Ako sa zariadiť do budúcnosti?
V posledných dňoch veľa premýšľam nad budúcnosťou, možno by som bol rád, ak by ste mi povedali, čo by ste urobili vy v tejto chvíli. Prosím nepoďme vyčitať a dávať rady ohľadne minulosti, skôr vychádzať z tohto bodu.
Mám po 50tke a celý život som robil manuálne. Mal som dlhodobý vzťah s priateľkou, po rozchode som sa vrátil po 40tke domov ku mame. Prišli mi zdravotné komplikácie a z práce som musel odísť po 25r. Bol som doma, boli operácie, liečenia, operácie... ale stav sa nedal dokopy a manuálne už nie som schopný pracovať. Na to mi ochorela vážne mama, a tým, že som bol doma, som sa ostal starať o mamu. V zásade som to robil aj predtým, teraz to robím oficiálne. Mamin stav sa posledné mesiace veľmi zhoršil a v zásade sa ráta so všetkým. Inak mňa osobne čakajú ešte dve operácie minimálne, termínovo to vyzerá skôr na budúci rok, teraz som to odložil, kvôli mame. O ID som žiadal pred 3r a neuznali mi ho. Budúci rok požiadam zase, ale keďže momentálne ešte sprísnili kritériá, neočakávam nič.
Ak by mama zomrela, byt v ktorom bývam by išiel do dedičského a mám ešte brata, čiže bude ho treba vyplatiť. Nemám momentálne 80 000 eur na účte a ani mi žiadna banka nedá hypotéku. Ak by sme byt predali, za 80 000 eur si u nás nekúpim ani garzónku ( tie idú od 120 000 vyššie). Mám pár tisíc ušetrených, ale to nie je ani na vyplatenie, ani na kúpu bytu (garzónky). Žiaľ mnoho peňazí som minul, keď som bol bez práce a neuznali mi ID. V zásade mimo PN a podpory som bol skoro dva roky doma bez príjmu.
Brata moja situácia vôbec nemusí zaujímať a nemá mi prečo robiť ústupky. Doposiaľ sme sa na túto tému ani nebavili. Brat býva s manželkou a dcérou v byte, zišla by sa im každá koruna a určite svoj podiel bude chcieť. A ja to úplne chápem.
Kým sa postavím na vlastné nohy a budem schopný ako tak fungovať, ešte chvíľu potrvá.
S prácou je však problém. Snažil som sa nájsť si niečo z domu, ale nemám dostatočnú kvalifikáciu na prácu z domu. Bol som zámočník/strojník. Nemám ani znalosť jazyka, nie som ITčkár, ani neviem účtovníctvo, marketing apd. S PC pracujem, ale skôr základné veci, neovládam ani excel, ani word, powerpoint apd. Čiže pre prácu z domu som nepoužiteľný.
Naozaj rozmýšľam ako ďalej. Resp snažil som sa nerozmýšľať, lebo by som si to hodil.... myšlienka na budúcnosť pre mňa je desivá.
@anonym_1ace6b teraz reálne. Ty by si zamestnala 55 ročného chlapa, vyučeného čašníka, čo nevie jazyk, nevie pracovať s excelom, a urobil si 3m kurz základy účtovníctva?
@anonym_autor Su muzi, co si sami porobia cely dom a iba odborne prace nechaju firmam, ci remeselnikom. A ked vidia postup, ako sa to robi, na buduce si trufnu (na vacsinu) aj sami.
@anonym_autor chcel si rady, ale ako vidim, poradis si aj sam. Ty si sa dostal do zufalej situacie, ked sa v 50tke pytas, co mas robit, ked si to predtym neriesil cely zivot ...
@anonym_1ace6b teraz reálne. Ty by si zamestnala 55 ročného chlapa, vyučeného čašníka, čo nevie jazyk, nevie pracovať s excelom, a urobil si 3m kurz základy účtovníctva?
@anonym_autor tak sa nauc robit s excelom, online free kurz, kniha excelu v pdf a za 2 tyzdne si macher na excel. Len treba chciet. A mal si na to dost casu, kym si bol doma a staral sa o mamu, cakal na operacie, nepracoval,... Ked zaklady excelu zvladne dieta v 6-8 rocniku (11-14 rokov) v skole, co tu vyplakavas stary chlap, ako sa nic neda ... Iba si sa tu prisiel polutovat, sorry.
