icon

Domácnosť bez väčších potravinových zásob

23. júl 2023

Ahojte, donedávna som ešte dokonca aj ja bola presvedčená, že chodiť na veľké nákupy je výhodné, hlavne ekonomicky. No dospela som k záveru, že veľmi veľa vecí sa nespotrebovalo, jednoducho sa plytvalo. Vždy som nakupovala do zásoby jogurty, maslo, smotany, nejaké syry, a proste aby bola chladnička plná. No často sa mi stalo, že som to nestihla spotrebovať, alebo sa to nestihlo zjesť. Teraz nakupujem len to, čo spotrebujem. V mraziaku mám nejaké mäso, zeleninu, hríby, ale nič nejako vo veľkom množstve. Myslíte, že je to zlé, že nemám doma kartón mlieka, 10 kg múky, cukru, alebo 50 ks toaleťáku? Ako to máte vy, dospela niektorá z vás k rovnakému záveru? Často vidím, ako deti otvoria chladničku a zavrú. Vždy som mala pocit, že MUSI byť plná všakovakých výrobkov. Teraz je tam maslo, šunka, syr, zelenina a deti sa stále tvária, že je prázdna. Ide mi to na nervy. Pritom na raňajky sa predsa môže striedať maslo, šunka, vajíčka, džem, mlieko a cereálie a podobne. Viem, že každému vyhovuje to svoje, ale dajte mi nádej, že deti tým neutrpia žiadnu traumu :D :D keď nebudú mať v chladničke 4 druhy jogurtov, klobásky, tresku, syry od výmyslu sveta a podobne. A teda aj manžel sa občas tvári, že však je chladnička prázdna. Mám trocha výčitky, že som to zredukovala. Som ich asi rozmaznala. Znamená to, že som zlá gazdinka? Lebo dobrá je taká, čo má plnú špajzu, mrazák, pivnicu a všetky poličky v kuchyni.

sense
23. júl 2023

Nikdy som také zásoby nerobila. Dokonca ani v čase prvej vlny korony ma nechytala panika ze nemám doma 100 kotúčov WC papiera a co spravím keďže obchod "vykradnuty"
V chladničke mam ako ty maslo, šunky, nejaké syry a dva tri jogurty, zelenina ovocie...

samimami777
23. júl 2023

V "zásobe" mám len trvanlivé veci ako cukor, múka , soľ , cestoviny , lušteniny , korenia atď. Plus v týchto horkách mi chlap vždy v piatok akurát spraví zásobu asi 18 vôd /ľadových čajov/džúsov atď čo ľúbime na týždeň nech sa s tým nemusím ja pešo cez týždeň ťahať. Inak si potraviny do chladničky kupujem podľa toho čo plánujem variť a veci ako nátierky, syry, salámy , jogurty atď kúpim vždy ráno čerstvé a toľko koľko viem že zjeme a neskončí to v koši 🤷 to isté pečivo. Kúpim skoro ráno koľko zjeme a hotovo . neskladujem 20 tvrdých rožkov doma a celý chleba z ktorého by sme 3/4 vyhodili po pár dňoch čo by sa pokazil. Na sladké doma niesme takže to tiež nepotrebujem doma cez celú skriňu mať , máme len malú zásobu 2-3 čipsov , jedných chrumiek a 2-3 čokolády , možno nejaký popcorn "pre návštevu" alebo keď deti raz za čas chytí chuť 😅. Radšej si ovocie každý týždeň nakúpime aké ľúbime ale tiež v rozumnom množstve . Vždy sa dá dokúpiť nežijeme na konci sveta 🤷. Skôr už keď niečo nakúpim tak do mrazničky tam to omnoho dlhšie vydrží ako napr ak je super cena na kačenu tak kúpim 2-3 do mrazničky lebo to moje decká a chlap by aj každý týždeň jedli . 😒 Alebo ak je pekné mäso za fajn cenu, mrazenú zeleninu alebo máme radi aj zeleninové mrazené zmesi na polievku , je z toho rýchla a chutná polievka , toho mám vždy niekoľko v mrazničke .😊 Aj tak teraz cez leto jeme pomaly viacej vonku ako doma tak nám to omnoho viacej vyhovuje a nekončia potraviny v koši

