Oplatí sa používanie plynovej bomby v domácnosti na varenie?

lenkakravcova
18. aug 2022

Ahojte,
máme na výber do plánovanej kuchyne:
a.) indukčnú platňu na elektrinu
b.) plynový sporák s pripojením na plyn.fľašu (obec nemá plynovod)
Máte niekto skúsenosť s používaním plynových fliaš?

Je to lacnejšie, alebo drahšie oproti indukcii? Tí, ktorí máte skúsenosť s oboma, alebo aj len s indukciou (ja nemám), čo je najväčšia výhoda? Dá sa tam normálne variť? Teraz pri platničke, dokiaľ len raz za čas tam niečo opravujeme, mám problém s tým, že sa voda poriadne ani nezahreje (slabý výkon asi).

Ak má niekto skúsnosť s používaním plynových fliaš, koľko obsahuje plynu 1 fľaša? Nachádzam parametre typu 5kg 10kg.. oproti tomu v VSE spotrebe mám údaj 39kWh za mesiace, kedy sme spotrebovali mesačne najviac v byte. Ako sa to dá prerátať, alebo ako zistím, koľko fliaš by som mesačne potrebovala pri tejto spotrebe?

Vopred ďakujem za všetky rady 🙂

babovka2321
18. aug 2022

@lenkakravcova k vareniu na plyne by som sa uz nikdy nevrátila, hlavne k umyvaniu plynovej dosky🙈 neviem aku mas platnicku, ale nie kazda elektricka platnicka je indukcna, do sklokeramiky by som zas nesla. Indukcia je top. Treba si na zaciatku zvyknut, lebo ma pomalsi nabeh, no potom zas poriadny vykon, vari sa na nej rychlejsie ako na plyne.

mirkava
18. aug 2022

@lenkakravcova určite by som si vybrala indukciu

babovka2321
18. aug 2022

@lenkakravcova a teda my mame v dome plyn (kurenie a ohrev vody), ale na varenie by som plyn uz nechcela.

anjelicek26
18. aug 2022

Uz kvoli riziku poziaru, vybuchu pri nespravnej manipulacii by som doma ziadne varenie na plyne nechcela... a tie bomby sli cenovo tiez pekne hore, ako ide hore aj plyn...nic tym moc neusetris...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakravcova
autor
18. aug 2022

@mirkava
@babovka2321 A prečo nie plyn? (keď viete porovnať)
Ako pozerala som tie ceny za plyn, aj elektrinu, obe šli hore. My mesačne na byte dáme na plyn cca 5 -10 Eur (pri 10e sme mali preplatok 40% ročne), ale na elektrinu máme stále nedoplatky (platíme okolo 40 E)
Tak som rozmýšľala čo aj finančne bude lepšie, teraz si ale pri tom navyšovaní cien nie som vôbec istá.

Čo sa týka indukcie, tam treba potom špeciálne hrnce na indukciu, alebo aj nerezové to zohrieva normálne?

ivana11155
18. aug 2022

@lenkakravcova na indukcii normálne krásne navaris, to sa ani nedá porovnať s platnickou. Ja varím denne, mam dvoch pubertiakov 16 a 14 a k tomu ešte dcéra má celiakiu čiže nestravuje sa v školskej jedálni. Indukciu aj kvôli elektrike, pretože plyn má ísť hore viac ako elektrina. Kvôli deťom tiež lepšie ak si niečo varia sami, samé sa to vypne ak tam už nie je hrniec alebo vykypi. S plynovými fľašami skúsenosť nemám, len či vás nebude zaťažovať riešiť ich výmenu.

lenkakravcova
autor
18. aug 2022

@jabadabadu No toho výpadku sa tiež obávam. V obci, kde sme kúpili dom nie je ani plynovod, ani kanalizácia, ani vodovod :D a keď nám vypadne elektrina, tak sme pekne v keli.. Na peletkách z kotla asi nič nenavaríme. Joj, ťažká to dilema 🙂

sasanka605
18. aug 2022

Indukcia za mna - rýchla, pohodlne čistenie platne. Plynové horáky by som uz nechcela a bombu doma určite nie. Berie kazdy hrniec na ktorého dno ti chytí magnetka. Určite mas aj teraz take doma

nelca84
18. aug 2022

@lenkakravcova urcite indukciu, ja by som uz nic ine nechcela. To vazne by si si chcela do novej kuchyne dat plynovu bombu? A dalsia vec, ked ti bomba dojde pocas varenia a muz je napr. v praci, si schopna si ju sama vymenit?

babovka2321
18. aug 2022

@lenkakravcova na hrniec ked prilozis magnet zo spodu a chyti sa, tak je vhodny aj na indukciu. Ale starsie hrnce by som davala velky pozor, ci maju pekny hladky spodok, aby sa neposkrabalo sklo. My sme mali hrnce vhodne na indukciu, ale kupili sme i tak nove.

