icon

Kariéra verzus dieťa po štyridsiatke

30. jan 2026

Čaute. Som asi rok a pol rozvedená a rok žijem s partnerom. Obaja máme svoje deti, bývame spolu. Veľmi túžim po rodine, v predchádzajúcom vzťahu som bezúspešne roky prosila ex, aby sa nám venoval. Všetko stalo na mne. Teraz mám partnera, ktorý sa mi venuje, žijeme si úplne pokojný jednoduchý život, po ktorom som túžila. Obaja máme svoje koníčky a dobre sa dopĺňame. Mali sme na začiatku nejaké problémy, ale spracovali sme to a je nám spolu dobre. Momentálne mám prácu na určitu dobu. Veľmi by som chcela mať s ním rodinu, ale neviem, či ešte ísť do toho, alebo radšej sa venovať kariére. Problém je ten, že mám endometrióza a bojím sa, že neskôr už vôbec nebudem môcť mať dieťa. Stale je vo mne túžba všetko to zažiť s dobrým partnerom. Keby mám 30, je mi pár rokov suma fuk. On to vie, máme nechránený sex, ale zároveň mi vraví, aby som hľadala stabilnú prácu a kúpila si byť (sama to chcem), preto to vraví. Máte niektora podobnú skúsenosť?

autor
30. jan 2026

Viem, že rozmýšľam iracionálne, ale pred rokom ma operovali a doktorka mi povedala, že keď chcem deti ešte, mám ich mať hneď, lebo už mať nebudem... Vtedy to bolo samozrejme skoro... Ja viem, že väčšina mám pravdu...

autor
30. jan 2026
@martinkatinka

@anonym_autor rok a pol si po rozvode, to si si hned nasla priatela... A uz aj rozmyslas o dietati. Ano, z tohto to vyzera, ze ho ozaj velmi chces. No mas uz deti, ved si ich uzivaj.

@martinkatinka áno, súčasného partnera som stretla pred rozvodom... ale s mužom ex som už nezila

anonym_d43e88
30. jan 2026
@anonym_autor

Viem, že rozmýšľam iracionálne, ale pred rokom ma operovali a doktorka mi povedala, že keď chcem deti ešte, mám ich mať hneď, lebo už mať nebudem... Vtedy to bolo samozrejme skoro... Ja viem, že väčšina mám pravdu...

@anonym_autor tak este mi odpovedz prosim - mas si ako ucitelka bez TPP z coho kupit byt pre seba a deti? teraz v dohladnej dobe...

autor
30. jan 2026
@anonym_d43e88

@anonym_autor cize si mozes z fleku kupit byt pre seba a svoje deti?
predpokladam, ze si sa ty s tvojimi detmi nastahovala k nemu a k jeho detom, tak?

on ti teraz naznacuje, ze si mas najst stabilnu pracu a kupit vlastny byt. mam pocit, ze viacere sme pochopili, len ty nie....

@anonym_d43e88 lebo vie, že to chcem ja... Zfleku nie, ale potrebujem niečo financovat... On mi navrhoval, aby som ho dala do prenájmu.

anonym_d43e88
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_d43e88 lebo vie, že to chcem ja... Zfleku nie, ale potrebujem niečo financovat... On mi navrhoval, aby som ho dala do prenájmu.

@anonym_autor cize ste u neho
on ma deti v striedavke? alebo len obcas?

anonym_9d1828
30. jan 2026

To dieťa za mňa chceš len ty, ale priateľovi je s tebou asi dobre, tak ti to nechce povedať narovinu. A nie, nešla by som do spoločného dieťaťa. Myslíš aj na deti, ktoré už máš? Ich názor?

abbey1
30. jan 2026
@anonym_autor

@abbey1 Rok a pol sme spolu, pol roka bývame spolu. Presťahovala som. Prečo by ma vlastné deti nenapĺňajú, preboha ? Ľudia majú tri deti, nekončia pri jednom s tým, že toto ma napĺňa.

@anonym_autor Lenže ľudia idú do ďalšieho dieťaťa, aspoň by teda mali, čo funkčnom vzťahu, kde obaja to dieťa chcú, kde sa poznajú a vedia, čo očakávať.
Ty píšeš o tom, čo chceš ty. Nemáš istoty. Ani v práci, áno co vzťahu. Mám pocit, že ty tlačiš partnera do veci, s ktorými on nie je stotožnený.
Dieťa nemá byť len o tom, že ja chcem. Tam musí hrať veľkú úlohu i to, či i môžem - zdravotne, finančne, racionálne zhodnotiť.

autor
30. jan 2026
@anonym_d43e88

@anonym_autor cize ste u neho
on ma deti v striedavke? alebo len obcas?

