icon

Druhá nehnuteľnosť na oddych 150 km ďaleko

25. sep 2022

Ahojte, mate niektora popri svojom domove este aj nehnutelnost, ktoru vyuzivate na vikendy/prazdniny/dovolenky a je vzialena okolo 150km a viac?
Mame dedicstvo cca 200km od domova, krasna priroda, dom s velkou zahradou a ovocnymi stromami, taky "raj". Treba ale rekonstruovat. Ist do toho? Ani nie z financneho hladiska ale skor:
- je realne "starat" sa o takuto nehnutelnost plus pozemok, ked mame doma 2deti a domacnost o ktoru sa tiez treba starat
- Ci si to prilis neidealizujeme (budeme chodit na vikendy, budu jablcka, uroda, deti sa pohraju, stretavky pri gulasi s rodinou, vianoce so snehom na dvore.). Ci nebude realita taka, ze cez vikend treba nakupit a poupratovat nas prvotny domov, detom sa nebude chciet cestovat, lebo budu chciet byt s kamosmi zo sidliska, my po celom tyzdni v robote upachteni a nakoniec iba cely vikend tam ides "na robotu" kosit atd a ziadna radost z toho. Ma niekto skusenost? Je to takto alebo si to uzivate?

Strana
z2
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
25. sep 2022

150km a viac je veľa, aj keď je rozdiel ísť väčšinu trasy po diaľnici a rozdiel trepať sa tam po cestách, kde polovica ide cez dediny, po kopaniciach, skrátka cesta ti trvá dlho. Ak máte rodinný dom, tak by som o tom ani neuvažovala, ak byt, nehnuteľnosť by som predala a kúpila niečo bližšie. Tak, ako píšeš, deti porastú a budú nenávidieť víkendy len s vami na chalupe, kde je len kopa práce a kamaráti ostanú v mieste bydliska.

estrella5
25. sep 2022

Osobnú skúsenosť nemám, ale kamarátka tak fungovala. A to mali nehnuteľnosť ešte bližšie, ale čo som vnímala u nej, tak ja by som do toho nešla. Chodili tam na víkendy. V piatok rýchlo po škole/práci domov pobaliť nejaké veci, popozerať čo ne/môže zostať v chladničke/špajzi, odísť z bytu, ktorý je relatívne uprataný (aby neprišli v nedeľu večer do neporiadku). Po ceste nakúpiť, aby mali čo jesť v druhej nehnuteľnosti cez víkend. Cez víkend si síce čo-to oddýchli, ale zároveň aj tam bolo treba popracovať na záhrade, na dome. A v nedeľu zas upratať nehnuteľnosť č.2, nenechať tam žiadne jedlo, ktoré by sa mohlo skaziť, pobaliť a prípadne sa cestou domov znova staviť na nákup... Neviem no.. Niekomu to možno vyhovuje, ale mňa by takéto behy, presúvanie sa, mať niektoré veci dvojmo (ak by sa mi nechcelo stále všetko baliť), neustále riešiť čo ne/môže zostať v ktorej chladničke a kde čo budeme jesť... unavovalo 🤷‍♀️ Prípadne by sa to možno dalo zariadiť inak. Neviem... Len som opísala čo som videla a vnímala, hehe 🙂

zalka
25. sep 2022

Nie je to reálne, idealizuješ si to.
U nás na dedine postavil si chatu jeden pán z NR čo je cca 270km , a určite tu nie je každý víkend.
Ako raz za čas prísť, užiť si ale určite nie každý víkend. Na drobné práce na dvore , kosenie trávy si vieš niekoho z domácich najať. Ale dom by nebol len na oddych, potreboval a zhlbol by veľmi veľa času .
Ale zase ak je to lukratívna oblasť, tak možno najať majstrov aby zrenovovali a prenajímať.

kabinka11
25. sep 2022

Mam skúsenosť takú, že ako dieťa som bývala na byte a mali sme chalupu vo vedľajšej dedine (4 km). Tiež tam bol raj, keby tam nebolo treba robiť. Stále sme sa niekam naháňali. V manželstve som povedala, že na toto by som nepristupila, ani keby ta nehnuteľnosť mala byť zadarmo. Súrodenci to vnímajú odstupom času tak isto.

