Čo urobiť, keď rodičia nepodporujú moje študijné rozhodnutia?
Dobrý deň, musím sa vyrozprávať. Akurát som zmaturovala a chystam sa na medicínu. Prijímačky mám 10.6., takže čochvíľa. Keďže som chodila na gymnázium a som typ študenta, ktorý nevie mať 4ky v škole aby sa aktívne pripravoval na prijímačky, tak som sa teda nestihla pripraviť a viem, že ma teda určite neprijmú, no prijímačky idem skusit aj tak, pretože sa teraz snažím naučiť maximum co ide. Ako zálohu mám teda osetrovatelstvo kde ma prijali bez prijímačiek, takže školu mám istú. Môj plán teda je, že nastúpim tam, a o rok pôjdem znova na medicínu s tým, že už viem, kde som v príprave poľavila a co podcenila, a budem sa teda svedomite pripravovať už od leta - od teraz. Stále sa s mamou hádam, pretože nechapem o co jej ide, ale stále ide komentovať, že som sa neucila a podobne a vôbec nevie pochopiť aj dôvod, že prečo. Znaturovala som na čisté 1, nemá mi co vytýkať a už vôbec nie lenivosť, ako stále vytýka. Až kvôli nej pociťujem hanbu za to, že idem na rok na ose namiesto medicíny. Strašne ma znechutila a zneistila a spochybnujem samu seba, pritom mi to príde rozumný a zrelý krok, urobiť to takto. Cele 4r som sa učila na 1.. Nerozumiem o co jej teda ide, ale veľmi ma to trápi. Keď jej poviem svoj pohľad, stále vraví, že jej vkladám do úst slova, ktoré nepovedala a že to, že sa trápim je vlastne kvôli mne lebo ja sama mám so sebou a svojou prípravou problém. Ano, trápim sa aj preto, ale ja od nej naozaj nepociťujem žiadnu podporu, ona si ide stále svoje. Mám pocit, že keď na rok nastúpim inam, tak sa ku mne asi ani neprizná 😀 prosím o akúkoľvek radu, ale už nie takú, že sa mám s nou porozprávať, to nepomaha a skončí to stále hádkou ( skúšala som už akokoľvek, výsledok je rovnaký ), alebo aspoň povzbudenie. Vďaka🫶
A asi ste ma nesprávne niektoré pochopili alebo čo, ale ona nechce aby som šla pracovať, ona ma tlači na VŠ, len ona veľmi chce, aby to hneď bola medicína. Takže o financovanie tu nejde, ak vy nechcete financovať deťom štúdium, vaša vec a chudata deti, ale u nás s týmto problém nie je.
@anonym_autor To je skoda, ze Ti nezaplatili ziaden pripravny kurz. Sikovny student zvladne aj same jednotky, aj pripravu na prijimacky.
@anonym_autor To je skoda, ze Ti nezaplatili ziaden pripravny kurz. Sikovny student zvladne aj same jednotky, aj pripravu na prijimacky.
@anonym_e26590 Chodila na kurz.
@anonym_autor tak pohľad mamy je uplne normálny, z jej pohľadu si sa naozaj neučila(nedostatočne si sa pripravila na prijímačky) a teda rok budeš chodiť na školu na ktorú ani nechceš ísť.....lenže má to jeden háčik ten rok ona bude zbytočne platiť tvoju školu a to ide kapánek do peňazí je to rok zbytočného štúdia kedy ťa ona musí živiť....
@anonym_34c577 No dá, keďže ľudí je v zdravotníctve málo.
@abbey1 ale ako konkrétne? Síce mám už 40 rokov, ale tiež by som radšej sa dostala pracovať do nemocnice, ako ty píšeš a potom začala študovať externé prakticku sestru. Tsk poraď ako sa tam dostať ..
@anonym_autor ja si myslím že si len málo veríš ale podľa všetkého čo píšeš je šanca že sa dostaneš na medicínu už aj teraz. Vyzeráš výborná a dôsledná žiačka. A súhlasím s Tebou že ak Ťa nevezmú chod na ošetrovateľstvo a skús o rok. Držím palce. Riad sa podľa seba.