@anonym_d43e88 v striedavke

autor
30. jan 2026
@abbey1

@anonym_autor Lenže ľudia idú do ďalšieho dieťaťa, aspoň by teda mali, čo funkčnom vzťahu, kde obaja to dieťa chcú, kde sa poznajú a vedia, čo očakávať.
Ty píšeš o tom, čo chceš ty. Nemáš istoty. Ani v práci, áno co vzťahu. Mám pocit, že ty tlačiš partnera do veci, s ktorými on nie je stotožnený.
Dieťa nemá byť len o tom, že ja chcem. Tam musí hrať veľkú úlohu i to, či i môžem - zdravotne, finančne, racionálne zhodnotiť.

@abbey1 viem, mala by som viac racionálne premýšľať. Asi nemôže mať človek všetko čo chce...

anonym_03e86e
30. jan 2026
@anonym_autor

@abbey1 viem, mala by som viac racionálne premýšľať. Asi nemôže mať človek všetko čo chce...

@anonym_autor ty chceš dieťa, lebo to doktor doporučil, a vek a aj choroby ťa tlačia. ALE. Nie si vydatá. Bývaš v cudzej nehnuteľností, máš na starosť vlastné deti, máš na striedačku cudzie deti. Máš len partnera, ktorý nepovedal vetu- túžim po spoločnom dieťati tu a teraz. Povedal, kup si vlastný byt a maj prácu. Lebo, ty vlastne ani stabilnú prácu nemas. Čiže ako by to bolo s davkami, materskou, rodičovskou? Asi nijak.Ja fakt neviem o čom točiš. Kebyže máš len kus rozumu, ani o tom neuvažuje.

martinkatinka
30. jan 2026

A co zdravotne? Ja by som veru s endometriozou po 40 do dietata nesla, ked uz mas deti. Aku mas teraz liecbu?

domka222
30. jan 2026

Žena, rozmýšľaj. Deti už určite máte ako tak samostatné. Aj vek už máte ltt. Napríklad,ja som od teba mladšia,ale už by som nechcela novorodenca. Daj si s tým pokoj. Teraz sa ti zdá všetko ideálne a super,lebo ste v podstate krátko spolu. Ale čo ak zostaneš zase sama a k tomu ešte o jedno dieťa viac?

marci9
30. jan 2026

Niekoľkokrát si dostala otázku, komu patrí byt/dom, v ktorom bývate. Zámerne na to neodpovedáš, takže je jasné, že buď bývate nikde v podnájme, alebo si sa s deťmi nasáčkovala do partnerovej nehnuteľnosti. Detí máte pravdepodobne toľko, že z učiteľského platu /ktorý ešte ani nemáš/ ich budeš mať problém uživiť. Mne to skôr pripadá tak, že si si naplánovala materskú, lebo sa ti nechce ísť do práce. Partner ti povedal jasne, aby si si našla prácu a kúpila byt. A keď to urobíš, tak ti povie, aby si sa do toho bytu odsťahovala aj so svojimi deťmi.

fajnova
30. jan 2026

Píšeš, že obaja mate deti. Takze minimálne štyri. Keď sa zadarí, je natoľko finančne zabezpečený, že utiahne starostlivosť o päť deti, teba a utiahne aj bývanie? Prepáč, neznie to dobre. Mala by si uvažovať racionálne a naozaj sa sústrediť na prácu.

anonym_bd7a44
30. jan 2026
@domka222

Žena, rozmýšľaj. Deti už určite máte ako tak samostatné. Aj vek už máte ltt. Napríklad,ja som od teba mladšia,ale už by som nechcela novorodenca. Daj si s tým pokoj. Teraz sa ti zdá všetko ideálne a super,lebo ste v podstate krátko spolu. Ale čo ak zostaneš zase sama a k tomu ešte o jedno dieťa viac?

