icon

Ako sa rozhodnúť, či mať dieťa?

9. aug 2026

Mam 35 rokov, manzel 44. Manzel ma z predosleho manzelstva takmer dospelu dceru. Ja deti nemam. Ani neviem, ci ich chcem. Ak by sme mali, tak len jedno. No lenze ja neviem, ci dieta chcem. Ked si predstavim situaciu, ze mame dieta, je to v poriadku. Ale aj situacia, ze dieta nemame je v poriadku, nijak ma to nedesi. Vsetky moje kamaratky aj spoluziacky deti maju. Bojim sa len jednej veci, ze na starobu zostanem sama. Ale to nevidim ako popud dieta mat, kedze to nie je zaruka, ze ma v starobe bude navstevovat.

Co vam pomohlo pri rozhodovani?

anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_2be2d1

@martinmmartin mozem majetok venovat na dobrocinne ucely napr, alebo vzdialenejsej rodine- netere, synovci

@anonym_2be2d1
Možeš,keď ťa to naplní blaženosťou.
Ak nejaký budeš mať

enthropy
9. aug 2026

@anonym_autor som v podobnej situácii ako ty, aj veku, akurát mám partnera rovesníka bez deti. Nikdy som po deťoch nejako extra netúžila, ale ani som ich nevylucovala (on takisto). Kvôli veku ale prichádza potreba 'nejako to vyriesit'. Rozmýšľanie a brainstormingy samej so sebou však nikam nevedú, tak som si povedala že kašlem na to a počkám, kým to začnem nejako cítiť. Proste bude tak, ako to má byť. A sama môžeš skoncit nezávislé od toho, či máš deti :D Ja sa snažím pestovať vzťahy s rodinou, kamarátmi a šetriť si peniaze na starobu. Cesta je cieľ, a nebudem si tu cestu, ktorá mi teraz plne vyhovuje a robí má šťastnou, nasilu meniť, keď to tak necítim. Ale rátam s tym, že v budúcnosti budem možno niesť dôsledky svojich rozhodnutí.

hylary
9. aug 2026
@anonym_autor

Manzel sa trochu boji, ze uz je na dieta stary. Zaroven ale dodava, ze by so mnou dieta chcel. Ja uz nemam moc casu, mam 35 rokov, na druhej strane necitim neviem aku tuzbu ze ho musim mat.

@anonym_autor teraz necítiš.. ale čoskoro 40 na krku, začneš to cítiť a uz bude neskoro.. ako bolo vyššie spomenuté-jedno dieta výchova hocikto, 1 by si zvládla určite, teraz sa bojíš ale ked v tebe bude rásť a budeš sa naňho tešiť, táto neistota ta prejde, uvidíš ❤️ nie je nič krajšie ako ked sa tvoj potomok narodi a na teba pozrie a ty pocitis uplne iny druh lásky, ver mi...tu ti nikto nevynahradi, ta je špeciálna..

anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_94a288

@anonym_f370c1 Prečo by rozhodnutie nemať deti malo byť sebecké?

@anonym_94a288
No lebo z princípu sebecké je,myslieť len na svoj " gágor"..pri rodine sa musíš deliť.
O všetko.

anonym_f370c1
9. aug 2026
@oceanahory

@anonym_94a288 A tiez preco by po mojej smrti malo nieco po mne ostat? 😅 Sice dieta mam, ale toto su fakt blbe argumenty...

@oceanahory
Memusí,to je vec životných priorít.
Práve sa o nich bavíme.

anonym_2be2d1
9. aug 2026
@hylary

@anonym_autor teraz necítiš.. ale čoskoro 40 na krku, začneš to cítiť a uz bude neskoro.. ako bolo vyššie spomenuté-jedno dieta výchova hocikto, 1 by si zvládla určite, teraz sa bojíš ale ked v tebe bude rásť a budeš sa naňho tešiť, táto neistota ta prejde, uvidíš ❤️ nie je nič krajšie ako ked sa tvoj potomok narodi a na teba pozrie a ty pocitis uplne iny druh lásky, ver mi...tu ti nikto nevynahradi, ta je špeciálna..

