icon

Bol sobáš vašou jedinou možnosťou v živote?

Dnes o 08:19

Boli ste niekedy v životnej situácii, keď bolo manželstvo jediným východiskom?
Možno ste riešili bývanie, rodinu, financie, tehotenstvo, tlak okolia, alebo úplne inú životnú situáciu, z ktorej ste vtedy videli ako jediné riešenie práve svadbu.
Bola u vás niekedy situácia, keď ste si povedali ze .....Musím sa vydať, inak toto nevyriešim?
v akej situácii ste sa ocitli,prečo bolo pre vás manželstvo vtedy jediným riešením, a či by ste sa dnes rozhodli rovnako.

Strana
z2
anonym_62ad4e
Dnes o 11:29
@anonym_3f974d

@anonym_62ad4e čo je podľa teba starší ročník? Možno tak 1910?

@anonym_3f974d nie, napríklad narodené v roku 1950. Určite boli aj take co sa vydávali iba preto, aby nemali ten obávaný titul starej dievky. Alebo aby neboli slobodne, chudobné matky samozivitelky. Spoločnosť to vtedy vo veľkom odsudzovala, teraz sa to už tak dramaticky neberie.

anonym_1b5fef
Dnes o 11:46

Starší ročník 1980. 🙂 Áno, stalo sa. Ani po 20rokoch nemam presnú predstavu ako inak som to mohla riešiť, riadne som si zavarila. Mladá, blbá...

sissy27
Dnes o 12:35
@anonym_9660a3

@sissy27 Reálny život býva niekedy oveľa zložitejší a pritlačí človeka do kúta tak, že teória o minimálne dvoch riešeniach ide bokom.
Jasné, technicky máš vždy na výber. Keď ti partnera z cudziny idú vyhostiť a manželstvo je jediná možnosť, ako ho udržať v krajine, to tvoje slávne druhé riešenie je rozísť sa a zničiť si vzťah. Keď ti partner umiera na JIS-ke a lekári ti bez papiera nepovedia ani mäkké f, tvoje druhé riešenie je sedieť na chodbe a čakať, či prežije. Keď bez papiera nedostaneš bývanie a alternatíva je ostať na ulici alebo u toxických rodičov, tak to nie je voľba, ale nutnosť. Niekedy ťa život a štátna byrokracia pritlačia k múru tak, že to tvoje bájne druhé riešenie znamená len čistú katastrofu. Takže si tie tvoje premúdrené reči o dvoch riešeniach nechaj pre niekoho, kto ešte nezažil skutočnú facku od reality.

Pre autora: Takéto situácie absolútne existujú. Keď do hry vstúpi byrokracia, legislatíva napr. víza pri partnerovi z cudziny, vážne choroby právo na informácie v nemocnici alebo prísne podmienky bánk pri bývaní, človek je zatlačený do kúta. Vtedy to nie je o romantike, ale o jedinom racionálnom kroku, ako situáciu stabilizovať.

@anonym_9660a3 partner z cudziny? Chod ty za nim. Alebo vztah na dialku. Alebo zivot v uplne inej krajine. S tym si predsa do toho vztahu isla, nie? Ze to bude komplikovane, ze budu prekazky. Ak sa milujete a chcete sa preto vziat - blahozelam. Svadba aby tu mohol zostat? V mojich ociach sobasny podvod.
Umierajuci partner na jiske - lebo zase cely zivot nebol cas ani dovod na sobas, ale ZRAZU je to jedine riesenie. Samozrejme on je sirota, ma nula pribuznych, ktori by ti mohli zdielat info, takze jedine rychla svadba… taaaak urcite.
Nemam kde byvat tak sa vydam? To by som nazvala prostituciou. Vzdy, vzdy mozes pracovat a zarobit si na podnajom, ubytovnu, cokolvek. Nie ze “musim si ho zobrat” aby som mala strechu nad hlavou.
Ano, samozrejme, vsetko su to riesenia, nad ktorymi treba rozmyslat aspon trosicku vopred. Sobas za takychto okolnosti je ekvivalent toho, ked si niekto vezme vyssiu pozicku, aby vyplatil tu mensiu, ktoru nevie splacat. Proste miesto vyriesenia problemu ho len zabalis do dalsieho.