janinah
25. sep 2022

Mám to tak 40km.Predstava bola prídem,niečo porobím,urobím kávu,sedím,kukám na kvety a stromy a relaxujem.Milujem ticho.Reaita je taká,že tú kávu tam mám,ale pijem ju za pochodu,neviem čo skôr robiť.Občas išiel so mnou syn,ale čisto preto,že mi chcel pomôcť,nie preto,že ho zaujíma záhrada.Ani to ticho nie je ideálne,sused miluje rádio regina,má ho na dvore,no,čo už s tým.Nenocovali sme tam,večer prídem do svojho bytu a nijaký škriatok mi nič neporobil,nevypral,neupratal,tak makám ďalej...Teraz tam býva dcéra s rodinou po vydaji,tak je to iné,pre mňa podstatne lepšie.Môj dom má atmosferu,mám spomienky ,kvety stromy vysadil nebohý otec,má pre mňa neskutočnu cenu.A nemyslím financie.
Určite by som však v dnešnej dobe nehnutelnosť nepredávala.Ak sa tam nebude bývať a seriozne sa starať,tak dom bude chátrať.

k_a_j_k_a
25. sep 2022

Idealizuješ si to. My sme mali chatu (starý dom so zahradou) cca 30 min. od bytu. Vymenili sme to za dom cca 5 min. od bytu, kde sa ideme sťahovať. Menili sme chatu kvôli tomu, že nikde nie si poriadne, ani doma a ani na chate. Stále lietať, nestíhaš, makáš. Všetko máš 2x. Cez týždeň Ti stojí záhrada a úroda a dom, cez víkend zase byt. Nemáš čas na upratanie, pranie, všetko robíš narýchlo. Deťom sa tiež nechce stále pendlovať, majú ulohy, kamarátov (naše majú 12 a 13). Počas lockdownu sme nemohli ísť ani na chatu, lebo bola v inom okrese. Chodili sme po nociach, kedy sa akože mohlo. Vtedy som povedala dosť a rozhodli sme sa vymeniť dve nehnuteľnosti za dom so záhradou. Zatiaľ rekonštruujeme a je to náročné, ale teším sa, keď to budeme mať za sebou.
Za mňa teda dve nehnuteľnosti neodporúčam, už by som do toho nešla. Aj keď poznám ľudí, čo takto fungujú relatívne v pohode.

belllinka
25. sep 2022

Ak sa chces starat aj o zahradu, tak to je velmi daleko. Vela casu zabijes cestovanim, zapchy v piatok a v nedelu vecer… My mame vikendovy dom 30 km a je to super, odskocim tam hocikedy aj cez tyzden po robote, na 2-3 hodky nieco porobit, poliat. Aj na malej zahrade mam vzdy co robit, cize mne nevadi, ak si tu kavu nestiham vypit, pre mna je aj trhanie buriny relax.

lusyc
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
25. sep 2022

@lusyc veď tam pošli muklovať toho, koho to bol nápad

marca12
25. sep 2022

Je to nahananie sa,ale ked si zvyknes na system,je to fajn. Pocitaj s tym,ze sa narobite. Ak sa nechcete narobit,treba najst v obci niekoho,kto vam za odplatu pokosi,ostriha stromy a porobi,co treba. Kamosi takto funguju,ale postavili novu chatu,takze len udrziavaju. Vo stvrtok sa balia, v piatok po skole cestuju,cestou si nakupia. Ale oni su spokojni,su v prirode,vypadnu z mesta. Zalezi od cloveka. Niekomu by to vadilo a niekto je rad

andrejka1974
25. sep 2022

Ja mám dom vzdialený 95 km od bytu je to starý dom ,ktorý si postupne rekonstruujeme svojpomocne na jar v lete tam chodíme častejšie aj každý víkend a trávime tam aj dovolenky a prázdniny v zime menej je to super máme tam veľký pozemok aj záhradu ovocné stromy dopestujeme si aj zeleninu a pre deti relax pre nás dosť často práca ale vieme aj vypnúť ale už 200 km je dosť veľa tak treba to zvážiť

mikadooo
25. sep 2022

Mne to príde ďaleko.

