icon

Život v zahraničí: Oplatí sa návrat domov?

lapersefona
Včera o 07:02

Ahojte nasla som články v ktorých sa pise ze čoraz viac ľudí napr z východnej Európy sa vracia zo zahraničia do svojej domovskej krajiny.
Uz sa veľmi neoplatí ist pracovat do zahraničia pokiaľ by tam človek nepracoval ako lekár alebo na nejakej veľmi dobre platenej pozícii.
Ako to vnímate vy co ste v zahranici zlepšil ci zhoršil sa Vas zivot cítite ekonomické dôsledky? Plánujete v blízkej budúcnosti sa vratit na Slovensko?

https://www.pravda.sk/spravy/ekonomika/clanok/8...

Strana
z2
anonym_d7c7d0
Včera o 13:16

mna by zaujimalo, ze.... ako ti co tu neziju, by vedeli zhodnotit, ze nevedeli by tu zit, lebo sr je tam kde je atd. Lebo media a frflacky ludi, to ze je faaakt vsade prilis vela negativity, nehovori vela o zivote ako takom tu. A teda dusno je aj na zapade v spolocnosti.

Osobne mam v okoli ludi, co sa vratili, ale teda niektori uz tak pred a po covide.Par takych co fakt 10-15r zili v zahranici. A teda, nejak nevidim, ze by sa planovali stahovat.
Inak.. ak tu clovek nema dobru pracu, s dobrym prijmom, a v zahranici vie zarobit, vyzit fajn, a nieco odlozit, nehrnula by som sa spat asi. Ale tak tam su aj ine faktory, ktore ludia zvazuju.

lucik194
Včera o 13:31

ja nepoznam nikoho, kto by sa poslednych 10 rokov vratil na SK.....
tí , co sa vratili , sa vratili 15 rokov dozadu a buchaju si hlavu, ze sa vratili.....

tomiholjubavi
Včera o 13:31
@anonym_2538b3

@tomiholjubavi No to si teda polepsila proti Slovensku😆😄

@anonym_50a5c8
@anonym_2538b3 ok 🍿. Nemusia všetci chodiť do Švajčiarska a Nemecka. Niekto nejde do cudziny iba zarábať. Ale chápem, že väčšina ide pre peniaze.
Môj muž (Maďar) si teda polepšil Slovenskom. ✨️ On je tu spokojný.

vevesh
Včera o 13:49

@lapersefona ze sa nezaraba ako kedysi, no nezaraba - u nas svedci o tom aj fakt, ze v lidli a co. za kasou mame 95% nemiek ako zamestnankyn. Co pred 15 rokmi, ak si videla nemku na predajni, tak jedine ako predajneveducu ci manazerku.🙃takisto v inych menej lukrativnejsich povolaniach...
A co sa tyka navratu spat- v mojom okoli sa nikto nevratil spat a ani neplanuje- z jednoducheho dovodu, deti. Ak sa ti narodili deti v zahranici, kalkulujes uz inac. Toboz, ked uz su odrastene, studuju na ss/vs, robia si specializacie v odboroch. Takisto je dolezite, ci ste obaja slovaci alebo mix (a odkial pochadza polovicka...).
Ja osobne, aj ked neostanem v nemecku, na slovensko sa uz nikdy nevratim. A za momentalnej politickej situacie v eu silno zvazujeme, ci v eu chceme ostat.....

kiki68
Včera o 13:52
@lucik194

ja nepoznam nikoho, kto by sa poslednych 10 rokov vratil na SK.....
tí , co sa vratili , sa vratili 15 rokov dozadu a buchaju si hlavu, ze sa vratili.....

