icon

Nie je veľký dom zbytočný luxus pre rodinu?

22. apr 2025

Ahojte, muž dostal super pracovnú ponuku v inom meste, zobral ju a my pomaly hľadáme nejaky domček v okolí. Naskytla sa nám super kúpa od manželovho známeho. Tento dom využíval len rekreačné, je vo výbornom stave za bezkonkurenčnú cenu, avšak je to obrovský dom, spodné poschodie je v podstate ako 4i. byť a vrchné ako 3i. byt. Dom má veľkú terasu a dve garáže, celková zastavaná plocha je 410 m štvorcových. Mne sa to zdá veľa ale musím povedať, že nás dom očaril a je to presne to čo hľadáme ale desí má ten počet izieb. Kuchyňa, obývačka, kúpeľňa a záchod sú na oboch poschodiach. Kúpeľne a záchody chcem nechať oba ale kuchyňa a obývačka stačí jedna, takže to sú plus ďalšie 2 izby.
Moja otázka znie, býva niekto v takto veľkom dome? Ako máte rozvrhnute izby? Není to moc veľké? Zatiaľ sme traja, časom ešte dve deti plánujeme.

Strana
z3
oceanahory
22. apr 2025

@michaela329 Presne, kazdemu vyhovuje nieco ine 😉. Ja mam tiez rada tento "hluk", ze sa tu stale nieco deje...cele detstvo som sa nudila so sestrou v zahrade a tesili sa ku kamosom k bytovkam, ked nam to rodicia dovolili 😁. Ked som bola v puberte, tak som stale chcela spat u kamosky, ktora byvala v byte...zboznovala som to pri bytovkach a stale sa tu citim lepsie 😅👍.

cukroska
22. apr 2025

Ja by som nechcela ani zadarmo.Nikdy ma nelákali veľké domy,vily.Bývali sne vo veľkom dome ,obrovská záhrada (a nie jedna) a na nic si nepamätám viac ako večné upratovanie cez víkendy a prácu v záhrade. Furt dačo.
Jedine ak vyhráme a budem mať upratovačku 😁 .Na veľkom dome je kopec roboty vždy, údržba a finančne nákladné. Ale samozrejme ak Vám vyhovuje prečo nie? Je to len a len na Vás.
Ak sa nato cítite a ste spoločenský tak kľudne do toho.

cukroska
22. apr 2025

@ktobytobolpovedal Podobne. S tým rozdielom, že nám mama ochorela a neskôr aj otec (aj zomrel)a veľmi veľa sme museli okolo domu aj upratovať pomáhať od malička aj práce na záhrade neúrekom. A myslím, ze3sa po otcovej smrti v tomto uľavilo aj mame aj nám keď sme odišli do činžiaku. Aj keď dom je dom uznávam, ale za mňa jedine malý bungalov.Aj tak dnes sa už nežije ako kedysi ,keď stavali viacgeneračné domy.

cukroska
22. apr 2025

@beronsche To ma napadlo ako prvé, ake nechcem kaziť nikomu ilúzie. A nech je akokoľvek zachovalý do domu treba vždy vrážať prachy.To je realita.

betulinka1
22. apr 2025

Krstná ma taky dom a to su 3. V podstate by vedeli byvat iba na prizemi. Ale sranda, ze oni skoro kazdu izbu nejako využili. Jedna je hosťovská, z jednej velkej si spravili šatník a ona tam ma aj zehliaren, z druhej si spravili sklad, z jednej pracovnu, ma jednu izbu ako obývačku pre navstevy, tam ma stale upratane a nechodia tam, potom ma Akoze dennú obyvacku, tam sa zdržujú, kuchyna to je klasika, detska izba krasna mega velka, spálňa uzasna, na poschodi ma tiez jednu izbu na skladovanie blbosti, sezónnych veci a tak. Kupelne ma 3 aj wc. Stavala si ho sama, nemala este muza ani dieta. Naklady ma tepelko, fotovoltiku aj plyn a tie naklady su v pohode. Upratovacka chodi 1x tyzdenne, medzitym ficia robotické vysávače, jeden na poschodi a jeden na prizemi. Cize sa neboj, ze nevyužijes, len si treba premysliet ako. A ako investícia super, vzdy viete prerobit na dva byty a predat.

