icon

Ženy v mužskej energii: Ako sa vrátiť k ženskosti?

21. apr 2024

Akurat som dopocuvala jeden zaujimavy podcast, kde sa rozoberalu zeny v muzskej energii a muzi zas v zenskej. Je to neskutocna pravda. Sama som bola mininalne 10 rokov muzskej energii. Mala som to z detstva, kde otec podvadzal mamu, tak som si zaumienila, ze ku mne sa muzi takto sprsvat nebudu. A kupodivu som stretavala samych slabochov, nie muzov. Kamosky naokolo niekedy nepohli ani prstom a tie vedeli zbalit na pekne reci tych chlapov a okolo mna sa vzdy motali umrncani muzi, ktorých som musela ja viest. Ziadna opora...samozrejme to bolo aj tam ze ja som bola trn general a muz sa len viezol. Po rozvode s prvym mužom som sa zacala zamyslat, ze cim to je, ze preco ti muzi s testosteronom nepritahujem:D na terapiach som prisla na to, ze cim to bolo. Trvalo mi asi 6 rokov, kym som sa dostala opat do svojej zenskej role a konecne mam uz 7 rokov vedla seba silneho a milujuceho muza, pri ktorom sa citim ako kralovna. Aj tu na fore velakrat vidim zeny v mojom starom JA. Opovrhujuce muzmi, velmi dominantne, miesto milujuceho manzela si svojim velitelskym pristupom vychovavaju druheho syna a nie manžela. Chcem tymto príspevkom poukazat, ze sila zeny nespociva v tom, ze aka je samostatna, silna, dominantna, ale skor je v zenskej laskavosti. Tym vieme pohnut muzmi, nie nasou sebestacnoztou.

autor
21. apr 2024

@blunka aj ja sa tu zabavam a presne sa aozyvaju tie, co sa vzdy dominantne vyjadruju v kazdej teme na MK :D ja uz z doskusii presne viem urcit, kto m a muzsku energiu a kto zensku 🙂 a tu sa mi to len potvrdilo :D ja som týmto prispevkom absolutne nemala potrebu rozprudit tu debatu a urazat sa, provokovat, rypat. Myslela som si, zevela zien si mozno uvedomi, ze preco to doma funguje tak, ako to funguje. Na nete je milion podcastov, tem, videi, knih, kde sa o tomto pise. Nie je to o ziadnom nalepkovani, ale su to roky prieskumov a vzdelavania v tejto oblasti. To nie je ziadne Jozko Mrkvicka, ktory jmsi jendeho dna zmysli, ze ide robot podcast na nejaku temu. Isto maju tito ludia viac znalosti v oblasti, ako komentujuce na MK co Ni len netusia a nevidja rozdiel medzi tym a tym

blunka
21. apr 2024

@lujza123 ano asi si viac v muzskej energii a tvoj chlap viac v zenskej. V tejto konstelacii casto nefunguje sex. Ak vam funguje a ste aj obaja spokojny s tym ze si trochu vymenili role je to OK 😀. Presne preto to nefungovalo ked ste boli dvaja dominantni.

viestta
21. apr 2024

@naneta258 presne, muz na nu nahulaka za to, ze je nie je navarene lebo nemal kto doniest nakup a ona mu nezne a s laskou vysvetli preco navarene nie je a nebude mu vycitat, ze nedoniesol nakup. Vsetko len preto aby sa necitil, chudacik, obmedzovany vo svojej muskej sile v rodine. 🙄
Ja koncim, toto je uz mimo moje prudko feministicke a prudko emancipovane zmyslanie o fungovani sveta.