luccija
23. júl 2023

To, čo píšeš o starších ludoch aj moja mama stále nevie pochopiť, že prečo mi chyba strúhanka či múka.Lenze ona ide do obchodu, alebo objedná Tesco raz za 2 týždne ja mám 3 obchody 5 min od domu.Stale mi hovorí prečo si nenapíšem papierik a tam nedopisujem čo mi chyba🤪
Nie som dokonala gazdinka mne stále niečo chyba raz tablety do umývačky, potom prášok do pečiva nebaví ma stále dokupovať mať všetko pod kontrolou, ak by som bývala na samote mala ďaleko obchod musela by som inak nakupovať.ak máš deti v puberte tie aj na preplnenu chladničku povedia, že nič nemáte🙂ja už na to nereagujem.Aj včera 2 jedla, melón milión veci a dcéra si ide večer robiť tortillu a nemá syr aky potrebuje.

mapypotkancek
23. júl 2023

Nakupujeme podľa zoznamu (týždenný jedálniček), zásoby máme minimálne a ak sa náhodou niekedy rozrastu, tak daný týždeň robíme jedálniček tak, aby sa minuli. Neznášam preplnené priestory v byte. Navyše preferujem jedlo varené z prvotných surovín a nie stokrát spracované potraviny.
Necit sa vôbec zle, som si istá, že keby si mala doma 8 jogurtov a 5 suniek, aj tak by bola sťažnosť, že "tá vysnívaná" značka chýba

komplikovana
23. júl 2023

Hlavne sa prestan porovnavat s ostatnymi a ze ta ohovoria, lebo nemas plnu chladnicku. Kaslat na to. Urob si tak aby tebe bolo dobre, a aby ste tie potraviny zbytocne nevyhadzovali. Deti cim viac maju, tym viac chcu. Nech sa trosku naucia aj tomu, ze nemusia mat vsetko. Napriklad ak vidis, ze konci jogurtom spotreba, tak z nich urob jogurtovy kolac. Treba trosku aj improvizovat. A si na dobrej ceste, drzim palce.

tilly
23. júl 2023

Ja mám dve špajze, jednu v pivnici, jednu pri kuchyni. V pivnici mám alkohol, vodu a také tie sladené nápoje, ktoré my moc nepijeme, ale keby niekto prišiel, aby bolo čo ponúknuť, konzervy, horčice a pod., šampóny a drogeriu, žrádlo pre psa, skrátka veci v obaloch, ktoré sa nedajú roztrhnut. V špajzi v kuchyni mám zas trvanlivé potraviny ako sladkosti, slané blbiny, cestoviny, múky, ryžu apod. Ale nemám také, že 10 kg múky alebo 50 ks toaletaku. Vždy tak, aby ma neprekvapilo, že niečo nemám, alebo mi dôjde, takže tak jedno dve balenia a keď miniem, tak zas doplním jedno balenie, lepšie, ako keby ma prekvapilo, že niečo nemám a musela by som buď bežať do obchodu alebo improvizovať.

lenkakravcova
23. júl 2023

Píšeš o zásobách..
Tak
1.) ak bývaš v meste a máš obchod na každom rohu, tak je zbytočné zaberať si mini priestor v byte skladovaním potravínami a haraburdami.

Ale
2.) ak bývaš na dedine, obchod je najbližšie 10km aj to mini, a supermarket 35-40km, tak tam treba mať zásoby. Lebo cestovať každý deň na nákup alebo aj každý druhý tretí by bolo pri takých vzdialenostiach dosť neefektívne.
Na dedine zvykneš mat aj viac miesta v dome, takže áno - skladujeme také ze toaletné, cereálie, múka, fazuľa, šošovica po 10kg balíkoch kupujem čo sa dá.

ibrunova
23. júl 2023

Ja nemám veľké zásoby, práveže keď som naplnila chladničku, krabicu so sladkosťami, mala som pocit, že sa zjedlo ešte viac a tie zásoby dlho nevydržali.

