako ste to všetko stihli ako ste to riešili. A to nehovorím o tom ako náročné sa bude zamestnať po VŠ a ked som videla tie ponuky pre absolventov je to do plaču. Mam pocit ze som tam len stratila čas. A ešte pomedzi to musim zorganizovať svadbu🫣

Strana
z2
anonym_a6118a
•
Dnes o 17:59

A ešte aby ťa časom nezačal štvať socialno-intelektualny rozdiel medzi tebou, VŠ vzdelanou a stolárom. Už som poznal viacero vzťahov, ktoré boli ako cez kopirák.

Baba študovala VŠ, priateľa mala jednoduchšieho, stredoškolsky vzdelaného pracujúceho. Počas študia im ten vzťah fungoval, lebo ona bola študentka, on zarábal a pracoval a rozdiely medzi nimi veľmi neboli. Keď však skončila VŠ štúdium a začala rozhliadať po pracovnom trhu, stretávala už podobne intelektuálne nastavených ľudí ako ona, vačšinou s VŠ. A už jej jej stolár príšiel "pod úroveň". Nasledoval rozchod a ona si našla seberovného. Toto som vidiel asi tri razy, rovnaký scenár.
Takémuto dlhoročnému vychodniarskemu páriku sme prenajímali náš byt, ona mladá študentka, on montoval garážové brany. Dokončila VŠ, začala pracovať a do roka rozchod. A to boli spolu od strednej školy 😀 Dnes má nejakého managera a jej bývaly stale montuje v monterkach garážové brány...
Ďalšia baba študovala farmáciu, mala priatela tiež jednoduchšieho ale popri škole to stačilo. Skončila VŠ, zamestnala sa v odbore a už to išlo. Teambuildingy, konferencie, stretávanie sa s doktormi. Chlapec sa rýchlo porúčal, baba si uchytila pána doktora 🙂
Iný parik detto, tá svojho jednoduchšieho priateľa odkopla už den po promóciach ! 😀 To bol express

brrunetkaa
•
Dnes o 18:11

Možno by som ako prvé skúsila ísť bývať do podnájmu s priateľom a byt s ním 7 dni v týždni a skúsiť si fungovanie ktoré je závislé len na vás dvoch aby si potom nevypisovala o pár rokov ďalšiu tému že čo to máš doma a že všetko je na tebe… potom by som sa zamestnala aby bola materská a potom by som sa snažila o dieťa a upokojila sa v tom že musí byt do 30ky tak to chcela aj kamarátka a už ma 35 a niekoľký pokus IVF čiže sa trochu upokoj že nestihaš

anonym_4f9d59
•
Dnes o 18:13

Úplne v pohode sa to dá stihnúť. S manželom sme sa spoznali v 18. Celú výšku sme spolu chodili, užívali si študentský život, brigádovali. Po výške sme sa zamestnali každý vo svojom odbore, šetrili sme na svadbu, bývali sme v podnájme. Rok po výške sme sa brali, hneď som otehotnela, tak sme si kúpili prve auto, potom vlastné bývanie. V 28 som porodila druhé dieťa.

anonym_4b4506
•
Dnes o 18:22
@alzbedka

@anonym_eb3806 tu vôbec nejde o bývanie u svokrovcov my tam chceme momentálne bývať obaja. Ide o to ako to ľudia co chodili na VŠ všetko stihli do 30.

@alzbedka stihli tak ze sme nesli byvat k svokre kdesi panubohu za chrbtom ale zili vbprenajme potom vo svojom.sami dvaja. A na take hluposti ako stihnut dieta do 30 som nemyslela a snazila som nieco dosiahnut pracovne ale nie v dajakej diere pri svokre

marca12
•
Dnes o 18:37

@alzbedka Ja by som aspon par rokov pracovala a az potom isla na matersku. Zarobite obaja na vlastne byvanie,lepsie dosiahnete hypoteku. Ak chces hned dieta,tak jedine s tym,ze sa musis uskromnit a prve roky byvat u svokrovcov. My sme zacinali v podnajme,ale dnes je to uz nerealne,lebo popri plateni podnajmu,nemas sancu setrit.

anonym_909e07
•
Dnes o 18:41
@anonym_a6118a

A ešte aby ťa časom nezačal štvať socialno-intelektualny rozdiel medzi tebou, VŠ vzdelanou a stolárom. Už som poznal viacero vzťahov, ktoré boli ako cez kopirák.

