Prečo nehnuteľnosti tak zdraželi?
Je to pre mňa dosť... nepochopiteľné. Ľuďom sa znižovali platy, dostali skrz koronu výpovede, energie drazeju, potraviny drazeju, všetko je drahé a platy máme na zaplakanie.
Čo má však ale udivuje, moja sestra minulý rok predala byt na Čermani v NR 3,5izbovy komplet prerobený a komplet zariadený aj s loggiou za 105tisic.
Teraz čo pozerám na Čermani taký istý prerobený, ale nezariadený za 145tisic 🤷🤷🙈🙈🤦
Včera zverejnený inzerát na byt na Chrenovej, prerobený a ani neviem,či sa predáva zariadený, to tam nebolo, no zariadenie bolo skôr skromnejšie, ale o to nejde. Tiež 3izbovy + teda garáž ....ale 209tisic???? Za približne tú sumu sme s muzom kúpili na Kyneku 6,5a pozemok a postavili novostavbu bungalov 4izbovy s garážou 🤷
Sestra si teraz hlavu bucha,že mohla predať tento rok a pýtať aj 155tisic 🙈
Vie mi to niekto vysvetliť,prečo to išlo takto hore preboha?
My keď teda predáme dom, aj 300tisic môžme pýtať 😂 keď byt ide za 209tisic
@luci310
Ceny urcite nebudu klesat, ak, tak pri 150 rocnych budach niekde, kde je 25 % nezamestnanost, a kde treba preinvestovat dalsich 150 tis. EUR, aby bol dom obyvatelny.
My sme byt kupovali pred troma rokmi, dnes s obdobnou vymerou tu predavaju v novych bytovkach take byty o 100 tis. EUR drahsie.
Cielom predaja nema byt uspokojit kazdeho, aj tych s nizkymi prijmami, ale mat vobec komu predat nehnutelnost.
Momentalne na trhu je extremne malo novych nehnutelnosti a velmi vysoky dopy.
Bytov a pozemkov je málo.Ludia potrebujú niekde bývať.Ano predas dom za dobru cenu, ale aj kúpiš byt za vysokú cenu🙂nehnuteľnosti dole nepôjdu stále sú ľudia, ktorí majú peniaze a kúpia byty na kšeft ešte ani nestojí.A bývať v budúcich rokoch budú tí, ktorí na to majú.Tu kde bývame sa pohybujú malé bungalovy holodom s mini pozemkom za 300 t eur
@luccija A doplnim ta - ano, vsetko sa uz predava z papiera a s tym, ze este len idu "kopat jamu" pre zaklady...
A spominas ten bungalov v stave holodom - v momente ako clovek zacne dorabat, kupovat,pokial nechce kupovat smejdy v merkury markete, ktore po par rokov bude menit, tak sa pekne tresne po vrecku...
@zmrzlinka2021 no raz klesať budú, kedy to bude, ešte nikto nevie 🙂 ale do nekonečna stúpať nebudú
Ceny nehnutelnosti su vysoke, avsak oproti zahraniciu su na slovensku stale uplne smiesne urokove sadzby na hypoteky. Vdaka inflacii je len otazkou casu, kedy sa aj na sk sadzby zvysia a az vtedy bude kopec ludi nadavat.
@luci310 Lenze realne stupaju a stale, mozno teraz o 4-5 %, a mozno o desat rokov o 0,5 %, ale určite klesať nebudu.
Ak dnes stojí nehnutelnosť 180 tis. EUR, určite nebude stat o 10 rokov 180 tis. EUR (čo je pokles vzhladom k inflacii), ale cena bude cca 240-250 tis. EUR, v idealnom meradle 220 tis. EUR.
Ak čakáš na pokles, tak sa ho nedočkás.
Cím dalej, tým viac bude u nas vacsia skupina ludi odkazana na najmy.
@sasa1310 ok, podľa tvojej logiky 10 000auto si raz kúpim za 100 0000 lebo ceny proste klesať nebudú 🙂 stále budú len stúpať, ja si myslím niečo ine, že tie ceny do nekonečna stúpať nebudú, neviem či máš základne ekonomické vzdelanie ale ekonomicky cyklus ti asi nič nehovorí, takze ty si kupuj teraz ak chceš, ja si počkám 🙂
Napriklad my sme kupili 2,5 izbovy byt pred 9 rokmi za 28 tisic. Teraz idu tieto byty za viac ako 65 tisic 😀 buduci rok sa budeme stahovat do bytu mojich starych rodicov. Oni do domu po prababke a my do ich bytu. Budeme tam v podnajme a nas terajsi byt bud prenajmeme, uz teraz mam z toho stres alebo predame. Ak predame tak nam ostane veeelmi slusna rezerva financna po vyplateni hypoteky
@luci310 tiez mam ekonomicke vzdelanie.