A asi ste ma nesprávne niektoré pochopili alebo čo, ale ona nechce aby som šla pracovať, ona ma tlači na VŠ, len ona veľmi chce, aby to hneď bola medicína. Takže o financovanie tu nejde, ak vy nechcete financovať deťom štúdium, vaša vec a chudata deti, ale u nás s týmto problém nie je.
@anonym_autor Po tvojich sprostých reakciách som na strane matky. Očividne si priemerná až podpriemerná študentka, absolventka slabšieho gymnázia, súdiac podľa výsledkov prijímačiek u spolužiakov. Zato ego a sebavedomie máš až neúmerne veľké. S takýmto prístupom sa na medicínu nedostaneš, nieto, aby si ju úspešne ukončila. O zbytočnom vyciciavaní rodičov a daňových poplatníkov škoda reči. Ty si ten nevďačný typ človeka, čo do systému nedá ani to, čo z neho vybral. Teba naučí len reálny život a pád na hubu. Hádam...
@anonym_09fe9d ak to zvládli ini, zvládnem to aj ja a toto ma nezastaví na ceste k môjmu snu. Ani popri inej vysokej škole nepracujete, nie je na to priestor pokiaľ je VŠ ťažká, tak teraz nemám študovať? Ja toto nevnímam ako problém 🥰
@anonym_autor ale mala by si to vnimat ako problem - lebo ked ti o 3 roky rodicia hlesnu, ze nemaju €, aby ta zivili, tak budes robit co? Ked nebudu peniaze v rodine tak ich jednoducho nedostanes a potom chces studovat ako? Ja ich chapem, ten jeden rok navyse je enormna zataz, hlavne ak nezarabaju vela....
@beata_k tak neviem v akej krajine žijete vy, ale tu je štúdium hradené štátom, ak neprekročíte hranicu štandardného štúdia. O poplatkoch ako internáty sa ja nebavim, keďže bývam blízko pri škole, na ktorú sa chystam. Co sa týka učebníc a podobne, veľa veci si viete vybaviť od starších študentov, a v každom prípade, toto máte aj na SŠ, takže v tomto rozdiel nevidím. Niekedy je mlčanie zlato😇
@anonym_autor Dievca, vzhladom na to, ze ja mam uz VS za sebou, tak ja viem co pisem. Takze ano, mlcat je zlato.
@anonym_autor tak pohľad mamy je uplne normálny, z jej pohľadu si sa naozaj neučila(nedostatočne si sa pripravila na prijímačky) a teda rok budeš chodiť na školu na ktorú ani nechceš ísť.....lenže má to jeden háčik ten rok ona bude zbytočne platiť tvoju školu a to ide kapánek do peňazí je to rok zbytočného štúdia kedy ťa ona musí živiť....
@mogaa poznám babu ktorá sa nedostala na medicínu rok študovala príbuzný odbor potom ju vzali a dnes je kardiologicka vo Švajčiarsku
@beata_k aký výlet a ako platiť?🤣 štúdium je zadarmo😆 platiť sa mi bude posledný ročník na medicine.
@anonym_autor len musíš rátať s tým že rôzne doručovania pomôcky kurzy odborné publikácie lepšie skriptá a veci okolo školy strava bývanie cestovanie si musíš zaplatiť sama medicína je dosť nákladný odbor tiež nebude stačiť štúdium a budeš vlastne študovať ešte roky. Ale ak to nevzdas môžeš byť úspešná takže držím palce
Pokial viem tento rok beru na medicinu do Ba uz aj bez prijimacok, naco zrejme priemer mas tak nechapem tuto rodinnu dramu. Je velmi zaujimave ze v case ked sa slo na VS v mojej mladosti spokuziaci aj odmaturovali aj ich prijali a zvladli to, a to bola uroven skolstva kus vyssie
Pokial viem tento rok beru na medicinu do Ba uz aj bez prijimacok, naco zrejme priemer mas tak nechapem tuto rodinnu dramu. Je velmi zaujimave ze v case ked sa slo na VS v mojej mladosti spokuziaci aj odmaturovali aj ich prijali a zvladli to, a to bola uroven skolstva kus vyssie
@eeffka To musí byť priemer z vysvedčení na konci každého školského roka a to očividne nemá. Nestačí len maturitné vysvedčenie. To naopak na medicíne nikoho až tak nezaujíma. Inak, z nášho gymnázia sú už všetci 8 budúci medici prijatí. Ale teda oni sa učili celý rok popri príprave na maturitu a boli to všetko šikovní a motivovaní žiaci.