777januska777
21. apr 2024

Tak prečo to autorka nazývaš mužskú a ženskú energiu, prečo sa to snažíš škatulkovat? Prečo sa radšej nezamerias na to, ze ludia majú v sebe vlastne traumy a veľa reakcií na veci je z vnútorných problémov ci strachov? To ako ženy nadávajú na svojich mužov, keď napríklad nepomôžu s nákupom je nie nejaká mužská energia je to hnev v jej srdci, ze sa muž nespráva ako by chcela. Je to prirodzená reakcia, ale tam je to hlbšie. Tu bh sa dala rozobrať to prečo reaguje muž ako reaguje a aj prečo reaguje žena ako reaguje. Ale garantujem ti, ze to nebude o nejakej mužskej a ženskej energii. Ty sa to snažíš nejako povrchne odbiť, ale to sa nedá, naše reakcie na veci su komplikovanejšie a predchadzaju im ďalšie a ďalšie veci. A ďalšia hlúposť je tvrdiť, že žena, keď je nahnevaná sa ma v sebe nastaviť a hrať divadlo a manipulovať s mužom, nech jej tašky odnesie. To sú také tie prvorandiace techniky. Ktoré nevyriešia žiadne traumy, len zas zakrývajú podstatu.

naneta258
21. apr 2024

@blunka takže tým pádom keď chcem ja dominantnejsieho než som ja, tak takého k sebe nikdy nenájdem?

naneta258
21. apr 2024

@viestta a potom si začne muz dovolovat, veď prečo by som nenazjapal na ňu znova keď naposledy to tak ľahko prešlo 😀

autor
21. apr 2024

@777januska777 kazdy clovek, co si uvedomuje, ze nieco sa mu v zivote opakuje, by sa mal zamyslieť nad sebou a nelutovst sa, ale pracovat na sebe. Tie traumy same nezmiznu
Chvalabihu, ze je taka doba, kde mame moznosti pracovat s tym. Ale lutovanim a nadavanim na okolie, to urcite nevyriesia. Poznam ludi, co si prezili velmi tazle veci. Jedna cast ma 45+ a zivot hrozny. Casom sa to len zhorsovalo, teraz su zhnuseni, frustrovani a vidia chyby len na druhych...a druha cast, co sa nelutovala, ale snazila sa pracovat na sebe, tak zije pekny, harmonicky zivot. Staci si len vybrat 🙂

blunka
21. apr 2024

Ide o to ze to nevysvetlis musia si to nastudovat. Ja som tiez v muzskej energii ale kedysi som vela o tom citala (knizky este vtedy podcasty neexistovali) tak viem ako to funguje. Aj som si ulozila tvoje zdroje ze rada si to po rokoch pripomeniem.

zmrzlinka2021
21. apr 2024

Autorka, reagujem na tvoj prispevok o 11:22

Silna a sebavedoma zena:
- nepotrebuje si nic dokazovat a ani sa snazit vyrovnat niekomu, pretoze pozna svoje kvality a je si ich vedoma
- a uz vobec nepotrebuje s muzom superit a je len potesena, ze v niecom je ona lepsia, v niecom jej partner a ma radost s muzovych uspechov
- nevlaci tazke tasky aby si nieco dokazovala. Moj muz automaticky bere tazke veci. Proste sme tim, doplname sa.
- nema potrebu pri hadkach urazat a ponizovat cloveka. Toto robí clovek chrapun a je jedno, ci ma medzi nohami bimbasa alebo nema. Vo svojom zivote by som za partnera nechcela taketoto chrapuna. To nema nic s muzskou ci zenskou energiou
- to ze niekto komunikuje s niekym neuctivo, a robí z neho babraka je opat len prejav charakteru cloveka, nie jeho pohlavia

Ale kam tymto celym mierim - pises negativne vlastnosti, v ktorych funguju zeny a definujes uvedene ako "ziju v muzskej energie". Ako keby neucta, ponizovanie, atd patrili muzom. A to je to, s cim ja mam problem, aspon podla toho co pises. Muzov dehonestujes tymtos posobom. Pretoze byt k partnerovi (aj partnerke pravdaze
laskava, uctiva, respektujuca atd... to nie je vecou pohlavia, to je vecou charatkeru a rozhodnutia.