Baba študovala VŠ, priateľa mala jednoduchšieho, stredoškolsky vzdelaného pracujúceho. Počas študia im ten vzťah fungoval, lebo ona bola študentka, on zarábal a pracoval a rozdiely medzi nimi veľmi neboli. Keď však skončila VŠ štúdium a začala rozhliadať po pracovnom trhu, stretávala už podobne intelektuálne nastavených ľudí ako ona, vačšinou s VŠ. A už jej jej stolár príšiel "pod úroveň". Nasledoval rozchod a ona si našla seberovného. Toto som vidiel asi tri razy, rovnaký scenár.
Takémuto dlhoročnému vychodniarskemu páriku sme prenajímali náš byt, ona mladá študentka, on montoval garážové brany. Dokončila VŠ, začala pracovať a do roka rozchod. A to boli spolu od strednej školy 😀 Dnes má nejakého managera a jej bývaly stale montuje v monterkach garážové brány...
Ďalšia baba študovala farmáciu, mala priatela tiež jednoduchšieho ale popri škole to stačilo. Skončila VŠ, zamestnala sa v odbore a už to išlo. Teambuildingy, konferencie, stretávanie sa s doktormi. Chlapec sa rýchlo porúčal, baba si uchytila pána doktora 🙂
Iný parik detto, tá svojho jednoduchšieho priateľa odkopla už den po promóciach ! 😀 To bol express

@anonym_a6118a viem ti vymenovať niekoľkých stolárov či zváračov z môjho najbližšieho okolia ktorým funguje manželstvo desiatky rokov a manželky majú vš. Dve pracujú ako riaditeľky školy. Rozchádzajú sa aj páry kde obaja majú vs.

anonym_4b7858
•
Dnes o 18:42
@anonym_909e07

@anonym_a6118a viem ti vymenovať niekoľkých stolárov či zváračov z môjho najbližšieho okolia ktorým funguje manželstvo desiatky rokov a manželky majú vš. Dve pracujú ako riaditeľky školy. Rozchádzajú sa aj páry kde obaja majú vs.

@anonym_909e07 Tu by som ako hlavny problem videla byvanie u svokrovcov. Na tom stroskota vela manzelstiev.

anonym_9ebe4e
•
Dnes o 18:45

Tak deti som rodila az vo veku 30, 31 a 32 rokov, ale zato do vlastneho, s manzelom sme sa spoznali v 28, pred detmi sme sa vzali (lebo sme chceli, nie museli) a az tak riesili spolocne byvanie. Samostatne. My, ako rodina. Nie u rodicov v izbe. Ani na docasny cas.
Studovala som 6 rocnu skolu a stihla ored MD aj pracovat, nech aj nejaku matersku mam, ze.
Obaja sme zacinali v podnajmoch, nedostali sme nijake byty pozemky ani peniaze, najprv pekne v zdielanych izbach, potom to prislo k hypoteke... Ale som sa nejasila ako Ty a mala som jasno v tom, ze chceme buducnost a rodinu tvorit my dvaja a tak si to aj zariadime, od pociatku. A nie v trojici alebo stvorici s jeho rodicmi. 🤷
Za mna si to vsetko velmi naivne predstavujes.

anonym_a6118a
•
Dnes o 19:01
@anonym_909e07

@anonym_909e07 Tie ženy asi nemajú vysoké nároky potom.

anonym_2b5780
•
Dnes o 19:05

Vsetko sa da stihnut ked sa chce, ale uprimne … studujes na VS, ale tvoj prispevok znie ako 16 stka. Ked skoncis VS zober sa aj s frajerom do zahranicia … rok zamakajte, zivte sa konzervami a majte zaklad na vlastne byvanie. Tvoj/ vas plan je cesta do zahuby a ty ostanes nakoniec ta sprosta mozno s dietatom v chalupe so svokrovcami … ked sa nieco pokazi rozsiris rady igelitkovych. Maj rozum … vikend u svokrovcov sa prezit da 24/7 bude o hubu…. Cele zle

jankadr
•
Dnes o 19:06
@anonym_a6118a

@anonym_a6118a presne takto skoncili moje kamosky.Studovali VS,priatelov od strednej,ti mali strednu skolu.Po VS prisli dobre prace,niektore len rozchody a niektore aj rozvody,lebo vsak do 3 mesiacov od promocie musela byt svadba.Poznam jednu,co sa mesiac po svadbe odstahovala Dalsia do roka.Ine trocha neskor.

