Bývanie na prízemí
Chcela by som sa opýtať tých z vás, čo bývate v byte na prízemí .. ste spokojní? Veľmi veľa bytov je voľných práve na prízemiach...sama mám voči tomu predsudky v zmysle, že odspodu nám pôjde chlad z pivnice, že nás teda žiadny sused odspodu akoby "nevykuri", žeby mi bytostne chýbal balkón (väčšina bytov v našom meste nemá balkóny na prízemí, no sú aj také, ktoré ich majú ) ...ináč vidím aj pozitíva, že je človek bez námahy (bez schodov, bez čakania na výťah ) hneď doma ...
Rada si prečítam vaše pohľady. Vopred ďakujem.
Istotne nie prizemie. Vsetko pocujes co sa chrstne pri brane, vsetky smrady a prach z ulice mas v najvyssej koncentracii, kazdy clovek co ide do/z bytovky pojde kolo tvojich dveri, rachot buchot, ak nemas pod bytom teplovodne rury budes vykurovat ako besna. A ak budes mat retardovanych susedov, co budu splachovat nesplachnutelne a upcha kanalizaciu, tak tebe to vyrazi zo zachoda do celeho bytu. Nehovoriac o tom, ze v lete mat otvorene okno v noci bez mrezi a sietok je priam nemozne. Byt kupujes na dlho, tak radsej priplat za vyssie poschodie
Pre mna prizemie urcite nie, spavame pri otvorenych oknach, otvorene okna aj ked nie sme doma, ak je viacposchodovy, tak dost ludi chodi aj pesi hore dole, aspon ti,z 3.-4.poschodia
My sme na 2.posch a aj tu je este dost pocut auta a ludi zvonku
@janababana mas pravdu, mne sa to s tou kanalizaiou aj stalo a neprajem nikomu, takisto ma vytopili, to du velke negativa.
Bývali sme na prízemí nebolo to veľmi dobré pre mňa, bola tam veľká zima, hluk detí pod oknom bolo to blízko školy, ľudia čo chodili okolo dverí a ešte prádlo keď som mala na okne lebo nebol balkón tak sa stalo že mi niečo zmizlo. Teraz tam býva syn už tam zima nie je bytovka je zateplena aj zospodu od pivníc, vtedy nebola, dvere majú bezpečnostné tak už tak nepočuť aj okná majú nové tak už ani z vonku tak nepočuť, prádlo vešaju vo vnútri na syusiak a majú aj sušičku takže teraz si myslím že je to bývanie celkom ok. Mne niekedy to prízemie aj trosku chýba máme psa aj vtedy sme mali bolo to jednoduchšie len tak s ním hocikedy vybehnúť aj s košom napr, syn keď bol malý sa hral pod oknom som ho mala vždy pod dohľadom, v lete nebolo tak horúco...
a ked niekto byva v bungalove, tiez riesi prizemie?😍
hluk stupa smerom nahor, smrad z vyfukov aut je citit aj na 3. poschodi...-fakty...
a zaujimalo by ma, ako sa bezpecne vetra v lete v noci v domoch, kt. maju tie krasne velke terasove okna s otvaranim posunom dolava-doprava, ked sa posuva cela okenna tabula...a v miestnosti nie je okno...
@luxus10 napriklad tak, ze mas oploteny pozemok, alarmy, vypustene psy. Byvam na striedacku v dome, aj v byte, dom mam oploteny, psa pusteneho, pokojne spim s oknami dokoran. A aj v tom byte, lebo nie som na prizemi, tam by som si otvorene okna nedovolila, okrem pocitu bezpecia by som mala pocit, ze spim na ulici.
Má to svoje plusy aj mínusy, ako každé bývanie. Chlad by som neriešila poviem tak v každom byte je zima pokial nekúrite ja som na 2 - ke vnútorný byt a staršia pani pod mnou ani nad mnou nekúri vôbec nikdy takže byt je chladný to že činžiak je zateplený, že mám kvalitné okná...a vnútorný byt je jedno
Tie byty su hlavne chladnejsie.
Prízemie ako prízemie, no a veľa závisí od lokality. V bývalej bytovke sme mali tie byty doslova na prízemí, nalepené k zemi. A sťažovali sa na chlad odspodu. Na druhej strane, pred samotným panelákom bola taká kvetinová záhradka, ohradená živým plotom, a bola to slepá ulička. Ale i tak mali ti susedia mreže na oknách, a spomínam si, že keď sme sa už sťahovali, tak jedných tých na prízemí aj vykradli.