cukroska
22. apr 2025

Ja by by som radšej investovala do menšieho a cestovala 😀 My máme väčší štvorizbák a bohate
nám stačí pre štyroch. Aj tak som vždy došomrala keď bolí deti malé,že vždy je čo upratovať a udržiavať .A aj tak sme vždy len výletovali a cestovali. A to máme aj záhradu a chatu.A aj tak najradšej ako deti vyrástli si každý ide svoje. .Na dom musia byť vždy minimálne dvaja a rovnako naladený.

cukroska
22. apr 2025

@betulinka1 Verím,že sa využiť aj zariadiť dá a človek dokáže zapratať všetko. Len reálne koľko sa toho využije to je otázne. Niekde áno niekde nie.

martinadomianova
23. apr 2025

Ja by som taký brala hneď.

margotka17
23. apr 2025

Podľa mňa veľké. Moja sestra má veľký dom, prízemie, medziposchodie a podkrovie. Má tam 3 kúpeľne, dom je podpivničený a má 2 deti. Pri upratovaní niet koncá kraja, nonstop behá s mopom, robot vysáva denne, podkrovie využíva len pre návštevy, ak niekto nocuje u nich. A v zime vykuruje celý dom, aby neboli plesne a zatuchnute izby zo zimy. Okien je tam požehnané 24 vrátane špajze a pivníc. Ja stále vravím, že niet nad menší bungalov, kde upraces čo by dup, kde v zime horí v krbe a vykuris domček, kde okná umyjes za 1 deň všetky. Deti vyrastú, pôjdu študovať, výberu sa vlastnou cestou, výdaj, ženba a tebe ostane veľký dom, ktorého údržba bude nákladná zo starobného dôchodku. Dom má slúžiť tebe a nie ty jemu.

viera27
23. apr 2025

Ani nerozmyslaj a ber. Toboz ked chces este deti. Ano, je to velke, ale vzdy sa da vyuzivat iba urcity priestor. Kdezto keby si mala mensi, nenafuknes. To je ako s cimkolvek. Napriklad my sme uz len dvaja, ale pracku mam na 14 kg. Vzdy viem oprat na polovicnom programe, ale ked raz za cas potrebujem napriklad matrace, pelechy, alebo periny oprat, na nezaplatenie.

carrot_apple
23. apr 2025

Ak na ten luxus mas cas a peniaze=kupuj
Ja by som sa zblaznila to upratovat,vykurovat=udrziavat pre blaho rodiny

mantilka
23. apr 2025

My máme 200 M2, sme traja . Plánovali sme väčšiu rodinu ale "človek mieni, Pán Boh mení". nakoniec sme sa nerozrastli. Teda väčší dom by bol už veľmi veľký. Upratovačku nemáme, no je čo robiť. 400 M2 urcite by som nechcela. V rodine máme takých čo si mysleli, že dieťa ostane s nimi bývať v obrovskom dome a nakoniec ujo ovdobel a ostal úplne sám.

janamakva
23. apr 2025

Ja žijem v takom veľkom dome, dve deti a otročina, keď skončíš, môžeš odznova atď. 25 okien!! Ak máš na upratovačky, chod do toho. Inak nie! My hľadáme bungalov a hlavne BEZ schodov

katkakatulienka
24. apr 2025

Za mňa určite áno! Podla mna, dom nie je nikdy dosť veľký 😅👍. Zvyknete si veľmi rychlo a do menšieho by ste už nešli...Bývame tak a je to skvelé. Každý máme svoj priestor, kúpeľne...Hlavne pri viacerých deťoch je to nevyhnutné. Upratovačka pomôže s upratovaním 👍

martin96321
24. apr 2025

Lepsie stratit sa vo velkom dome,ako nemat ziadne sukromie v malom.....paci sa vam,cena super.....najdime nejaky problem? Kup to a polovicu zburaj. Ked deti pribudnu a dorastu,potom postavis naspat😁

jesenzima
24. apr 2025

Skúsenosť nemám, ale nikdy by som do takého domu nešla. Ani do obrovského bytu. Steny rozdeľujú rodinu a pre mňa je byt iba priestor na spánok/jedlo/oddych. A na to nepotrebujem milión metrov štvorcových ...

