Oplatí sa používanie plynovej bomby v domácnosti na varenie?
Ahojte,
máme na výber do plánovanej kuchyne:
a.) indukčnú platňu na elektrinu
b.) plynový sporák s pripojením na plyn.fľašu (obec nemá plynovod)
Máte niekto skúsenosť s používaním plynových fliaš?
Je to lacnejšie, alebo drahšie oproti indukcii? Tí, ktorí máte skúsenosť s oboma, alebo aj len s indukciou (ja nemám), čo je najväčšia výhoda? Dá sa tam normálne variť? Teraz pri platničke, dokiaľ len raz za čas tam niečo opravujeme, mám problém s tým, že sa voda poriadne ani nezahreje (slabý výkon asi).
Ak má niekto skúsnosť s používaním plynových fliaš, koľko obsahuje plynu 1 fľaša? Nachádzam parametre typu 5kg 10kg.. oproti tomu v VSE spotrebe mám údaj 39kWh za mesiace, kedy sme spotrebovali mesačne najviac v byte. Ako sa to dá prerátať, alebo ako zistím, koľko fliaš by som mesačne potrebovala pri tejto spotrebe?
Vopred ďakujem za všetky rady 🙂
Ahoj, ak ste kupili dom v obci, kde nie je vodovod, plyn, ani kanalizacia, tak by som sa hodne pytala, ako je tam urobena elektrika a ci mi to realne aj tu indukciu utiahne a ci mi nebude permanentne vyhadzovat istice a pod. Lebo nam teda aj v obchode vraveli, ze na tie indukcie na 220 by sa teda nespolahli, ze to v nejakom starom dome nebude vyhadzovat. Na chalupe tak ako vravis, kde uz sice je vodovod, ale dom je stary, mame dvojplatnicku a plus sa vari hlavne na starej peci, ale to aj poriadne vykuri chalupu.
@gabatkoo mala si predtym indukciu ci sklokeramiku? Lebo mi to nedava zmysel. Ja som tiez vyrastla v panelaku s plynovym sporakom a mama tam byva doteraz, ale teda kolkokrat mi povie, ze toto a toto uz ani nevari, lebo nema na to nervy na plyne. Rychlost varenia je neporovnatelna. A sklokeramika je este horsia ako plyn.
@lenkakravcova varim na plynovej bombe, ta je v odvetranej spajze. Vzdy mam doma aj nahradnu (da ma miesto za domom), vymenit to, zase nie je jadrova fyzika, asi jedinym problemom by pre teba bolo priniest ju dnu, vydrzi cca 3 mesiace. Smrdiet nesmrdi (ked ti bomba smrdi, mas obrovsky pruser, odporucam utekat. 😉), ano, nebezpecenstvo vybuchu tu je, avsak sama od seba sa bomba nevznieti, takmer vylucne ide o nespravnu manipulaciu.
Rychlost varenia, porovnanie ceny - k tomu sa neviem vyjadrit. Jednoducho som indikcnu nechcela, tak ju nemam.. 🙂 Mne varenie na plyne vyhovuje.
Ale prekvapuju ma staznosti na pomale varenie. Ano, nemozem porovnat, ale pomale mi to rozhodne nepride.. Rozmyslam, ci nezalezi aj od sporaka...
ja tiež varím na plynovej bombe. A som spokojná. Vôbec nemám pocit, že je to také pomalé. A áno skúšala som už aj na super rýchlej indukcii u sestry, no ja som ju aj tak nechcela. 🙂
Plynovú bombu na bežné varenie nie. Máme na chalupe. Ja osobne by som sa výbuchu až tak nebála. No ak by si varila, príp. piekla dennodenne, meniť by si musela po možno 3 týždňoch. Taktiež dávať plniť, to sa nedá hocikde, ako keď zabehnem si natankovať benzín či do potravín. Taktiež keď je menej plynu, slabšie horí.
Na indukciu nedám dopustiť. Rýchlejšie uvarené, lepšie sa udržiava. Ale stalo sa nám už viackrát, že doobeda vypli na niekoľko hodín elektrinu,a ja na sporáku nedovareny obed.
Ale možno by som u vás volila navyše malú piecku, na ktorej by sa dalo v prípade núdze variť. Alebo ak máte priestor na letnú kuchyňu, tak tam poriešiť záložné varenie, či plynovou bombou alebo pieckou.
@lenkakravcova a este teda, aby si mala kompletne informacie, ak chces byt skutocne mega spokojna, daj si zaviest samostatnu pripojku na 380V pre indukciu, vyuzijes jej potencial naplno. A nie, vobec to nepoznas na spotrebe, mozno par ecok, hore dole. ale ten komfort je neporovnatelny.