Včera som zase čakala na autobus pred nemocnicou a všimla som si cca 8 krokov od zastávky a frekventovanej cesty (pred Novou nemocnicou v KE na Terase) bytovku, a byty na prízemí s balkónom. Jeden mal na komplet zamrežované všetky okná aj lodžiu, druhý mal len to zaťahovacie sklo na lodžii a hneď mi napadlo, že však to sa dá v pohode otvoriť a len pohodlne im vstúpiť do lodžie. A všetky okná mali stiahnuté tie vonkajšie rolety. Takto by som do toho nešla, aj keby tá cena bola neviem aká výhodná. To sa absolútne nedá porovnať s bývaním v rodinnom dome.
Čo by som brala, sú tie byty so záhradami, kde je to aj ohradené, tak takto hej, dokonca by som možno aj uprednostnila. Často sú typické pre novostavby. Tiež sme zvažovali v slušnom dvore, v tehlovej bytovke (viac menej také komunitné bývanie, nie klasické panelákovské), ale to nebolo úplne prízemie, ale vyvýšené prízemie, tam tie výhody zďaleka prevyšovali prípadnú nevýhodu, že byt je na spodku, navyše nebol ani nalepený k zemi.
Ešte taká otázočka.....aký máte názor na bývanie na 1.posch - ale v krajom cinzaku....to znamená, že viac svetla, keďže okno je tam aj zboku, no za mňa asi aj viac peňazí do kúrenia ...ako toto vnímate? Ďakujem!
Autorka, my máme krajný byt, ale veľmi svetlý, je to teplejší byt, ako keď sme mali na druhom poschodí náš prvý byt, ktorý bol navyše orientáciou stredný. Ale panelák je zateplený zvonka aj zvnútra byt. Čo vnímam ako nevýhodu (a pripisujem to proste tej krajnej polohe), musíme kúriť, aj keď by sme nemuseli extra, napr. v zime, vyslovene pri nižších teplotách, v spálni sa nám totiž zaparuje okno zvnútra, nemôžeme tam mať proste vypnute kúrenie, aj keď mi je teplo. To je tá rohová izba. Na druhej strane, nie je to nič strašné, iba zdola na okne, ráno to zotriem a pre istotu sme si kúpili aj elektrický odvlhčovač, ktorý sem tam zapneme. Ale štvať ma to štve. Nakoľko sme ale nemali neobmedzený rozpočet na ten byt, ale mali nejaké predstavy najmä o lokalite, stave bytu a spol., museli sme ísť aj do kompromisov.
@oblecenie99 veľmi pekne ďakujem za Váš príspevok ...
Nikdy by som v takom byte nebyvala
Bývame na vyvýšenom prízemí už 20 rokov a nikdy by sme nemenili. Máme aj lodziu,v byte teplo,lebo máme vykurovane pivnice. Je to pár schodov. Nikdy som sa nebála pustiť deti samé na dvor, boli odo mňa na skok.
Bežné mi kuriér hádže na balkón balíčky 😂, nemusím byť doma.
Bývali sme na prízemí 5 rokov, v prenájme. Pod bytom boli podzemné garáže. Pocit chladu sme nemali, ale je pravda, že sme kúrili viac ako kamarátka, čo bývala v tom istom dome na 7.poschodí. Toto bola nová bytovka s jedným vchodom a vrátnicou, boli tam dlhé chodby, takže okolo bytu nám nikto nechodil, len susedia, čo bývali na tej istej chodbe. Výhľad sme mali na zatrávnenú strechu podzemných garáží, bez balkóna. Ja som bola spokojná, nemali sme žiadne problémy, výhrady. Jediná nevýhoda bol ten obmedzený výhľad 🤷
Ja som chcela byt práve na prízemí kvôli tomu že máme psikanky. A je to super. Inak štatistický skor vykradnu byt na vyššom poschodí ako na prvom. To by všetky domy rodinné museli stavať vo výške 10 m podľa tejto logiky niektorých.
Výťah sme si po týždni zvykli teraz to ani nepočujem.
Správame pri otvorenom okne. A žiaden chlad nepocitujem. Chodíme normálne v ponožkách a nie papučiach.
Tie mreze na oknach tiež nič moc, aj tu som čítala kolkokrat komentáre, že keď začalo v byte horieť tak sa skrz mreze nedostali von...u nas bolo vyvýšené prízemie a 2 byty na každom poschodí a výťah v strede od každých dverí asi 1m, dvere z výťahu im tam trieskali nonstop aj v noci co chodili ľudia hore dole...ale zas ak je moderný výťah tak to by nemuselo byť počuť

@lusilla inak je už rozdiel vyvýšené prízemie a prízemie, ktoré je úplne zarovno s cestou/chodníkom. Necítila by som sa bezpečne pri vetraní atď. Ale to už asi každá máme inak. Ale podvedome by som mala stále pocit, že hocikto môže cez okno vojsť dnu