icon

Neplánované tehotenstvo: Ako riešiť dilemu?

15. sep 2026

Ahojte, idem sa tak trošku asi vyrozprávať. S manželom máme dve detičky (5,3) a tento týždeň som zistila,že som tehotná. Je to určite čerstvé. Zvažujeme všetky možnosti, ale tiež nevieme, či si dieťatko máme nechať. O zázemie nejde, to máme všetko vyriešené. Máme veľký dom, záhradu,manžel ma stabilnu prácu s dobrým platom. Problém je však že ja som mala 1.10 nastúpiť do novej práce - čo teraz absolútne neviem. Ďalší problém je, že som nastúpila tento školský rok do školy zdravotníckeho zamerania, kde sme vysolili za rok veľa peňazí a neviem či sa dá vôbec ukončiť aspoň ten prvý rok na základe ktorého by som si asi dala potom odklad. Som proste totálne zúfala,tak prosím ak vie možno niekto prispieť so svojím názorom, budem vďačná.

Strana
z2
anonym_95c060
15. sep 2026
@anonym_a036a4

@anonym_95c060 "ja by som dala dieťa preč", čo je to za hlúposť, prečo to nepomenujes tak, ako to je? Nie je to vrece smetí, ktoré dáš preč. Je to dieťa a ty mu ukoncujes život.

@anonym_a036a4 nepýtala som sa na tvoj názor, odpovedala som pytajucej….. nevnucuj mi tvoje presvedčenie, ja tebe nevnucujem moje. Ďakujem

anonym_13e921
15. sep 2026
@anonym_b5f887

@anonym_13e921 Ved teba na UPT nikto neposiela. Mozes byt pokojna.

@anonym_b5f887 Ale take kydy si nechaj.Je to diskusia ci ako?Ja som za zachovanie potratov.Ale nie kvoli kretenskym dovodom ako ze ma nastupit do prace ci co ja viem co.Za 3 roky si nenasadit antikoncepciu?No co je blba uplne?Tak dobre rano ze sa chcela rozhodnut zrovna buduci mesiac 🤦‍♀️ Aj potrat by mal mat vazny dovod,nie zabit dieta lebo matka ma nastupit do zamestnania,nejak jej to nevychadza a prekvapilo ju ze je v tom ked nema antikoncepciu.Tak akoze pardon ze ma to ako matku zasiahlo.

anonym_b5f887
15. sep 2026
@anonym_13e921

@anonym_b5f887 Ale take kydy si nechaj.Je to diskusia ci ako?Ja som za zachovanie potratov.Ale nie kvoli kretenskym dovodom ako ze ma nastupit do prace ci co ja viem co.Za 3 roky si nenasadit antikoncepciu?No co je blba uplne?Tak dobre rano ze sa chcela rozhodnut zrovna buduci mesiac 🤦‍♀️ Aj potrat by mal mat vazny dovod,nie zabit dieta lebo matka ma nastupit do zamestnania,nejak jej to nevychadza a prekvapilo ju ze je v tom ked nema antikoncepciu.Tak akoze pardon ze ma to ako matku zasiahlo.

@anonym_13e921 Akurat ze je to uplne jedno, ake dovody su. Ten plod nebude menej mrtvy preto, nech uz su dovody akekolvek. Vysledok je ten isty. Teda mam to chapat tak, ze potrat zo znasilnenia je "lepsi", ako ked si zena s 2 detmi povie, ze uz dalsie nechce?

anonym_17da3b
15. sep 2026

@anonym_autor tak potom potrat. Neviem nad čím dumas

anonym_5b7db7
15. sep 2026

@anonym_autor mali ste pouzit kondom ked ste dieta nechceli🙂, vy ste ho naopak chceli😉

anonym_fbb346
15. sep 2026
@anonym_17da3b

@anonym_autor tak potom potrat. Neviem nad čím dumas

@anonym_17da3b zjavne nad tým dumá, lebo nedokáže bez jedinej negatívnej emócie ukončiť život svojho vyvíjajúceho sa dieťaťa. Tak zvažuje, či jej to za to stojí. Neviem, čo je na tom tak ťažko pochopiteľné. Keby jej to je jedno, tak sa tu neradí.

