Neplánované tehotenstvo: Ako riešiť dilemu?
Ahojte, idem sa tak trošku asi vyrozprávať. S manželom máme dve detičky (5,3) a tento týždeň som zistila,že som tehotná. Je to určite čerstvé. Zvažujeme všetky možnosti, ale tiež nevieme, či si dieťatko máme nechať. O zázemie nejde, to máme všetko vyriešené. Máme veľký dom, záhradu,manžel ma stabilnu prácu s dobrým platom. Problém je však že ja som mala 1.10 nastúpiť do novej práce - čo teraz absolútne neviem. Ďalší problém je, že som nastúpila tento školský rok do školy zdravotníckeho zamerania, kde sme vysolili za rok veľa peňazí a neviem či sa dá vôbec ukončiť aspoň ten prvý rok na základe ktorého by som si asi dala potom odklad. Som proste totálne zúfala,tak prosím ak vie možno niekto prispieť so svojím názorom, budem vďačná.
Totalne zufaly je clivek s rakovinou,ten čo byva pod mostom alebo ma 90 rokov a uz len ležiac na posteli caká smrtku...nie ten,ci ma vsetko a jeho jedinym ' problemom" je dar od Boha. Zobuď sa.
A mozete ma tu teraz zjesť.
Ani by som neuvažovala v tvojom prípade nad iným, ako si dieťa nechať. Školu vyriešiš, práca bude aj potom. Po pôrode rieš účinnejšiu antikoncepciu.
Ako to cítiš ty?ja osobne by som asi už ďalšie nechcela .ale dievčatá tu majú pravdu,aj práca bude ,aj škola sa dá riešiť.ide len a len o vás ,či to dieťa chcete alebo nie
Zdravím, úplne chápem vašu frustráciu, predpokladám, že tá nová práca je asi po materskej vašich dvoch detí plus tá škola je ťažší oriešok, ale nemyslím si, že táto situácia nie je riešiteľná. V práci by mohli pochopiť túto situáciu a do istého mesiaca určite môžete pracovať pokiaľ by to nebolo pre bábo nebezpečné a čo sa týka tej školy pokiaľ ste sa k nej odhodlali teraz, myslím že ten posun o rok dva váš názor nezmení a škola nikam neutečie aj keď chápem, že to chcete mať čím skôr z krku. Skúste sa spýtať nadriadeného aj v škole možno je tam niekto vo veľmi podobnej situácii. Každopadne máte super zázemie pre to bábo iné by bolo mať 1-2 izbový malý byt, ja by som si ho nechala veď všetko ,,zlé" je na niečo dobré, malo to tak byť a určite zistíte ako pozitívne sa to otočí. Držím palce.
Myslim, ze ty a tvoj manzel ste ti jedini, ktori maju pravo o tom rozhodnut. Tu samozrejme, ti kazdy povie preferenciu na zaklade svojho vlastneho presvedcenia, skusenosti, viery....a z toho sa potom tazko vybera, co by si spravila.
Faktom je, ze nie si v situacii, kedy by si "musela", na druhej strane chapem, ze to je sok, ked si to mala cele premyslene a nejake plany. Kazdopadne ako pises, je to cerstve, si asi aj v mensom soku, vyspite sa na to poriadne, premyslite si to a mozno o par dni to budes vidiet uplne inak. Drzim paste akokolvek sa rozhodnes 🙂
Darmo sa pýtaš. Napríklad ja mám toto už uzavreté, že dve a koniec a na základe toho sa chránim. Vy ste si zrejme povedali,že ak sa stane,tak bude. Tak teda je
@anonym_autor ak chces Boha rozosmiat, povedz mu o svojich planoch. Mali ste to pekne naplanovane, ale kedze ste nedomysleli 100 % nu ochranu, prislo dieta.
O 3 roky si nebudes vediet predstavit, ze by si to tretie nemala. Zacni robit skolu a potom sa uvidi. Mozno bude toto dieta take ukazkove, ze nebudes musiet riesit ziadny odklad.
@anonym_autor ak chces Boha rozosmiat, povedz mu o svojich planoch. Mali ste to pekne naplanovane, ale kedze ste nedomysleli 100 % nu ochranu, prislo dieta.
O 3 roky si nebudes vediet predstavit, ze by si to tretie nemala. Zacni robit skolu a potom sa uvidi. Mozno bude toto dieta take ukazkove, ze nebudes musiet riesit ziadny odklad.