Som 17 rokov vo vztahu, svojho muza si velmi vazim a viem, ze sme jedno a viem, ze laska je rozhodnutie konat pre toho druheho dobre veci.

autor
21. apr 2024

@viestta ale ako ti mam nieco vysvetlovat, ked jedine, co robis je, ze mi vkuse oponujes vo vsetkom. Ja som tu neprisla vzdelavat, ale prisla som sa podelit o moju skusenost. Mne staci, ze si aspon 2-3 zeny vyhladaju nieco o tychto energiach. A nevidim zmysel s tebou diskutovat od rana do vevera, ked aj tak tomu rozumoet nechces ;) takze pekny den

blunka
21. apr 2024

@naneta258 ale ziapajuci muz nie je muz so silnou muzskou dominatnou energiou. To je prave ten slaboch a prestava tym zenu pritahovat. Lebo slaboch si potreboval na zenu poziapat. V tomto bode je dolezite ako sa po tom ziapani zachova zena.

777januska777
21. apr 2024

@vvvvb presne, ono sa to ale veľmi zle číta, keď si tým prechádza toľko žien v dnešnej dobe, v puberte to pre teba a iné zeny muselo byt asi este tazsie. Lebo tam su hormony, do toho osobnost a este samozrejme dalsie komentovanie. A teraz tu autorka dá túto povrchnost. Ako som sa zo svojej traumy dostala, nemôžem takéto témy anj cítiť, veľmi ma hnevajú, lebo koľko žien si to prečíta a co im to pomôže? Iba ich to zas zničí.

autor
21. apr 2024

@naneta258 tu nejde o submisivnost, skus si nastudovat zenske principy, spravanie a zas tie muzske 🙂 je taka doba, zial, ze my zeny.sme velakrat nutene jednat za muzov. Ale pokial sa to nezmeni, tak stale budeme vychovavat menej muznych muzov atd

minenkak
21. apr 2024

Autorka,každý jeden normálny človek nenadáva a neponizuje nikoho pri hádke,či je to,žena a či muž, každý jeden človek vie ,že keď niečo potrebuje treba slušne požiadať,každý jeden normálny partner vie a je jedno či sú to homosexuálne partnerstvá alebo heterosexuálne ,že načo súperiť v partnerskom zväzku,partneri sa podporuji a komunikujú,ja neviem s kým ty žiješ a s kým ty si žila,my s mužom sme obaja silné osobnosti a vieme kedy čo stojí a čo stojí za hádku,vieme a poznáme svoje povahy a potreby,vieme kto čo vie a čo dokáže,preto sú aj u nás v živote a v domácnosti naše úlohy rozdelené podľa toho a nie podľa toho či ja som žena a on muž,my sme ľudia a podľa toho sa aj treba správať a silná žena ani nikdy silný človek nesprávny z druhého slaboch a lebo viem,že keď niekto neustále mňa,buď ho nechám mimo môjho života alebo ak už to není možné a je to kolega alebo niekto v rodine budem robiť tak aby som mu neublizivala, ale ho trošku posunula a ak to nechce,ten človek má proste svoj život a svet

autor
21. apr 2024

@naneta258 ked zena zjemni, tak kazdy normalny chlap so zdravym jadrom sa zamysli a on tiez krasne zmeni postoj. Pokial ale zena zjemni a.muz sa.sprava akp idiot, trrba z takeho vztahu von. Tam uz ma zena potom docinenia s muzom,.ktory ma.problem sam so sebou, alebo ma nejake psychicke poruchy osobnosti

lujza123
21. apr 2024

@blunka fungoval veľmi dobre aj v jednom aj druhom vzťahu.
Vieš co sa tu snažím vysvetlit ze je časť žien co sa do tej definície nenarve ani keby co. Jednoducho to nejde, s určitou osobnosťou sa proste rodíš. A všetky tieto definície a teórie správnej ženy a správnej energie ti podsúvajú ake mame byt a dokonca ako môžeme za to ze muži sú slabosi.
Sorry ale všeobecne oni sú naozaj menej psychicky odolní ako ženy, tak to vzdy bolo a aj bude.