@hylary nie vsetky matky prekypuju blazenostou po narodeni dieta a ani potom dalsie roky- vid aj prispevky na tejto stranke. Autorka ta tuzba vobec nemusi prist; aj tu na konovi je nas niekolko stastne bezdetnych

anonym_f370c1
Autor odpoveď zmazal
anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_f59152

@anonym_f370c1 brasko, ty musis mat teda hrozny zivot. Smutne.

@anonym_f59152
Ja nie som žiadny tvoj " brasko"..
A netuším ako nejaká mne neznáma entita si dovolí niečo " dedukovať" o mojom ,vraj hroznom źivote.
Skôr mi príde,že " trafená hus zagágala" plne v zmysle toho,čo píšeš.
A to smutné fakt je.

anonym_fc51f6
9. aug 2026
@domka222

Tak nechaj tomu voľný priebeh. Ak bude,tak bude

@domka222 len už veľa času nemá.

anonym_f370c1
9. aug 2026
@beronsche

@anonym_f370c1 rozhodnutie nemať dieťa rozhodne nie je sebecké!!
Skôr dieťa mať, hoci ho vlastne nechceš, netúžiš po ňom a riskujes, že si k nemu nenájdeš cestu - to dieťa vždy vycíti, je hrozne. Nechcené a nelubene deti by ti o tom porozprávali , aké to je, ako ťa to negatívne poznačí, zjazvi navždy..
A najmä,rozhodnutie (ne)mať dieťa je osobne, takže žiadne primitívne súdy o sebeckosti nie sú na mieste.

Život bez deti nemusí byť prázdny, tak ako život s deťmi môže.. toto je o ľuďoch, nie rodičovstve.

A poviem ti, to je ale výhra, mať dieťa v hrozných podmienkach, priviesť ho do utrpenia, hladu a bolesti. Ked už, tak toto je sebecké...

@beronsche
Výhovorky,kecy.
Dôvodov prečo nie,si kaźdý sebec nájde koľko len chce.

anonym_f370c1
9. aug 2026
@beronsche

@anonym_f370c1 rozhodnutie nemať dieťa rozhodne nie je sebecké!!
Skôr dieťa mať, hoci ho vlastne nechceš, netúžiš po ňom a riskujes, že si k nemu nenájdeš cestu - to dieťa vždy vycíti, je hrozne. Nechcené a nelubene deti by ti o tom porozprávali , aké to je, ako ťa to negatívne poznačí, zjazvi navždy..
A najmä,rozhodnutie (ne)mať dieťa je osobne, takže žiadne primitívne súdy o sebeckosti nie sú na mieste.

Život bez deti nemusí byť prázdny, tak ako život s deťmi môže.. toto je o ľuďoch, nie rodičovstve.

A poviem ti, to je ale výhra, mať dieťa v hrozných podmienkach, priviesť ho do utrpenia, hladu a bolesti. Ked už, tak toto je sebecké...

@beronsche
"Život bez deti nemusí byť prázdny, tak ako život s deťmi môže.. toto je o ľuďoch, nie rodičovstve."
A ani sa to nikdy nedozvieš...

anonym_2be2d1
9. aug 2026
@anonym_f370c1

@beronsche
"Život bez deti nemusí byť prázdny, tak ako život s deťmi môže.. toto je o ľuďoch, nie rodičovstve."
A ani sa to nikdy nedozvieš...

@anonym_f370c1 staci mi byt v spolocnosti deti inych ludi a viem ze teda TOTO NIKDY. Alebo mat zly sen o tom ze som tehotna a v tom sne byt z toho uplne zhrozena

euka210
9. aug 2026

@anonym_autor nic nepomohlo...bola to jednoducho tuzba a taka "samozrejmost" ako ze dycham. Uz ked sme spolu chodili, sme sa vela rozpravali o detoch, rodine.

anonym_2be2d1
9. aug 2026
@anonym_f370c1

@beronsche
Výhovorky,kecy.
Dôvodov prečo nie,si kaźdý sebec nájde koľko len chce.