bjnr
•
Dnes o 19:07

Váš text je plný obrovského tlaku, ktorý si však na svoje plecia nakladáte vy sama. Opisujete pocit, že nič nestíhate, hoci máte len 24 rokov a pred sebou dokončenie vysokej školy. Je to skôr pocit, že ak si jednotlivé životné míľniky nenaplánujete dostatočne skoro, niečo dôležité vám ujde. A potom sa z budúcnosti nestáva priestor na život, ale zoznam termínov. Hlavný vzorec, ktorý vo vašom prežívaní dominuje, je ilúzia simultánnej kontroly. Snažíte sa v jednom časovom bode, priamo vo svojej hlave, vyriešiť bývanie, stavbu domu, štart kariéry, zdravotné komplikácie, otehotnenie do tridsiatky aj organizáciu svadby. Výsledkom nie je pokrok, ale paralyzujúci chaos a pocit, že vám uniká život. Tento mentálny presah do budúcnosti vysiela do vášho tela neustály signál ohrozenia. To je veľmi vyčerpávajúce, pretože sa snažíte vyriešiť naraz aj veci, ktoré ešte ani nenastali. Telo potom reaguje vyčerpaním a fyzickým napätím, pretože nedokáže žiť v piatich rozličných scenároch naraz. Stratégia „stihnúť všetko naraz“ nie je prejavom zodpovednosti, ale pokusom uchrániť sa pred neistotou, ktorú dospelý život prirodzene prináša. Dospelosť sa nedá odžiť v predstihu na papierovom zozname úloh. Žiadny z vašich cieľov nie je zlý, ale ich nasadenie v rovnakom čase vás vnútorne drví. Rozdeľte veci na to, čo je dnes a čo je až potom. Prestaňte brať vek 24 rokov ako konečnú stanicu. Vstúpiť do praxe bez prehnaných očakávaní absolventského platu je normálny začiatok, nie zlyhanie ani stratený čas. Každý krok potrebuje svoj čas a vy nemôžete stavať strechu domu, kým nemáte vykopané základy. Vráťte sa do tela a k prítomnosti. Kým sa vaša myseľ ženie za míľnikmi, vaše telo (vrátane gynekologických tém) potrebuje pokoj a pocit bezpečia, nie neustály dopamínovo kortizolový bič. Ak si chcete vybrať z tohto tlaku cestu von, potrebujete si zrezať vlastný zoznam nárokov na realitu. Prakticky by som teraz neplánovala celý život ako jeden projekt. Možno vás viac tlačí predstava, ako by mal život v určitom veku vyzerať, než samotná realita. Keby ste vedeli, že nič nemusíte stihnúť „do tridsiatky“, čo z toho, čo teraz riešite, by ste si naozaj vybrali a čo robíte iba zo strachu, že vám niečo ujde? Odpoveď môže byť nepríjemná, ale práve tam môže byť veľká časť vášho pokoja.

jankadr
•
Dnes o 19:08

A autorke,mat stolara je super,vsetko pomaly v dome mame od stolara a myslim,ze sa zle nemaju.Ak su sikovni.Otazka je,len,aby ste si rozumeli intelektualne Ak nasrupis do nejakeho korporatu,kde bude behat 150 mladych kolegov,uvidis tie diskusie budu ine.

anonym_9c2a73
•
Dnes o 19:14

@alzbedka
Naozaj neplánuj, nikdy nevieš, čo sa môže stať. Si mladá, otvor oči.
​Naši sa rozhodli cestovať a rok jazdili po celom svete. Keď im došli peniaze, rozhodli sa, že pôjdu zarábať do Paríža. Tam si prenajali asi najlacnejšiu garsónku pod strechou – na 6. poschodí bez výťahu a so záchodom na chodbe.
​Po dvoch rokoch kúpili nezrenovovaný, 100-ročný dvojizbový byt za menej, než by zaplatili v Bratislave. Zrenovovali ho len minimálne, nevyhadzovali peniaze ako blázniví Slováci, a aj tak ho teraz prenajímajú za 1 800 € mesačne.