@zmrzlinka2021 áno, ale pre veľa ľudí je to ešte stále lepšia investicia ako kúpiť 3izb novostavbu v Ba za 250 t
Kazdy len vidi statistiky a spravy a blbosti a mysli si ze domy budu draziet a draziet....ale zabuda sa nato ze darmo si bude niekto pytat za stary dom 150 000€ len kvoli ekonomike ked mu ho vacsina zaujemcov za taku cenu aj tak nekupy lebo im penazenky priskrtia ine veci, tym padom aby to clovek dokazal predat musi dat cenu dole nez aby predaval rok dva tri...a zalezi aj od lokalit -> dom pri Bratislave stoji dajme tomu prikladom 250000-400000 a zas juzne pri hraniciach stymi istymi atributmi clovek zozenie aj do 50 000 a tresne do toho len dakych 5-10 000€ na svoj standart, a to dopyt kazi fakt ze sa ludia zadlzuju kupuju domy na hypoteky a zrazu bum exekutori alebo predaje rovno s hypotekami
Inflácia 5% sa očakáva v novom roku, takže tak... ono je to aj o tom, že cenu určuje dopyt. Keď niekto sa nájde, kto to za tú cenu kúpi, a ľudia majú evidentne peňazí dosť, tak jasne ze ta cena je taká. Ďalšia vec, úrokové sadzby hypotéky sú dosť nízko
Dopyt prevysuje ponuku + hypoteky su stale pomerne vyhodne
Stare byty drazeju kvoli novostavbam, ktore sa kvoli cenam materialov stavaju menej dostupne. Ludia chcu/musia byvat a tak je vysoky dopyt aj po starych bytoch a to tlaci ceny hore.
ja som z BA, a v nasom dome sa predal byt za viac ako 300tis., a ti co ho kupili, si nebrali HU, mali cash, a su z vychodneho Slovenska, takze ludia maju peniaze a je jedno odkial su
celkovo nás čaká taká doba, že stredná trieda alebo nižšia stredná trieda nebude, budú bohatí a ostatní čo budú bývať v podnájmoch, nebudú mať auto, nebudú chodiť po dovolenkách lebo budú pre nich finančne nedostupné. Aj autá, kedysi si v akcii nové auto v normálnej výbave aj s rádiom, manuálnou klímou kúpila aj za 10 000-12 000, teraz sú ceny oveľa vyššie. A čo sa týka bývania, už teraz sú naše domácnosti preplnené, bohužial mladé rodiny čo majú nižší príjem, nepodedia nič po starých rodičoch alebo nemajú bohatých rodičov čo im výrazne finančne pomôžu si nemôžu dovoliť kúpiť nehnuteľnosť a hádajú sa v jednom dome so svokrovcami alebo rodičmi. Rovnako preto single ľudia bývajú aj v 30tke s rodičmi, ťažko človek zaplatí hypotéku na byt ak je sám.
Tak ak niekto dokáže v hotovosti zaplatiť sumu cez 100tisic, to už musel ako ja pracovať v zahraničí za minimálne 3000€ a z toho dosť odkladať.
Alebo niečo zdelil, prípadne predal nehnuteľnost po starých rodičoch, alebo vyhral, alebo robí kšefty.
Prípadne robí na nejakej manažérskej pozícii, IT, infuencer atď.
Ale popravde čašníčka na Slovensku nemá šancu. Ani predavačka, upratovačka.
Jedine potom hypotéky 🤷 založiť nejakú nehnuteľnosť a ide sa.
Ale to je len môj názor 😅
Popravde rozmýšľame s mužom,že by sme sa pracovne vrátili naspäť do zahraničia, a tam pracovali na pár rokov, nech si urobíme ešte nejakú rezervu.
nemusel z toho nič. Treba aj hlavou rozmýšľať a kalkulovať dopredu práve vďaka tým zvyšujúcim sa cenám nehnuteľností.
@sasa1310 nemuseli ste si brať hypotéku?
@sasa1310 ja som v 18tke šla do zahraničia,lebo som chcela viac peňazí, tam som ostala 10 rokov a spoznala som sa tam aj s manželom, pred 4mi rokmi sme sa vrátili, kúpili pozemok a postavili dom.
Hypotéka nutná nebola, nakoľko zárobky v zahraničí bolo omnoho vyššie,než tu.
@sasa1310 no, kšeft som spomínala 😀
my sme nepotrebovali ísť do zahraničia. Pre nás je nemať hypotéku pri tých úrokoch až hriech. Prvú hypotéku sme mali s úrokom 7,5 %

@luci310 keďže stúpa všetko od potravín, energií až po benzín, je jednoznačné že ceny nehnuteľností budú ešte viac stúpať. Nejde ani tak o samotné zdražovanie ale o infláciu, resp. klesanie hodnoty peňazí. Tvojich 30 000 eur na účte napr. bude mať o rok hodnotu 25 000 eur. Preto neklesne hodnota nehnuteľností, ale naopak bude stúpať. Pretože aj ten posledný neznalec, radšej tie peniaze investuje ako ich bude mať na účte. A to je taký kolobeh peňazí. A pri úrokoch pod 1 %, je už brané ako investovanie aj vzatie hypotéky.