Oplatí sa kúpiť umývačka riadu?
Ahojte baby.Chcem sa opýtať, oplatí sa kúpiť umývačku riadu?Doteraz som ju nemala,ale chcem si ju kúpiť.Sme štvorčlenná rodina dve male deti.Chodím do roboty,varím nie každý deň.Hlavne víkendy. Dajte plusy a mínusy.
Ďakujem a prajem pekný večer.
@inava Mínusy žiadne ako už bolo viackrát napísané. Okrem ušetreného času, vody je tu ešte pre mňa veľké plus. Chcem vidieť ako niekto umýva ručne riad v 50°-70° vode. Mne sa už aj hnusí riad umytý ručne. S tou istou hubkou umývať surové mäso z noža a potom lyžičku bábätku v poloteplej vode. A poháre môžeš leštiť aj pol dňa a nevyleštíš ako umývačka nikdy. Je to podľa mňa spotrebič na úrovni práčky. Aj v rukách vyperieš, ale či tak dôkladne, hygienicky a s úsporou vody a času.
My máme umývačku riadu len teraz od januára .A neviem si vynachváliť.Dako mi nechýbala ,ale ako bolo všetko zatvorené a ostali sme zas doma tak muža som sprdla ,že prečo nemáme umývačku riadu že už ma nebaví spratavat toľko riadu keď sme doma.Mame síce menšiu väčšia by sa nám nezmestila ,ale poteší aj taká.Ja som bola aj proti sušičke tiez mi dáko nechýbala ale ako sme kupovali novú práčku tak muž či nekúpite aj sušičku.Tak máme aj ju.Ale keď je pekne vešiam na balkón využiteľná bude hlavne cez zimu
@ikka204 No presne. Toto som si minule na návšteve hovorila: škoda, že nemajú umývačku. Nemali by také fleky po pohároch. Prišlo mi to strašne nechutné.
Napriklad u ludi, ktori nemaju mycku, tak mam pocit ako keby nebol ten riad dobre umyty - taky “mastnejsi” ako ked ja to vytiahniem z mycky a je mi to tiez take neprijemnejsie. Ako spominala @ikka204 - rucne v takej teplote nikto neumyva.
@ikka204 na 70 stupňov neumyvam ani v umývačke...radšej eko program. Nič proti umývačke, ani práčke, používam obe, ale v ruke prádlo operies rovnako ako v práčke. Len komu sa chce, že. V podstate si myslím, že aj možno hygienickejsie, lebo vo vedre vidíš čo máš a čo je v trubkach práčky nemáš ani šajnu. Jasné, dá sa o to starať tiež... Ale hygienu by som pri práčke určite ako argument nespominala
@tenerifka ja nie som fanúšik kobercov a celkovo lapacov prachu a hlavne nie v teplých krajinách. Ešte tak na severe Európy to proste kvôli tej tepelnej funkcii pasuje. Mám momentálne len jeden taký s dráhou na autá a už sa teším, kedy ten vek prejde a budem mať voľnú plochu 🙂 však každý podľa seba. Môj systém je pozametať hrubú špinu a potom to rýchlo ešte prebehnúť tým vysávačom...vôbec mi to netrvá dlhšie než všetko vysávať.
@bluka2 No tu ti trochu budem oponovať. Pokiaľ viem, tak vodu púšťaš tiež cez trubky. A teraz práve periem posteľné prádlo na 90° ešte dokonca s predpraním proti roztočom. Bude sa tam vyvárať cca 2hodky. Potom ho hodím do sušičky do horúceho vzduchu na ďalšie dve hodky. Absolútne si neviem predstaviť takmer 2 hodiny prať v horúcej vode a potom fénovať horúcim vzduchom 3komplet posteľné prádla s plachtami. A hygienickejšie. Asi vo vani alebo kde. No neviem. Divoká predstava. Pri myčke má eco program 50°. Žiadne hubky, žiadne namáčanie v dreze. Pre mňa nie je o čom..
@bluka2 ja mam keden maly pred sedackou kvoli efektu, normalne ho vysavam a raz za rok ide do práčovne na hlbkove vycistenie. My sa obcas zvykneme na ñom hrat spolocenske hry, je to pohodlnejsie ako na laminate. Zmetak s lopatkou mame len na zametanie terasy, mne to vnutri nikdy nevyhovovalo.
@inava práčka, umývačka, robotický vysávač, sušička - ak sa mi niečo z tohto pokazí, zajtra kupujem nové 😂
@inava my bývame v nasom byte cez 3 roky. Pri zariaďovaní sme si dali aj umývačku riadu. Doteraz som ju pustala tak 1x do mesiaca, lebo mne umývanie riadu nevadi, ja to rada robím. No ostala som nahle pn, nemôžem dlho stáť a umývačka zrazu fičí každý druhý deň, takže za mňa super.
