Ako riešiť opravy spotrebičov v prenajatom byte?
Ako riešite keď sa niečo pokazí v byte? Skoro všetko je ešte v záruke aj tak to trvá pár dní.
So sestrou.prenajímame rodičovský byt. Treba zabezpečiť druhý spotrebič ak sa pokazí umývačka riadu alebo susička, na dobu kým sa spotrebič opravy v rámci záruky? Nájomca vyžaduje nový spotrebič. Čo s podozrením že vadu spôsobil on, neobornou manipuláciou?
Ako máte spotrebiče napísané v zmluve?
Ak tam máte uvedené že v nájme je sušička a umývačka, tak túto novú vyreklamujte, dajte opraviť. Do bytu kúpte nejakú z bazoša za pár eur. Po oprave tej vašej pôvodnej tú pôvodnú predajte (budete možno aj v pluse keďže je novšia)
Do budúcna. Sušička do nájmu za vyše 600€, vidieť, ze nemáte skúsenosti. Prídeš, uvidíš, ze spotrebič neudrziava, smola. Opravu platí on. Musíš s nimi rázne. Lebo budú s Tebou kyvat. Do zmluvy si to treba ošetriť.
Pozri napr tu. Bazošova umývačka za 60€
Tú vašu opravte a predaj. https://ostatne.bazos.sk/inzerat/169745705/doma...
tak aj pozeram, ze aky nadstandard mate v prenajme. ci je to tak zohladnene aj v cene? susicku by som urcite nekupovala a uz vobec nie za tu cenu. aj umyvacku by som zvazila... cim viac spotrebicov, tym viac problemov. rucny mixer? nechapem. ja som bola v zivote v jednom podnajme a este aj nabytok sme si kupovali vlastny. bola tam povodne jedna smradlava chladnicka a obycajna pracka.
Inak teraz vážne....z akého dôvodu nájomca požaduje novú sušičku a umývačku? Veď tieto spotrebiče predsa nie sú životne dôležité a vedia fungovať aj bez nich. Je to len tvoja dobrá vôľa že si dala do nájmu aj sušičku a umývačku. Takže nech to berie ako bonus/nadštandard od prenajímateľa a nie nevyhnutnosť! Akože toto mi príde doslova až drzé. Nájom by som mu rozhodne nepredĺžila keďže zjavne tie závady zavinil sám. 🤷
@lenkakravcova je to ďaleko a ani neviem či by to tam pasovalo, máme tam všetko zabudované spotrebiče. Tá susička nebola kupovana pre cudzich ľudí, ale v prvom rade pre mamu,.mala tam teoreticky bývať dcéra aby na babku aspoň dohliadla.
Keď otec zomrel zdedili sme rodičovský byt, sestra povedala že dajme byť do poriadku kúpelňu a nejaké veci aby mama mala pokoj (ona má doživotné právo bývania v byte) po OP bývala mama u mňa lebo som ju musela nosiť po doktoroch a rehabilitácie. Potom sa mama vrátila domov ale netušili sme že tak rýchlo sa jej zhorši stav
Autorka, tak však nie prialo musíš tento inzerát. Pozri si inzeráty na používané spotrebiče. Je tam xy ďalších podobného typu. Hľadaj najjednoduchšie a najlacnejšie riešenie. Nekomplikuje si život zbytočne.
Nekupujeme na ziadost nájomcu. Povieme, ze pockame na vyjadrenie vyrobcu, ci je to vada vážnym používaním alebo výrobná vada. Musi pockat. Zatial to vzdy v zaruke opravili. My sme minule dostali ziadost od nájomcu, ze chladnička hučí. Chladnička ma 2 roky a hučí menej ako nasa nova doma. Tak si nájomca kupil svoju a my sme staru zatial dali prec. Niekedy si nepomozes.