@domka222 Chce dieta a je jej vsetko jedno. Nerozmysla racionalne.

anonym_d43e88
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to by si už v tvojom veku mohla vedieť
Ešte taká alternatíva, partner dostane infarkt, alebo ochorie na rakovinu napríklad/ a ty ostaneš s tromi deťmi s rodicakom, bez TPP, teoreticky ešte v cudzej nehnuteľnosti... Viem, že ľudia o takých veciach nezvyknú premýšľať, ale stáva sa to. Mne toľko ľudí v okolí za posledné roky umrelo, a nemali ani 50.

anonym_fb5644
30. jan 2026

mali by ste riesit spolocne byvanie. aby ste vedeli ze ste taky krasny par aj pri problemoch ... potom svadba a az potom dieta.. a dieta ho moze zmenit a ty stratis iluziu o krasnom spolocnom zivote budes sama s dietatom krocik od menopauzy ... ja uz by som do decka v tvojom veku nesla-mas uz svoje a aj on.. tak sa venujte jeden druhemu a nekazte si to

alenka58
30. jan 2026

keď už deti máš aj on tak sa v tomto veku venuj kariére, deťom a partnerovi

premyslena
30. jan 2026

Porozprávať sa s ním otvorene, aj keby len krátko, to je určite dobrý nápad. Aby ste si vyjasnili, čo obidvaja chcete - aj z čoho možno máte strach. Neviem, prečo ti tu ženy píšu, že si blbá alebo že by si niečo vo svojom veku už "mala vedieť". Veď sa stále učíme a často sme zmätené. Obzvlášť keď ide o citlivé veci, alebo o naše túžby. Nevšímala by som si ani tie komentáre s katastrofickými scenármi, že muž dostane infarkt a podobne - to by sme sa nepustili nikdy do ničoho. Držím ti palce ❤ Určite si dávaj pozor, kým si nie si istá, že sa naňho môžeš spoľahnúť.

anonym_ce6e24
30. jan 2026
@premyslena

Porozprávať sa s ním otvorene, aj keby len krátko, to je určite dobrý nápad. Aby ste si vyjasnili, čo obidvaja chcete - aj z čoho možno máte strach. Neviem, prečo ti tu ženy píšu, že si blbá alebo že by si niečo vo svojom veku už "mala vedieť". Veď sa stále učíme a často sme zmätené. Obzvlášť keď ide o citlivé veci, alebo o naše túžby. Nevšímala by som si ani tie komentáre s katastrofickými scenármi, že muž dostane infarkt a podobne - to by sme sa nepustili nikdy do ničoho. Držím ti palce ❤ Určite si dávaj pozor, kým si nie si istá, že sa naňho môžeš spoľahnúť.

@premyslena ty teda chlacholis autorku. A ze "casto sme zmatene"? Ja zmatena nie som vobec a myslim ze ani vacsina zien nie je. A autorka uz ma ine deti a povinnosti voci nim, neistu pracu a byt zmatena si proste dovolit nemoze

marca12
30. jan 2026

@anonym_autor Ved mate rodinu. Obaja mate deti,tak stavajte rodinu na tom,co mate. Ja som nikdy nepochopila zeny,preco si vzdy s novym chlapom spravia dieta. Ste spolu rok,to je kratka doba na spoznanie sa. Nesla by som uz do dalsieho dietata.

anonym_b331d1
30. jan 2026

@anonym_autor ja len na margo tych zmrazenych vajicok, ze to nie je len tak… skus si precitat skupiny IVF a pod. To ze to vyslo tvojej kamoske, je super, ale to nemusi znamenat, ze to vyjde i tebe a sranda to veruze nie je

anonym_1fbfda
30. jan 2026
@anonym_d43e88

@anonym_autor cize si mozes z fleku kupit byt pre seba a svoje deti?
predpokladam, ze si sa ty s tvojimi detmi nastahovala k nemu a k jeho detom, tak?

on ti teraz naznacuje, ze si mas najst stabilnu pracu a kupit vlastny byt. mam pocit, ze viacere sme pochopili, len ty nie....

@anonym_autor Autorka, pri všetkej úcte, to že si učiteľka a teraz máš prácu na dobu určitú a od septembra prísľúbenú zrejme na dobu neurčitú nie je kariéra (a učiteľov si naozaj vážim). Je to práca, ktorou zabezpečíš Tvojmu dieťaťu, alebo deťom a sebe všetko potrebné. Keď som videla nadpis, znelo to akoby si mala rozbehnutú kariéru v CERNe napr. A čo sa týka ďalšieho dieťaťa za takých okolností o akých píšeš, by som do toho isto nešla. (A to ja som túžila po troch deťoch, dopriate mi bolo jedno, no s odstupom času som vďačná za všetko...)
Všetko je samozrejme na Tebe a partnerovi, želám Ti dobré životné rozhodnutia...

anonym_d43e88
30. jan 2026
@anonym_ce6e24

@premyslena ty teda chlacholis autorku. A ze "casto sme zmatene"? Ja zmatena nie som vobec a myslim ze ani vacsina zien nie je. A autorka uz ma ine deti a povinnosti voci nim, neistu pracu a byt zmatena si proste dovolit nemoze