@anonym_ba24db Pochybujem, ze s 3 detmi nejaku skolu urobi. Budme realisti.
mne sa stalo niečo podobné. Dala som v práci výpoveď a o niekoľko týždňov som mala nastúpiť do novej práce. Mala. Zistila som že som tehotná.
do novej práce som aj tak nastúpila - tehotná.
Blahoželám! Nevidím dôvod, prečo si dieťa nenechať, veď máš manžela, ste materiálne zabezpečení a úprimne, tri deti ani nie je tak veľa. Ak zvládaš dve malé deti, určite to pôjde aj s tretím. Uvidíš, že keď sa malé narodí, budeš veľmi šťastná. Držím palce 🍀
Ostala by som pri 2 deťoch
ohľadne dieťaťa a práce neporadím, ale škola - tiež som si robila zdravotnú a jedna spolužiačka podobne ako ty zistila, že je tehotná, keďže mala absolvovať očkovania proti hepatitíde tak požiadala o prerušenie, dá sa to na 2 roky, neodporúčali jej chodiť na prax do nemocnice v tehotenstve
sadnut s muzom a spisat pre a proti .. nastup do prace ese zvladnes.. ved si len na zaciatku tehu ... skola skus si dat odklad alebo studovat popri detoch-nebues ani prva a ani posledna ...
Najprv sa upokoj, nemusíš nič rozhodovať hneď teraz. Zisti v škole ako sa dá postupovať, to isté v práci. Toto nie je zúfalá situácia len zmena plánov.
@anonym_autor no v prvom rade keď si nechcela už dieťa tak ste si mali sakra dať pozor.. a nie nešla by som na potrat len kvôli mojej pohodlnosti už keď by sa nám stala nehoda..
za mna nenechavat dieta. mozes byt stastna, ze mas zdrave deti, vies ako by sa ti otocil zivot naruby keby sa nahodou dieta narodilo postihnute? v ziadnom pripade by som si dieta nenechala, ked si v nizkom tyzdin tak chod do ceska po tabletku
V tvojom pripade si nemyslim, ze je dovod na interrupciu - nehladisc na ekonomicke zazemie, nepises, ze dalsie dieta urcite nie… takze si myslim, ze by si to neskor olutovala.
A veď taký býva život 😉 prekvapí ťa keď to nečakáš. Práca bude aj neskôr, to vzdelanie si dokonči popri tehu a dieťati. Tešte sa že budete väčšia rodina🙂.
@anonym_autor Skopirovaný nedávny čet:
Znamenajú sny s bábätkom odpustenie po vykonanej upt?
12. sep 2026
Ahojte nepotrebujem počuť aká som blbá a sprostá. Upt som zvážila starostlivo 100x (dve deti doma sme v nájme a končila mi pracovná zmluva v polke tehu) a 100x som oľutovala. Priateľ povedal že od toho dáva ruky preč a že ak si ho nechám ostanem na to sama. Rodinu už nemám ani nikoho kto by mi s tým pomohol takže dobrovoľne nasilu som to podstúpila. Zákrok zvrzali a ďalšie dieťa už nikdy mať nebudem. Asi je to spravodlivé. Pochopila som svoju lekciu vzdala sa sexuálneho života a zároveň sa mi veľmi pohoršil zdravotný stav a objavilo sa u mňa ochorenie kde by som nemusela tehotenstvo do konca zvládnuť. No posledné noci sa mi s bábätkom sníva. Sníva sa mi ze už mesiac po upt čo si v sne uvedomujem som znova tehotná a dieťatko si hľadá ku mne cestu naspäť. Sníva sa mi to úplne stále. Stále som v sne tehotná stále som si vedomá toho istého drobca. Na terapie som chodila a pomohli mi vyrovnať sa s tým a prijať to ako to je. Tie sny sú istým spôsobom krásne myslíte že niečo znamenajú? Znamenajú ze mi dieťatko odpustilo pre moje rozhodnutie? Že sa nehnevá? / koniec četu/
Tvoja intuícia ťa neklame.Chceš si dieťatko nechať a tešíš sa naň aj ked máš obavy,čo je normálne. Ale potrebuješ podporiť a povzbudiť.
Tak ťa podporujeme a povzbudzujeme, teš sa na bábätko,škola aj práca počká.Si na tom super oproti tej "kolegyni " v hornom čete.