twinflame
21. apr 2024

Autorka, supni sem nazov toho podcastu pls

777januska777
21. apr 2024

Autorka samozrejme, ze lutovanie nepomôže a ze na sebe treba pracovať, ale reálne pracovať. Toto co si tu dala mňa osobne iba nahnevalo, keďže toto je vec co som počúvala celé detstvo ci pubertu a počúvam to stále a všade. To nie je o sebarozvoji toto je o zakryvani skutočných problémov v nas a hrách. A áno môžeš si tvrdiť, že mám mužskú energiu a bud o tom presvedčená. Ja sa ale pozerám hlbšie a toľko traum kolko ludia majú je neskutočne. Aj zeny aj muži sú hodnotení tými škatuľkami a keď nezapadáš si zlý kus. V skutočnosti nik z nás nie je zlý kus, len niekedy mame silnejšie traumy, ktoré menia nás pohľad na svet ci ludi a takéto techniky o akých píšeš aj ty autorka tie traumy ďalej skrývajú.

autor
21. apr 2024

@twinflame Katarina Havlikova- zenska energia vz muzske spravanie🙂

autor
21. apr 2024

@twinflame najdes na youtube ;)

subartic
21. apr 2024

@zmrzlinka2021 nie , silný a dominantný muž dá priestor žene aby prejavila svoju ženskosť.

zuzanockamt
21. apr 2024

Autorka
Znie to zaujímavo. Určite si to vypočujem a niečo o tom poštudujem.
Čo bolo u teba spúšťačom toho,že si to začala riešiť a chcela to zmeniť.
Lebo ja mám ten názor, že je fajn byť nezávislá, všetko si vybaviť sama, nespoliehať sa na nikoho, na nikoho nečakať, atď.

betulinka1
21. apr 2024

Toto je velmi zaujimava tema a suhlasim s tym, ze zeny by si mali zachovať ženskosť a muzom maju nechat tu mužskú energiu. Lenze to sa musia stretnut dvaja, ktory tomu rozumejú alebo chcu rozumieť. A tu je ten problem, ze vela mužov sami hádžu na zeny svoju cast zodpovednosti a sucasne chcu aby si ponechala tu ženskú zodpovednost rodiny. Hlavne muzi, kde matka mala silnú mužskú energiu. Mam takeho doma a je to velmi tazke ponechávať si ženskú energiu. Sucasne som mala doma vzor matky, ktora mala silnú mužskú energiu. Takze niektore vzorce od mojej matky musim vedome rozbíjať a aby na druhej strane moj muz mohol viac prejaviť mužskú energiu. Ale niekedy sa tieto nase energie stretnu a je z toho explózia ako napriklad tento vikend 🤣🤣🤣🤣.

dskjhfdlkdjhl
21. apr 2024

Nuz, v tejto dobe sa uchyti kadejaka "myslienka". Staci len najst takych, ktori uveria vsetkemu, co im do niecoho zapada😝

subartic
21. apr 2024

@dskjhfdlkdjhl to nieje v tejto dobe, to sa ťahá všetkými dobami .

subartic
21. apr 2024

@zuzanockamt na manžela ako najbližieho človeka by si sa spoľahnúť mala.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
vvvvb
21. apr 2024

@777januska777 Presne. Ešte doteraz mám mindráky z toho, že nie som ako väčšina žien. Ale už sa pomaly dostávam k rešpektovaniu svojej inakosti.
Veď prečo by mali byť ženy správne iba tým jedným spôsobom?

dskjhfdlkdjhl
21. apr 2024

@subartic no, ano, aj v stredoveku kadecomu ludia verili. Len vtedy nebol internet, tak sa hluposti tak rychlo nesirili😉

subartic
21. apr 2024

@dskjhfdlkdjhl áno aj staroveku aj v praveku , ale vždy sú určité veci čo prežijú vetkými dobami .