Dvojgeneračný dom
Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor ohľadom spolužitia v dome, ktoré má dve samostatné jednotky. Žiaľ, situácia je už s nehnuteľnosťami taká aká je, všetko je predražené a nechcem sa zadĺžiť na celý život s vysokou čiastkou. Vzťahy mi žiaľ doteraz moc nevychádzali a nemôžem sa spoliehať na princa na bielom koni. Mám malé dieťa a mám potrebu zaobstarať ho do budúcna. Momentálne žijem v podnájme a moja mama vlastní byt. Dostali sme ponuku na kúpu veľkého domu s tým, že mama si zaplatí svoju čiastku a ja si zoberiem hypotéku na tú ďalšiu. Na liste vlastníctva budeme samozrejme my dve. S mamou mám dobré vzťahy, samozrejme občas sú tam nezhody, no myslím, že problém by to nebol. Taktiež som jedináčik čiže raz sa budem musieť o moju mamu v budúcnosti na staré kolená postarať. Ide o to, že si beriem aj priateľa, ktorý mi bude samozrejme platiť nájom. S mamou majú taktiež dobrý vzťah. Máte niekto podobnú skúsenosť v takomto spolužití? Byt riešiť nechcem nakoľko vnímam viac negatív ako tých pozitívnych vecí. Hypotéku si beriem na 105 tisíc, čo je v dnešnej dobe celkom "fajn". Na západe Slovenska by som za takúto čiastku nekúpila už nič. 😏
Baby, niektoré čo tu píšete, ste normálne? Samozrejme nech je platí, však jej nebude spácať hypotéku. Voda, plyn a energia tiež nie sú zadarmo. Prečo by teda nemal na spoločnú domácnosť prispievať. Tiež keď sme s mužom začali spolu chodiť a nasťahovala som sa k nemu, zrárali sme aké náklady na byt okrem hypo sú a išli sme na polovice. Ak niekto potrebuje byť vydržiavaný, bývať zadarmo a druhá strana to toleruje, je to ich vec. Ale nadávať babe, ktorá nechce niekoho vydržiavať, že je vypočitavá, je už dosť cez. Radšej buďte ticho, ak nemáte nič múdre, čo by ste napísali a normálne jej poradili.
@abbey1 aj ja som trochu zarazená skoro výlučne negatívnymi názormi. Je to veľmi individuálne. Sú rodiny, kde sa háda každý s každým či už sú blízsko či na diaľku a presne tak sú aj také, kde je dobre spolužitie. Na to neexistuje jeden meter. V prípade @jahodiss by som tiež zvážila koľko môže mama pomôcť s dieťaťom keď je na blízsku. Taká pomoc je (ak sú dobré vzťahy) na nezaplatenie, najmä keď pri taktomto finančnom záväzku človek musí chodiť na celé dni do práce.
@kvetinka75 také spolužitie si teda nechaj, žiť so svokrou v 4i dome. 😅 Ja mám normálnu robotu v ktorej som už 8 rokov. To, že si zarábam mimo svojej práce a dokážem si zarobiť navyše pekné peniaze je len pre mňa výhodou. A áno, 4i bungalov mi je veru málo keďže v takej hodnote budeme mať presne tento dvojgeneračný dom, na ktorý si nemusím brať hypo 200 tisic.
@jahodiss ahoj, ja radím, chod do toho. ale iba samy dve s mamkou budte ma liste vlastníctva, nič proti priateľovi, ale ver mi, bude to tak lepšie. ja chápem, že sa na priateľa nevieš spoľahnúť, že áš na to dôvody - ani sa naňho nespoliehaj, spoliehaj sa na svoje vlastné sily. ja osobne nevidí problém mať rodičov blízko, práve naopak, naše deti si to veľmi prajú, aby s nami bývali - samozrejme, dve kúpeľne, dve kuchyne, dve telky. dom bude mať stále hodnotu. ak cítiš, že to zvládneš, choď do toho.
@elizabet173 však to som písala aj ja, že hypo nie. Ale niektoré baby sa do autorky pustili už v prvých odpovediach, a pritom som nevidela, že by niekde písala že od neho na splátku hypo bude chcieť.
Okrem toho, náklady na bývanie aj tak nie sú len voda, plyn a elektrina. Treba rátať aj s bežným opotrebovaním domu a nákladmi na údržbu, ktoré časom tiež bude treba z niečoho zaplatiť... tak isto predpokladám, že autorka bude frajerovi aj prať, variť, upratovať. Za toto normálny človek zaplatí aj vlastným rodičom, keď už nie je školopovinný a býva pod ich strechou. Prečo by za to teda nemohol platiť frajer frajerke?