@inava Ja vidím len a len výhody.
@ikka204 áno, 50 stupňov, nie 70. Z hľadiska spotreby energie (a nejde o peniaze) veľký rozdiel. Aj na práčke využívam iba eko programy a nie tie 90 stupňové, ako názov už hovorí z ekologickych dôvodov. Ja sa pozriem, ake má byť počasie a podľa toho periem. UV žiarenie zo slnka ti spraví prírodne tu dezinfekčnu funkciu, nechápem vôbec prečo rozprávaš o ručnom praní 2 hodiny na 90 stupňoch, veď to vôbec nedáva zmysel.
Urcite ano.pri kupe bytu sme podedili umyvaclu po predchadzajucich majiteloch dovtedy som sa s nou nestretla.a teraz ked odide dam za novu aj pravu ladvinu..neskutocny pomocnik a setric casu.v rukach nikdy neumyjes tak ako v nej.po vareni hned upratane.pri velkych oslavach detto.riady ciste kuchyna stale upratana.mama mi ticho zavidi.ziadne hrmotanie o desiatej vecer.kym okupem malu riady su umyte.vacsinou pouzivam kratky program.po velkom vareni davam dlhy.jedine minus my sme zdedili mensiu teda sa mi do nej nezmestia 2 velke plechy a par komunistickych struhakov a priborov sa mi v nej zlikvidovalo ale venila som za nerezove a umyvam v nej naozaj uplne vsetko..sme dvana dospeli a mala a ide denne niekedy aj 2-3 krat.
My ked sa konecne prestahujeme tak si ako prve kupim umyvacku riadu. Minule som si tak uvedomila, ze uz aj to varenie neznasam aj celkovo jedenie 😀 vkuse vsade riady, nestihnem doumyvat a uz mi nosia dalsie a dalsie .. neznasam to uz, niekedy mam pocit, ze ani nic ine tu uz nerobim iba vkuse stojim pri dreze
@elizabet173 Ja som tiež na MD, ale ešte je maličká. Možno keď bude väčšia to viac ocením, môže sa stať aj nevyhnutnosť - človek nikdy nevie. 😝
@inava my sme kúpili byt kde v linke už bola zabudovaná umývačka riadu. Veľmi som sa potešila keďže u mamy sme ju nemali a považovala som ju za výborného pomocníka. No odkedy ju máme, použili sme ju za 4 roky max. 20x. Nebaví ma do nej neustále nakladať a zase vykladať riad. Za ten čas plus mínus si tie riady umyjem ručne. Neumyje to napr. veľké mastné hrnce ani panvice a tak keď tam mám dávať len oplachnuté nemastné taniere a príbory, príde mi zbytočné mať hodinu zapnutý spotrebič i keď vraj umývačka šetrí vodu oproti umývaniu riadov pod tečúcou vodou. To je síce asi pravda, ale mať hodinu, hodinu a pol pustený spotrebič je zase zbytočné míňanie elektriny. Takže za mňa sa umývačka neosvedčila, ale zase sme bezdetná rodina o dvoch členoch, možno si k nej raz nájdem cestu.
@hederamonstera ja mám opačný problém. Umývačka mi nikdy neumyje mastnú misku či hrniec, tie musím umývať zvlášť, ručne. Ten, kto umýva poriadne s dostatkom odmasťovača, nemôže mať mastný tanier, je len zle umytý a to je rozdiel.
@lilope to ju potom asi zle pouzivas
@hederamonstera myslím, že sa nedá zle používať. Jednoducho misu od masla alebo masti/oleja či hrniec sa neumyje dostatočne, sú mastné. 💁
A necítite z tých umývačkových riadov taký iný závan? My umývačku zatiaľ nemáme, manžel zvažuje kúpu, ale ja váham. Keď sme u niekoho na návšteve a pijem vodu z pohára, hneď cítim, ak je z umývačky. Nie je to vyslovene smrad, ale ruší ma to a neviem, či by som si zvykla 😅
@thoughtfulweirdo necitim nic, ale mozno uz zvyk (ale ani zo zaciatku som nic nepostrehla)🤷🏻♀️. Ale dost zalezi ake tablety clovek pouziva a ako sa stara o umyvacku (cistenie mycky a jej filtra atd).
@lilope tak je to divne, lebo uz len ta teplota vody odmastnuje. Nemyslis nejaku pripalenu mastnotu?
@thoughtfulweirdo ten pach z mycky je z tabliet. Ja som poskusala všetky tablety na trhu. A skončila som pri ekologických z amway, z nich mi nič nepachne.

@maria898 Nie, naco? Nic neoplachujen, akurat nenechat tuhe kusy jedla - zhrniem do kosa a tanier spinavy, mastny dam do umyvacky.