@eeffka To musí byť priemer z vysvedčení na konci každého školského roka a to očividne nemá. Nestačí len maturitné vysvedčenie. To naopak na medicíne nikoho až tak nezaujíma. Inak, z nášho gymnázia sú už všetci 8 budúci medici prijatí. Ale teda oni sa učili celý rok popri príprave na maturitu a boli to všetko šikovní a motivovaní žiaci.
@anonym_e4c90f tak ona pise ze " ze sa cele 4roky ucila na 1".
@eeffka tento rok brali prvy krat do BA bez prijimaciek, ale stanovil,ze maximalny pocet takto prijatych je menej ako tretina prijatych a jednotky nestacili, dalsie body boli za olympiady a jazykove certifikary C1.
@anonym_autor aké prijímačky? Však keď si mala samé jednotky, si podľa nového predpisu prijatá do Blavy bez prijímaciek. Nemyslím si, že uznajú predmety z inej fakulty, napr.latina na lf je rozhodne iná káva ako na osetrovatelstve.
@anonym_e4c90f tak ona pise ze " ze sa cele 4roky ucila na 1".
@eeffka Pozri sa lepšie, v úvodnom príspevku píše, že ona nevie mať štvorky v škole a to je teda dosť veľký rozdiel.
@eeffka Pozri sa lepšie, v úvodnom príspevku píše, že ona nevie mať štvorky v škole a to je teda dosť veľký rozdiel.
@anonym_e4c90f pozrela som a vidim tam ten priemer 1 🤣🤣🤣ale ved ro je jedno, teda aspon mne. Ja som typ co ide za dolezitym cielom a to by pre mna boli prijimacky nie ci som bola 200% na maturite.
A co pisu ine baby o lekarskej som nevedela (certifikaty atd) zaxhytila som iba promo v TV ("bez prijimaciek lekarom")
@anonym_e26590 Chodila na kurz.
@abbey1 tak potom je divne, ze nestacil ten kurz.
@anonym_e4c90f z nasho gymnazia su uz studenti prijati na medicinu, myslim si, ze 90% sa dostalo. Dcera sa vlani pripravovala presne rok, ucila sa aj na prijimacky aj na maturity. Prioritne sa vsak drvila na prijimacie pohovory.
@beata_k nie je to výlet je to regulérne štúdium jedna moja známa ma dcéru ktorá si urobila takýto výlet podľa teba potom na druhý pokus ju vzali na medicínu a teraz je kardiologicka vo Švajčiarsku.
@sova7 Samozrejme, ze ked skonci medicinu bude lekarka.
Ale ja sa pytam na nieco ine... ja sa pytam kto ten vylet bude PLATIT
@anonym_autor len musíš rátať s tým že rôzne doručovania pomôcky kurzy odborné publikácie lepšie skriptá a veci okolo školy strava bývanie cestovanie si musíš zaplatiť sama medicína je dosť nákladný odbor tiež nebude stačiť štúdium a budeš vlastne študovať ešte roky. Ale ak to nevzdas môžeš byť úspešná takže držím palce
@sova7 no to ano, ale tak to je podľa mňa na kazdej škole ktorú si vyberiete. Mne rodičia financovať štúdium chcú, chcú aby som mala titul a tak.. Ak by sa nedajbože niečo zle stalo, tak budem musieť si to zariadiť inak, ale ak ma niekto cieľ a sen, tak podľa mňa to potom nejako dá. Ale ďakujem, že sa ma stále zastávate, veľmi si to vážim 🥰
@sova7 Samozrejme, ze ked skonci medicinu bude lekarka.
