Manžel nechce veľkého psa v byte: riešenie?
Dobrý deň. Koncom leta sa máme s manželom sťahovať do bytu. Momentálne bývame v rodinnom dome. Mám veľkého (vyše 30kg) reaktívneho psa. Psa som si kúpila ešte pred tým, ako sme sa spoznali. Má ho rád, avšak zastáva názor, že takého veľkého psa do bytu (ešte k tomu reaktivneho + veľká šanca že by ničil veci v byte) proste nie. Že malého psa dobre, ale toto by boli všade chlpy, priestorovo je byt malý, ale vo všeobecnosti zastáva skôr názor, že zvieratá patria von a nie do bytu. Nechce ale, aby som sa psíka vzdala, a hľadáme riešenie. Vraj by sme si mohli od niekoho z rodiny požičať pozemok, kde by mohol pes byť, je to ale niekoľko km od nášho bydliska. Neviem čo týmto chcem ani napísať, asi len nejakú radu, ako sa s týmto vysporiadať ? Chápem aj jeho stanovisko, avšak ma to veľmi mrzí, že budem musieť za psikom minimálne 2x denne dochádzať niekoľko km, a že bude ďalej odo mňa.
Mimo psa (ako by som ja riešila, určite riešiť ty tak nebudeš, keďže nehľadáš rady ako pracovať so psom... )
možno budeš potrebovať niekedy vziať do bytu rodičov, príbuzných.... Možno sa vám niekedy pritrafí neplanované dieťa, ktoré muž nebude chcieť... A možno iných milión situácií, ktoré jeden bude chcieť a druhý nie....
Mali sme pudlika v byte, ale nikdy by som uz nechcela psa v byte. Je to trapenie pre psa, aj pre majitela.
No už byť nie je lacnejší, hlavne nie v meste. My sme si kúpili starší dom, vôbec netreba do toho veľa investovať keď ste šikovní. My máme aj solárne panely, takže už kopec veci na el. Je zadarmo. Čo sa týka otázky, nechajte psa u rodičov na dvore
Ak som správne pochopila, ste u rodičov v dome a chcete sa sťahovať.teda chcete, nemusíte...no nesťahovala by som sa pretože nemám kam dať svojho psa 🙈chudák pes. Inak súhlasím s manželom, veľký pes do bytu nepatrí. Ale ty si jeho majiteľka takže tak. Na tvojom mieste by ma ani nenapadlo sa sťahovať keď ho nemám kam dať.
Ja len ze klobuk dolu pred tebou! Napriek vsetkym tazkostiam, ked si zostala na dieta sama, si sa nevzdala psa. Priviedla si ho k rodicom, kde ta starostlivost o neho stala kopu casu, vzhladom na jeho povahu, a isto aj penazi, kedze spominas, ze viacero odbornikov s nim pracovalo ohladne vztahu k druhym psom. Podla mna si uz pre neho urobila vela a nezasluzis si, aby tu o tebe pisali, ze sa k nemu zle spravas, ze si hlupa a podobne nezmysly. Je to v podstate postihnuty pes, kedze sa nesprava standardne ako psy jeho druhu a vo vysledku ta stoji vela penazi aj namahy, viac, nez "normalny" pes. A ty napriek tomu, ze nesplnil tvoje ocakavania, sa mu roky nadpriemerne venujes (kedze pises, ze ak ho darujes, bude len na dvore u niekoho, bez nejakej dalsej starostlivosti). Dnes je v poriadku vzdat sa postihnuteho dietata, aj tu na konovi je to vo velkom brane ako normalna vec - ale ak zvazujes nebyt so psom 24h denne, tak uz si hlupa a mala by si mu dat prednost pred manzelom. Naozaj zvlastny pristup. Za mna palec hore aj za to, ze chces dospiet s manzelom ku zhode, aby sa aj on citil doma dobre. Velmi ti fandim, aby ste nasli riesenie, ktore bude dobre hlavne pre teba, dieta a manzela, a napokon ani pes nim nebude zbytocne trpiet.
Darovat psa niekomu a hotovo, snad muz a buducnost su dôlezitejsie
Ak ten pes nevyrastal a nežil v byte, ale voľne vieš, čo ho tam čaká? Zvládne to bez voľného výbehu, vonku len na vôdzke počas venčenia, byť zatvorený v byte, pretože nikto si nemôže dovoliť celý deň s ním byť vonku na vôdzke. Ak je to byt v bytovke, nesmie brechať, veľkého počuť v spodnom byte ak sa len trochu prebehne, dupoce to,... Je toho veľa, čo bude musieť zmeniť. Nezávidím vám to obom, no som toho názoru, že pes potrebuje voľnosť, pohyb, do bytu by som ho nikdy nevzala, je to týranie. Je radosť sa pozerať, ako náš pes behá po 80 árovej záhrade, je šťastný, hravo naháňa všetko, čo sa ukáže, reaguje aj na vtákov. Neviem si predstaviť, aby bol zatvorený v malom byte a "nič nesmieť". Ako dlho to prežije?