@jahodiss tak sa nepýtaj či ísť do toho s mamou. Ja mám super svokru, nemám problém s ňou bývať. Roky sa ona ,,,starala,, o nás, pomáhala s deťmi, teraz keď ona potrebuje pomoc, nevykašlem sa na ňu. Ale asi si nepohcopila čo som tým chcela napísať. 3 ludom musí 4 izbový bungalov stačiť. Niekedy je namieste sa zamyslieť, aké sú moje možnosti. Každý by sa mal prikrývať takou perinou, na akú má. 2 generačný dom bude potrebovať o 10-20 rokov opravy a určite má vyššie náklady na údržbu. Ale keď si taká múdra, choď do toho. Raz , keď zostaneš sama vo veľkom 2 generačnom dome, vždy je šanca ho predať a ísť do menšieho.
Ak by si mala byť slobodná mamička tak by to bolo ok, ale s partnerom, týmto či iným - to není dobry plán. Skutočne
@jahodiss chod do toho.. kamoška teraz presne takto isto kúpila s maminou dom 🙂 mama predala byt, takze mama ostala čistá, ma svoje prvé podlažie 🙂 ona ma druhé s hypo tiež cca 100, je rozvedená s dcérou, byt by lacnejší nekúpila a záhrada je na nezaplatenie, aj keď žije s mamou a sú tam v podstate 3 generácie žien, ale je to super podľa mňa 😁 a k fóru, partnera si tu mala zatajiť a vôbec sa v tom nerozpitvavat.. keby si sa ako ,,slobodna” opýtala, že či do toho ísť, tak ti tu isto povedia že chod do toho.. potom by si si akože našla partnera a ten by ti prispieval (čo normálny chlap robí, keď sa niekde prisťahuje) a potom by ti tu radili že 200€ je sakra malo 😂😂😂😂😂
@jahodiss Byvat s mamou nie je dobrý nápad. Moze si casom najst priatela a moze sa to vsetko dost skomplikovat, dom potom bez jej suhlasu nepredas, ak by si chcela odist...ostanu Ti tam investovane peniaze. Sukromie nebudes mat nikdy, na to pamataj. Ak do toho chces ist, urcite treba uplne oddelit kurenie, elektriku a vodu...dat merače, vyhnes sa hadkam do budúcnosti. Samostatný vchod je tiez samozrejmosť. Hned po nastahovaní si urcit, ako to bude s užívaním spolocného dvora. Priatel je mlady, necudujem sa, ze sa mu do toho nechce ist. Zobrati nie ste, takze ja osobne nevidim na tom nic zle, ked sa bude spolupodielať na energiách. Neviem, čo myslís tým najmom...ak od neho chces pytat este extra peniaze za pouzivanie Tvojich spotrebicov, no...to je trochu vypočítavé (môj názor)...ste partneri a bude Ti pomáhať aj s Tvojim dieťaťom...a určite si nebude pýtať za babysitting. Ak s tým ale súhlasí, tak potom je to O.K., vaša vec.
Podľa toho čo si napísala. Ja by som do toho sla🤷♀️
Nechápem tiež hneď to nie nie nie... vlastniť svoje a ešte k tomu dom so záhradou...
Ja si myslím, že o pár rokov ľudia tak maximálne nájomné byty si budu vedieť zaobstarať...
mne sa to zda dobre riesenie. samozrejme konflikty mozu byt, ale to aj ked kupis velmi drahy byt, mozes mat sprostych susedov, takze neda sa to vylucit nikdy, ze budes byvat v klude a v sulade s okolim. okrem toho mama bude postupne senilniet, takze ak by aj ta trochu drazdila zasahovanim do vasho sukromia, skratka si nejako nastavis pravidla, ze vecer zamykas svoj byt a citlivo to s nou budes riesit. ja ti drzim palce, mne sa to zda v dnesnej dobe striedania partnerov dobry napad. a dieta bude mat babku blizko, vzdy ti mama postrazi...
@kvetinka75 preco by vypli internet? 😂 Bože aspon nevymyslaj. Nemusí kazdy za pasom stat ani neviem čo robiť.
A 4i dom je pre 3 ludi ak maju nebodaj aj deti pribudnut malo, plus ten bungalov uz tiez za 100t nepostavis, kde to ešte pozemok k tomu 😂🤦🏻♀️ v dvojgeneračnom dome má každý svoje súkromie. To sa neda ani porovnať.
