Ako zvládnuť nezvládnuteľného huskyho? Skúsenosti a rady
Darovanie psika.
Je tu niekto taky kto musel dojst az do takeho bodu?:(( citim sa jak najhorsi clovek na svete ale mam pocit ze to nezvladam:(( mam huskyho(2roky) je to velmi dobry psik,povahovo na ludi je uplne zlaticko ale strasne robi zle nasim zvieratam,mam druheho psika ktory je vo vnutri no viac menej cele dni vonku, a furt nachadzame chrasty a krvave spoty jak ju husky kuse, tak isto mame macku ktoru sme museli dat nq dvor, ma tam pelech v altanku ktory je oploteny,no strasne jej robi zle, rano o 4 sme sa zobudili na piskot ako husky kuse macku,chudak nam stale uteka lebo uz sa boji ist aj do dvora, nehovorim o tom jak nici veci, odoadky z kosa vytahuje,nic nemozem pri nom nechat,znicene boty, vsetky kvetiny dokusane,dva bazeny za minuly rok dokusane, chodili sme s nim k mamine ale uz ani to nemozeme lebo je agresivny na ich psa:(,nebodaj ze vidi ze ideme von bez neho na par hodin dojdem a dvor cely hore nohami:( uz mam voci nemu taku averziu ze si ho nedokazem ani pohladkat:( rozmyslala som ci by nepomohla kastracia? Ked mate skusenosti dajte vediet,ja viem ze je to len stena ale nemozem si nechat znicit cely barak:( aj na prechadzky s nim chodime a aj tak robi stale zle, cakam babatko a su to neskutocne stresy,a neviem si predstavit co to bude az sa narodi a budeme mat este menej casu na neho:(
@simona20201309 24 hodím som nepostrehla, tak zas je doma priateľ / manžel nie ? Pravdou je že ja by som si huskyho neobstarala . Problémové plemeno .
@veraaq výcvik naozaj potrebuje a čo najskôr , kým sa dá ešte ohýbať, aj potom sa bude dať ale už to pôjde horšie. Jednoducho husky je plemeno ktoré je problematické pre bežný život pracujúceho človeka. Tento pes naozaj patrí do záprahu, na šport a najlepšie mu je v krajine pôvodu. Ale už keď ho máš treba urobiť všetko pre to aby spolužitie s ním bolo čo najmenej konfliktné a aby jedna aj druhá strana mala z toho potešenie. Ak to nepôjde , nezvládneš to treba mu nájsť nového majiteľa , nedávaj ho do útulku . Nájdu mu niekoho kto súťaží so záprahmi psov . Nebude to podľa mňa až také ťažké , nakoľko sa organizujú aj u nás doma.
ak by si fakt bola v koncoch , pozri si toto :
https://mushing.sk/pretek/ladova-i-2024/ a obráť sa na zväz. Pomôžu ti určite niekoho si nájsť kto by si ho vzal .
kupovali sme budu pre nasho psa z druhej ruky, skoro nova. long story short - mlady manzelsky par chcel psa a zobral si huskyho. urobili mu krasnu volieru so zateplenou budou, kde ho (neviem aku) cast dna drzali. Pes zacal vo voliere zavyjat a stekat, stazovali sa susedia, horsili sa vztahy. Neviem kolko casu mu venovali mimo voliery, ale po 2 mesiacoch ho vratili do chovnej stanice, lebo si uvedomili, ze ich ocakavania vs realita su uplne mimo a toto nedavaju. vyliecilo ich to zo psa uplne 🙂.
@veraaq My máme borderky, a v tom ohľade zamestnania psa je to veľmi podobné - tiež sú to pracovné psy. Ak tieto psy nie sú fakt vyťažené, tak im ľahko povedané "prepína" 🙂 (nájdu si čo rozhrýzť, zdemolovať atď.). Treba im veľký dvor na celodenné behanie (nie iba na večer alebo časť dňa), alebo prechádzky, alebo činnosti, kde hľadajú potravu v nejakom hlavolame, prípadne hádzač loptičiek na pár hodín.
Strážia potom dobre, počúvajú na slovo, ale treba im skutočne venovať pár týždňov celodenného výcviku (borderkám pár dní, husky sú menej inteligentné, takže tam to trvá dlhšie).
A vo voliere by tieto psy byť ani nemali - len ak je to nutné (vidím to na svojom, čo je v rehabilitácií, že chytá vo voliére pomaly depresiu).
V tomto súhlasím s @wolf_ - buď výcvik, alebo darovať niekomu kto si psa vycvičí a bude mať na neho čas ale aj priestor.
@veraaq Jedna otázočka na začiatok, je to pes z chs alebo množka? Keď je z chs, určite sa obráť so všetkými otázkami na neho, on ti bude vedieť najviac pomôcť. Ale toto celé znie proste ako nevychovaný a nesocializovaný pes s prebytkom energie. To že naňho nemáte čas + ešte čakáš bábo tuto situáciu dosť zhoršuje, po narodení nebudeš mať naňho čas vôbec. S takýmto psom treba dennodenne behávať, trénovať ho, zabávať hlavu. A ešte vsuvka, keby je pes z chs skús sa pobaviť s chovateľom či by ho vedel zobrať späť, alebo mu nájsť lepší domov.
Zobrali sme si asi 3-4 mesačné šteňa belgický ovčiak malinois, aby ho neutratili ( sa muž nechal ukecať). Bolo to náročné, ani výcvik nezabral, nezvládali sme ho, a to nerobil bordel ako tvoj. Náš bol utekáč - agresívny na psov. Darovali sme ho armádnemu psovodovi, ani ten si s ním nedal rady, nakoniec si sadol s jedným chovateľom a u neho je spokojný. Nájdite mu nový domov.