Polož si otázku , urobila by si to dieťaťu ?
@brisilda dieťa nieje pes, ak to tak dokazete porovnat tak smer psychiatria..
V zivote by som nechcela nejake velke hovado psa v byte. Slintá, smrdí, ja psíčkárom asi nerozumiem fakt. Nic proti vam psickarom, ale ja sa mu vobec necudujem.
Autorka a koľko má pes rokov a aké plemeno alebo čo s čím asi krížené? Ja by som mu dala šancu, pes sa dá naučiť aj na klietku v byte kde bude dobrovoľne, treba vybehať riadne aspoň raz denne. Majte ho napríklad len v obývačke, s tým že nebude môcť na gauč a tak, len svoj pelech v klietke, postupne učiť na klietku aj na to že bude sám. Nechajte v izbe len parkety, to metlou zmiesť a mopom streť jednu miestnosť je robota denne na 5-10 minút. To už asi starší pes predpokladám, ten dosť zo dňa aj prespí. A ak vravíš že v tom dome čo si teraz sú 2 psy, nevieš či nerobí dusno druhý pes, možno budeš príjemne prekvapená ako sa bude tvoj správať bez prítomnosti toho druhého psa a ešte v cudzom novom prostredí,.kde si tak nedovolí. Známej pes ako mladší napríklad rád "pásol" na lúke bicykle, teda snažil sa ich odohnať. Ale robil to na lúke len kde chodili denne niekoľkokrát, ak išli na výlet niekde nedovolil si to keď aj išlo viac cyklistov tesne popri ňom, proste nebolo to jeho teritorium ako tá lúka kde bol denne viackrát a odmala...
mala som 30kg psa ktory bol reaktivny na inych psov nosil v meste kosik a fungovali sme na zaciatku bol v kotercoch iba 10 min MHD a ja som za nim chodila ale vydrzalo mi to mesiac a hladala som podnajoom kde by sme mohli byt pes si zvykol na byt bez problemov pritom v byvalom domove bol na dvore cele tie roky bol reaktivny na ine psy ale tahali sme to spolu a nikdy by ma nenapadlo ho dat prec a to som medzi casom otehotnela a narodil sa nam syn … ano 1x moj chlap povedal ze pes ide z domu ked sa pobil na sidlisku ale vela sme sa rozpravali a pes ostal dostal kosik a fungovali sme … bol to pan pes a neskutocne nam chyba odisiel tohto roku po vianociach a nelutujem ani jeden den ze som ho zachranila
Dať psa na výcvik k skúsenému cvičiteľovi.
Od muža je fakt hlúpe debaty takéto ultimátum. Psa si mala predsa skôr, ako ťa spoznal
Ty si ale spravila obribstchybuba psa zanedbala
@brisilda poloz si otazku. Clovek porodi dieta alebo psa? 😀
pes je zvyknuty na zahradu vybeh - zavriet ho do bytu s dietatom a muzom co ho nemusi-je pre vsetkych utrpenie..riesienie mas len 3-ostat kde si (ci uz s muzom alebo bez) , dat psa niekomu kto s nim ostane alebo zohnat podnajom rodinneho domu pripadne kupit starsi domcek .. ine riesenie nemas... chodit ho vencit kazdy den niekolko km ta prestane bavit - praca dieta domacnost plus pes- v dazdi snehu zime horucavach - to nedas ...
Nechápem kde bol pes kým pred svadbou... To ste nevedeli alebo ako? Lebo mne to príde akoby ste sa spoznali, zobrali sa po týždni známosti a zrazu zistil tvoj manžel,že ty máš psa. 😂 Neviem no. Hocijaká čivava by ti vedela zničiť aj celý byt. To nie je o tom. Nemám rada ten názor ,že zviera patrí na dvor a najmä keď ide o psa. My keď sme bývali v byte tak prvé "dieťa" bol pes. A je to x labradora takže žiadny drobec a aktívny tak akurát. Jasné ,že treba chodiť s nim von...ale to aj v dome sa mu musíš venovať. Ďalšia vec je,že nechápem tie predstavy,že pes sa v byte trápi. Akože prečo ? Veď taký pes nebehá celý deň ako splasený po dvore aj keby ho mal nekonečný. Pes tiez pol dna len tak prelezi a je aktívny hlavne vtedy keď je s jeho človekom, ktorý sa o neho stará. Takže určite to treba s tým psíkom skúsiť. Nedávaj ho od seba.
@pribinak darovala? Do akých rúk?