@anonym_autor Su muzi, co si sami porobia cely dom a iba odborne prace nechaju firmam, ci remeselnikom. A ked vidia postup, ako sa to robi, na buduce si trufnu (na vacsinu) aj sami.
@anonym_autor chcel si rady, ale ako vidim, poradis si aj sam. Ty si sa dostal do zufalej situacie, ked sa v 50tke pytas, co mas robit, ked si to predtym neriesil cely zivot ...
@anonym_1ace6b ja nie som veľmi manuálne zdatný muž. Som človek, čo robil fyzicky, nosil, prenášal, obsluhoval. Neopravoval som. Nie každý muž je technický typ. Samozrejme, vymením žiarovku, zatiahnem tečúcu batériu, vyčistím sifón pod umývadlom. To je tak všetko. V 55tich rokoch mám veľká problém sa zamestnať. Aktuálne ani neviem a nemôžem, som pri mame 24/7. Mama nemôže byť doma sama. Keď tu mama nebude, plánujem sa dať trochu zdravotne dokopy, aby som aspoň na pár hodín mohol niečo robiť. Pre mňa ideálna práca je vrátnik, informátor. Ale tam je to veľmi ťažké a tie pozície nie sú bežne obsadzované, skôr po známosti.
@anonym_1ace6b ja nie som veľmi manuálne zdatný muž. Som človek, čo robil fyzicky, nosil, prenášal, obsluhoval. Neopravoval som. Nie každý muž je technický typ. Samozrejme, vymením žiarovku, zatiahnem tečúcu batériu, vyčistím sifón pod umývadlom. To je tak všetko. V 55tich rokoch mám veľká problém sa zamestnať. Aktuálne ani neviem a nemôžem, som pri mame 24/7. Mama nemôže byť doma sama. Keď tu mama nebude, plánujem sa dať trochu zdravotne dokopy, aby som aspoň na pár hodín mohol niečo robiť. Pre mňa ideálna práca je vrátnik, informátor. Ale tam je to veľmi ťažké a tie pozície nie sú bežne obsadzované, skôr po známosti.
@anonym_autor nie si za cely zivot manualne zrucny, tazku robotu nevladzes, nevies ani robit hlavou, clovece. Same vyhovorky. A co sa ti vlastne chce, ked sa ti nic nechce cely zivot. Ludia na vozicku programuju. Ked dojdu peniaze a nebudes mat co jest, tak uvidis, ako vsetko, co neslo predtym, pojde hravo ... Hlad je najlepsi kuchar. Aj zrucny budes. Priatelku si si taky neschopny zvladol najst ? Tej to nevadilo? ... koncim, akurat sa tu clovek vytoci ...
@anonym_autor ved si pozri youtube, je tam milion navodov, ako co spravit. Od jednoduchych oprav, po zlozite. Tak si zaloz zbierku na donio, ludia ludom ...
Práveže máš veľmi dobrú kvalifikáciu. Môj muž robí vo výrobnej firme, majú obrovský problém s ľuďmi, dnes je úplne nereálne zohnať mladého človeka do výroby. A oni nie sú pásová výroba, žiadna veľká fabrika, čiže to nie je práca, kde stojíš vkuse v jednej polohe. Je to práveže veľmi pestré. A určite by si sa uplatnil. Skús pobehat menšie firmy, oni nedávajú ani inzeráty, všetko sa rieši tak, že buď niekto odporučí človeka alebo sa niekto príde opýtať. Často treba človeka, ktorý napríklad robí so skladovymi zásobami, polka času sedíš za pc, polku casu vydavas zásoby. A to často aj ženy robia, čiže nie je to až tak ťažké. Aj na takéto pozície potrebujú a nedokážu nájsť človeka. Mladi ľudia už nevedia pomaly ako vyzerá šrobovák a sú v takejto firme úplne stratení.
@anonym_cb99fa vieš napísať aspoň kraj? možno niekoho inšpirovať. ak už nechceš mesto.
Ty si si mal zobrat hypoteku ked si bol mlady a zdravy. Uz by si ju mal z velkej casti splatenu. To si zil cely zivot v podnajmoch? Teraz je uz neskoro, hypoteku ti uz nedaju. Neviem ti poradit. Dufam, ze ten invalidny dostanes, podla mna nan mas narok.