anonym_412dd1
15. sep 2026

@anonym_autor chápem ta, si zaskocena, zmetena, smutna. Nie vzdy ide zivot podla nasich predstav, castokrat je vsetko uplne inak, ako sme si naplanovali. Ale vies co, vzdy sa da nakoniec najst riesenie a vsetko bude dobre. Mas dobre srdce, citim to z tvojho prispevku. Si milujuca maminka a mas stastnu rodinu do ktorej privedies dalsieho noveho cloviecika. Ja som uz tiez bola velmj zaslocena, narodilo sa mi postihnute dietatko bol to sok. Ale nasli sme silu a zvladli sme vsetko ako sme vladali a lubime ho nadovsetko.

anonym_13e921
15. sep 2026
@anonym_b5f887

@anonym_13e921 Akurat ze je to uplne jedno, ake dovody su. Ten plod nebude menej mrtvy preto, nech uz su dovody akekolvek. Vysledok je ten isty. Teda mam to chapat tak, ze potrat zo znasilnenia je "lepsi", ako ked si zena s 2 detmi povie, ze uz dalsie nechce?

@anonym_b5f887 Jednoznacne je to relevantnejsi dovod.

anonym_b5f887
15. sep 2026
@anonym_13e921

@anonym_b5f887 Jednoznacne je to relevantnejsi dovod.

@anonym_13e921 Aha, a ako to pomoze tomu dietatu? Vysledok bude rovnaky. To, ze tebe sa jeden dovod zda lepsi, na vysledku moc nezmeni. Prast ako uhod.

autor
15. sep 2026

3 roky som neriešila ochranu, pretože sme si povedali,že snažiť o tretie sa nebudeme, ale keď príde, nebudeme z toho ani nešťastní. Povedali sme si, že pokial bude všetko ok kým nastúpim do školy, tak jednoducho budeme použivať ochranu, kým nedokončím školu aspoň. Preto som z toho šokovaná,lebo sa to stalo v podstate s nástupom do školy, život ma chcel zrejme extrémne šokovať.

anonym_221239
15. sep 2026

@anonym_autor
Možno včera by som na tvoju otázku odpovedala inak. Ale dnes som videla na ihrisku ženu (asi ju nenazvem matkou), ktorá zbila svoje dieťa. Malé drobné dievčatko chytila za ruku, aby jej nemohlo ujsť a dala jej na zadok. Mala mala maximálne rok.
Ked nejaká žena zabráni v úteku dieťaťu, ktorému potom fyzicky ublíži, aj keď je sama zodpovedná za jeho narodenie...myslím, že tej malej by asi bolo lepšie, keby sa nenarodila. Viem, že toto nie je váš prípad, ale narodiť sa za každú cenu nie je výhra. Mysli na seba a svoju rodinu

mirkava
15. sep 2026

@anonym_autor určite by som si dieťatko nechala. Veľa šťastia 😊.

2691
Včera o 09:57

@anonym_autor neviem, čo riešiš, prvoradé je dieťa!

lenka13332
Včera o 12:19

@anonym_autor si len na začiatku tehotenstva, nevieš ako to dopadne. Tehotenstvo neznamená že budete mať bábätko. Do práce určite nástup a uvidíš. Neviem kde študuješ ale napríklad v BB poskytovali individuálny študijný plán pre osoby s dieťaťom do 6 rokov. Skúsila by si individuálne alebo si dáš rok odklad. Teraz ťa to možno zaskočilo ale aby si o pár rokov neľutovala, ak sa nerozhodneš pre bábätko. Nechaj si to prejsť hlavou a sprav tak ako cítiš, ale určite sa to dá riešiť. Je kopec matiek čo študujú.

elenka.k
Včera o 12:24
@anonym_b5f887

@anonym_autor Na to teliesko by som sa prilis nespoliehala. Bohvieaka ochrana to nie je. Aby si potom nebola zase v takej situacii, ako teraz🫤

@anonym_b5f887 je to super ochrana, mám ju 16 r. a nič.....

