icon

Ako oznámiť vlastníkovi bytu graviditu?

15. apr 2022

Pekné sviatky prajem, s partnerom sme pracovali v zahraničí ja som sa vrátila kvôli tehotnosti a musela tu žiaľ ostať tak sme si vybrali byt to som už bola v 9-10 týždni ale majiteľom sme to nepovedali keďže sme ten byt potrebovali, sme slušní a čistotní obaja takže nemáme žiaden problém.. No keďže už bruško začína vykúkať som v 16 týždni už teraz.. Tak by sme to radi oznámili majiteľom lenže mám stres, strach z toho že som to na začiatku zamlčala... Neviem ako im to oznámiť.. Pýtali sa na začiatku prečo som ja ostala na SK a partner v NL povedali sme iný dôvod.. S platením sme zatiaľ problém nemali, navrhli sme majiteľom že zaplatíme aj viac, čo sa aj stalo, teraz tiež máme pripravené peniaze za dva najmy dopredu nie za jeden ako je v zmluve.. Ale chcem poradiť ako to oznámiť majiteľom.. Ako to povedať a vysvetliť celé... Pred tým som už bola dva x tehotná a prišli sme o to v 10 týždni a 21 týždni.. Takže sme z časti boli sami v napätí ako to dopadne.. Sme ochotní nerobiť problémy i keď máme zmluvu na rok, sme ochotní odstúpiť a nájsť si nieoc iné, s nikým nechceme byť za zlé a robiť problémy.

stanulienkat
20. apr 2022

@oneinamillion ??? Si vtipna. Kolko bytov si prenajimala?? S kolkymi polodebilmi si musela vyjednavat?? Kolko nabytku ti znicili?? Kolkokrat nezaplatili?? Predpokladam, ze tebe o peniaze nejde a s laskou a empatiou das cudzim ludom svoj byt zdarma k dispozicii. O seba a svoje dieta sa ma postarat rodic!! Nie prenajimatel, ani nie stat. Robim si deti, ked mam kde byvat. Ked nemam kde, tak pouzijem mozog, alebo prezervativ, alebo nesexujem. Apropo-vyberat si moze aj najomnik-ked ma peniaze a tym padom si moze upravovat aj podmienky.

veronicka88
20. apr 2022

@nika523 mám sestru dlhodobo v podnájme ktorá čaká bábo...ešte raz mne to vysvetľovať nemusíš....ja som napísala ako to máme my ...nebudem sa obhajovať ani nič vysvetľovať...je mi to jedno.mam čisté svedomie...je to náš majetok zopakujem a teda videla so km pri obhliadkach toho o za aj dosť. Obraz mám jasný.

nika523
20. apr 2022

@veronicka88 takéto zmluvy sa už dávno neuzatvarajú presne preto aby si nikomu nemusela hľadať náhradné ubytovanie, uzatvára sa zmluva o krátkodobom nájme napr. na rok a po roku sa napíše dodatok o predĺžení nájmu a pri takejto zmluve nemusíš nikomu nič zabezpečovať

happy31
20. apr 2022

Na rovinu mu napíšte a alebo povedzte, že ste tehotná, tak ako v práci.(Máte to potvrdené od gyn. aj tehu knižku).
Žiadne omáčky vysvetľovať netreba. Opýtať sa slušne, či máte aj po narodení baba počítať s predlžením zmluvy, alebo nie. A už majiteľ sa rozhodne. Poznám sytuáciu z oboch strán. Takto sa dozviete aj jeho postoj k dieťaťu v byte.
Niekto vám poviem, že by bol rád, ak by ste si hľadali následne iný podnájom, niekto vám po naridení zvyši len nájom. A niekto vám povie, že dieťa v byte nechce(lebo mal zle skúsenosti a už nechce riskovať).

kvetinka75
20. apr 2022

@nika523 vžiť sa vie každý. Ale ty vieš čo je za tým, prečo niekto prenajíma byt? Berie si úver, alebo ho zdedil a možno potrebuje na niečo peniaze. Tiež plánujem v budúcnosti dať do prenájmu 1 byt. Ale tiež si budem vyberať že komu. Tie peniaze budú pre dcéru, ktorá má vážne zdravotné problémy a peniaze navyše bude potrebovať. O ňu sa nikto nestará - či má príjem, či má ako chodiť do práce, či to zvláda. Musí sa starať sama o seba. Chorobu si nevybrala. Štát vôbec nezaujímajú takíto ľudia. Či vládzu pracovať, či majú z čoho žiť. Tak si bude vypomáhať podnájmom. A neponúknem ho hocikomu aby sme nemali zbytočné problémy. Ľudia majú na to svoje dôvody a buď to druhá strana akceptuje alebo si nájde niečo čo im vyhovuje viac.