Ty si si mal zobrat hypoteku ked si bol mlady a zdravy. Uz by si ju mal z velkej casti splatenu. To si zil cely zivot v podnajmoch? Teraz je uz neskoro, hypoteku ti uz nedaju. Neviem ti poradit. Dufam, ze ten invalidny dostanes, podla mna nan mas narok.
@catherin4 žil som s priateľkou, u nej v dome, vychovával som jej dvoch synov z prvého manželstva a bral som ich ako vlastných. Po 15r si našla iného, mladšieho a ja som sa vrátil domov. Staral som sa jej o dom, investoval som tam veľa svojho času, energie a vo finále aj peňazí. Rovnako do jej dvoch synov a do nášho vzťahu. De facto všetky financie išli na nás, na fungovanie, na dovolenky, na krúžky, do domu apd. Priateľka sa rozhodla inak a ja som sa vrátil po 40tke späť domov a následne som mal zranenia a už prichádzali zdravotné problémy. Neskôr ochorela mama.
@anonym_cb99fa vieš napísať aspoň kraj? možno niekoho inšpirovať. ak už nechceš mesto.
@anonym_03cb93 Martin, Žilina. A nie, nemyslím Kiu a pod. Sú tu stále aj menšie firmy, kde potrebujú ľudí, čo vedia rozoznať kladivo od pílky 😅
Ahoj, cize teraz si na opatrovatelskom. A asi by bolo fajn upresnit, coho sa tykaju zdravotne komplikacie a operacie. Nemusi to byt hned tazka manualna chlapska praca, ale neverim, ze nenajdes aj "normalnu" pracu na uzivenie sa - ak Ti neuznali ani ID, predpokladam, ze nepojde az o tak obmedzujuci stav, ze naozaj nijaka "obycajnejsia" praca nebude mozna,...?
@anonym_b55b4c moja mama už dva krát žiadala a dva krát nedostala. Oba razy sme písali aj odvolanie. Na niektoré diagnózy jej vôbec nebrali ohľad, keby otec nepracoval bola by bez príjmu. Ja pracujem popri štúdiu koľko sa len dá.
Mama na jedno oko nevidí vôbec, na druhé má dvojité videnie, kvôli chorobe menšie predmety nedokáže uchopiť, má záchvaty a zavrate. Naposledy to bolo 40% ale ID je iba nad 40
@anonym_03cb93 ja nemôžem robiť vôbec s bremenami. Ani na zmeny asi nie, keďže srdce a tlak. Čiže toto by som fyzicky nedal. Aj keby som chcel. Ani lekárskou neprejdem.
@anonym_autor SBSkár, vrátnik, informátor, poštár,opatrovať cez MU, kuriér....toľko k práci, čo sa týka obavy z budúcnosti, ak máš dobrý vzťah s bratom tak určite ťa nenechá " na holičkách" a nejako sa dohodnete.....možno časť za byt hneď a časť čo mu budeš splácať,,,ak nie, tak jedine prenájom....sú aj práce s ubytovaním, prípadne ľudia bývajú v ubytovniach....veľa ľudí tak žije, lebo jednoducho musí....
@anonym_autor takisto ako baba predo mnou radim skusit pracu v obchode. Mozno nie Lidl, Kaufland, kde sa moc nahanaju ale Coop, Tempo, aspon u nas je tam kludnejsie a kadekto sedi pri pokladni, aj chlapov sa tam uz viacero vystriedalo, aj "jednoduchsich" a ty "len" nemozes dvihat bremena...Mozno aj to by bola cesta. A este ma napadol udrzbar - pomocnik. Mame takeho u nas v korporate, robi taku jednoduchsiu robotu, opravit wc, namalovat ciary na parkovisku a pod. Plat urcite nebude ziadne terno, ale hlavne nevesat hlavu, ze sa neda nic najst.
