Dcéra si spravila tajný výlet do Košíc. Čo robiť?
Ahojte baby. Ja uz neviem ako ist dalej, uz som zufala. Zacalo sa to tym ,ze si vymyslala ze jej chodia neskorsie spoje domov (MHD). Kedze je niesom technicky zdatna, nemohla som si to overit. Takto to bolo nejaky cas. No ale teraz, preco tu vlastne som. (Este aby som podotkla, den pred tym mi vymazala Edupage z mobilu.) Rano isla dcera do skoly - tak ako vzdy. Poobede sa vsak nevracala. Tak som jej volala kde je. Povedala mi ze je v meste a ze sa o chvilu pojdu ku kamaratke ucit . Povedala som si ze dobre aj ked mi to prislo divne. Spytala som sa jej ze kedy pride a na to to mi povedala ze vecerom. Povedala som si ze dobre, ale uz ked sa zacalo stmievat, som jej volala ze nech uz ide domov. Povedala mi ze dobre a hned ma vypla. Nerozumiem. Ked som jej opat volala ze kde je, povedala ze uz ide. Vravela mi ,ze jej ide vsak neskory spoj a ze bude doma v noci.tomuto som odmietala verit. Bola som zhrozena, zacala som na nu okamzite zjapat, ze nech ide domov a ze nech nerobi sprostosti. Povedala mi: boze mama ,nerob dramu. Povedala som jej ze este len zazije dramu, ak nebude do 5 minut doma. Povedala mi ze no nie nebudem a nasledne ma vypla.snazila som sa jej dovolat nasledujuce 2 hodiny. Zdvihla mi agresivne otazkou: Co chces?! Ja som ostala v nemom uzase. Ked som sa spamatala, opat som na nu zacala vrieskat ,ze ako sa to so mnou rozprava. Povedala mi ze nech niesom hystericka ze uz je vo vlaku naspat domov. Tu som sa zastavila a spytala: v akom vlaku? Nasledne sa mi k vsetkemu priznala. Ze vobec nebola v skole a ze isla s kamaratkou do Kosic za ich dalsou kamaratkou. Tu som ju od nervov vypla. Ked som to predychala, opat som jej volala.spytala som sa jej, kedy bude v blave. Odpovedala ze 23:45. Potlacila som potrebu zase na nu navrieskat a povedala som jej ze po nu pridem ale nech si ma nezela co tam s nou narobim pred vsetkymi. Ked sme prisli domov, instantne dostala trest. Ziadne chodenie po vonka ani telefon ani nic. Dalej si viete domysliet. Stala sa vam podobna situacia? Co mam robit, uz som na prasky.
14 rocna ma vlak zadarmo ci nie ? Uz sa v tom stracam, stale nejake zmeny predpisov.
Co sa reakcie tyka, daj jej to vyzrat ako absenciu v skole, nepis jej ospravedlnenku. Osekaj jej vreckove na nulu, ak ma nejake nakupne potreby (hygiena, oblecenie), idete to kupit spolu.
@patrike 14 rocna ma vlak zadarmo, aj na rychliky, ale....karticku na vlak si nevie vybavit sama, pokial nema 15 rokov. Co nema. Mama by mala vediet, ci jej vybavila karticku na vlak zadarmo.
@jankajurisov Musíš kráčať s dobou, zdokonaliť sa v ovládaní mobilu, google, cp , AI ... a v komunikácii s dcérou.
@patrike 14 rocna ma vlak zadarmo, aj na rychliky, ale....karticku na vlak si nevie vybavit sama, pokial nema 15 rokov. Co nema. Mama by mala vediet, ci jej vybavila karticku na vlak zadarmo.
@anonym_1f3d20 Ak karticku ma, tak zabavit a nevratit. Do skoly nechodi vlakom, ked to dobre chapem. Pripadne, ak chodi vlakom do skoly, tak tiez karticku zobrat, rozbit prasiatko a do konca skolskeho roku cestuje za svoje.
Toto musí byť vymyslené celé 🙄
@januska12323 bud....alebo je mlada dost hlupa... nemala to dobre vymyslene.... ako i ja som v puberte pochodila kade-tade a mama o tom doteraz nevie....ale vymyslela som to tak, ze sa ani nemala ako dozvediet.
@januska12323 bud....alebo je mlada dost hlupa... nemala to dobre vymyslene.... ako i ja som v puberte pochodila kade-tade a mama o tom doteraz nevie....ale vymyslela som to tak, ze sa ani nemala ako dozvediet.
@anonym_1f3d20 mladá je hlúpa a matka tiež. Ja som tiez6tak raz zdrhla ale viackrát som to neurobila.
Vymazala ti Edupage v mobile??? Uz v tom momente by skoncila,nie,aby este isla bez tvojho vedomia na vylet. Nejak vam asi chybaju doma pravidla. A teraz by som jej to dala vyzrat. Nenapisala by som jej ziadnu ospravedlnenku,nech ma 6 neospravedlnenych hodin. Za to neviem ci uz nie je pokarhanie riaditelom. Povedala by som jej,ze nech sa jej paci, ked v tom mieni pokracovat,nech pokracuje,ale aby si bola vedoma,ze neospravedlnene hodiny nahlasuje skola na UPSVaR a potom ju pridu vziat do diagnostickeho ustavu,kde budu ine pravidla. Okamzite by som jej zobrala mobil,zakazala chodit von a nariadila tyzden domacich prac.