@betulinka1 čím ďalej tým viac je mi nájomca proti srstí. Ale má platnú nájomnú zmluvu. Bola by som najradšej keby to doriešila sestra, predsa len je to jej známa. Mala som trvať na vysporiadaní majetku
Normalne treba povedat, ze spotrebič je v oprave a nebudete kupovat nove. Proste musi pockat. Aj keby to bol jej byt, tak by cakala na reklamaciu. Prenajímate jej byt a nie spotrebiče. My neriešime ani nabytok. Proste davame holý byt. Nájomca si zariadenie riesi sam. To, ze je tam pracka a umývačka riadu, je nasa dobra vola. Ak ma nájomca zaujem o zariadenie, ako teraz posledny nájomca, firma nas poprosila o zabezpečenie postele a gauca ale je najom samorejme vyssi. Nechala by som to na sestru, ked to tak velmi chcela prenajimat. Nech to znamej vysvetli.
@betulinka1 je to chlapík a dve deti, vlastne dcéra je už dospela len chodí na sš. Sestra nám ho priniesla na krk, teraz sa zo všetkého vykrúca, vraj kvôli tomuto nebude kupovať letenku domov.
No sestra si kľudne môže napísať splnomocnenie pre teba na jednanie vo veci ohľadom bytu, stačí keď napíše dodatok k zmluve a ty to posunieš ďalej. A tiež môže ukončiť nájomnú zmluvu, aj keď ešte neuplynul dátum, keď je tam výpovedná 2 mesiace, tak 2 mesiace majú na to, aby vypratali byt, a keď dali depozit, tak počkať do vybavenia reklamácie, stiahnuť si náklady keď to bola ich vina, spísať spotrebu energie k dátumu odchodu a vyrovnať sa s nimi. A nech si idú kde chcú, keď sa k tomu tak postavili.
Máte tam chlapa a musíte riešiť takéto sprostosti? Vďaka za "môjho" Ukrajinca, ktorého by iný odsúdili. Keď sa niečo po💩, spýta sa či môže opraviť a opraví si. Toto je fakt nonsens, že po mesiaci a pol odpáli dva spotrebiče a dožaduje sa nových. Do budúcna, ak nechcete prenajímať nejak super extra exclusive ziskovo, ponúknite základ a nie žiadnu umývačku, sušičku a neviem čo. A ešte aj dieťa tam máte. No veľa šťastia...
A čo sa týka toho, či by som zabezpečila nový spotrebič, kým sa vybaví záručná oprava, tak v žiadnom prípade. Ani ty by si si nekúpila novú sušičku, kým by ti prišlo vyjadrenie k reklamácii, či? Však čo by si potom robila so starou..Nejde predsa o chladničku či sporák, ktoré sú k bežnému fungovaniu potrebné.
@kristiii už som to tuším písala, že v prvom rade sa byt dával do poriadku a kupovali tieto spotrebiče pre mamu , s tým že k nej ja aj sestra budeme chodiť pravidelne aj s deťmi na niekoľko dní, a mala tam bývať ona pod dohľadom vnučky ale ona je na internáte a pre mamu sme vtedy vybavili vhodné zariadenie.
Čo som mala všetky nové veci vrátane spotrebičov a nábytku predať? veď by sme dostali iba časť pôvodnej ceny. A za tie peniaze kúpiť lacný šrot z bazáru, ktorý sa môže zajtra pokazíť? Každý nájomca to tak robí?
@kristiii nikdy som v podnájme nebývala s mužom máme vlastné bývanie, kúpené ešte pred svadbou.Naozaj nemám ani šajnu ako to tu chodí.
Ako to tu písal niekto že prenájima viac bytov, tak taký niekam by tie veci dal, lebo veci sa kazia, ale mne sa ešte v záruke nikdy nič nepokazilo. Ale mám hriankovač po babke čo má asi dvadsať rokov, aspoň podľa toho že babka zomrela v roku 2007, aj jeden kuchynský robot ktorý dostala babka keď šla do dôchodku niekedy v 198x.