@anonym_f370c1 kazdy sme sebecki svojim vlastnym sposobom. Nakoniec aj autorka povedala ze sa hlavne boji staroby osamote. A ja by som si nedovolila jej povedat ze je sebecka lebo ja som tiez, len v inom smere

anonym_95f62d
9. aug 2026
@anonym_f370c1

@anonym_autor
Stačí si odpovedať na otázku,čo po tebe zostane.
Život bez detí je prázdny,rozhodnutie deti nemať je sebeckè a je to len neochota vzdať sa pohodlia a konzumného spôsobu života.
Už som počul,aká je zlá doba,vysoké ceny,bývanie,náklady...čistý alibizmus a výhovorky.
Všetko pravda,ale to bolo a bude vždy a deti sa rodili aj keď padali bomby, jedlo bolo na prídel,obuv a oblečenie sa dedilo a v 1.izbe spali 5-ti.
A predstav si,že to vôbec nebolo až tak dávno....moji rodičia v tom vyrastali.

@anonym_f370c1 zbytocne si to tu hodil anonymne. Si tak citatelny ze viem presne ktory nick si.

anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_2be2d1

@anonym_f370c1 staci mi byt v spolocnosti deti inych ludi a viem ze teda TOTO NIKDY. Alebo mat zly sen o tom ze som tehotna a v tom sne byt z toho uplne zhrozena

@anonym_2be2d1
Dg.pedofób

anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_95f62d

@anonym_f370c1 zbytocne si to tu hodil anonymne. Si tak citatelny ze viem presne ktory nick si.

@anonym_95f62d
No teda,odhalil/ la si ma,že zbytočne píšem ako anonym- a napísal to-anonym🙉🙉🙉.
Ale už keď teda vieš,tak si to preboha hádam nenecháš pre seba?

anonym_e41788
9. aug 2026

To musis citit,my sme sa o detoch bavili v case chodenia,aj o pocte.Obaja sme chceli 4deti,potom uz len bola otazka:kedy je ten spravny cas.Bola som mladucka,mala som 23r,dalsieho 25r,27r a v 30tke.To som bola cely cas na md,rd.Ale prislo k nam aj 5te v 37r a muz mal 47r.Je o 10r starsi takze,treba to hlavne citit a tuzit po nom.Pri 5tom,som uz ale isla po roku do prace,aj ked muz by bol rad,keby som doma.No respektoval moje rozhodnutie ist medzi dospely kolektiv.O maleho sa vedel super postarat a aj vie.Je milacikom celej rodiny.

anonym_95f62d
9. aug 2026
@anonym_f370c1

@anonym_95f62d
No teda,odhalil/ la si ma,že zbytočne píšem ako anonym- a napísal to-anonym🙉🙉🙉.
Ale už keď teda vieš,tak si to preboha hádam nenecháš pre seba?

@anonym_f370c1 vobec si nepochopil 🙂 Mne je uplne jedno, ze pises ako anonym, iba pisem, ze tvoje nazory su tu na MK tak citatelne, ze si zbytocne odklikol to odosli anonymne, lebo si lahko odhalitelny.
A kazdym dalsim anonymnym komentarom odhalujes svoju pravu tvar, lebo pod nickom sa tvaris slusnejsie 😉

anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_95f62d

@anonym_f370c1 vobec si nepochopil 🙂 Mne je uplne jedno, ze pises ako anonym, iba pisem, ze tvoje nazory su tu na MK tak citatelne, ze si zbytocne odklikol to odosli anonymne, lebo si lahko odhalitelny.
A kazdym dalsim anonymnym komentarom odhalujes svoju pravu tvar, lebo pod nickom sa tvaris slusnejsie 😉

@anonym_95f62d
A len tak mimochodom,aj niečo k veci bude?
Písal anonym anonymovi,že on vie,že kto je anonym...ale,že mu nevadí,že píše ako anonym...lebo aj tak nie je anonym...úžas,aj toto prinesie život na MK.

anonym_e2dee5
9. aug 2026
@anonym_95f62d

@anonym_95f62d presne on ani nemusi pisat pod nickom, vsetci vieme ze sa jedna o pr85 😂😂😂

anonym_b0e1c7
9. aug 2026

@anonym_autor tam nie je o čom premýšlať. Nikdy si netúžila po malej dušičke a svojom dieťatku?
Ak nie, tak sa nemusíš premáhať.
V starobe môže byť každý sám, to je bežné.