anonym_909e07
•
Dnes o 19:19

@alzbedka treba si určit priority. Bez toho to nejde. Ak je priorita dieťa, a vieš že to nepôjde na prvý šup tak sa v blízkej budúcnosti treba začať snažiť. A ostatné bude až neskôr. Napríklad mala svadba, menší 🏠 niekde v malej obci (keď byť neprichádza do úvahy) a ostatné potom.
Ak má byť prioritá novostavba, na to treba aby ste obaja pracovali, možno aj nadväzovali alebo mali dve práce. Neverím že hneď po škole budeš mať Job s parádnym príjmom. Lebo živít ženu deti na splácať vysoké hypo z príjmu stolára nie je med lízať.
Ak by bola prioritou kariéra, tam možno budeš musieť vystriedať niekoľko zamestnávateľom, kde sa dá kariérne rásť. A treba brať do úvahy aj to že na hypo je lepšie mať top na dobu neurčitú.
PS neviem aký je tvoj vzťah k svokrovcom, ale ja by som tam nebývala a zvlášť nie s novorodencom. Narodenie dieťaťa položilo už niekoľko dobrých vzťahov. Ja som tam nebývala, ale pôrod nastal nevídaný obrat, sama som bola prekvapená aký veľký. Čo všetko som počula na ihrisku od žien ktoré bývali, by bolo na dve strany

anonym_909e07
•
Dnes o 19:22
@anonym_a6118a

@anonym_909e07 Tie ženy asi nemajú vysoké nároky potom.

@anonym_a6118a čo znamená u teba vysoké nároky? Materiálne či intelektuálne?

anonym_a6118a
•
Dnes o 19:37
@anonym_909e07

@anonym_a6118a čo znamená u teba vysoké nároky? Materiálne či intelektuálne?

@anonym_909e07 Intelektuálne. Ale ono potom z toho vačšinou pramení aj to materialne (nie je vždy pravidlo)

anonym_b2cd53
•
Dnes o 19:38

@alzbedka mozes ty dlhodobo naplanovat co chces, osud ti do toho aj tak hodi vidly. Takze pomaly, postupne a nie hrrr naraz praca, byvanie, dieta. Najprv praca, potom sa osamistatnit a potom riesit dieta.

anonym_909e07
•
Dnes o 19:42
@anonym_a6118a

@anonym_909e07 Intelektuálne. Ale ono potom z toho vačšinou pramení aj to materialne (nie je vždy pravidlo)

@anonym_a6118a tak z čoho usudzujes že pani riaditeľky majú nízke nároky. U teba je zvarač nejaký druhoradý?

anonym_108073
•
Dnes o 19:46

Musis si polozit niekolko zasadnych otazok. 1. Preco musite mat nutne hned dom? To je pekne, ze priatel je dedinsky typ a vsetko, ale zivot nie je ruzovy a treba sa velakrat prisposobit. 2. Ta dedina, kde zijete, teda kde on zije, je niekde blizko mesta, kde by si si mohla najst pracu? Ci ako si predstavujes svoje pracovne fungovanie? Ked teda predpokladam, ze na tej dedine nic extra nie je. 3. Co studujes a co sa s tym da v buducnosti robit? Lebo uprimne, bez urazky, na vysokoskolacku, dokonca konciacu, mi pripadas strasne nevyzreta. Treba sa ti ponahlat so svadbou, s domom, s dietatom... Naco si potom studovala? Mas vobec nejake ambicie mimo priateľa? Lebo mi pripadas od neho velmi zavisla. Keby si si napriklad nasla super pracu v inom meste, on by s tebou nesiel? Nepodporil by ta? Chvilu mysli sama za seba a na seba, nie za priatela, deti... Co chces ty vo svojom zivote? Ci zahrabat sa na dedine a rodit deti?

anonym_a6118a
•
Dnes o 19:51
@anonym_909e07

@anonym_a6118a tak z čoho usudzujes že pani riaditeľky majú nízke nároky. U teba je zvarač nejaký druhoradý?