@veraaq Nerob si z toho tazku hlavu,pes je nevychovany a ty nemas podmienky mat takeho osa,ty nie si otrokom psa,cize mas dve moznosti,bud ho darujes,das do utulku alebo ho zavres do volery na den a led ti to cas dovoli tak ho vebehas.
Ak bo darujes tak ale iz skoncite so psami,nekupi si takeho kt nezvladnes.
@aweramina Pozri sa autorka toho psa chce mozno aj darovat,tu ty pises o ochranach a kricani o pomoc,tak pomoz prosim Ta tomu chudacikovi a ujmi si ho!!
A autorka teraz citak ze si aj tehotna to vobec nebudes zvladat toho osa,nebude nanho cas i ked ho mozno vychovas ako tak a vyhodis nanho tych 500€ ,pri babtku ten cas ti uz na psa neostane,nevies ake dieta budes mat,ako ti bude v noci soat ,muz v praci 12tky male babatko a ktomu oes ktory vsetko nici a vyzaduje si pozornost.Porozmyslj radsej o darovani zadarmo i ked osobne meviem si predstavit kto bu dobrovolne taku neriadeni strelu doma chcel.
@wolf_ našej sme hádzali loptičku asi 2 hod vkuse a stále behala ako keby sme začínali 🤣 niekedy mám pocit že je na baterky.
@lenkakravcova to aj my máme našu🤦🏻♀️kríženec jack russel/sharpei a tá bez loptičky ani na krok všade ich musíme mať, a tiež hádžeme dve hodiny v kuse a to už mi ruka umiera a ona by ešte išla🤣
tak nie je ani prvá ani posledná čo volila nesprávne plemeno . Ja som prišla k známej ktorú som roky nevidela a v obyvačke 4 ročný komondor . Pes absolútne nevhodný do bytu , zostala som v nemom úžase. No a sťažnosti že nie je prítulný , svojhlavý a ničí im veci . Dnes je pes na salaši , pasie ovce a je mu tam dobre.
@ktochytavzite mam troch z ciganskej osady bohato nam teraz stacia
Chudak pes. Stacilo sa mu venovat a teraz by Ti robil radost. Mala si rozmyslat skor. Snad sa najde niekto, kto ho prichyli a poskytne mu to, co psovi treba. Jaj,luto mi rakychto nechcenych zvieratiek, clovek sa pohra, pride dieta a supito, psika niekam supneme
@mk1111111111 on nie je nechceny....ona vyrastala zo psami takze museli si psa dovliect lebo sa to na slovensky dvor patri...
@aweramina to mas malo,ty sa tu tak angazujes a chces aby pes netrpel,pre jeho dobro vezmi si ho!
@aweramina a ved pise, ze ho chce darovat = je uz nechceny
@mk1111111111 tak nikdy dopredu ne ies odhadnut uplne povahu psa,v susedstve maju huskyhu a je kludny,nijako extra sa mu nevenuju ,ani nema prostup dnu ako to je teraz v mode.Zasa asi nevedela ze to bude neriadena strela,tiez pise ze obaja vela pracuju,ty ak budes robit denne 12tky tiez asi nemas energiu sa venovat este hyperaktivnemu psovi,alebo ty si mozno super zena,a vsetko by si vedela.
Ja sa jej nevenujem,divojy pes ktory znici vsetko co mu prode pod laby,necitlivy k ostatnym,zivym tvorom ale chudak pes.Nie clovek nie je otrokom psov ,ked sa to neda tak nech ho daruje ,napriklad aj ty urob dobry skutok,len nelutuj psa ale ak ti je ho luto,vezmi si jo a prevychovaj.
@mk1111111111 kde?
@ktochytavzite takze v tvojom vesmire to funguje tak ze niekto si dovlece psa alebo urobi hocco a zodpovednost ponesie niekto iny? Mozes sa vratit do komunizmu, alebo chod do tej osady tam to takto funguje, v mojom vesmire nie. Slecna nech si ZODPOVEDNE doriesi co si zacala, kedze pes ma statut citiacej bytosti uz dobre dlho nie je to furik ani bicykel.
Druha vec, neviem ako v tvojom vesmire ale v mojom neexistuje nejaky mentalny atlet z modreho konika ktory by mi mohol kazat co mam robit..Ak v tvojom, DEAL WITH IT. Na tvoje prispevky uz nereagujem, nestojis mi ani za fajku dymu, jediny kto ma zaujimal v tejto teme je severansky chudak, ktory ma prestimulovany nervovy system lebo je nestastny lebo je na dvore kde musi byt lebo sa to ma, pride tam male decko a pes bude uplne v p....to budu plne facebooku vyhrazok o utrateni....Chudak, ktoreho dokonca chceli drbnut do koterca!!!!! Pomodlim sa za severana a za karmu---Alebo mozno si preklepnem Ozorovce a psov tam, nereaguj na mna tvoje prispevky su tak od veci v tejto teme ako aj v inych.
Autorke prajem aby prekrocila tien, zahodila ego a z lasky ku psovi mu zacala hladat novy domov.
@aweramina Ja ti len pisem ze ho musis zachranit ty si tu hiro a najlepsie vies ako so psom narabat,cize si idealna.Uz len nemudrovat na MK ale konat,uz si mohla pisat autorke spravu a davno by bola vec vybavena,
@ktochytavzite zase ty a téma o psoch, prosím ťa načo sa vyjadruješ keď máš úplnú averziu a tvoj vlastný pes je pre teba otrava? Rozdávaš tu múdre rady ako zavreť psa a vybehať keď bude čas, preboha vieš aké plemeno je husky? Tréning vždy psa vycviči takže niesu to zbytočne vyhodené peniaze