Varenie na plyne nie je zle, za mna udrzba je to, co ma najviac odradza. Spickovi kuchari varia najcastejsie na plyne. Ale naozaj, cenovy rozdiel co sa tyka len varenia je zanedbatelny. Nad tym by som sa zamyslala pri kureni a ohreve vody, varenie je oproti tomu nic.

mirkava
18. aug 2022

@lenkakravcova už len pre tu manipuláciu s plynovou bombou. Co ak budeš variť a dôjde ti plyn... budeš musieť meniť a manžel nebude doma 😉. Nie toto by som nechcela.

majca1995
18. aug 2022

Varila som na bombe dlhé roky bomba vydrzala cca 2-3 mesiace. Od apríla varím na indukcii a nedá sa to porovnať minule som išla k mamke niečo variť na plyne hrôza des pokiaľ som to spravila. Zvykla som si na tú indukcii a plyn mi teraz príde pomalí

majca1995
18. aug 2022

@mirkava ja som vždy mala bombu napr v zásobe ale raz sa stalo že som nemala bombu ani kľúč na odmontovanie a na sporáku sa mi parila knedľa 🤦 takže tá išla do "koša"

lenkakravcova
autor
18. aug 2022

@nelca84 Ako ja som schopná pre tú bombu vyčleniť miestečko, kde ju vidno nebude :D ale zase no, znie to asi trochu komicky, keď si to človek predstaví.
Muž robí home office, takže toto by nevadilo, on bude doma stále.
@majca1995 Fu, tak to som nečakala 🙂 myslela som si, že plyn je rýchlejší než indukcia. Tak to teraz musím fakt premyslieť, to je ďalšia výhoda pre indukciu - som rada, keď sa to zohrieva čo najrýchlejšie.
@babovka2321 Vďaka. Tak to potom pozriem tie hrnce aké máme.
Čo sa týka kúrenia a ohrevu vody, to máme na peletky, tam by sa elektrina nevyplatila.

ckocka
18. aug 2022

Varím na plyne a varím na ňom rada, ale než starosti s bombou tak to poriešim inak.

nelca84
18. aug 2022

@lenkakravcova asi si este nemala moznost varit na indukcii, ked mas tuto dilemu. Na indukcii sa vari super rychlo. plyn sa s tym neda vobec porovnavat. Tak nech sa dobre rozhodnes.

lenkakravcova
autor
18. aug 2022

Takže celkovo mi z toho vychádza:
INDUKCIA:
Výhody: - rýchle zohriatie, - menšie nebezpečenstvo.
Nevýhody: možno trochu vyšší účet, ale z varenia z toho asi neskrachujeme (možno rozdiel 2-10E)

PLYN.BOMBA má podľa toho čo píšete viac nevýhod: - pomalšie sa varí, - potreba menenia bomby, - potreba extra miesta na bombu, - nebezpečenstvo výbuchu, - možno ešte aj možný zápach pri úniku plynu. Výhoda je, že keď nepôjde elektrina, tak viem variť. Ale keď nepôjde elektrina, tak to bude pre nás aj tak väčší prúser, lebo kotol i keď je na peletky je ovládaný na elektrinu.

@nelca84 Presne 🙂 nemala som to kde vyskúšať, preto som váhala. Teraz ale keď o tom diskutujeme, a celkovo pozerám aj skúsenosti v iných fórach, tak väčšina ľudí, čo má skúsenosti s oboma, odporúča indukciu. Tak dám na rady a pôjdeme do nej 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca84
18. aug 2022

@mamula20 a uz mate tu sklokeramiku kupenu? Mozno by to bolo tiez prehodnotit, pri tom zosedivies. My sme boli pred 2 tyzdnami na dovolenke a v apartmane sme mali sklokeramiku, No cakala som hadam 10-15 minut, kym mi zovrela voda na cestoviny, som myslela, ze ma porazi. Doma mi to trva 2 minuty.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lily246
18. aug 2022

@lenkakravcova jednoznačne indukcia, to je neporovnateľne lepšie ako plyn,a plynová bomba to už vôbec 🤦‍♀️, to ešte pred 30 rokmi mama tak varila a nadáva na to doteraz. Pozor, na indukciu ale treba trojfázovú prípojku, ak chceš skutočný výkon. Odkedy mám indukciu, inak už variť nechcem, mala som aj sklokeramiku, ale to je slabé.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasanka605
18. aug 2022

@mamula20 su aj indukcie na 220V

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gabatkoo
18. aug 2022

@lenkakravcova za mňa jednoznačne plyn. Celkom som prekvapená, že všetci sú proti. Asi cca rok máme bombu na plyn, tiež v obci nie je plyn. Máme to zabudované rovno v linke, nič nevidieť. U mňa 100 bodov. Nemám čo vytknúť. Vymeniť bombu nie je žiadny problém, chuť jedla lepšia. Všetko záleží od teba, ako si to zariadite. Ja nemám ani rýchlovarnu kanvicu, všetko na plyne, a to aj zavaram kopec veci, mlieko prevaram nádojene...ale najviac milujem, keď začne jeseň a je tak sychravo, chladno a zapnes ten plyn ráno ešte po tme a varíš kávu a čaj, to také pritmie a teplo už sala... 🥰

nelca84
18. aug 2022

@gabatkoo spytam sa, uz si niekedy varila na indukcii?

ckocka
18. aug 2022

@nelca84 Ja áno, vymeniť nechcem. Ale opakujem, bombu by som tiež nechcela.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gabatkoo
18. aug 2022

@nelca84 mala som predtým už nechcem, preto sme prešli na plyn.