anonym_2f769d
Dnes o 06:59

Bola som v podobnej situácii, ale nie naraz ako ty, no zato dvakrát. Chceli sme druhé, dlhšie sa nedarilo, dala som výpoveď a chcela nastúpiť do druhej práce. Bum - bola som tehotná. 🙂 Pri treťom sme boli podobe nastavení ako vy - nesnažili sme sa, ale ani nebránili. Rozhýbala som sa, začala riešiť svoje pracovné záležitosti inak, prihlásila sa do školy. Bum - opäť tehotná. :D Tentokrát som školu odložila o rok, začiatok štúdia sa takmer kryl s termínom pôrodu, tak s tým nebol problém. No viem si predstaviť, že s pomocou by som rok štúdia zvládla ako tehotná/mamička (prvé dieťa som porodila v polovici piateho ročníka VŠ - viem teda o čom hovorím). Na bábätko sa všetci veľmi tešíme. Jednoducho to takto malo byť. Život niečo vzal, ale aj veľa dal. 🙂 Škola sa s tromi deťmi dá doplniť úplne v pohode, chce to len dobrý time management. Kamarátka si doplnila vzdelanie so 4 deťmi, najmladšie malo necelý rok, keď začala študovať. Držím palce. ❤️

cucoryedka
Dnes o 07:49

@anonym_autor ahoj, necitala som vsetky odpovede, ale dobre zvaz svoje mozne rozhodnutia ... ale zvladnut sa da vsetko ❤️ ak mas zazemie, o to viac ... nemyslim si, ze s 3 detmi nedas skolu, chce to logistiku, bude to obcas nadoraz, ale da sa to 😘 ... studujem s 3 detmi, najmensi bude mat 2r., velkaci su vacsi 14 a 13 r. ale bez pomoci babiek a dedkov, kedze su na 500km od nas ... aktualne robim 3. VS (tento rok mam bc. statnice, nastupila som tesne pred porodom, s obavami, ale dali sme to - kojenie bolo narocne, nie uplne naplno, ale vydrzali sme 8m + dalsie 4m len odsavanie). Drobca by som nedala za nic na svete. Lubim vsetkych 3 najviac na svete. Paradoxne, pri tom tretom, som mala pocas tehu vselijake myslienky a neistoty. Aj ked potrat som odmietala, mala som v hlave, ze priroda zariadi - hlupa som bola. Deti v skole som lubila, a to svoje pod srdcom takto? Emocne mesuge. Doteraz si moje neprijatie posledneho tehotenstva vycitam. No cely cas, ked prisla takato myslienka, skrabkajuc brusko, som zahanala svoje haluze a vravela som drobcovi, ze toto nie je o nom, ale o mne. Moju 2. VS som robila a dokoncila, ked boli velkaci mali. Na promociach v aule na Safaricke, ked som sla pre diplom, zaznelo hlasne "moja mama".❤️ Titul mama Ti nikdy nikto nevezme, a stoji to za to, to uz vies. 1. VS som nechala v statnicovom rocniku kvoli tehu a labakom, ale za to mam 3x mama. Pisala svoj pribeh, ze ak ma byt skola k potratu, za mna nie. Drzim silno paste v spravnom rozhodnuti. ❤️

wudz
Dnes o 08:14

Zisti si možnosti či v škole, či v práci. Mojej sestre sa stalo podobné, tesne pred podpisom pracovnej zmluvy neplánovane otehotnela, napriek tomu nastúpila so súhlasom šéfky a do materskej pracovala. Ja som zas s 3-týždňovým bábätkom popri starších dvoch nastúpila na VŠ. Tým nechcem povedať, že je to jednoduché, že všetko ide ako po masle. Len ty a tvoj muž si musíte zodpovedať, čo ste ochotní obetovať, čo zvládate a čo nie, či si viete predstaviť nejakú výpomoc, ak by si chodila do školy, či ti v škole spravia nejaké ústupky po pôrode, ako sa k tomu postavia v práci... Určite si priority a rozhodnutie hneď bude jednoduchšie. Držím palce 👍

Strana
z2