mmchlk
24. apr 2025

Ahoj, my sme práve kúpili podobne veľký dom, navyše plne podpivničený. Je to ale po starých rodičoch a prerábame ho pomerne zásadne, s architektom sme potrebovali všetko premyslieť - priestor aj zariadenie plánujeme všetko tak, aby nikde nesadal prach a bol čo najjednoduchší na údržbu. Vopred si plánujem viaceré stanice pre robotické vysávače, nech môžu denne zbierať prach a nevíri sa. Na hornom poschodí je príprava na samostatnú kuchyňu a vchod, ak by raz deti potrebovali (my teraz tak bývame počas prerábky a je to super pomoc). Máme dve deti a tretie sme úplne naplánovali ale rozmýšľam nad ním nech dom nie je prázdny. Je to naozaj veľký priestor, najdôležitejšie je pre mňa teraz nastaviť sa na efektivitu jeho využitia. Samozrejme všetko chceme spraviť v kvalitných materiáloch aj keď teraz viac šetríme a dlhšie to celé potrvá, ale nech mame väčšinu vecí bezúdržby, nadčasové a s nízkou kazivosťou. Tiež som sa bála veľkého domu ale ako sme si ten priestor po každom centimtri rozobrali a prispôsobili nášmu životnému štýlu, teším sa naň. Tiež budeme mať 2 pracovne, aj ja aj muž robíme veľa homeoffice. Kým sú deti malé budú mať spolu izbu na prízemí oproti spální a poschodie dokončíme až neskôr, keď tam pôjdu do vlastných izieb. Záležalo nám aj na dobrom zatepleni, spôsobe vykurovania, úžitková voda do záchodov (keďže sú 4) atď. aby náklady išli dole. Ak dom nejdete prerábať, určite si premysli či Vám vyhovuje ako je spravený a aké sú náklady. Na Slovensku je kopa veľkých domov a majú veľa problémov - tepelné mosty, hluché miesta, veľké chodby a malé kuchyne. Taký by som nechcela, my sme dom kúpili až po tom, ako sme si s architektom prešli či tam vieme vytvoriť priestor pre nás. Potom verím, že veľký dom bude super ale ešte to neviem potvrdiť, ešte nebývame 😅

janozbudy69
27. apr 2025
@katkaseiner

Za mna velky dom urcite ano... Nas dom je poschodovy, na prizemi okrem garaze mame velku vstupnu halu, velky otvoreny priestor kuchyna, jedalen, obyvacka, dalej zachod, spajza, pracovna, nasa spalna s komplet kupenou a zachodom.
Na poschodi maju deti kazde svoju izbu (2 detske), kupelna, galeria a posilovna - tam aj deti hravaju na ps4, pripadne hostia prespia. Za mna by bola potrebna este jedna miestnost na prizemi - kancelaria - kedze s muzom pracujeme pri jedalenskom stole. Na poschodi by sme si mohli urobit na kancel galeriu, ale v lete je tam brutalne teplo a nechceme aby nam pes chodil na poschodie...
Navstev mame uz ovela menej (prespavacich) ako sme mavali, ale urcite sme chceli velky dom. Na starobu ak by sme ho nezvladali tak nie je problem predat...

@katkaseiner veľa záleží na lokalite, kde sa dom nachádza. My máme v rodine viac takých dvojgeneračných domov, a tie tety ktoré ostali na dôchodku samé, nevedia tie domy predať za adekvátnu cenu, iba výrazne pod cenu. A to sú všetky okres Nitra, kde je o reality stále záujem.

Strana
z3