simca06022011
23. júl 2023

Kupujem zásoby, na nákup bežný chodím raz za týždeň ( tržnica, Ak treba mliečne veci+drobnosti, slatinsky obchod, pekáreň). Nejde o to koľko dokopy kupuješ, ale čo kupuješ. Zásoby s krátkou trvanlivostou sú o ničom. Viem koľko toho zjeme, viem ze smotanový jogurt nemá spotrebu týždeň, že mlieko týždeň spotrebu ma ;) z3 syr ma tiež spotrebu MESIACE, len treba mať dobrý syr a správne skladovanie. Bežne sa nám stáva ze mam prázdnu chladničku kde fakt ostane horčica, kečup a tak a dosť:D ale aj tak mam co jest zo špajze, mrazaku.
Toaletak, drogéria jasne, ze mam viac. Objednávam online alebo donesiem z kade tade.Nekupujem po fľaši.

pink_lady
23. júl 2023

.

Ja Ked otvorim dake balenie nápisem si do nakupnej app a pri najblizsej navsteve obchodu kupime. Teda doma mám 1 kus otvoreny a max 1 kus v zásobě...to sa tyka vsetkeho... iba mlieko kupujeme viac naraz kedze máme malého mliekofila doma. V chladnicke mám vajíčka, maslo, sýr, šunku, 2-3 jogurt/pribinaky a to je asi všetko 😁 v mrazničke otvorenu zeleninu, daky nanuk teraz v lete. Lidl mám pesi 10min, mini potraviny 2minuty
Mala Som kedysi muky po 5kg v zasobe ale ked sa tam vykotili mole povedala som nikdy viac

maminkadeticiek
23. júl 2023

Ano,su rozmaznani,mam to presne ako ty.Nekupujem do zasoby,kupujeme to co sa zje,v mraziaku to mame ako aj ty.Moze sa striedat co nakupite ale nemyslim si ze potrebujeme mat v chladnicke kazdy den vsetko.

sisaka
23. júl 2023

Pokiaľ viem, doma treba mať okrem iného zásoby potravín a vody na 72 hodín v prípade núdze, to sa snažím mať, okrem toho, vrecko ryže, vrecko muky, veľký ocot, olej, nejaké strukoviny, cestoviny, zvyšok mám v konzervách, priebežne miňam a dopĺňam.
V chladničke mám to, čo si myslím, že zjeme, do obchodu mám blízko, nepotrebujem robiť žiadne veľké zásoby a riskovať, že nestihneme zjesť. V mraziaku mám nejakú zeleninu, ovocie, pečivo, chlieb, ryby, plody mora, masa moc nie, jedine ak zvýšilo, zvyknem variť z čerstvého, pár polotovarov, zmrzlina, žiadne extrémne zásoby.
Mame Samsung chladničku s monitorom, takže keď nám niečo chýba v chladničke, alebo v špajze, ktorýkoľvek člen rodiny pridá do zoznamu a podľa neho nakupujeme.

denisah6
23. júl 2023

Tak toto je podľa mňa veľmi subjektívne. My bývame na dedine a na veľký nákup chodím raz do mesiaca, na menšie nákupy raz za týždeň.

Čo sa mlieka týka, mám doma zo dva kartóny vždy pretože deti ráno pijú kakao a za deň vypijú liter mlieka a manžel častokrát tiež berie do práce liter mlieka, takže to je u nás nutnosť. Keď prestanú piť ráno a večer kakao, tak pochybujem, že budem stále skladovať dva kartóny mlieka.
Múka, cukor - no ja veľa pečiem, ale fakt že veľa, tzn. 4-5 krát do týždňa, niekedy dokonca aj každý deň, ale zase moji sú na sladké koláče a zákusky, takže opäť spotrebujeme veľa múky, a to som ešte nezarátala že 3x do týždňa pečiem chlieb, čo je tiež 4,5kg múky týždenne, takže... U mňa opäť nutnosť.
Jogurty kúpim sem tam, vždy máme kyslú smotanu a kto chce, vie si zamiešať lekvár alebo kakao alebo ovocie.
Salám v lete pomenej, párky máme takmer vždy, syn je párkový.
Paštéty a konzervy takmer žiadne, iba keď má niekto vyslovene chuť.
Zaváraniny máme celý rok, domáce takže hrach, mrkva, kukurica, uhorky, ovocie zavárané nekupujeme vôbec, sem tam ananás v konzerve, väčšinou do koláča.
Zeleninu a ovocie čerstvé v lete nekupujeme, pretože máme záhradu, v zime kupujem dosť veľa, moja dcéra je taký ovocníček.