Prijať drobca a oželieť peniaze za školné je ťažké ale urobiť rozhodnutie ,z ktorého by si sa mohla dlho spamätávať a ľutovať to, by bolo ešte ťažšie.
Vzdy som chcela mat 2 deti, ktore aj mam. Zariadili sme sa s manzelom tak, aby sme nieco taketo neriesili, zijeme v 21str. a vieme, ze je mnozstvo metod ako si zariadit to, ze proste neotehotnies ked nechces. Vy ste si to asi 100% nezaistili tak bola asi moznost, ze sa to stat moze, takze vo Vasom pripade sa postavte k tomu zodpovedne. Vela stastia 🍀
@anonym_ba24db Pochybujem, ze s 3 detmi nejaku skolu urobi. Budme realisti.
@anonym_b5f887 ty bud realista, moja kamaratka zvladla pri 3 detoch aj doktorat. Cize niektore to davaju, su sikovne. To uz si musi autorka zvazit sama.
Dievčatá bola som objednaná na teliesko na budúci mesiac, áno je pravda,že do teraz sme ochranu extra neriešili a teda až keď sme to začali riešiť sa stalo toto. Ten paradox, že?
Ďakujem Vam za každy názor, zvažujeme naozaj každú možnosť. Viem, že to nie je katastrofa, ale teda mám zameranie, ktoré mi nedovolia robiť popri dieťati. Takže školu musim jedine odsunúť, ak sa mi vôbec podarí ročnik dokončiť.
Ja by som dala dieťa preč. Zas byt doma by som psychicky nezvládla. Nová práca, skola, na to by som sa tešila a sústredila. Predpokladám, že si doma s oboma deťmi 5-6rokov…. 😵💫
Určite si mimčo nechajte. Prachy,zázemie, muža máš. Škola počká ,práca tiež. Výčitky po "zakroku" nemusia mať konca...
Dievčatá bola som objednaná na teliesko na budúci mesiac, áno je pravda,že do teraz sme ochranu extra neriešili a teda až keď sme to začali riešiť sa stalo toto. Ten paradox, že?
Ďakujem Vam za každy názor, zvažujeme naozaj každú možnosť. Viem, že to nie je katastrofa, ale teda mám zameranie, ktoré mi nedovolia robiť popri dieťati. Takže školu musim jedine odsunúť, ak sa mi vôbec podarí ročnik dokončiť.
@anonym_autor Na to teliesko by som sa prilis nespoliehala. Bohvieaka ochrana to nie je. Aby si potom nebola zase v takej situacii, ako teraz🫤
Keď si dieťa necháš, nebudeš to ľutovať. Keď sa ho zbavis, budeš na to myslieť každý jeden deň tvojho života. A rozmýšľať, že teraz by išlo do školy, teraz by maturovalo,... V tomto som radikálna. Ukončiť život zdravému dieťaťu, ktoré bolo počaté v normálnom zdravom vzťahu je pre mňa niečo nepochopiteľné a mimoriadne kruté.
Jeden dovod lepsi na potratenie svojho dietata.Viac ani nereagujem,ludom hrabe.
Hej,inak-antikoncepcia je presne to slovo,na ktore si nevies spomenut.
Ja by som dala dieťa preč. Zas byt doma by som psychicky nezvládla. Nová práca, skola, na to by som sa tešila a sústredila. Predpokladám, že si doma s oboma deťmi 5-6rokov…. 😵💫
@anonym_95c060 "ja by som dala dieťa preč", čo je to za hlúposť, prečo to nepomenujes tak, ako to je? Nie je to vrece smetí, ktoré dáš preč. Je to dieťa a ty mu ukoncujes život.
Jeden dovod lepsi na potratenie svojho dietata.Viac ani nereagujem,ludom hrabe.
Hej,inak-antikoncepcia je presne to slovo,na ktore si nevies spomenut.
@anonym_13e921 Ved teba na UPT nikto neposiela. Mozes byt pokojna.

@anonym_autor na to si musíte odpovedať len a len vy s manželom. Ak chceš môj názor, tak mi nepríde, že si v krajnej situácii, kedy si dieťa nechať nemôžete. Ja by som si dieťa za tvojich okolností nechala. A to vravím ako niekto, kto otehotnel počas školy a ani zďaleka som nemala také podmienky na dieťa ako vy. Podľa mňa to zvládnete, jednoducho ste si len život v tomto období predstavovali inak. Nejde všetko podľa plánu. Držím palce