icon

Túžba po ďalšom dieťati: Ako sa s ňou vyrovnať?

12. máj 2026

Ahojte, dobrý večer. S manželom máme 2 deti, staršie je postihnuté. Nijak vážne, len slabší autizmus. Mám 27 rokov, v praci som úplne minimálne a čoskoro,kvoli školským prázdninám ostanem doma, tzv. dám výpoveď. Kedysi sme sa ešte bavili s manželom, ze chceme veľkú rodinu, ale už nechce. Že kedy to chcem stíhať. Ale keď viem, že budem doma, a vedeli by sme to finančne zvládať tak prečo nie. Furt sa vyhovára, ze máme postihnuté. Druhé, mladsie je zdravé. Že ked chcem ešte jedno, tak s niekym iným...ale ... Však koľko rodín má omnoho viac chore deti a fungujú a sú šťastný. Jasné, nechcem a ani nemôžem na neho tlačiť. Nič tým nevyriešim, ale cítim, že ma to bolí. Vždy som tuzila mat viac detí. A môj vztah som tak aj začínala. 10 rokov čo sme spolu . Ako odstrániť zo života túxbu ďalšieho dieťaťa? Prosím neodcudzovat.

Strana
z2
pe_mi
12. máj 2026

Každý to má nastavené inak . Dôležité je sa stretnúť názorovo
Sadnite si ku tomu spolu , povedz mu svoje pocity a on tebe tiež
Hovorím ako mama zdravotne znevýhodneného dieťaťa (druhé v poradí) a viem, že žiadne deti nechcem viac
Pred druhým pôrodom som/sme ešte zvažovali , že možno aj tretie
Toto nás uzemnilo a nechceme

anonym_2fa25f
12. máj 2026

Odcudzovať? Ako opakovane kradnúť?
Asi myslíš odsudzovať, od slova súdiť.

autor
12. máj 2026
@pe_mi

Hovorím ako mama zdravotne znevýhodneného dieťaťa (druhé v poradí) a viem, že žiadne deti nechcem viac

@pe_mi ďakujem. On ide to svoje, a nevníma čo hovorím. Proste máme chore a tam to konci. Ale ja tu materinskú túžbu mám aj obe deti mi hovoria, ze by chceli mať súrodenca. A keby sa s nim o tom ox začiatku nebavím. Neviem, ako velmi je tvoje nezvýhodnené. Ale bolí to. Viem, že by som to zvládla. Že by sme to zvládli

janinah
12. máj 2026

Ciže budeš doma s deťmi pár rokov? Najprv si taky život vyskušaj,o rok mozes mat iný nazor,aj manzel. Ste mladí,máte čas.

autor
12. máj 2026
@janinah

Ciže budeš doma s deťmi pár rokov? Najprv si taky život vyskušaj,o rok mozes mat iný nazor,aj manzel. Ste mladí,máte čas.

@janinah tak staršie to ZTP má 7 a mladsie 6r, cize uz mam všetko možné zažite a do toho pracujem uz 3r.. ale viem, ze ak do 2r nebude dalsie uz nebude. Pracujem ale som zaroven k dispozicii i pre deti. A už až tak mladí niesme

autor
12. máj 2026
@janinah

@janinah a do škôlky pojde aj to tretie. Viem ako to je fungovat doma. Viem ako je fungovat škola, škôlka.

anonym_c0f56c
12. máj 2026

Máte finančnú rezervu na fungovanie ak by na pár mesiacov manžel stratil prácu alebo ochorel?

autor
12. máj 2026
@anonym_c0f56c

Máte finančnú rezervu na fungovanie ak by na pár mesiacov manžel stratil prácu alebo ochorel?

@anonym_c0f56c ano

anonym_fc88a0
12. máj 2026

Povedal že s niekym iným? Tak fajn. Nájdi si niekoho iného.

anonym_00fc94
12. máj 2026

ako odstranit tuznu? chd makat .. manzel je zrejme uz unaveny tahat vsetko financne sam .. a ty bum este jedno decko ... zacni prispievat a setrit .. a neskor uvidis ..

autor
12. máj 2026
@anonym_00fc94

ako odstranit tuznu? chd makat .. manzel je zrejme uz unaveny tahat vsetko financne sam .. a ty bum este jedno decko ... zacni prispievat a setrit .. a neskor uvidis ..

@anonym_00fc94 sám ťahá? Mesacne davam 1200e do rozpoctu.

autor
12. máj 2026
@anonym_fc88a0

Povedal že s niekym iným? Tak fajn. Nájdi si niekoho iného.

@anonym_fc88a0 to je ťažko,kedze jeho som si vybrala za manžela. Aj keď spoločné plány v tom case zjavne boli iné než teraz

anonym_87678a
12. máj 2026
@pe_mi

@pe_mi u nas podobne. Tretie sme neplanovali, prislo, prijali sme. Ked sa narodilo, prve decka mali 2 a 1 rok. Tretie tazka diagnoza. Inokedy by som povedala ze vychovame a budeme lubit aj 10, toto bola jasna stopka.

A autorka, male deti male starosti,...
Kazdopadne ak manzel vie ze nechce, isto by som to netlacila. Nemusi to dopadnut dobre. A mavyse stale si mlada. Ktovie, mozno o 5-10 rokov si to manzel rozmysli, ak aj starsie s "iba lahkym autizmom" bude fungovat vramci moznosti vsetko fajn.

