Neprimeraná reakcia pri utratení psa?
Dala som utratiť svojho psa, bol už starý a nebolo inej cesty. Pri rodinnej návšteve sa ma spýtali na psa, tak som povedala čo sa stalo a použila som tam aj slovo *zomrieť* Jeden rodinný príslušník sa toho chytil a začal mi naštvano dávať prednášku o tom ako zviera nezomrie, ale zviera zdochne. Nie som z tých čo by mali psa za dieťa, jedli z jedného taniera a podobné nezmysly, ale dotklo sa ma to. Aj keď viem, že jazykovedne mal pravdu, prišlo mi to maximálne necitlivé. Čo si o tom myslíte?
@nicoletta98 ja pisem ze je to nehygienicke,mne je jasne ze od psov toho menej dostanes ako od ludi,ale tak hlisty a rozne skrkavky su tiez neprijemne.Hlavne je to nehygienicke ,mne by nestacilo si len ruky umyt
@lenka188 Ja som mala rada psy ale uz som sa presvedcola ze tento bude posledny.Co som ocakavala?Nic len ze nebude taky neurotik otravny.A alram mame ,pes je skor na odstrasenie kun a maciek,to vlastne tuto pracu si plni svedomite.Ako naozaj ,neprehanajte uz tolko,a neurazajte sa hlavne ked neinto nema osa ako plysaka ci dieta,
@ktochytavzite na ktorého boha sa vyjadruješ v téme, ktorá ti je na míle vzdialená. Autorka nepotrebuje čítať "myšlienky" človeka, ktorý má empatiu ako hajzlová doska
@rozkvet1 a predtým než si ho smrť vezme musí trpieť neskutočne . Paliatívna medicína existuje len u ľudí , a aj tak v veľakrát človek umiera v neskutočných bolestiach a zrejme sám by si prial to ukončiť skôr . Pes má možnosť humánnej eutanázie , zomrieť dôstojne a nie pomočený , uslintaný v krčoch a neskutočných bolestiach , lebo ty alebo niekto iný sa rozhodol že trpieť bude.
Že známy nech sa stará o seba a nie o tvojho psa. Bože môj niekto fakt nemá štipku taktu v sebe 🙄. To fakt si nemal do čoho kopnúť, tak ide rozoberať, či pes zdochol, alebo zomrel???
@simca789 takže by si ho nechala trápiť? No výborný nápad. ..
Psi boli pre mňa vždy ako člen rodiny a nikdy som na neho nepovedala, že zdochol. To slovo sa mi k zvieraťu, ktoré som ľúbila, nehodí.
Tomu tvojmu rodinnému príslušníkovi asi pojem empatia nehovorí nič. Ja by som ho určite veľmi neslyšne niekam poslala ako sa poznám.
A nech to znie akokoľvek drsne, tak verte ze ak by takáto možnosť bola aj u ľudí, tak sa to využíva aj u nich.
@bluka2 mali sme kocúra u rodičov na chalupe. Klasika, kocúr obecný, tulák, vtedy nebolo ani chyru o tom, že mačky sa majú dávať sterilizovať. Mal 12 rokov a po 2 týždňoch čo bol nezvestný, som ho nasla pred domom mňaukať, doslova sa pýtal ísť do dvora, čo už nevládal ani preliezť ploty a prísť domov. Celý bol od zelených much a lariev v kožuchu. Telo mu už hnilo, hlava ešte rozmýšľala. Prišiel do dvora a zdochol/skapal/umrel/zomrel...doteraz na to spomíname, že chudák, došiel umrieť domov.
@ktochytavzite pozri, chrlis tu siru na vsetkych okolo, ale v konecnom dosledku si ty, ktora trpi lebo ma doma zviera, ktoremu nerozumie a neznasa ho. Niektori ludia predtym ako si psa zoberu aj trochu rozmyslaju, ci sa to plemeno hodi k ich zivotnemu stylu, ci ma ten pes dobru povahu.. a vobec nemusime ist do extremu, ze ho maju ako dieta alebo plysaka. Maju ho ako fajn spolocnika, lebo z toho asi aj plynie ten nazov, ze spolocenske zviera. Ale tak ked si zoberies odrasteneho neurotickeho psa, zavries ho na zahradu a nedas mu co potrebuje (lebo nie vzdy je to vybeh a ked je neuroticky, tak mu asi nieco a nejaky spravny pristup chyba) a cakas, ze zazracne nebude neuroticky, tak potom neviem, ci je to ten pes kto je divny.