Takže konečný verdikt, ja zásoby mám, dosť veľké si dovolím povedať, ale to iba kvôli našim preferenciám v jedle, kebyže manžel a deti nechcú často koláče a zákusky ani by ma nehlo držať doma toľko múky a mlieka, takže pokiaľ to vyhovuje vašim stravovacím návykov, nevidím vôbec žiadny problém.

Ďalšia vec je, že keby som bývala v meste a keby som nepracovala z domu, asi by som chodila na nákupy často a tým pádom by som nemusela mať také zásoby. Keďže sme na dedine a ja som účtovníčka a len sa prihlásim a pracujem hoci aj v pyžame, veľakrát proste nemám cestu do obchodu hoci aj celý týždeň.

doda3103
23. júl 2023

Autorka nemusíš sa báť aj u nás je to tak ,že otvoria chladničku a nič tam není podľa nich ale v chladničke je: saláma, šunka,syr,syrecek, paštéka,parky,klobása,slanina,vajcia,džem,maslo,natierkove maslo,jogurty viac príchutí, mozzarella, plus ovocie a aj zelenina na chleba. To pritom kúpim koľkokrát aj tie tyčinky monte a podobne. Mňa ide vtedy rozdrapit od jedu že tam nič není podľa nich

sisaka
23. júl 2023

@viestta babke sa čuduješ? Ak prežila 2. svetovú vojnu, tak by ti to malo byť jasné. Ja som to nechápala ako dieťa, ale teraz úplne chápem, prečo obe moje babky mali vždy doma veľké zásoby základných potravín, niekedy to prehnali, ale ten strach z hladu ich už do smrti neopustí/neopustil 🙁
Jedna sa musela starať o svoje malé deti počas vojny, aby mali čo do úst, našťastie žili na dedine, tak sa dalo prilepšiť, hlavne deťom a druhá bola len dieťa počas vojny, večne hladné, na pridelovych lístkoch, z ktorých bolo treba čarovať. Keby som zažila taký hlad, ako ony, tiež by som sa zaprisahala, že už nikdy nechcem zažiť hlad a patrične sa zariadim, kým sa bude dať.

maminkadeticiek
23. júl 2023

Nechapem ako mozes mat vycitky ked prides k svokre.Tebe to naozaj pride normalne,zdrave?Ze je to v poriadku takto nakupovat?Moji svokrovci maju yiez preplnenu chladnicku chobotinami.Ich den sa odvija od toho vo kedy idu jest.Jak je rok dlhy ale nejdu na dovolenku,nikam,lebo vsetko sa minienpodla mna do chladnicky.Ja takemuto zivotnemu stylu nerozumiem a vobec mi nepripada spravny.Ty namiesto toho aby si si rodinu posadila,vysvetlila im ako si sa rozhodla,preco,na co sa mozu minut peniaze ktore usetrite a vysvetlovala detom hodnotu penazi,tak mas skor vycitky ze chudatka hladuju.Velmi zvlastna reakcia aj od teba.Prepistani su.

hendikep
23. júl 2023

uhol pohladu, keby som ja mala v chladnicke to co Ty po zredukovani, povazovala by som ju za plnu :D Dost si si ich rozmaznala… a hlavne pri dnesnych cenach taketo rodiny budu najviac citit rozdiel… ja som mala vzdy len to co potrebujeme na 2-3 dni ( obchod mam v nasom panelaku, lidl cez cestu ) a to tiez sem tam nieco musime vyhodit 🤷🏼‍♀️

adrianap83
23. júl 2023

No vieš, iné sú zásoby rodiny s deťmi, kde sú na HO a na MD a iné, ak sú skoro dospeláci stravujúci sa aj v práci, skole.
Ak otvoria a zavri chladničku, sú mlsni 🙂 nie hladni , ved nech sa aj vyjadria, čo by si také dali. Sladké, slané, nech si zbehnú kúpiť, spolu si napečte, navarte.
My mame nejaké primerane zásoby, ale to len preto, ze sa nám nechce furt dookola po obchodoch. No čerstvé veci v chladničke len tak, že do tyzdna urcite zjeme. V zásobe skôr bulgur, pohánka, pšeno, dajaká zelenina,maso v mrazaku.