@catherin4 žil som s priateľkou, u nej v dome, vychovával som jej dvoch synov z prvého manželstva a bral som ich ako vlastných. Po 15r si našla iného, mladšieho a ja som sa vrátil domov. Staral som sa jej o dom, investoval som tam veľa svojho času, energie a vo finále aj peňazí. Rovnako do jej dvoch synov a do nášho vzťahu. De facto všetky financie išli na nás, na fungovanie, na dovolenky, na krúžky, do domu apd. Priateľka sa rozhodla inak a ja som sa vrátil po 40tke späť domov a následne som mal zranenia a už prichádzali zdravotné problémy. Neskôr ochorela mama.
@anonym_autor Toto tu už bolo, aj keď to akože písala žena o nejakom svojom známom. Do@ral si si život, vždy si šiel najľahšiu cestou a vobec so nemyslel na budúcnosť a teraz zbieraš úrodu. V tomto veku si mal mať vlastné bývanie, manželku, deti, nejaké úspory a ak nejaké zručnosti. Buď rád, že ti ešte žije matka a môžeš sa pri nej priživovať. Hádam len nečakáš, ze si ťa niekto zavesí na krk? Aj ked mnohé ženy sú dosť sprosté...
Aspon si výstrahou pre ďalších, podobne zmýšľajúcich a žijúcich ľudí.
Skús v prvom rade vybaviť ID. Potom skúšaj prácu vratnika,informátora,SBS. Sú aj špecializované chránené dielne
Skús v prvom rade vybaviť ID. Potom skúšaj prácu vratnika,informátora,SBS. Sú aj špecializované chránené dielne
@rosanita ID mi nedajú. Ja mám kopec diagnóz, ktoré keď sa spočítajú, tak ti bránia v práci, avšak potrebuješ jednu... opakovaná operácia krčnej chbrtice - za nich je to ok, pacient zoperovaný, vyliečený. Ja ok nie som, mám obmedzenú hybnosť, denno denné bolesti hlavy, točenie hlavy závraty, problém s očami. Drieková chrbtica zoperovaná, pre nich je to vyriešené, to, že každý druhý mesiac skončím na infúziách na neurológii ich nezaujíma. Okrem toho keď stojím čo i len 10-15 minút mám obrovské bolesti. Teraz som pred 2t bol opäť skoro imobilný a skončil som na CPO, kde ma dávali dokopy a napichávali ma. Mám problém so srdcom, vysoký tlak, od tlaku sa mi púšťa krv z nosa kedykoľvek, je mi na opadnutie, odpadnem. Ale to pre nich nie je diagnóza na ID. Idem 30 minút niečo vyriešiť - lekára, obchod, úrad a musím si na 2h ľahnúť, lebo nevládzem fyzicky. Pre pruh opakovane operovaný neviem nič zdvihnúť. Už 2l fľaša mi robí problém. Len som s bratom sa snažil presunúť stôl v rámci izby a skončil som na chire v bolestiach. Čaká ma ďalšia operácia. Veľa malých vecí, ktoré však podľa nich nie sú ani na čiastočný ID, ale bránia mi vo výkone práce. Ja by som veľmi rád robil, keď tu mama nebude, ale ak nebudem schopný fungovať ani 2h v práci, sotva ma niekto zoberie.
Vybav si na ÚP asistenciu matky, nie opatrovanie. Asistencia zo strany blízkeho vyjde v čistom okolo 800 Eur mesačne a môžeš pri tom aj pracovať.
Ak ti opakovanie invalidný dôchodok zamietli, zrejme nemáš taký ťažký stav, aby si nemohol pracovať aspoň nejakú ľahšiu prácu. Máš milión výhovoriek ako nepracovať máš vysoký tlak, to znamená bud máš zle stravovanie, alebo si obézny, mozno genetika... Boli ťa chrbtica- cvičíš každý deň doma, posilňuješ svalstvo, rehabilituješ? Alebo len ležíš na gauči a ľutuješ sa v tvojom veku si naozaj mál mat aspoň niečo mať našetrené. Môžeš robiť sbs-kára, vrátnika, môžeš dokladať tovar, robiť pri pokladni. Je veľmi veľa prác s ktorými sa vieš uplatniť bez toho, aby si musel dvíhať ťažké bremená.