@lucik194 ja poznam, ale tam boli vazne rodinne dovody. Ale ze velmi vazne.

kiki68
Včera o 13:56
@vevesh

@lapersefona ze sa nezaraba ako kedysi, no nezaraba - u nas svedci o tom aj fakt, ze v lidli a co. za kasou mame 95% nemiek ako zamestnankyn. Co pred 15 rokmi, ak si videla nemku na predajni, tak jedine ako predajneveducu ci manazerku.🙃takisto v inych menej lukrativnejsich povolaniach...
A co sa tyka navratu spat- v mojom okoli sa nikto nevratil spat a ani neplanuje- z jednoducheho dovodu, deti. Ak sa ti narodili deti v zahranici, kalkulujes uz inac. Toboz, ked uz su odrastene, studuju na ss/vs, robia si specializacie v odboroch. Takisto je dolezite, ci ste obaja slovaci alebo mix (a odkial pochadza polovicka...).
Ja osobne, aj ked neostanem v nemecku, na slovensko sa uz nikdy nevratim. A za momentalnej politickej situacie v eu silno zvazujeme, ci v eu chceme ostat.....

@vevesh presne tie deti, ces my sme zvazovali Dom o 3 dediny dalej a zu to sme povedali, ze decku nespravime. Menit skolu, kamosov.

pako24
Včera o 16:05

@lapersefona záleží na tebe a tvojich prioritách, kde sa ti oplatí žiť, pracovať/podnikať, mať priateľov, rodinu, ak sa cítiš dobre tam, kde si, ostaň tam, ak sa tam necítiš dobre, choď do sveta/domov na skusy, univerzálna odpoveď neexistuje

anonym_e70247
Včera o 16:34

@lapersefona časy kedy bola vysoko libra a iné meny sú dávno preč.Vsade je recesia drahé bývanie a vracajú sa skôr ti, či odišli mladí a teraz majú našetrené na bývanie a chcú si založiť rodinu.Poznam takých čo sa vrátili z Rakúska s deťmi, ale cieľ bolo podnikanie a ďalší pár si aj mediálne známi bývali 2 r v Španielsku s deťmi a vrátili sa aktuálne v lete.Byt tam nechali v prenajme

anonym_e70247
Včera o 16:36

@lapersefona oplati v čom?Niekomu mozno nie finančne, ale sú za tým ine dôvody rodinné, sociálne.

anonym_282f5d
Včera o 18:14

Bol som, spat by som uz nesiel pretoze ma tam ani nic nedrzalo. To je zrejme aj dovod preco ma to spat netaha.

Nemal som sa zle, ale ani tak dobre. Doma som spokojny, nezarabam sice tazke peniaze, ale zivot v zahranici na naucil, ze nie je dolezite kolko penazi zarobis, ale s kym tie peniaze a cas stravis.

Ja som si svoje odkrutil a doma mam vsetko co k zivotu potrebujem. Nesiel by som spat do zahranicia ani keby mi slubili dvojnasobny plat. Peniaze do hrobu nevezmem cize kocovny zivot je uz pre mna nezaujimavy.

Do zahranicia uz len na dovolenku 🙂.

anonym_3f0a8a
Včera o 18:48

@lapersefona
Keby som nerobil vonku, nemal by som teraz pohodlný život bez hypoték a pôžičiek. Bývam aj tu, aj tam – ako sa mi chce.

anonym_3b06d1
Včera o 19:34

Ja som sa vrátila. Pocestovala som, zarobila, naučila sa vďaka tomu poriadne 2 jazyky, teraz pracujem v BA v odbore ktorý som vyštudovala, vydala som sa, mám dieťa.
Občas mi chýbajú priateľstvá ktoré som si vybudovala v zahraničí, ale vždy som vo vnútri cítila že patrím sem. Nikdy som nebola ten typ ktorý by sa sťažoval a nadával na svoju krajinu. Keď sa ma kolegovia a známi pýtali na Slovensko vždy som hovorila o Slovensku pekne. Ja osobne milujem Bratislavu kde je všetko po ruke a rada si idem oddýchnuť na Oravu, Liptov, alebo.do Tatier. Ľudia sú tu rôzni, ale to všade 🙂 je tu trošku cítiť komplex malej krajiny, ale nič čo by ma presvedčilo odísť. Politika sa tiež rieši všade, ja sa snažím obklopovať pozitívnymi ľuďmi, športujem, pracujem, stále sa vzdelávam, nemám čas sa ľutovať a nervovať sa tým čo tu nefunguje, na to je život príliš krátky 😉

Strana
z2