Ale ja sa pytam na nieco ine... ja sa pytam kto ten vylet bude PLATIT
@beata_k a prečo stále riešite, kto bude platiť štúdium cudziemu dieťaťu? Neviem, miestami mám pocit, že ste si pomýlili diskusiu, ale rada vám pripomeniem o čom je. Pýtala som o povzbudenie, nie o financie.
@beata_k a prečo stále riešite, kto bude platiť štúdium cudziemu dieťaťu? Neviem, miestami mám pocit, že ste si pomýlili diskusiu, ale rada vám pripomeniem o čom je. Pýtala som o povzbudenie, nie o financie.
@anonym_autor Nebudem ta povzbudzovat na tak debilny napad. Si to predstavujes velmi jednoducho. Mojou snahou bolo ta trochu prebrat do reality a usetrit mame znacne financie.
Ty na medicinu nechod. Budes jednou s tych arogantnych lekarok, co sa tvaria ako Bohovia a vsetci sa im musia pchat do riti. Dievca, nemas na to. A nie kvoli vedomostiam. Ty nepracuj s ludmi, zameraj sa na iny odbor.
@anonym_autor Nebudem ta povzbudzovat na tak debilny napad. Si to predstavujes velmi jednoducho. Mojou snahou bolo ta trochu prebrat do reality a usetrit mame znacne financie.
Ty na medicinu nechod. Budes jednou s tych arogantnych lekarok, co sa tvaria ako Bohovia a vsetci sa im musia pchat do riti. Dievca, nemas na to. A nie kvoli vedomostiam. Ty nepracuj s ludmi, zameraj sa na iny odbor.
@beata_k aspoň nespraví gramatické chyby ako ty.
@anonym_autor dievča zlaté premotivovani rodičia sú asi najhoršia vec čo môžu rodičia spraviť deťom.Mamka nech dorába školu po 40 tke a nechá tá rozhodovať sa samu.Tymto dosiahne iba to, že ťa zdepta a nebudeš si veriť, tak ako sa to pomaly k tomu blíži.Chod na ten rok do školy a nie do práce a druhá vec čo ti neprajem, ale som realista tebe sa kludne môže stať, že ťa neprijmú ani o rok.Poznam dobrých lekárov, ktori sa do školy dostali na 3 krát prerušili školu atď.
Čo bude v poslednom ročníku, alebo kto to bude platiť je teraz bezpredmetné.Su ľudia čo si berú aj pôžičky, aby deti išli do zahraničia a študovali
Na margo tých čo mali byť prijatí bez prijímacích skúšok počet je limitovaný, keď už píšete overte si fakty.
O xy rokov, pokým skončíš školu môžeš byť niekde v zahraničí na stáží, brigáde.Som prekvapená, že špeciálny pedagóg má také medzery v psychológii, že sa dokáže takto správať k dieťaťu potom neviem ako sa bude správať k cudzim
Vkladanie svojich ambícií do dieťaťa je veľmi zlá vec.
@anonym_autor lebo mame skusenosti a sme starsie a nieco sme aj zazili a videli. Nejedna rodina sa zrutila, "len aby mali lekarku v rodine". Takisto som zazila, ze kopec ludi prerusili studium, lebo prisli o financie, ostali tehotne, museli sa zenit ci sa pritrafili ine tazkosti, ktore studiu branili- a niektori dostudovali, niektori nie. A ano, dostat sa na medicinu tiez nie je tak lahke, ako si ty myslis (aj ked sa budes rok svedomite pripravovat). Tie kurzy, co ponuka lekarska fakulta, ti fakt odporucam, ak naozaj na tu medinu chces ist....

@abbey1 ako sa dá nájsť práca v labaku alebo sanitárna sestra bez vzdelania?
@anonym_34c577 No dá, keďže ľudí je v zdravotníctve málo.