liv1
Autor odpoveď zmazal
liv1
Autor odpoveď zmazal
matapo
26. sep 2022

...dialka by ani nevadila, ale ak zijes v dome a mas pri dome zahradu a moznost ako takeho vyzitia a relaxu, potom chces uzivat prioritne toto a to druhe ide bokom. My mame druhu nehnutelnost podstatne blizsie, ale nie je zial moc casu na nu. Par kat do roka tam s detmi idem, a potom urodu zozbierat (ale aj to je na niekolko dni), je mi to skor na pritaz ☹ To prejde vikend akoby ani ziadne nebol ☹ Ak zijete v byte medzi 4 stenami potom to moze byt celkom zaujimava volba. V tom pripade by ma tesilatakato vikendova zmena prosredia.

gab
26. sep 2022

kamoska ma zahradu, 130 km od domova, chodia kazdy vikend, v piatok tam, v nedelu vecer spät. Je to financne kus narocne (vsetko robia svojpomocne - takze stale to nemaju dokoncene, vela veci maju provizornych, napr. von zatial sprcha, je tam latrina ) : jednak benzin, a aj rekonstrukcia. Ak peniaze nie su problem a tu rekonstrukciu vam urobi firma, tak je to super, v druhom pripade rataj s tym, ze to kus potrva, lebo za tie 2 dni cez vikend toho clovek vela nestiha.
Miesto, kde to ma moja kamoska je uzasne, tam clovek jednoducho vypne a nacerpa sily, takze ich uplne chapem, preco tam chodia, aj napriek vyssie spomenutym dôvodom. Na dôchodok sa tam chcu prestahovat.

simca06022011
26. sep 2022

Zalezi kolko vam trva cesta, ak je časovo dobra dostupnosť dalo by sa to. ALE je to dost daleko lebo ako píšeš - vacsie deti nebudu vždy chcieť chodiť (ale zase vezmu si kamosov so sebou sem tam) a neviete len tak odskočiť ak sa nieco stane. V rodine takto funguje par domacnosti, ale chaty sú tak do hodiny autom - z bytu v pohode v piatok sa odchádza a v nedelu prichádza ale su to dve domácnosti plne vybavene, bez zbytočnosti aby sa lahko udržiaval poriadok. Inak je to na hlavu lebo v kuse riadis. My teraz ibs pomoct mame na dome inom a uz 2 vikendy sme sa tam nevedeli dostať. Si predstav ze upratujes byt ke odchadzas, aj chatu ked odchádzaš.. Nákupy, logistika, pobalit, vybalit, kolko casu ti ostane na užívanie si chaty? Treba kosit, stromy osetrit, pozbierat, obrrzat, listy pohrabat. A ovocie spracovať... Ja osobne necestujem s rodinou ani na welness ak je menej ako 3-4 noci. Radsej budem doma 😂 podla mna by to bola nahanacka.
A plne vybavenu chatu treba aj nechat strážiť kvoli kradeziam

vikusjk
26. sep 2022

My sme si takto kupili starsi dom na ucely chalupy v dedine, odkial pochadzame, chceli sme mat nieco svoje, kam sa budeme vracat hocikedy a nebudeme otravovat ani jednych rodicov. Dom bol ale neobyvatelny - ziadne kurenie, voda, vnutro rozkopane a zahrada mala 2000 m2. Jop, a bolo to na vychode, cize 450 km 😅 Podarilo sa nam chodit tam raz mesacne, ale po styroch mesiacoch sme zistili, ze je to masaker. Stale, ked sme dosli, bolo treba kosit a nerobili sme uz pomaly nic ine, v zahrade, kam som nasadila zeleninu, bola burina po kolena. Cize sme to predali a kupili si nieco blizsie, aktualne mame chalupu 55 km od BA, ale nie po dialnici, cize cestujeme presne hodinku.
Hodina, pripadne max do dvoch hodin sa to podla mna da. Potom sa budete vediet presuvat tak, ze v piatok tam a v nedelu naspat. Ked si nakupite pomocnikov, tak aj udrzba pozemku sa bude dat. Zalezi, co su vase priority. Nam islo o zahradu, aby sme si mohli sadit vlastnu zeleninu, posadili sme aj stromky, proste si to pretvarame na svoj obraz. Ale zase my tam chodime velmi radi, vypadneme z mesta a ked prideme, vzdy si hovorime, ze to bolo najlepsie, co sme mohli spravit, ze sme to kupili. Dcera si tam brava obcas spoluziacku obcas dojde rodina, priatelia, grilujeme, opekame, varime si gulas. Tychto chvil je pomenej, lebo vacsinou samozrejme tam "makame", cize na dome so zahradou mas stale co robit, ale nam to vyhovuje. Nemame cas spadnut do nejakeho nudneho stereotypu, ci sa hadat, alebo hocico. Robkame si svoje vonku na vzduchu a je nam dobre.
Na druhej strane rataj so zvysenymi nakladmi, kedze okrem inkasa doma budete platit aj energie za dom.
Ja by som ti poradila minimalne to skusit. Urcite to nebude taka idylka, aspon nie vzdy 🙂 ale moze to byt velmi pekne. Predat to mozete hocikedy, nehnutelnosti su stale dobra investicia.

