icon

Ako pomôcť tínedžerovi, ktorý sa trápi?

pytame_sa_za_teba
20. máj 2026

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s rodičmi tínedžerov.

Máme doma syna v stredoškolskom veku a posledné mesiace mám pocit, že sa nám úplne vzďaľuje. Kedysi sme si boli veľmi blízki, vedeli sme sa rozprávať o všetkom, ale teraz sa čoraz viac uzatvára do seba a na všetko odpovedá, že je v pohode.

Vidím ale, že sa trápi. Je často smutný, podráždený, nechce veľmi chodiť medzi ľudí a úplne odmieta psychológa alebo akúkoľvek pomoc. V škole majú psychologičku, ale po pár rozhovoroch s ňou povedal, že mu to nepomáha. Dokonca si odo mňa pýtal lieky na upokojenie, čo ma dosť vystrašilo.

Máte niekto skúsenosť, ako sa priblížiť tínedžerovi, ktorý sa uzavrie a nechce sa rozprávať? Čo vám pomohlo, aby ste si k dieťaťu znovu našli cestu?

Ďakujem za každú radu alebo skúsenosť.

Ako pomôcť tínedžerovi, ktorý sa trápi?
anonym_146d80
20. máj 2026

stres zo skoly? nestastna laska? nepoznas blizsie nejakeho jeho kamarata?

jennky13
20. máj 2026

tu by bolo fajn, keby sa zainteresoval otec, ale neviem aky ma s nim vztah. Keby ho otec zobral na nejaky spolocny vylet, veceru, alebo niekde, kde je syn rad a skusil sa s nim porozpravat. Dolezite je hlavne netlacit a nechciet to z neho vydolovat. Problem je aj to, ze ty sa o neho bojis a svoj strach chces prirodzene riesit tym, ze ho tlacis, aby povedal problem a ten nasledne si pripravena riesit, ale potrebujes spolamlit a nechat ho, nech pride sam. Mozno staci veta : Viem, ze sa trapis, vidim to na tebe, chcem, aby si vedel, ze som tu pre teba, ale respektujem tvoje rozhodnutie ci za mnou prides alebo nie.

tanyan
20. máj 2026

Požiadaj ho o pomoc / podporu pre seba. Ukážeš mu, že je prirodzené požiadať druhého a nikto nemusí zvládať všetku váhu života sám. Je to príležitosť, aby ste spolu trávili čas a cítil sa potrebný a dôležitý. Je jedno či spolu pôjdete na prechádzku alebo plaváreň, či budete spolu upratovať alebo tvoriť... Podstatné je, že budete mať príležitosť byť spolu a ak si tínedžer hľadá svoje miesto v živote, tak je prínosom aj následné verbálne ohodnotenie a poďakovanie za podporu a pomoc.
Ak sa cíti stratený, tak si môžeš nájsť nový "koníček" a ponúknuť spoluúčasť. Aj keď sa nezapojí, tak bude vidieť, že človek môže kedykoľvek začať s niečím novým, čo prinesie radosť, zábavu, uspokojenie...

dadis
20. máj 2026

@pytame_sa_za_teba Vyuzila by som to, ze ziada lieky na upkojenie. Povedz mu, ze to je medzi ludmi bezne, ale ze lieky su na predpis a zobrala by som ho ku psychiatrovi. Ten mu nieco podla posudenia predpise. Nebrala by som to na lahku vahu, moj 16r bratranec spachal samovrazdu, som na tieto temy velmi citliva :(

anonym_b62a30
20. máj 2026

Dostal permanentku do fitka s trenerom... .prve razy som ho tam musela dokopat, teraz chodi 2-3x po skole uplne sam... zapne hudbu a ide... myslim, ze tie endorfiny, rutina, a aj zmena postavy mu velmi pomohla... skuste... plus chodi pravidelne kadernik uces, handry, proste nech nejako vyzera...decka to v tomto veku maju dost tazke... ale takto dost velky cas

anjelicek26
20. máj 2026
@dadis

@pytame_sa_za_teba Vyuzila by som to, ze ziada lieky na upkojenie. Povedz mu, ze to je medzi ludmi bezne, ale ze lieky su na predpis a zobrala by som ho ku psychiatrovi. Ten mu nieco podla posudenia predpise. Nebrala by som to na lahku vahu, moj 16r bratranec spachal samovrazdu, som na tieto temy velmi citliva :(

@dadis suhlasim, 18 rocny bratranec mi skocil pod vlak, 14 rocnu dceru od susedov sme zvesovali zo schodiska roky dozadu a nikdy nezabudnem na pohlad na tych rodicov... oboje boli skratove situacie, keby sa o tom s niekym vedia normalne porozpravat, dostali by pomoc, boli by tu

loldi2
20. máj 2026

Viem, že je to veľmi ťažké sa na to pozerať, obzvlášť, keď ste v situácii, že odmieta pomoc, ale rozhodne sa nevzdávajte. Skúste napríklad online nejakú psychologickú pomoc, je kopec takých zariadení. Možno mu len nevyhovuje konkrétne tá daná psychologička. A asi by som tiež išla za kamarátmi, teda ak nejakých má, keďže sa tak uzatvára.

anonym_84f471
20. máj 2026

lieky na upokojenie máš aj ty? Potom môže byť genetika. alebo aj povahová vlastnosť. Skús mu dať magnerot - 2xdenne.
ako spí? nie je problém aj v tejto oblasti?

pipistrel13
Včera o 10:49

@pytame_sa_za_teba odkedy je jeho správanie iné?zo dňa na deň sa človek iným nestane..
tbl na upokojenie by som dieťaťu bez konzultácie s dr nedala v žiadnom prípade,to,že ich pýta,znamená,že má nejaký problém,resp.trápenie..
rozhovory nevzdávaj a zisťuj z jeho okolia,či si niečo nevšimli,či niečo nevedia...
ak je dieťa neplnoleté,veľmi by ma jeho názor nezaujímal,čo sa týka pdychológa,ak by nehovoril so mnou,našla by som mu nejakého,ale ozaj dobrého s výcvikom,praxou a schopnosťou porozumieť mladým ľuďom
a asi by som s ním trávila veľmi veľa času,spoločné veci,prechádzky,cvičenie...žiadna samota v izbe s mobilom či PC

anonym_13c118
Včera o 10:57

Podla mna by bolo dobre skontrolovat PC a mobil. Tak sa mnoho veci odhali. Ak sa v takychto veciach vcas nekona, moze to skoncit velmi zle.