veronicka88
20. apr 2022

@nika523 kde v zákone je napísané že sa jedná o dobu určitú?čiže keď mi nezaplatí prvý mesiac,dva má výpovednú dobu a do roka ich musím nechať zadarmo bývať alebo naháňať byť?kým im skončí zmluva?lebo majú maloleté dieta.cinty tomu rozumieš ináč?

nika523
20. apr 2022

@veronicka88 jasné nemusíš ja si tiež vyberám neprenajmem napr. spoluobčanom alebo nejakým alkoholikom len neviem prečo nie slušnej rodine s deťmi len ma to udivuje a pri ľuďoch čo tiež majú deti a chcela som vysvetliť to s tým náhradným ubytovaním že toto je hlúposť toto dôvod nie je

nika523
20. apr 2022

@veronicka88 nie nemusíš čakať rok keď neplatia normálne ich môžeš vyhodiť, prečo by si mala čakať rok?

veronicka88
20. apr 2022

@nika523 hore som ti napísala aj číslo zákona,či ten už neplatí?v Tom screene?každá z nás si ten zákon asi vykladá ináč....

nika523
20. apr 2022

@veronicka88 poslala si mi zákon ktorý platí prí zmluve o prenájme ale preto treba uzatvárať zmluvu o krátkodobom prenájme tá má iné pravidlá tá sa podpisuje na rok a potom sa predlžuje a toto že musíš niekomu hľadať náhradné ubytovanie alebo ho nemôžeš vyhodiť pri takejto zmluve neplatí

veronikuskars
20. apr 2022

máte v zmluve napísané - bez detí? Ak nie, nie je o com... Keď sa babo narodi, oznam im, že budete v byte traja, viac by som neriešila..

basska_b
20. apr 2022

Podme spat k veci - ja tiez by som to normalne oznamila... az povedzme po tom 20tt... uplne slusne, na rovinu... napr. mailom... bez dlhych omacok. Nemusis sa ospravedlnovat za to, ze si tehotna. Len sa opytaj, ci mozete pocitat s predlzenim zmluvy, alebo si mate hladat ine. V zmluve mate predsa uvedene, aka je vypovedna lehota, za akych okolnosti vam moze majitel zrusit zmluvu a podobne. S malym babatkom je stahovanie narocne...

nika523
20. apr 2022

@veronicka88 a určite netreba uzatvárať zmluvu na dobu neurčitú lebo tam môžeš mať aj s dospelými problém dostať ich z bytu

stanulienkat
20. apr 2022

@veronikuskars ci ma v zmluve bez deti? V zmluve ma asi kolko ludi a kto bude byvat v byte. Ked 2 kysy, tak 2 kusy a nie 3. A viac by si neriesila?? ONI su v podnajme. Nemozu si diktovat, co ma majitel robit. Nieze oznamit majitelovi a hotovo. Od toho sa odvija zvysenie najomneho. Viac elektriky, viac vody...

nika523
20. apr 2022

@kvetinka75 veď ja to chápem, nikomu nekážem prenajímať zadarmo alebo robiť charitu, tiež si vyberám komu dám byt do prenájmu len nerozumiem prečo nie rodine s deťmi chcela som hlavne vysvetliť že sa toho netreba báť že im netreba hľadať náhradné ubytovanie normálne platia také isté pravidlá ako pri ľuďoch čo deti nemajú

lejduska
20. apr 2022

Chápem tvoje obavy no väčšina ľudí by si nelamali hlavu,teoreticky si ani nemusela vedieť ze si v tom čase tehu, a verím,že majiteľ zohľadňuje iné kritériá. Ci vyslovene hľadal netehotnu nájomnicku? Je to ozaj dosť osobné. My sme boli v podnájme kde majiteľ už po predošlej skúsenosti nas ako bezdetny par otvorene uprednostnil. Sice som v tom čase nebola tehotna,až o 2 roky mu po telefóne vravím ze mam pred pôrodom a nebola príležitosť mu to vravieť skor,a snáď to nebude problém,že nakoniec budeme pár s dieťaťom. Problém samozrejme nebol 🙂 a aj tak sme o pol roka odišli z vlastnej iniciatívy a iných dôvodov.
No jednoducho ak tam bola nejaká podmienka ohlasom deti,že hlada bezdetnych nájomníkov,povedala by som mu,ze sa vam zmenili okolnosti a budete traja, ak takú podmienku nemal tak kľudne až neskôr aby ste oznámili že sa vám zmení počet osôb. To je zivot a prinasa take situacie tak verim ze ma pochopenie, no chapem sj teba,ze nechces ohrozit vase byvanie,no ked s tym bude mat majitel problem tak sa tomu nevyhnete ani to nezmenite.Veľa šťastia 🙂