nikky6
26. sep 2022

ono na to clovek proste musi byt. ako jasne, chcete nieco na oddych, no musis ratas s tym, ze to bde treba obcas pokosit, upravit zahradu jedno s druhym. podaktori ale aj to maju ako taky relax

zuzpap
26. sep 2022

200 km je veľmi veľa, podľa mňa to reálne nebudete stíhať užívať, čiže úplne zbytočne vyhodené peniaze na prerábku...my máme pár km od bytu a nestíhame tam chodiť toľko ako by možno bolo vhodné, lebo si chceme užívať aj inde...tým posledným odstavcom si to vystihla, príliš si to idealizuješ a bude často aj veľa dôvodov prečo sa nikomu nebude chcieť tam ísť 🙂 takže radšej predať chalupu a byt a ísť do domu v blízkosti sídliska, ak už majú deti nejaké väzby na kamošov, školu atď...a všetky tie rodinné akcie si môžte užívať kedykoľvek, určite to bude jednoduchšie pre všetkých na nejaké časové zosúladenie

sissy27
26. sep 2022

Moji rodičia to tak mali (necelých 100km cesty). Otec to miluje dodnes, mama nenávidí. Pre otca je to relax, lebo presne grilovačka s kamošmi, pivko, kávička, pokosí trávnik a nohy vyložené. Lenže mama vidí aj prach, aj špinavé riady, aj špinavú dlážku, periny prezliecť, uteráky vymeniť (= oprať), navariť musí atď. Ak chce mať úrodu, musí aj zasadiť, plieť, polievať, starať sa - čo len pri víkendových návštevách nie je reálne. A to nehovorím koľko peňazí zhltla rekonštrukcia - za to mohli pobehať celý svet.
Podotýkam nie je to chalupa s latrínou na dvore, ale plnohodnotný dom aj s umývačkou riadu, takže komfort je.
Plus teda treba platiť za kúrenie (plyn), elektrinu, odvoz žumpy.
Za mňa nie, tiež by som si neoddýchla niekde, kde musím robiť to isté čo doma. Ak chcem víkend na chate, tak si ju na ten víkend prenajmem a mám to bez starostí a nie som viazaná na jedno miesto, kam musím chodiť aj keď sa mi práve nechce.

u2jana
26. sep 2022

@sissy27 suhlasim.

Prave sme boli takto na vikende na chate, bez starosti.

Este mozno to by bola cesta pre autorku, ciastocne to prenajimat, najst si niekoho miestneho, kto jej to bude upratovat, vetrat, kosit.
Pri dnesnych cenach bezninu, tocit kazdy tyzden 150km hore-dole je dost drahe hobby.

fiffinkaa
26. sep 2022

Ahoj, my tak máme,.chalupu vzdialenú 400 km v susednom štáte. A presne ako si to vymenovala víkendy, jabĺčka, deti po záhrade, priatelia, jazero, prázdniny, Vianoce..pri 3 deťoch, v teplých mesiacoch tam chodíme intenzívne, v chladných Vianoce, Veľká Noc..je tam skratka totálny relax, ešte pre upresnenie, obaja s manželom podnikáme, takže si vieme obaja skrátiť prac.tyzden a cestujeme tam v lete stredy štvrtky a nedele domov, od septembra ako sú deti v inštitúciách občas deti ospravedlnime piatok, alebo riešime chalupu cez sviatky víkendy. Čo sa týka údržby, platíme si 6 mesiacov v roku jedného pána čo chodí kosiť a dozerá na chalupu..takže sa narobíme len s úrodou...doma udržujem poriadok takže sa vraciame do čista. Ak máš otázky?
Chalupa je komfortná úplne nanovo prerobená s umývačkou a neprenajimame ju.