@anonym_ce6e24 a žiadne vlastné bývanie navrch 👍

autor
30. jan 2026
@anonym_b331d1

@anonym_autor ja len na margo tych zmrazenych vajicok, ze to nie je len tak… skus si precitat skupiny IVF a pod. To ze to vyslo tvojej kamoske, je super, ale to nemusi znamenat, ze to vyjde i tebe a sranda to veruze nie je

@anonym_b331d1 velmi dobre viem, co to obnasa, ja som tam chodila s nou aj na zakrok, pretoze jej rodina je veriaca a nechcela, aby ju odhovarali. Velmi dobre viem, cim si presla

autor
30. jan 2026
@anonym_1fbfda

@anonym_autor Autorka, pri všetkej úcte, to že si učiteľka a teraz máš prácu na dobu určitú a od septembra prísľúbenú zrejme na dobu neurčitú nie je kariéra (a učiteľov si naozaj vážim). Je to práca, ktorou zabezpečíš Tvojmu dieťaťu, alebo deťom a sebe všetko potrebné. Keď som videla nadpis, znelo to akoby si mala rozbehnutú kariéru v CERNe napr. A čo sa týka ďalšieho dieťaťa za takých okolností o akých píšeš, by som do toho isto nešla. (A to ja som túžila po troch deťoch, dopriate mi bolo jedno, no s odstupom času som vďačná za všetko...)
Všetko je samozrejme na Tebe a partnerovi, želám Ti dobré životné rozhodnutia...

@anonym_1fbfda ja nikde nepisem, ze ucitelstvo je kariera, ani si to nemyslim. Len som nevedela, aky nadpis tam dat...

autor
30. jan 2026
@premyslena

@premyslena dakujem za pozitivny komentar. Ja nie som o nicom rozhodnuta. Napisala som, co by som chcela. Clovek tu dostane sprsku posmeskov, odsudeniahodnych komentarov, ale "my Slovac" sme taka mentalita, vsetkych hned odsudit, zlyncovat...

anonym_973d83
30. jan 2026

Pockaj, cize realita:
- mate po 40tke a mas novy vztah co trva 1,5 roka
- mate minimalne 4 deti, toto by bolo piate, ak nie viac
- nemas vlastne byvanie, byvas unho, deti ma v striedavke, nie na vikend
- si ucitelka a zatial nemas ani zmluvu na dobu neurcitu
- frajer sa vlastne ani jasne nevyjadril o vasej buducnosti, napriek tomu ze sa nechranite

Toto nie je nijake odsudenie. Teraz uplne v pokoji si to precitaj a povedz ci je toto rozumny cas na dalsie dieta. Vies, ja chapem tuzbu na dieta po 40tke. Ak by som dovtedy ine deti nemala a ak by som na to mala podmienky. Ja fakt nerozumiem. Aj ja mam tuzby... Ale aj rozum a zodpovednost za svoje (doterajsie) deti.

anonym_ce6e24
30. jan 2026
@anonym_autor

@premyslena dakujem za pozitivny komentar. Ja nie som o nicom rozhodnuta. Napisala som, co by som chcela. Clovek tu dostane sprsku posmeskov, odsudeniahodnych komentarov, ale "my Slovac" sme taka mentalita, vsetkych hned odsudit, zlyncovat...

@anonym_autor tak na tri strany prispevkov sme sa okrem jednej prispievajucej zhodli ze v tvojom pripade mat nechraneny sex s tymto partnerom, vo vasej a tvojej situacii blbost, ale my Slovac sme vinni z odsudzovania-lebo sme ti nepovedali to co si chcela pocut

anonym_1fbfda
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_1fbfda ja nikde nepisem, ze ucitelstvo je kariera, ani si to nemyslim. Len som nevedela, aky nadpis tam dat...

@anonym_autor Nechcela som už reagovať, ale prepáč, si učiteľka a nevedela si aký nadpis tam dať??? Napríklad: "Neviem sa rozhodnúť, či sa mám radšej venovať práci, alebo porodiť ďalšie dieťa, aj ked partner sa vyjadruje neurčito, ale ja chcem aby sme boli rodina so všetkým..." Prepáč, ale takto to z Tvojich komentov vyznievalo...
Si dospelá žena, ktorá nemá 25 ani 30 a má deti, tak prosím, zamysli sa, čo bude naj pre tie deti...