simca06022011
23. júl 2023

A inak dieťa mi nepovie, že nič nemáme, keď máme zvyšky z hotového jedla. Polievku, zvyšok z obeda, atď. Otvorí, ohreje, zje. Ak je táto zložka chýbajúca tak sa medzi dverami chladničky špekuluje ze nič nemáme, tak si dá jogurt. Podotýkam moje dieťa chlieb, pečivo mimo.ranajok veľmi málo zje. Ešte aj raňajky skôr teplé a chlieb je.priloha ;) u nás nikoho syriky a sušičky neoslovia ak neurobím do chladničky napr misu chlebíčkov

simca06022011
23. júl 2023

@maminkadeticiek inak toto aj u nás je so svokrovci a bohužiaľ môj chlap sa.meni na nich úplne takto pred.50tkou. On nič okrem zradla hádam nerieši a ešte sa tvári ze je tyrany :D

pusinka263
23. júl 2023

Ja som na tom presne ako to pisete v príspevku. Kupujem to,co potrebujeme/zjeme.

maminkadeticiek
23. júl 2023

@simca06022011 Vsak nech si nakupuje.Moj minule frflal ze nic nie je v chladnicke pritom ja sa z toho najem aj deti.Tak som mu povedala,ze presne v tom istom obchode,kde si denne kupuje cigarety a na to sa mu tam neleni chodit si vie nakupit do chladnicky cokolvek chce.Ze tu zije a stravuje sa rovnako ako my,takze ak mu nieco chyba vie kde to nakupi.A ma pokoj.Akoze ja taketo reci fakt nebudem akceptovat,zaraba slusne,nie som jeho mama aby som mu nakupovala hovadiny.

eskop
23. júl 2023

Také veci ako maslo dávam do mraziaku. A mlieko mam viac ks lebo do kávy a do varenia obchod mame až v meste 12km a nebudem chodiť koli dvom veciam do obchodu. múku, cukor mam max jedno balenie navyše. Inak chodím do obchodu max 2x do týždňa aby sme mali pečivo a šunku čerstvé. Tiež mame poloprázdu chladničku ale je to tým ze všetko stojí veľ a a tiež sa u nás všetko nezje.

autor
23. júl 2023

Bývame na dedine. Veľa si dopestujeme, dochovame. V tom zásoby mam. Teraz máme všetku zeleninu zo záhrady. Budem sa snažiť nepodliehat konzumnénu sposobu života, musím byť vytrvalá. Nejde mi ale potom do hlavy jedno, keď sa tu rieši koľko ženy míňajú na stravu, keď niekto napíše 400€ tak ju idú zlyncovat, že zivoria. Všetci píšu 800/1000€ na stravu, tak co teda kupujú?

simca06022011
23. júl 2023

@maminkadeticiek nejde o nákupy ale o jedlo :D a servírovanie mu pred nos, riešenie celodenné co sa ide kedy jest a piť atď:D aj ráno urobím čaj a mraucal ešte na obed ze mu to neservirujem :D no dedko trápny rozmaznany. On do obchodu nejde ani keby mal.hladovat, bude revat doma ze je hladný:D

lusyyy36
23. júl 2023

Nasa chladnička skoro vždy zýva prazdnotou. Väčšinou tam je maslo, syrokrem, vajíčka, mlieko, kecup,horčica a zelenina. Sém tam kúpim nejakú natierku a blbosti, ktoré sa potom len vyhodia lebo sa nespotrebuju celé. Šunku kupujem raz za čas. Mne keby prišla neohlasena návšteva tak ani nemám čo ponúknuť asi, lebo nekupujem do zásoby. Ak kúpim chipsy alebo sladkosti tak sa hneď zjedia. Jedine,viem vždy upiecť bábovku, na to mam suroviny vždy 🤣