kvetinka75
20. apr 2022

@nika523 no nemám aktuálne informácie ohľadne prenajímania bytov, lebo sa ma to teraz netýka ale kamarátka má kolegyňu a tá niečo spomínala že má problém zbaviť sa jednej rodiny, ktorá neplatí, lebo majú malé dieťa. Že to nie je také jednoduché. Podrobnosti neviem, lebo sa ma to netýka, tak možno to záleží na okolnostiach. Ale riziko v tomto prípade je aj prenajať byt žene. Hocikedy môže otehotnieť.

veronicka88
20. apr 2022

@kvetinka75 aj ja poznám x takýchto prípadov. A v zákone nikde nienje uvedené či sa jedná o krátkodobý prenájom alebo dlhodobý. Už to tu dohladavam kým s amaly hra na piesku. Samozrejme pise sa aj v článok že sú to zväčša extrémne prípady ale sú.
@nika523

zuzina15
20. apr 2022

Tak ja síce byt neprenajimam ale keby som to robila určite by mi to nevadilo malé dieťa nie je žiadna tragédia. Ak to niekomu vadí za tie peniaze ktoré pýtajú a zdieraju ludi tak sú obyčajne hyeny a od tých radšej preč.

acrobaleno
20. apr 2022

Keby to bolo u nás upravené inak, ako napríklad dlhodobý nájom, tak by celá táto nájomná kultúra vyzerala inak. To však stále nemení nič na tom, že malé deti nikto nechce do podnájmu. A ten kto má na drahý podnájom, by si mal kúpiť vlastné bývanie.

nika523
20. apr 2022
makulienka1
20. apr 2022

@nika523 ono v skutočnosti by asi nikto nemal problém prenajať byt SLUŠNEJ rodine s deťmi. Lenže nie každý kto má deti je zákonite slušný. A to pri obhliadke ani pri podpisovaní zmluvy nezistíš, vtedy sa môžu javiť ako usporiadaná rodinka a za pár mesiacov sa z nich vykľujú úplní blbci.

xeonela
20. apr 2022

@makulienka1 to je velka pravda, sama taku skusenost mam a poviem tak, velky pozor si davame na to, komu byt prenajmeme, lebo vyhovorka, ze to znicilo dieta, nie je bohvie co

nika523
20. apr 2022
nika523
20. apr 2022

@makulienka1 ale to sa môže s hocikoho nie len z rodiny s deťmi

kiki68
20. apr 2022

@pink_lady ale to sa hlasi po narodeni dietata myslim, nas na to upozornili, ze tam musi byt rodny list s trvalym bydliskom. Tak kym dieta nie je na svete, moze sa stat cokolvek.

makulienka1
20. apr 2022

@nika523 súhlasím. Preto si treba pri prenájme dávať pozor na kohokoľvek. A sú aj také inzeráty, v ktorých prenajímateľ stanovuje napríklad aj vek či pohlavie nájomcov. Alebo či je študent, či pracujúci či podobne. To je také isté ako keď si stanoví, že nechce niekoho s dieťaťom. Je to možno nefér ale je to jeho majetok a môže si s ním robiť čo chce.

zuzanockamt
20. apr 2022

@nika523 Nikoho nemôžeš len tak vyhodiť, najskôr sa posiela výzva, tuším dvakrát, ak nereaguje, potom riešiš vysťahovanie. Ale je to na dlhé lakte.

nika523
20. apr 2022

@zuzanockamt ale je jedno či má dieťa alebo nie

veronicka88
20. apr 2022

@nika523 beriem...ani mi nenapadlo že sa od 2019 mohol takto zmeniť zákon. A nevedela som to dohľadať.

zuzanockamt
20. apr 2022

@nika523 to neviem, my sme riešili slobodnú bezdetnú neplatičku