nam zomrel/zdochol na starobu skrecok. Detom bolo luto. Ked sme s niekym rozparavali, tak som spomenula niekedy, ze zomrela Lili, niekedy , ze zdochol skrecok.. a moj synator 8 rocny sa ma raz opytal s uplnou cistotou a nehou v ociach.. "mami? a tebe kedy zdochla babka?" skoro mi zabehlo :D Tak sme si vysmetlili, ze zdochinaju len zvierata, ludia zomieraju. Ale ked nam bolo zvieratko blizke, tak mozme povedat ze zomrelo...tak na odlahcenie.. a k premudrelemu znamemu by som sa vyjadrila, ze pravdepodobne je to taky typ, co potrebuje vrtat do nepodstatnych veci. Ak by nedostal prilezitost dat Ti prednasku o zdochinani zvierat, pravdepodobne by sisi vypocula prednasku, ze zle ukladas toaletny papier, nespravne umyvas hrnceky.. alebo uz by si nejaku tu blbost nasiel.. psika mi je luto, ze ste sa museli rozlucit ❤
@subartic to není že človek sa rozhodol že bude trpieť. To nie je ľahké vziať psa a dobrovoľne ho ísť utratiť. Žiť s tým pocitom tiež nie je zrovna výhra. Sú rôzne prostriedky ako zabrániť bolesti tak aby pes netrpel lenže väčšina ľudí čo poznám je vôbec lenivá ísť so psom veterinárovi a nie to ešte vrazat doňho peniaze aby sa mal "dobre" a netrpel. Preto väčšina vôli eutanáziu
@rozkvet1 čo by som dala za to ak by boli prostriedky. Ten pes mal už 16 rokov. Už nejedol, nechcel ani piť, nechcel chodiť, len ležal a trpel bolesťami. Kým k tomu rozhodnutiu prišlo boli sme na troch veterinách. Na všetkých povedali to isté. Mám ešte jedného psa a obom som vždy dopriala nadštandardnú starostlivosť. Vrátane fyzioterapie a hydroterapie, preventívnych rontgenov, nadštandardných vyšetrení krvi, výživových doplnkov, kvalitného krmiva.
@rozkvet1 nie sú rôzne prostriedky. Psovi sa podáva určitý druh analgetík po operácii , ale tak je jasný cieľ , život. Každý normálny súdny veterinár ti odporučí ak mu tam dovezieš psa v poslednom štádiu nejakej choroby alebo psa tak starého že ani nevie o sebe eutanáziu. Bola som pri dvoch až dokonca a áno , nie je to ľahké ,ale to pre teba nie je ľahké , pre toho psa je to vykúpenie . Odíde v pokoji v tvojej prítomnosti , treba myslieť na neho a nie na seba.
@rozkvet1 a na co je dobre tomu zvieratu nezmyselne predlzovat utrpenie ak je jasne, ze smeruje ku koncu? Z mojho pohladu to nie je ako si pisala, ze zviera ti da lasku a ty ho zabijes. Z mojho pohladu to je, ze zviera ti da lasku a ty mu vyjadris vdaku a uctu tym, ze ked vies, ze sa trapi, ze nie je sanca aby za uzdravilo a vycerpali sa prostriedky liecby, tak aj ked to je pre teba tazke, tak zoberies odvahu a nechas ho dostojne a bezbolestne odist.
@rozkvet1 rozhodnutie, kedy "prišiel ten čas" je jedno z najťažších v živote.
Ale pokiaľ je niekto bezcitný egoista, radšej nechá zviera trpieť - a ostatných ide presviedčať, že sa oňho až do jeho konca s láskou stará.
Veterinári ti potvrdia, že paliativna liečba u zvierat nie je ani zďaleka na tej istej úrovni, ako u ľudí.
A málokto si môže dovoliť 24 hodinovú starostlivosť o zviera.
Takže ak tu nie si iba preto, lebo si frustrovaná provokatérka, radšej už ďalšie komentáre nepíš.
Vlastne - aj keď sú sem prišla len hlúpo provokovať, už radšej nič nepíš.
...a na záver si všetci pozrime / prečítajme "Umenie pretekať v daždi".
ja by som toho dotycbneho vyhodila z bytu... je e to návšteva a nena sa co rozhorcovat len preto ze jedina citliva struna v jeho celom tele je chobot pri prudkom kontakte s kolenom

psik bol clenom vasej rodiny, isto ste ho mali rada ako svoje dieta, viete ako to myslim. Nie je to len pes, je to laska proste. To pochopi len psickar, nikto iny. Uplne vam rozumiem. Nam umrel psik ked mal iba 1,5 roka, predtym som mala psa 13 rokov. A ked nam zomrel ten mlady, moj svokor zahlasil, ze skapal. Ja som sa az rozplakala vtedy, to bolo maximalne necitlive. Nechápem, preco vam dotycny vobec nieco take hovoril, co sa stara, ako o psikovi hovorite. Je to vasa vec.