@kristiii nie, ale ja som teraz na RD, nemôžem si vyskakovať
Ale veď jasné, nemôžeš sa riadiť jednou ženou, ktorá prenajíma niekoľko bytov a porovnávať ju s vami, ktoré prenajimate jeden rodičovský byt. Ani mne sa okrem notebooku v záruke ešte nič nepokazilo, preto treba byť rázny aj pri prenájme s nejakými vecami/zariadením. Ja s veľa vecami pomôžem, vyjdem v ústrety, prípadne sa snažím nájsť pomoc, ale len ak cítim ústretovosť a nie snahu využívať (aj to som zažila, ale neoplati sa ustupovať). Ľudia sa radi hrajú na chudákov, akými nie sú..
smiem vediet za kolko prenajimate tento byt so vsetkymi spotrebicmi? a preco si clovek s dospelym dietatom prenajima byt? ja nerozumiem ludom-rodinam s 2 cca 10 r. detmi, kt. dlhodobo obyvaju najmy...na najom maju, na hypo nie?
pre buducnost- nech si kazdy donesie svoje spotrebice...
a nie, nie vsetci najomnici su taketo hovada...je to o ludoch...
Akú zmluvu má dotyčný? Podľa zákona o krátkodobom prenájme alebo podľa občianskeho zákonníka? Podľa toho bude jednoduchšie alebo zložitejšie ukončiť s ním zmluvu. A ako máte v zmluve ošetrené spotrebiče? Ako som písala, ja pri spotrebičoch, ktoré k životu nie sú nepotrebné, mám v zmluve uvedené, že nájomník počká na reklamáciu. Ak uvedené nemáte nič, nemá nárok na nič. Žiadať okamžite o nový spotrebič alebo zníženie ceny môže vtedy, ak toto je presne dohodnuté v zmluve. Tak skús sa vyjadriť k tomu. Je tu veľa reakcií, veľa reakcií k veci alebo len také kecy. Tak ak chceš poradiť, skús rozpísať tieto veci, nech poradíme, čo sa s tým dá robiť.
@luxus10 :D skús kuknúť do tém o hypotékach, ako ťa budú poučovať, že celý svet býva v nájme, to len Slováci majú obsesiu na vlastnícke práva. So splácaním hypotéky prostredníctvom nájmu niekemo inému, paradoxne, problém nemajú.
Chápem situácie, keď hypo nedostaneš, lebo nespĺňaš podmienky (viď. platy na ruku, ktoré banka nevidí, a prenajímateľovi je to jedno), ale či platím hypo alebo nájom je jedno, lebo cenovo sa to vyrovná. Len v jednom prípade to nie je moje, v druhom je. ALe na to sa tiež nájdu univerzálne odpovede, že hypo je neisté (akoby sa tá nehnuteľnosť nedala predať) a nájom z nejakého dôvodu je, lebo ten ak neplatím, tak prenajímateľ si ma tam ponechá rád za dve moje pekné oči.
@luxus10 cena je úplne irelevantná v tomto prípade, lebo inak pýtajú v malom meste odkiaľ pochádzam(tzv. hladová dolina) inak v okresnom meste, v krajskom meste a v BA. Napíšem sem sumu a celá BA a okolie napíše ako je to málo. Napr, Švagor sám 1,5izb platí na dedine 135e vodou a kúrením.
Čo od sestry viem, po rozvode boli deti vtedy ešte malé , ako to býva zverené matke, lenže matka sa nechala do niečoho namočiť novým partnerom, a tomuto pánovi údajne volali uprostred noci zo zahraničia či si preberie deti alebo pôjdu do domova. Tak on hneď nasadol do auta a zobral deti, lenže on ako rozvedený chlap vodič kamiónu čo je furt na ceste, ak aj bol býval u nejakej partnerky prípadne doma u rodičov tam sa už piaty boli natesno.
@melanta podľa ob.zákonníka, v zmluve nie je uvedené že má počkať na reklamáciu.presne neviem z hlavy ako je to formulované.Ale zmluvu doniesla hotovú sestra.
no ze ci v tej sume za prenajom mas vobec rezervu na vymenu spotrebicov....
@luxus10 nuž nie po dvoch mesiacoch? to by bola šialená suma

@catherinah na zmenu nájomnej zmluvy je treba podpis všetkych, sestra je z zahraničí nájomca nechce zmenu nájomnej zmluvy ale nové spotrebice