Ak ti opakovanie invalidný dôchodok zamietli, zrejme nemáš taký ťažký stav, aby si nemohol pracovať aspoň nejakú ľahšiu prácu. Máš milión výhovoriek ako nepracovať máš vysoký tlak, to znamená bud máš zle stravovanie, alebo si obézny, mozno genetika... Boli ťa chrbtica- cvičíš každý deň doma, posilňuješ svalstvo, rehabilituješ? Alebo len ležíš na gauči a ľutuješ sa v tvojom veku si naozaj mál mat aspoň niečo mať našetrené. Môžeš robiť sbs-kára, vrátnika, môžeš dokladať tovar, robiť pri pokladni. Je veľmi veľa prác s ktorými sa vieš uplatniť bez toho, aby si musel dvíhať ťažké bremená.
@anonym_b0f3c0 neviem, či si prešiel schvaľovaním ID v poslednej dobe. Osobe s odrezanou dobou ID neschvália, lebo ma druhú zdravú nohu. Osobe s onko ochorením ID zoberú, lebo je mesiac v remisii. Teraz dostať ID posledné roky je viac menej nemožné. Pokiaľ nemáš psych. diagnózu, mentálnu retardáciu a nie si indián.
@anonym_b0f3c0 neviem, či si prešiel schvaľovaním ID v poslednej dobe. Osobe s odrezanou dobou ID neschvália, lebo ma druhú zdravú nohu. Osobe s onko ochorením ID zoberú, lebo je mesiac v remisii. Teraz dostať ID posledné roky je viac menej nemožné. Pokiaľ nemáš psych. diagnózu, mentálnu retardáciu a nie si indián.
@anonym_autor nemas pravdu. Ani onko diagnoza neznamena, ze mas smrt na jazyku. Mnohi pracuju dalej bez obmedzeni, biektori su na PN a po liecbe pracuju.
@anonym_autor nemas pravdu. Ani onko diagnoza neznamena, ze mas smrt na jazyku. Mnohi pracuju dalej bez obmedzeni, biektori su na PN a po liecbe pracuju.
@anonym_b0f3c0 presne tak a mnohí ID nemajú.
@anonym_autor ale ak sa byt preda a budeš mať 80 tisíc stačí ti zobrať pár tisíc na tú garsónku a to ti možno dajú. Neviem, v akom meste žiješ ale my máme na východe Slovenska 1izbovy za 100 tisíc a prerobený takže myslím že na neprerobenu garsónku by vyšlo
@anonym_b0f3c0 presne tak a mnohí ID nemajú.
@anonym_autor nemá každý automaticky nárok iba kvoli onko diagnóze. Tí ľudia castokrat pracovať práveže aj chcú a ani si nepodávajú navrh na ID. Veľakrát nie sú obmedzovani v práci kvoli svojej chorobe.
Pozri, vacsina rozumnych ludi v mladosti setri, odklada. Prave preto, co postihlo teba. Ze pridu zdravotne komplikacie a nebudu moct robit po 50tke. Problem s ocami, chrbticou, onkologicke veci,...Nikto nema kristalovu gulu, ako raz dopadne. Treba mysliet na to, co ked to horsie dopadne, mozes sa iba co najviac zabezpecit, kym vladzes. Ak to dopadne dobre, tak si mozes gratulovat a uzivat uspory. Nerozmyslal si ... Zial, mozes si za to sam. Nechce sa mi verit, ze kvoli pruhu (zoperovanemu), nezdvihnes ani 2kg. Ako si potom sexoval s priatelkou, ta nema 2 kg. Alebo ta pri sexe polohovala? A po sexe si siel hned na infuziu? Neberie mi hlava, ze niekto zvladne mat vztah, sex, ale je tak chory, ze sa ani nezohne a nezdvihne flasu s vodou.
A ze si zil s priatelkou a vsetky (jej aj tvoje) peniaze sli na bezne vydavky? No tie by si mal, aj ked by si zil sam. Byvanie, jedlo. Ci ti mala dat polku domu, za to, ze si tam tie roky byval? Vztah sa skoncil, ten koho je nehnutelnost, zstava doma. Ten na navsteve odchadza ...
Vyplakavas, ale stale mas k dispozicii teoreticky 80 tis eur, ak by ste byt predali. Aj ked si pos.al, co si mohol. Nastastie vasa mama mala viac rozumu ako ty a ma vlastne byvanie. Kolki ludia nemaju ani to, nemaju co a po kom zdedit.