@anonym_909e07 Áno, presne. Majú nízke nároky. Ak robí riaditeľku niekde na dedinskej škole tak je to taká funkcia, no žiadna sláva. Aj keď v tom dedinskom prostredí sa to asi berie ako TOP-ka, už viac je asi len starosta 😀

anonym_909e07
•
Dnes o 19:59
@anonym_a6118a

@anonym_909e07 Áno, presne. Majú nízke nároky. Ak robí riaditeľku niekde na dedinskej škole tak je to taká funkcia, no žiadna sláva. Aj keď v tom dedinskom prostredí sa to asi berie ako TOP-ka, už viac je asi len starosta 😀

@anonym_a6118a nie to si poriadne vedľa, pracuje v okresnom meste, pre istotu som si pozrela ineko hodnotenie a škola je na popredných miestach.
Moja, chcela by si žiť mesačne z takého príjmu ako má jej muž zvárač. On len riadi svoju firmu dohliada na svojich zváračov a potrubarov. Už roky nemusí makať fyzicky.
Ste poriadne povrchné

anonym_a6118a
•
Dnes o 20:06
@anonym_909e07

@anonym_a6118a nie to si poriadne vedľa, pracuje v okresnom meste, pre istotu som si pozrela ineko hodnotenie a škola je na popredných miestach.
Moja, chcela by si žiť mesačne z takého príjmu ako má jej muž zvárač. On len riadi svoju firmu dohliada na svojich zváračov a potrubarov. Už roky nemusí makať fyzicky.
Ste poriadne povrchné

@anonym_909e07 Jasné, to píš tu na MK, tu ti uveria možno tie tvoje dedinčanky všetky tieto success story ako má každá taká milionára 😀

anonym_909e07
•
Dnes o 20:10
@anonym_a6118a

@anonym_909e07 Jasné, to píš tu na MK, tu ti uveria možno tie tvoje dedinčanky všetky tieto success story ako má každá taká milionára 😀

@anonym_a6118a tak si snívaj svoje sníčky 🤣🤣🤣

anonym_3485bc
•
Dnes o 20:10
@anonym_a6118a

@anonym_a6118a no pochval sa nam uz s tymi tvojimi titulmi, ty povrchny malomestiak.
Lebo tie hviezdy v tvojich pribehoch su take iste povrchne pipiny ako ty🥱

anonym_06d20f
•
Dnes o 20:27
@anonym_3485bc

@anonym_a6118a no pochval sa nam uz s tymi tvojimi titulmi, ty povrchny malomestiak.
Lebo tie hviezdy v tvojich pribehoch su take iste povrchne pipiny ako ty🥱

@anonym_3485bc
Počúvaj, ty zakomplexovaný nikto. Ty ma budeš nazývať povrchným? Jediné povrchné je tvoje myslenie. Celý tvoj život je o tom, že z gauča hodnotíš ľudí, ktorí majú gule niečo robiť a niečo dokázať, kým ty dokážeš akurát tak smrdieť závisťou v komentároch.

anonym_3485bc
•
Dnes o 20:39
@anonym_06d20f

@anonym_3485bc
Počúvaj, ty zakomplexovaný nikto. Ty ma budeš nazývať povrchným? Jediné povrchné je tvoje myslenie. Celý tvoj život je o tom, že z gauča hodnotíš ľudí, ktorí majú gule niečo robiť a niečo dokázať, kým ty dokážeš akurát tak smrdieť závisťou v komentároch.

@anonym_06d20f ty mas kolko nickov? Ja som pisala niekomu inemu, preco sa ozyvas ty?

domkakvet
•
Dnes o 21:12

@alzbedka asi je tu este stale malo tem ohladom byvania u svokrovcov, ako im tam bolo krasne a ako sa to zmenilo, tak ze riesis uplne nespravny problem, tvoj problem je ten, ze tvoj priatel mozno nebude chciet odtial nikdy odist.

anonym_9c2a73
•
Dnes o 21:35
@domkakvet

@alzbedka asi je tu este stale malo tem ohladom byvania u svokrovcov, ako im tam bolo krasne a ako sa to zmenilo, tak ze riesis uplne nespravny problem, tvoj problem je ten, ze tvoj priatel mozno nebude chciet odtial nikdy odist.

@domkakvet
Takze naco chodila do skoly uz mohla mat dve deti a hrubu stavbu

Strana
z2