fiffinkaa
26. sep 2022

Prečítala som si všetky komentáre, áno je pravda že treba všetko plánovať, my balíme len základné veci na oblečenie a špeciálnu kozmetiku, nakoľko všetko ostatné tam je aj práčka. My tam chodíme fakt len vegetu, pozemok má 23 árov, prechádzam sa tam ako v parku, nič nesadim, nič neplejem,.je tam plno ovocných stromov, zbierame len úrodu do bedniciek a to je všetko,.o stromy sa stará spomínaný pán, áno je to veľká pomoc...takže prídeme do 10 min vybalené v skriniach, vyložené nohy káva a plány kam pôjdeme zajtra, kde sa najeme alebo čo si ugrilujeme, chalupu máme v dovolenkovej destinácií, takže celé leto skvelý program, výlety loďou, atrakcie pre deti, výborne jedlo, kúpanie..

lusyc
Autor odpoveď zmazal
luccija
26. sep 2022

Ano, ale nie, ked by som mala do toho vela investovat do prerabky.Je vela prazdnin, vikendov ved tam nemusite byt kazdy vikend.A tak isto tam nemusite chodit na robotu okopavat, sadit ako si spravite, tak bude.Ja som ako dieta takto chodila a bolo to fajn aj kamaratky som si nosila.Aj zalezi do kedy piatky pracujete...

mandzula
26. sep 2022

Musela by si byt do toho mega zazrata a presvedcena o tom, co evidentne nie si. Kamarat z BA ma takyto dom na Orave. V zime mu napriklad aplikacia hlasila vypadok kurenia, musel tam letiet z prace, lebo zhodou okolnosti kamarat, ktory sa mu po dome obcas ohliadne, bol na lyzovacke, a kym by sa vratil, roztrhlo by mu kurenie. Sen o jablckach a urode je len snom, o stromy a zahradku sa treba starat, polievat, pliet, a to nie vtedy, ked budes mat na to naladu a cas, ale vtedy, ked treba. Plus kosenie travnikov, na jesen kopy listia z tych jabloni, z ktorych chces mat jablka, v zime mozno haldy snehu, ktory treba odhadzat, aby ti napriklad nenavlhli steny... Decka mozno casom budu chodit na nejake sporty, cez vikendy budu mat zapasy, popripade budu chciet travit cas s kamaratmi.

liv1
26. sep 2022

@mandzula nie je to take zlozite. Clovek si moze urobit zavlahu, pliet burinu bude robit casto len ak naseju vela a ak sa mu bude chciet. Navyse ak urobia zahony, buriny bude minimum. Ano treba sa starat, ale vikendy stacia. Travnik moze kosit robot a haldy snehu? 😁 sme tam 3 roky a este sme okolo domu neodhadzovali sneh, len na terase a pred vchodom do garaze.
A ano ja plejem sadim a zbieram len vtedy, ked chcem. Zahrada a dom sluzia mne, nie ja im. A toto je presne o nastaveni. Ovela radsej si vypijem kavu na terase v klude s vyhladom do zahrady a na nebo a krasne vysoke stromy v dialke, ako v byte s vyhladom na dalsie bytovky..
V zahrade cez vikendy travime dni na cerstvom vzduchu. Deti su ovela viac von, ovela viac sme v klude ked su na ulici a u susedov, ako keby sme ich vypustili na sidlisku na ihrisko. Tam by sme ich teda mladsieho sameho nepustili.
Je narocne mat dve domacnosti, ale stoji to za to. Zmenilo nam to, spestrilo zivot, sme tam velmi stastni a nemenili by sme ho. Cloveku sa nechce kazdy tyzden chodit inde na dovolenku cez vikendy, chce mat klud, pohodu, byt vo svojom.

Takze autorka za mna ano, ale nie tak daleko. Tak do 50 km, za mna viac nie. Ak tam chcete chodit kazdy vikend.

mandzula
26. sep 2022

@liv1 je to, samozrejme, vec pohladu a priorit. Pre mna je mnou opisane byvanie kazdodenna realita, takze aspekt akejkolvek romantiky je fuc.😀

Strana
z2