@rosanita ID mi nedajú. Ja mám kopec diagnóz, ktoré keď sa spočítajú, tak ti bránia v práci, avšak potrebuješ jednu... opakovaná operácia krčnej chbrtice - za nich je to ok, pacient zoperovaný, vyliečený. Ja ok nie som, mám obmedzenú hybnosť, denno denné bolesti hlavy, točenie hlavy závraty, problém s očami. Drieková chrbtica zoperovaná, pre nich je to vyriešené, to, že každý druhý mesiac skončím na infúziách na neurológii ich nezaujíma. Okrem toho keď stojím čo i len 10-15 minút mám obrovské bolesti. Teraz som pred 2t bol opäť skoro imobilný a skončil som na CPO, kde ma dávali dokopy a napichávali ma. Mám problém so srdcom, vysoký tlak, od tlaku sa mi púšťa krv z nosa kedykoľvek, je mi na opadnutie, odpadnem. Ale to pre nich nie je diagnóza na ID. Idem 30 minút niečo vyriešiť - lekára, obchod, úrad a musím si na 2h ľahnúť, lebo nevládzem fyzicky. Pre pruh opakovane operovaný neviem nič zdvihnúť. Už 2l fľaša mi robí problém. Len som s bratom sa snažil presunúť stôl v rámci izby a skončil som na chire v bolestiach. Čaká ma ďalšia operácia. Veľa malých vecí, ktoré však podľa nich nie sú ani na čiastočný ID, ale bránia mi vo výkone práce. Ja by som veľmi rád robil, keď tu mama nebude, ale ak nebudem schopný fungovať ani 2h v práci, sotva ma niekto zoberie.
@anonym_autor plny invalidný ti daju na závažné psychiatricke diagnozy napr. Moj kolega sa podla mna zahral na takého, zavreli ho do nemocky na psychiatriu ,potom ambulantná liečba. Chodi vysmiaty spokojný, z prace dostal krásne odstupné, a poberá plny invalidný dôchodok. Užíva si život. On ten plny ID berie podla mna nespravodlivo.
Pri tvojom stave si asi naozaj vo veľkej miere nezamestnatelny . Akoze, nečudovala by som sa, keby ti z tvojej situacii, poviem to natvrdo , preplo.
@anonym_autor ale ak sa byt preda a budeš mať 80 tisíc stačí ti zobrať pár tisíc na tú garsónku a to ti možno dajú. Neviem, v akom meste žiješ ale my máme na východe Slovenska 1izbovy za 100 tisíc a prerobený takže myslím že na neprerobenu garsónku by vyšlo
@lenka13332 bývam v BA tu sa garzónky pohybujú za naozaj, naozaj iné ceny.
@anonym_autor ty nepotrebujes vlastny dom byt..naco, dedit nema kto... popodavaj si uz teraz ziadosti na mestsky byt a aj do socialnych zariadeni, trva roky kym prides na rad ale popri dochodku, ktory budes mat, budes musiet doplacat a ak predate rodicovsky a odlozis si peniaze, budes mat z coho do konca zivota. Casto som v zariadeni socialnych sluzieb a su tam aj 40 rocní, co nemaju rodiny a nechcu byt sami, tam budes mat aspon teplu stravu, ktoru nebudes musiet pripravovat sam. A stale, ak Ti zavolaju skor a nebude este eltaka situacia, mozu Ta preskocit ale vymazat nie a opat budes na rade nabuduce. Drzim Ti palce!
@anonym_autor pises ze ten byt v BA po mame by ste predali za 160tis. To je aky velky? Ceny v BA vobec nesledujem.
@anonym_autor No tak sa presťahuješ do iného mesta, keď nebudeš mať na byt v BA. Staršie domy na dedinách sa dajú kúpiť aj za 80 000 e.

@anonym_99386d preco by si nemohla po nastudovani podvojneho uctovnictva a polrocnej, ci rocnej praxi v uctovnej firme robit sama uctovnictvo? Ako asi zacinali vsetci uctovnici? Aj ked spravis statnicu z ucta, tak otvaras oci, ako sa to nahadzuje v jednotlivych systemoch, musis prist v kazdom systeme ako uctuje, spustaju zostavy, robia zavierky. To ta nauci prax v zabehnutej firme.
@anonym_1ace6b