A ako potlacit tuzbu? Nuz, ja by som zacala tym, ze byt vdacna za tie dve, zdrave (podla Tvojich slov teda ziadna tazka diagnoza).

anonym_70ec2c
12. máj 2026

pozri my ak by sa nam nestala nehoda ostaneme o jednom,tak mame 3,tak nieco vymysli.Boze sme sa zmierili s dalsim dvojickovskym tehotenstvom a nakaldni ale vies co,nic lepsie sa nam nemohlo stat a to som bola o 10 3 starsia ako ty s druhym tehu.Co aj manzel sa znieri…..

anonym_87678a
12. máj 2026
@anonym_70ec2c

pozri my ak by sa nam nestala nehoda ostaneme o jednom,tak mame 3,tak nieco vymysli.Boze sme sa zmierili s dalsim dvojickovskym tehotenstvom a nakaldni ale vies co,nic lepsie sa nam nemohlo stat a to som bola o 10 3 starsia ako ty s druhym tehu.Co aj manzel sa znieri…..

@anonym_70ec2c cize Ty ju vlastne navadzas ho oklamat a vyrobit si dieta NIE ZE S JEHO NEZVOLENIM, ale vyslovene PROTI JEHO VOLI kedze on nechce? Nehoda je jedna vec, odrbanie manzela akoze najblizsej osoby, ktoru mas milovat a ktora sa o vas stara, druha. Takto sa naozaj deti nerobia, aby vsetko bolo dobre a v rodine a medzi manzelmi pokoj a dovera. Samozrejme ak su niekomu tieto atributy ukradnute, nech sa paci. Ale smutne.

anonym_13c5b1
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_fc88a0 to je ťažko,kedze jeho som si vybrala za manžela. Aj keď spoločné plány v tom case zjavne boli iné než teraz

@anonym_autor Akurat planovat velku rodinu, ked nemas ziadne deti este, je jednoduche. Potom pride realita. No tak zistil, ake to je a zmenil nazor. Je preto horsi clovek?

anonym_70ec2c
12. máj 2026
@anonym_87678a

@anonym_70ec2c cize Ty ju vlastne navadzas ho oklamat a vyrobit si dieta NIE ZE S JEHO NEZVOLENIM, ale vyslovene PROTI JEHO VOLI kedze on nechce? Nehoda je jedna vec, odrbanie manzela akoze najblizsej osoby, ktoru mas milovat a ktora sa o vas stara, druha. Takto sa naozaj deti nerobia, aby vsetko bolo dobre a v rodine a medzi manzelmi pokoj a dovera. Samozrejme ak su niekomu tieto atributy ukradnute, nech sa paci. Ale smutne.

@anonym_87678a Ale no nedramatizuj,nenastane koniec sveta.

anonym_87678a
12. máj 2026
@anonym_70ec2c

@anonym_70ec2c nie, nenastane koniec sveta, mas pravdu. Len oklame a podvedie manzela v jednej z najvaznejsich veci v zivote, ako je planovanie dietata a privedenie ho na tento svet.

anonym_a03bff
12. máj 2026

Za mňa máš odvahu, ja osobne by som do ďalšieho dieťaťa nešla. Chápem manžela, obavy z ďalšieho možného chorého dieťaťa, ty zasa doma na materskej bez príjmu a do toho tri deti. Dnes si možno myslíš, že by ste to s prehľadom zvládali, ale život sa môže razom zmeniť. Určite nechoď cestou akú radí anonym vyššie, manžela v tomto neobchádzaj a nenúť ho nasilu. Zvládala by si tri deti, aj ak by si na ne bola sama?

anonym_a03bff
12. máj 2026
@anonym_70ec2c

@anonym_70ec2c Nie, len ju môže po prevalení kopnúť do zadku a zostane na tri deti sama. Teba mať za ženu musí byť výhra. Partner má byť človek, ktorému môžeš veriť, nie ten čo ťa v takto podstatných veciach odrbá*a.

marhulka13
12. máj 2026

My sme mali dve deti a ďalšie sme nechceli. Deti už veľké a teraz tu vedľa mňa spinká trojtýždňový chlapček. 15 rokov nám to trvalo mať dalsie

anonym_7ac625
12. máj 2026

Ja neviem.. Vo svete vojna, nový vírus.. Neistota budúcnosti a ty sa chceš rozmnožovať? Ako vážne?

anonym_7ac625
12. máj 2026

Užívaj si čo máš..

sisa_s
12. máj 2026

Co znamena: "kvoli školským prázdninám ostanem doma, tzv. dám výpoveď." ?

anonym_13c5b1
12. máj 2026
@sisa_s

Co znamena: "kvoli školským prázdninám ostanem doma, tzv. dám výpoveď." ?

@sisa_s Tiez som to nepobrala...

anonym_bf61e0
12. máj 2026
@anonym_2fa25f

Odcudzovať? Ako opakovane kradnúť?
Asi myslíš odsudzovať, od slova súdiť.

@anonym_2fa25f boze ,tieto vecne ucitelky slovenciny zboznujem ….

domkakvet
12. máj 2026

@anonym_autor skus temu s muzom opat otvorit za pol roka.

anonym_13c5b1
12. máj 2026
@anonym_bf61e0

@anonym_2fa25f boze ,tieto vecne ucitelky slovenciny zboznujem ….

@anonym_bf61e0 Ved to klalo oci. Su to 2 uuuplne rozdielne veci.

kivivi
12. máj 2026

@anonym_autor u nas takto po 3 detoch muz mal dost, ja som po case zacala tuzit po 4. Nakoniec muza ukecali prave deti a potom sa nam dalsie 2 roky nedarilo otehotniet. Ale viem, ze vela zien aj v dochodkovom veku lutuje, ze nemali viac deti. Cize ta tuzba nie vzdy prejde. My teraz mame 5 deti, ale to je zas iny pribeh.

1andrea111
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_00fc94 sám ťahá? Mesacne davam 1200e do rozpoctu.

@anonym_autor píšeš že zostanes doma, tiež budeš potom prispievať 1200 eur mesačne či ako to potom bude?

Strana
z2