Keď sme bývali u mamy, varila som na plyne, lebo na varenie má len ten. Do bytu sme dali sklokeramiku, po 6 rokoch sme ju vymenili za indukciu a s ňou som najspokojnejšia. Dali sme si ju aj do domu. Rýchlo voda zovrie, hreje rovnomerne, výhoda je aj to, že na indukcii sa mi ani raz nepodpálila utierka 😂 a zapnutá platňa, pokiaľ sa na nej nevarilo, je na dotyk studená, tak sa človek ani nepopáli
@lenkakravcova určite by som nešla do plynových bômb. Určite je pohodlnejšie mať varnú dosku na elektriku ako sa pravidelne ťahať s fľašou na výmenu - plus náklady na odvoz a prívoz fľaše... Nikdy nevieš čo sa môže stať, akurát bude muž preč, budeš si musieť sama poradiť, ktor i s tou bombou pomôže? ...praktickejšie a pohodlné bude varenie na EE.
určite indukcia a nie je to o šetrení, všetko sa na nej uvarí skôr ako na plyne a údržba ani nehovorím, mala som plyn a nevedela som si predstaviť ako budem variť a veru už by som nemenila
@daja07 My máme nedoplatky za elektrinu asi kvôli PC (manžel pracuje z domu, na pc) + tv. To nám asi žerie najviac. Klímu ani nemáme a aj tak platíme viac než vy a máme aj nedoplatky :D
Vlastne, keď rozmýšľam, čo píšeš o tej zálohe, tak v garáži je mini kachliak, tak ten ako taká fakt že nutná záloha asi postačí pre prípad núdze. Zatiaľ sa tu nestalo, ani v okolí, žeby vypadla elektrina na viac než 8 hod. (to bola ešte aj plánovaná odstávka), takže to asi prežijeme ak vypadne na 1-2 hod vkľude 🙂
@deniseee Ističe by mali byť okej, je tam nejaký 40W (alebo V, neviem v čom sa to udáva), lebo tam predtým bola aj stolárska dielňa a mali predch. majitelia el. ohrev domu aj vody, takže toto by malo vpohode utiahnuť.
Len neviem aké sú tam zásuvky, či 2 alebo 3f., to už bude muž sa na to musieť pozrieť. Ja sa do toho nevyznám.
@daja07 Nie, elektrinu nanovo robiť nebudeme. Je tu meď a teraz keď nám menili elektrohodiny, tak vraveli, že je to ok.
@lilke Presne to no, máme v suteréne ešte mini kachliak, tak ten môžeme zachovať pre tento prípad 🙂
@nelca84 Okej, vďaka 🙂 to predám mužovi, žeby vedel pri dorábaní elektriny.
Tiez hlasujem za indukciu, ale pozor, musi byt dobra!
V robote sme mali taku hroznu, ze to slo hadam tak pomaly, ako na klasickych platnickach 😀
Doma mam tiez indukciu, ja som velmi spokojna. Moja mama mala tiez jednu dosku indukciu, ale tiez nejaku extra pomalu, potom ju vymenila za klasicku elektricku sklokeramicku 🙈 - pre mna varit u nej je uplny nezvyk 😉
@beronsche v porovnani s elektrickou platnickou je plyn rychlejsi.. ale v porovnani s indukciou je plyn ako spomaleny film.. mala som tu cest varit na vsetkom.. Indukcia je top! Nehovoriac o jej bezpecnosti, lahuckej udrzbe, ekonomickosti z toho hladiska, ze zohrieva naozaj len jedlo a nie celu miestnost..
@lenkakravcova ahoj aj my tak máme u nás v obci nie je plyn ale máme doma bombu plynovú.mame tu strednú veľkosť bomby a vydrží mi cca 3-4 mesiace .sme traja.indukciu som si nedávala z jediného dôvodu často nam tu v dedine vypadne prúd a boli by sme v riti
My sme zase s plynovou bombou veľmi spokojní. Zo zadu na dome mame na ňu vymurovane miesto so strieškou, takže ju nevidieť.. vydrží nam cca 4 mesiace, takže meniť to 3x do roka je v pohode. Naposledy sme plnili za 18€ teraz po zdražení. (Doteraz 13€) Takže aj cenovo sa to nedá porovnať . A varím skoro každý deň.
Určite je lepšia indukčná varná doska.
Ak sa bojíš nedoplatku zavolaj a daj si navýšiť mesačnú platbu za elektrinu.
Minulý rok sme sa tiež sťahovali do domu a mala som dilemu čo plynová bomba alebo elektrické varné dosky.
A vyhrala elektrika. Pretože ozaj pri nesprávnej manipulácii môže bomba buchnúť..

@lenkakravcova indukcia je top. To sa neda s plynom porovnat. Varila som na elektrickej klasickej varnej doske, plyne, plynovej bombe a indukcii. My sme sice v byte ale kazdy den ide umyvacka, pracka podla potreby (2 deti skolkari), konvicu ci mikrovlnku nemame - takze pouzivame indukcku a klima (podla potreby), rura na pecenie. Platime 30€/mes a este sme nemali nedoplatok. Preplatok aj ked vysiel par eur ale stale doteraz bol.
Ty mas ale specifikum v dostupnosti inych zdrojov ako elektriky. Na dedinach su vypadky elektriny, v mestach sa to na 99,9% nedeje. Pre pripad nudze mozes mat v garazi malu plynovu bombu s 1 ci 2 horakmi. Aby si vykryla necakany vypadok.