@jahodiss mamu poznáš najlepšie, myslím, ze keď do toho chce ísť, tak je to len pre teba plus 🙂 chlapa za cely zivot tak nespoznáš ako vlastnú maminu 🙂 a to kamoška ma mamu čo je po protialkoholickom liečeni, takže nie je to take ružové, ale aj tak sa o ňu starala ona, vždy keď bol nejaký problém alebo regresia tak sa starala ona 🙂 môže to dopadnúť hocijako, ale to môže aj pri mojom mužovi, aj hocikomu hocikedy, žiť cely život v otáznikoch aké ti na tomto fóre podsúvajú nie je zrovna šťastná cesta 🙂 100tisic utiahneš aj keby si mala mať 5 robôt, stačí že sama chceš a ostatným môže byť šumak do tvojho platu.. poisti dcéru, poisti seba, poisti mamu, poisti dom a spávať v klude 😁 ja platím len poistky a žiadne otázniky v hlave nemám 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@jahodiss necitala som vsetky komentare, ale ja zijem takto u svokrovcov, vchod mame spolocny a v jednom dome dva byty, cele zle ale uz som si zvykla a vacisnou ich ani nevidim+som im musela dat najavo ze sem nemusi napr.svokra hned bezat ked deti zaplacu, keby som so mohla vybrat este raz nikdy na taketo byvanie nepristupim. Ale pozor s mamou je to ine, s vlastnou mamou by som do toho sla.
Ahoj, vidím, že je tu celkom dosť odpovedi, tak možno si prečítaš aj moju 🙂
Bývame rovnako , ako popisuješ, ze by ste mohli bývat aj vy. Cely život som snívala o našom malom domčeku, avšak mama zostala sama, tak smw sa rozhodli, že momentálne bude asi najlepšie riešenie zostať spolu, avšak v zmysle- mama ma samostatnú jednotku hore a my s priateľom a bábätkom dole.
Samozrejme , všetko ma dvoje plusy a mínusy, ale plusy v našom prípade prevažujú. Pred tým,ako sme do toho išli, sme sa všetci otvorené porozprávali, aké mame predstavy, a to dodržujeme. Sme voči sebe tolerantni. Veľmi veľa si vďaka takémuto spoločnému bývaniu pomôžeme. Mama mi pomáha s babom, keď ideme nakupovať, nakúpime aj pre ňu a podobne.
Nám to takto funguje.
@jahodiss ahoj, my akurát staviame nový dom..a staviame dvojgeneračný, každý má samostatný vchod a všetko je oddelené.. máme naplánované 1 dvere, ktoré vedia jednotky dať dokopy, v prípade, že bude nutné sa o svokrovcov starať, tak aby sme nechodili po vonku.( Je to bungalov). Ja by som do toho išla, ak si je každý sám sebe pánom. Veľké nie by som povedala, ak by sme mali zdieľať spoločnú dennú časť domu(kuchyňa, kúpeľňa, obývačka) a to je jedno, či by to bola moja mama, alebo moja svokra. Ale my sme nestavali dvojgeneračný rodinný dom kvôli peniazom, jediným vlastníkom som ja s manželom.
@jahodiss ahoj, pokiaľ máš s maminou dobré vzťahy nevidím v tom problém....je to aj celkom fajn ak budeš mať dieťa dokáže ti s ním pomôcť...a to že ti má priateľ prispievať na mesačné náklady je podľa mňa ok, je to samozrejme na vzájomnej dohode ako vám bude vyhovovať 😉
Ahoj,podľa mňa je tvoje rozhodnutie dobré. Držím ti palce, nech sa Vám dobre nažíva 🍀
@jahodiss keď ma v čistom na páske 1000 eur + dieťa tak ti 100tisic eur ani banka nedá. Záhada vyriešená, zostávas v podnájme moja.
@zemiakovysalat mama mi je ručiteľ a je viac než isté, že mi banka hypotéku dá. Nikdy som nemala žiadne ťarchy, žiadne pôžičky na nič. Všetko sme riešili s finančnou poradkyňou a nevidela žiadny problém. Takže nezostávam, moja.
Nasa krstna su tak.dole ona s manzelom a dietatom(druhe na ceste) hore mama samostatny byt. Nikdy sa nestazovala ,jej mama je mojej malej ako babka😃 ked jej treba daco vybavit len zoberie „hore“ maleho ,alebo ked ide do prace.
Ked su vztahy ok zo vsetkych stran nevidim v tom problem🤷🏼♀️😊
@jahodiss 😅 No dostaneš maximálne hypo + spotrebak ale pre finančnú poradkyňa je to lepšie dostane 2x zaplatené
@jahodiss ešte by som poradila s nejakým stavebníkom, tieto domy boli postavené v 90ich rokoch ccaa keď bude potrebná prerabka tak to bude stáť vela, keďže určite má okolo 180 metrov štvorcových

Inak mne sa pacia tie natahivacky v kazdej téme ze "prispievat na hypo niee". To nie je príspevok na hypo, to je najom. Za to ze tam je, za strechu, za vsetko... Cast energií je fajn, ale podla mna aknsa dohodnu anje s tym on ok, este stale to je výhodnejšie ako platit podnajom. A nejakej osobe v tom najme potom neplatí cast hypo, plati celú aj s energiami 😂🤦🏻♀️ ale to je ok. Ci ked odchsdzeme z nájmu pytame si podiel na nehnuteľnosti / vyplatit niečo späť?