@pimpulienka Do dobrých do skúsených do starostlivých do láskavých do spravodlivých ….vyber si
Preboha to su rady, ze rozviest sa s manzelom a psa si nechat, od kedy sa zvierata stotoznuju s ludmi ? Ja mam zvieratka rada, ale nikdy nikdy v zivote by som zviera neuprednostnila pred clovekom, vzdy to bolo a bude len zviera. Autorke by som odporucala dat rozhovor s manzelom a nezivit tuto fanaticku a nezmyselnu diskusiu. Manzel je clovek, blizka osoba, partner na cely zivot, a ma pravdu, pes do noveho bytu nepatri. Je jedno kolko ho mas rokov a ci si ho mala uz skor ako si spoznala muza. Stale je to iba pes, zviera, ktore nema ludske prava a nikdy nebude postavene na roven cloveka.
@322sima123 👍
Tvoj muz presadzuje napad ze pes s vami do bytu nepojde, tak preco sa ty bojis presadzovat napad ze s vami pojde. Ved moralne mas ty na ten napad viac pravo ako on. Pes je tvoja sucast. Nie je fer ta ziadat ho dat prec.
A tie dovody ze preco nie... ze chlpi, maly priestor... to co je? Jeho pohodlie je dolezitejsie ako jeden z clenov tvojej rodiny?
Na Slovensku sa ludia stale spravaju k psom a vobec zvieratam ako k veciam. Tu kde zijem nepoznam nikoho kto by drzal psa, alebo macku vonku. Ani ti ludia co maju domy. Myslim ze pes potrebuje ovela viac socializaciu so svojou ludskou svorkou ako volny vybeh na zahrade. Pes ktory zije v byte je podla mna ovela stastnejsi ako ten co zije non stop na dvore. Predpokladam ze take psy sa nechodia ani vencit.
Ja by som trvala na tom ze pes pojde s nami, je moja rodina a nedam ho prec ked to zacne byt pre nas nepohodlnne. Nech je manzel zduty. A to pisem ako niekto kto psov nemusi.
Do útulku,tam mu bude dobre.
Tam sa oňho dobre postarajú.
Viem to lebo pravydeľne chodím venčiť psíkov...
@autorka moja sestra byvala v dvojizbovom byte so 47kg malamutom a dala to teraz byva v dome a chlpy su stale lebo je aj vo vnutri s tymto ak ma clovek psa sa musi uz davno vysporiadat a to ci nieco znici treba psa vychovat mojej sestre neznicil nikdy nic. Ale ak ma byt pes niekolko km a ty otrokom dochadzania tak ho radsej darujte lebo toto pre psa bude velmi zle a moze sa mu hoc co stat a nevies rychlo zareagovat. Sk by som sla do vztahu uz by som mala na zaciatku vysporiadane ze pes ide so mnou a druha strana to bude respektovat.
Koľko má pes rokov?
Píšeš, že ho máš už dlhšie.
Ak má 3-4r, tak by som ho asi darovala. Do bytu s veľkým psom - to bude trápenie aj pre neho aj pre vás. To už na tom dvore niekde na dedine sa bude mať lepšie.
Ak má pes 8-10r, tak by som ho dala utratiť.
Mne napadlo nájsť niekoho kto naor nepracuje a bude s tým psom keď ste v práci? Ze s nim pôjde von na dlhšie a vytvorí si s ním vzťah, pes nebude sám celý deň. Ja som takto strážila psov ako študentka. A tiež ako píšu nájsť niekoho kto pomôže s výcvikom. Väčšia psov sa dá prevychovat keď sa chce
U nás vidím ľudí čo majú v byte psov - husky, vyžla, akita atď a podla mňa aj keď je pes veľký a ma dostatok pohybu môže byť v byte šťastný. Len sa mu treba venovať. Kopec psov je v dome v koterci celý deň. Dom nie je zárukou spokojnosti psa
A ten tvoj bývalý partner, s ktorým máš dieťa, toho psa nechcel? Keďže ste ho mali spolu, zrejme v jeho dome...ešte toto jediné vyzerá byť ako-také riešenie.
@lenkakravcova si normálna? Utratiť? Utrácaju sa choré psy ktorým sa už nedá pomôcť.
Nemôže zostať u rodičov? Má tam volieru. Pozná ich. Píšeš že by si ho každý deň venčila. Bude sa na teba tešiť.
Ak bude na cudzom pozemku, bude mu veeeľmi smutno 😢 V noci bude plakať. Ak to bude niekomu vadiť, môže mu hodiť pokazené mäso a zomrie.

@deti95060810 veľmi sa mi páči tento názor a riešenie situácie....žiadne iné riešenie nieje aby si netrpela ani ty ani pes ....ale verím že sa vám spoločne podarí vyriešiť tento problém...lebo pokiaľ spoločná budúcnosť tak bude ešte mnoho takých situácii....prajem pekný deň držím palce