anonym_9660a3
Dnes o 13:41
@sissy27

@anonym_9660a3 partner z cudziny? Chod ty za nim. Alebo vztah na dialku. Alebo zivot v uplne inej krajine. S tym si predsa do toho vztahu isla, nie? Ze to bude komplikovane, ze budu prekazky. Ak sa milujete a chcete sa preto vziat - blahozelam. Svadba aby tu mohol zostat? V mojich ociach sobasny podvod.
Umierajuci partner na jiske - lebo zase cely zivot nebol cas ani dovod na sobas, ale ZRAZU je to jedine riesenie. Samozrejme on je sirota, ma nula pribuznych, ktori by ti mohli zdielat info, takze jedine rychla svadba… taaaak urcite.
Nemam kde byvat tak sa vydam? To by som nazvala prostituciou. Vzdy, vzdy mozes pracovat a zarobit si na podnajom, ubytovnu, cokolvek. Nie ze “musim si ho zobrat” aby som mala strechu nad hlavou.
Ano, samozrejme, vsetko su to riesenia, nad ktorymi treba rozmyslat aspon trosicku vopred. Sobas za takychto okolnosti je ekvivalent toho, ked si niekto vezme vyssiu pozicku, aby vyplatil tu mensiu, ktoru nevie splacat. Proste miesto vyriesenia problemu ho len zabalis do dalsieho.

@sissy27 Teba čítať, to je čistá psychiatria. Žiješ v nejakej dokonalej bubline, kde všetko ide podľa plánu a ľudia sú jasnovidci, čo vidia desať rokov dopredu? Tvoje argumenty sú tak naivné, až to bolí. K tej prostitúcii a bývaniu...Nazvať ženu, ktorá sa vydá, aby s partnerom dosiahla na mladomanželskú hypotéku alebo štátny byt, prostitútkou? Tebe už kompletne straší vo veži? Dnes mladí ľudia s priemerným platom z podnájmu a ubytovne nenašetria na vlastné ani za tri životy. Svadba kvôli bytu nie je prostitúcia, ale ekonomické prežitie v krajine, kde sú ceny nehnuteľností choré. K tej JIS-ke...Ty si vážne myslíš, že príbuzní sú vždy milujúci anjelikovia? Čo ak sú toxickí, partner sa s nimi roky nebaví, alebo bývajú na druhom konci sveta? To máš akože prosiť svokru, s ktorou sa tvoj chlap nerozpráva desať rokov, aby ti milostivo zavolala z nemocnice, či tvoj životný partner ešte dýcha? Život nie je čiernobiely, ľudia žijú v reálnych vzťahoch a papier občas potrebujú v sekunde, lebo štát na nejaké veď sa ľúbime zvysoka kašle. K cudzincovi a sobášnemu podvodu...Ak sa dvaja ľudia milujú, chcú byť spolu a úrady im hádžu polená pod nohy, tak svadba, ktorá im umožní žiť legálne v jednej domácnosti, je podľa teba podvod? Tvoje riešenie je choď za ním alebo vzťah na diaľku? To akože partneri majú žiť oddelene cez FaceTime polovicu života, lebo pani z internetu si myslí, že vziať sa je hriech a podvod? Tvoje porovnanie s pôžičkami len dokazuje, že o reálnych problémoch vieš úplné hovno. Manželstvo nie je nová pôžička, je to právny nástroj. Štát vytvoril zákony tak, že manželom dáva práva, ktoré slobodní jednoducho nemajú. Keď ťa systém pritlačí k múru, využiješ ten nástroj. Bodka. Nabudúce skús namiesto toho tvojho arogantného odsudzovania a urážania do prostitútok použiť aspoň štipku sedliackeho rozumu a empatie.

anonym_3f974d
Dnes o 14:09
@anonym_1b5fef

Starší ročník 1980. 🙂 Áno, stalo sa. Ani po 20rokoch nemam presnú predstavu ako inak som to mohla riešiť, riadne som si zavarila. Mladá, blbá...

@anonym_1b5fef 1980 nie je starší ročník omg

anonym_c3f483
Dnes o 14:35
@janinah

@anonym_f08745 hlavne,ze si si kopla do veriacich,ty " moderná"

@janinah nie, kopla si do bigotne veriacich, čo sú častokrát veľmi obmedzení a neraz aj bezcitní a krutí ľudia.

osky
Dnes o 17:49

No....
Ja som sa takto vydavala.
Koli papierom...
Zalubeni sme sice boli az po usi,ale nikdy som si nepredstavovala sobas po necelych 7 mesiacoch randenia.
Kedze sme vsak neboli este v Schengene a ja som si nedokazala v At bez papierov nic zacat,vzali sme sa civilne.

S tym,ze ak to neklapne,jednoducho sa rozvedieme,pretoze pre nas ako katolikov LEN civilny sobas platny nie je....
A teda ked to klapne,bude riadna svadba.

A bola 🤣
Presne o rok.riadna veselica-hrmavica

Je tomu uz 18 rokov

Nelutujem,stalo to za to🫠

Strana
z2