lomidrevo888
9. aug 2026

@anonym_autor
Veľmi sa mi páči toto:
"Korunou starcov sú ich synovia a vnukovia a ozdobou synov sú ich otcovia..."

anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_e2dee5

@anonym_95f62d presne on ani nemusi pisat pod nickom, vsetci vieme ze sa jedna o pr85 😂😂😂

@anonym_e2dee5
Kto je " my"?
Ty?

marsmykkok
9. aug 2026

@anonym_autor Pozri sa nemusíš mať dieťa a môžeš byť do konca života obklopená ľudmi, môžeš mať dieťa a môže byť postihnuté a napríklad rýchlo zomrieť a teda budeš na starob sama, teda z hľadiska čo bude by som sa na to nepozerala. Ja by som si na tvojom mieste pre istotu nechala zamraziť vajíčka ak by bol neskôr problém a chcela by si, ale zatiaľ by som to nechala tak nejakých pár mesiacov alebo rokov, zjavne to nemáš v sebe ešte rozhodnuté.
Uvidíš čo život prinesie, možno sa nájdeš v inom a o 2 roky na dieťa ani nepomyslíš a ani neskôr už, možno v 39tke túžba príde a budeš čakať vytúžené bábätko...

anonym_e2dee5
9. aug 2026
@anonym_f370c1

@anonym_e2dee5
Kto je " my"?
Ty?

@anonym_f370c1 kazdy vie, ze si pr85, si veeelmi priehladny a predvidatelny

anonym_f370c1
9. aug 2026
@anonym_e2dee5

@anonym_f370c1 kazdy vie, ze si pr85, si veeelmi priehladny a predvidatelny

@anonym_e2dee5
👏👏👏,keď myslíš

anonym_63c860
9. aug 2026

@anonym_autor tak ludia snad nemaju deti aby neboli na starobu sami. Ved nikdy nevies ako to dopadne? Ci s tebou ci s dietatom. Takto by som vobec neuvazovala.
My ked sme sa rozhodli mat deti tak preto ze sme to tak citili, chceli. Prve a potom druhe. Tak nejako prirodzene.

anonym_1c752e
9. aug 2026

@anonym_autor ach ťažká dilema. Mať deti nie je povinnosť a určite si ich netreba robiť iba aby si nezostala sama. Na druhej strane na tvojom mieste by som sa skôr obávala, či tá túžba nepríde vo veku, kedy už tehotenstvo nepôjde ľahko alebo vôbec nebude možné.
Zodpovedala by som si asi tieto otázky:
- zmenil by sa tvoj pohľad na tvoju dilemu keby necítiš spoločenský nátlak? Inými slovami, cítiš, že by si deti mala mať, lebo by si ich “mala mať” a to je celé?
- myslíš, že by si dieťa chcela, aj keby sa v starobe na teba vykašle? Vidíš v tom aj iné pozitíva ako len nezostať v starobe sama?
A dôležitá otázka, čo chce manžel?
Málokto ľutuje dieťa a veľa ľudí má buď neplánovane deti alebo sa na rodičovstvo na 100% necítili a aj tak by to nevymenili za nič na svete. A hej, isté percento tie deti ľutuje. Stali sme sa rodičmi, kedy muž na to nebol pripravený, vlastne ani úplne ja. Nevieme si predstaviť dieťa nemať. Aj v takom mladom veku, v akom sme ho mali. Ale to neznamená, že sa tak budeš cítiť aj ty. Rodičovstvo je ťažké ale mne to stojí za to. Ale dieťa mám, lebo som chcela byť mamou, nie lebo som nechcela zostať sama.

anonym_843ec5
9. aug 2026
@anonym_94a288

@anonym_f370c1 Prečo by rozhodnutie nemať deti malo byť sebecké?

@anonym_94a288 mame 4 deti. Ale absolutne si nemyslim ze by to malo byt sebecke. Je to jednoducho rozhodnutie. Sebecke pre niekoho moze byt naopak moje rozhodnutie-mat 4 deti.