simca06022011
23. júl 2023

K zámene manželiek, ty vieš ze tie ženy tam afektuju, vymýšľajú? Z toho by som si iste nerobila ťažkú hlavu. Podľa man príliš analyzuje a rieši, hľadáš si nejaké "schválenie" tvojich postupov, hľadáš "kolko je správne mnozstvo". Ale to sú "hlúposti", lebo správne je to co vyhovuje vám. Správne množstvo múky napr je také ktoré minie kým sa pokazí. Keď ti poviem ze ja kúpim v júni 10kg cukru , tak je to veľa malo? Nikto nevie. Keď sme piekli chcieť doma, nosil mi chlap z mlyna 20kg muk naraz, veľa malo? Keď nepecieme mam 1 kg otvorené, 1kg v zásobe. U nás je pravidlo chcú jogurty, majú, na každý deň jeden. Čiže kúpim 10ks za týždeň, v momente ako vidím ze spotreba sa blíži a jogurty sú tam, dostanú pokyn pojest to inak sa viac nekupia. A naozaj nekúpim, kúpim 4ks... viem ze za týždeň u nás miniem 4l mlieka, kupujem toľko. Trvanlive sa u nás nekupuje. Neporovnavaj sa co je a čo nie je ok, rodine oznam ze zredukovala si zásoby, lebo nejedia a vyhadzuje sa. Nech si povedia co chcú jest v intervale nejakom, čo musíte doma mať, či fakt nestaci navariť:D lebo u nás stačí... A potom to prisposob vám. A co ma svokra nerieis. Moja babka mala hádam 2 plne pivnice a špajzu zavaranin, predpokladm ze niektoré mali aj 15rokov. Mrazak plný smeti, ešte aj krajec chcela tam len tak hodila, lebo plytvat sa nemá ale takto tam mala naochate aj 2-3 chleby a v kuchyni ďalšie. Lebo kupovať treba. Nik to tam nejedol už, robila to stale zo zvyku. My sme jej rovno.povedali ze ma toho hrozne veľa a nech so skreckovanim prestane. Chladnička na prasknutie ale išla.si jest a po spotrebe kopa veci... ved to nevadí, to je ešte dobre:D
Náklady na potraviny sú rôzne všade, ved iný apetít majú kúpia, , aj iné značky kupujú, iné potraviny...

autor
23. júl 2023

@simca06022011 vela zien tu ale pise, idem na nakup, platim za tyzdenny nakup 150e, a co teda nakupuje, ked do zasoby nie? ako viem, ze teraz analyzujem, je to ale prirodzeny vyvoj stavu domacnosti nasej, kedze vsetko slo hore, a rozhodla som sa rezolutne potraviny prestat vyhadzovat, hoci mame sliepky napriklad. ale tym sa snazim davat skor odpad z nakrajanej zeleniny a podobne, nie jedlo, drahe, ktore by sme mali vyhodit, lebo sa nezjedlo. Jednoducho, niekto riesi ake saty na svadbu, ja riesim, kolko je dobre mat v zasobe a ako to robia v inych rodinach, ja sa rada priucim. Preco nie. K zamene manzeliek, viem ze je to extrem, ale tam to presne vidno, ze ako ludia zmyslaju. Otvori chladnicku, fu, vsak tu nic neni a pritom mozno to, co treba tam je. To bol len priklad.

hladamematku
23. júl 2023

Môj manžel preplna chladničku, je to choré som na to alergická, často mu za to hubujem keď vyhadzujem..

mikadooo
23. júl 2023

Idem na veľký nákup, ale nemám na zozname 10 múk ani 40 toaleťákov. Jednoducho dokupujem, čo sa minulo, plus to, čo budem variť. Ak sa niečo z veľkého nákupu neminie, tak to v ďalšom nákupe nedokúpim 🤷. Vyhadzujeme minimálne, nakoľko muž je na to extrémne citlivý, zjedol by aj vec po záruke, to len ja som moc fajnová. Čiže aby ja som nebola z toho na prášky, kedy sa priotrávi a on z toho nebol na prášky, že prečo vyhadzujem jedlo 😁, našla som si systém, ktorí nám obom vyhovuje. Dosť dôležité je naplánovať, čo chcem cez týždeň variť. Deti u nás jedia na raňajky stále to isté, takže v tomto nemám problém, že by som nevedela, čo zjedia 🙂. Ak treba, počas týždňa dokúpim napr. rožky, mlieko, či jogurt v menšom obchode, čo máme po ruke.