icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Mám právo prečítať správy svojej 14-ročnej dcéry?

pytame_sa_za_teba
Včera o 08:05

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod.
Z dôvodu ochrany súkromia zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám autor poskytol a súhlasil s ich zverejnením. Ďalšie detaily k situácii nemáme k dispozícii.
Po určitom čase odpovede zosumarizujeme a autorovi pomôžeme rozhodnúť sa na základe hlasovania a skúseností komunity.

Moja dcéra má 14 rokov. Doteraz sme mali veľmi pekný vzťah, veľa sme sa rozprávali a nemala som dôvod jej neveriť. Posledné mesiace sa však výrazne zmenila. Je uzavretá, trávi veľa času na mobile, často si s niekým píše a keď vojdem do izby, mobil rýchlo odloží alebo zamkne. Keď sa jej opýtam, čo sa deje, odpovie len, že nič.

Začínam mať obavy, či sa nestala obeťou šikany, či ju niekto nemanipuluje alebo sa nedostala do kontaktu s niekým, kto by jej mohol ublížiť. Na druhej strane si uvedomujem, že dospieva, potrebuje súkromie a nechcem narušiť jej dôveru tým, že jej budem čítať správy bez jej vedomia.

Neviem, kde je hranica medzi ochranou vlastného dieťaťa a rešpektovaním jeho súkromia. Bojím sa, že ak nezasiahnem, môžem niečo dôležité prehliadnuť. Rovnako sa však bojím, že ak jej správy prečítam, náš vzťah tým nenávratne poškodím.

A: Áno, rodič má právo prečítať správy svojmu dieťaťu 👍

B: Nie, treba rešpektovať jeho súkromie 💙

C: Len vo vážnej situácii alebo pri reálnom podozrení 😄

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Mám právo prečítať správy svojej 14-ročnej dcéry?
janinah
Včera o 08:16

A...dospela este nie je

catherin4
Včera o 08:19

B, ma pravo na sukromie

anonym_22be3c
Včera o 08:26

C
Štrnásťročné dieťa by stále malo mať nastavenú rodičovskú kontrolu. Ak máš podozrenie, že sa s ňou niečo deje a vidíš zmenu v správaní, je tvojou povinnosťou ju chrániť a k tomu môže patriť aj kontrola správ.

Pozreli ste si spolu film V sieti a porozprávali sa o tom, aké riziká môže prinášať internet? Online si nikdy nemôže byť istá, kto je na druhej strane, sk kým komunikuje a ak niekomu pošle fotografie, stráca nad nimi kontrolu a môžu sa objaviť kdekoľvek.

danielahamar
Včera o 08:27

Keď som ja riešila šikanu, áno čítala som všade všetko, inak by sa to asi nevyriešilo. Ak je podozrenie na niečo také, súkromie deti ide bokom.

anonym_03d047
Včera o 08:32

A - slečna je ešte maloletá

anonym_b210ab
Včera o 08:40

V jej veku má právo na určité súkromie, ale zároveň je veľmi zraniteľná a je dobré vedieť o jej prípadných problémoch/napr.sikana zo strany rovesníkov/

kacena4
Včera o 08:51

A je to dieťa nevie este vyhodnotit co je! uz cez čiaru. urcite by sim to neriesila daj mobil ... ale riesila dlhe ahlvoke rozhovory kym sa neotvori neukaze mobil sama

atika11
Včera o 10:06

A- sme za ňu ako rodičia zodpovední.Nepáči sa mi takéto posúvanie hraníc,že z detí sa robia dospelí.

anonym_f0cbb2
Včera o 10:17

@pytame_sa_za_teba aké správy jej chceš čítať? Z novín?
Ten,kto toto napísal,nech sa naučí najprv skloňovať....

Mám právo prečítať správy svojej 14-ročnej dcére?❌
Mám právo prečítať správy svojej 14-ročnej dcérY?🟢

anonym_28e230
Včera o 10:40

A, a hlavne častejšie C.
Šikana. V škole, na sieťach
Vyskočili vám na fcb príspevky od Ruda olacha ?! Koľko uchylov nachytali , čo písali 12-15r dievčatám ?

7miriam77
Včera o 13:18

Ja som za možnosť C...ak by som videla zmenu správania na mojej dcére, bez akejkoľvek hanby a výčitiek by som pozrela jej správy. 14 ročná je ešte dieťa, aj keď v dospievani. Možno aj potrebuje tvoju pomoc, len nevie ako to povedať.

anonym_d7ad2f
Včera o 14:37

Jednoznačne A, prečítala by som jej správy a kým si o čom píše v mobile, aby si mala prehľad keby sa niečo udialo.
Je to ešte dieťa a dnešné deti niektoré radi šikanujú iné deti alebo môže písať aj s chalanom čo ju môže nahovárať na sex alebo na drogy. Nikdy nemôžeš vedieť, keď schováva si pred tebou mobil.

bloger
Včera o 16:02

@pytame_sa_za_teba Podľa mňa možnosť A. Netvrdím, že nemá nárok na súkromie. To určite má. Ide tu skôr o niečo iné.

anonym_83b278
Včera o 16:25

Urobila som A keď mala 13rokov, pisal jej 18r chalan čo s ňou všetko narobí..
S ňou som to neriešila, chalanovi som napísala, že ak jej napíše ešte jednu čo i len bodku, pojdem na políciu a že ho dám zavrieť až bude čierny.
Už nenapísal..
Asi za 5 r sa mi priznala, že to bol animátor z anglického tábora a že ju chytal za prsia, keby som to vedela vtedy😡

tinka3435
Včera o 18:38

Odpoveď C