Kto tieto temy vymysla, ved taka neschopna matka, co nevie ani najst spoj, hadam nemoze v 21.storoci vychovavat dieta 🙂
Ake IQ musi mat clovek, ktory si nevie vyhladat spoje na Cp.sk? 🤔
U mňa by po tomto dcéra skončila. Dôvera by bola stratená a tak ľahko by ju späť nezískala, ak vôbec. Dcére zabaviť telefón, počítač, kartičku na vlak, peniaze. Dala by som si tú robotu, aby som ju v pravidelných a nečakaných intervaloch čakala pred školou, kde by som ju pred všetkými riadne šušľavo vymojkala. V tomto prípade by som dokonca zašla tak ďaleko, že by som jej zabavila poriadne oblečenie a madam by chodila v starých handrách. Hneď by ju prešla potreba trajdákať kade tade. Dcéra je špekulant, a či vieš alebo nie, musíš byť väčší. Ako nehnevaj sa, ale aby si neovládala spoje? Kde je otec?
Dcéra ťa má za hlupáka a ty jej v tom pomáhaš.
Strašne drzé sú tieto decká. Ale to je chyba rodičov.
@jankajurisov moja odpoveď ti asi moc nepomôže pretože neviem čo s tým ale tiež mám toto doma. Stalo sa aj že neprišla v noci domov vôbec. A čo slovo to klamstvo takže vyzvedat kde a s kým je, je zbytočne. Nejde to s ňou ani po dobrom ani po zlom. Tresty nefungujú a byť permanentne naštvaná striga má už nebaví. Rezignovala som a čakám že sa raz odsťahuje a obe si vydýchnem a možno časom aj rozum dostane. Nehovorí sa to ľahko ale žiaľ...len moja je už staršia ale tiež tieto situácie začali okolo 15stky.
To isla 5 hod tam 5 hod spat? BA - KE - BA? Tata generacia je fakt drbnuta. To uz nevedia co so sebou tie decka.
Musis vyvodit dosledky. 14 rocna prist domov o polnoci z KE je iny zahul.
To tu asi nezaznelo, aka stara je dcera? A za druhe, to urcite za chlapcami. Ozvala by som sa rodicom jednej aj tej kamaratky z Kosic. Lebo urcite klamala, za kamoskou by tak daleko tajne necestovala
@jankajurisov moja odpoveď ti asi moc nepomôže pretože neviem čo s tým ale tiež mám toto doma. Stalo sa aj že neprišla v noci domov vôbec. A čo slovo to klamstvo takže vyzvedat kde a s kým je, je zbytočne. Nejde to s ňou ani po dobrom ani po zlom. Tresty nefungujú a byť permanentne naštvaná striga má už nebaví. Rezignovala som a čakám že sa raz odsťahuje a obe si vydýchnem a možno časom aj rozum dostane. Nehovorí sa to ľahko ale žiaľ...len moja je už staršia ale tiež tieto situácie začali okolo 15stky.
@anonym_56cacb Toto je moja nocna mora. A ked neprisla vobec domov, ako si to riesila? Ako k takemuto spravaniu vobec doslo?
Myslím, že teraz je na čase si k nej sadnúť a snažiť sa kľudne sa s ňou porozprávať tak, aby si uvedomila aké nebezpečné a nezodpovedné bolo jej rozhodnutie. Žiadne ziapanie, to nič nevyrieši - teraz musí pochopiť rizika čo sa všetko mohlo stať. A vklude by som si nedavala servítku pred ústa aby si vedela predstaviť čo všetko ju môže postretnúť ak si nedá pozor. A následne nastavila riadne pravidlá, aby vedela dôsledky ak ich nebude dodržovať.
Mám troch pubertakov a riadne vystrašenie vždy pomohlo. Stále si neuvedomujú že sa dejú aj zlé veci
@ria_sprout musim si s nou sadnut ano, to je pravda. Neviem co sa stalo, pretoze takato nikdy v zivote nebola. Dakujem.
Vy bohvieaky vztah nebudete mat ,ked po nej ziapes a vrieskas asi nie 1x …….
Toto musí byť vymyslené celé 🙄
@januska12323 Uprimne neviem, co by som mala ziskat tym, ze si budem vymyslat situaciu, z ktorej som vystresovana a zufala. Taketo veci sa medzi rodicmi a tinedzermi bohuzial deju castejsie, nez si myslis. Kazdy rodic by asi spanikaril, keby zistil, ze jeho dieta nebolo v skole, klamalo o spojoch a odislo do ineho mesta bez vedomia. Ak ty taku skusenost nemas, bud rada, ale oznacit niekoho problem automaticky za vymysel mi nepride fer.
Vy bohvieaky vztah nebudete mat ,ked po nej ziapes a vrieskas asi nie 1x …….
@anonym_9410bc Ty si na svoje dieta nikdy nezvysila hlas?
@vikusjk Ja poznam spoje zo skoly domov ale nie ked ide vecer von. V tom som stratena a taktiez si to neviem sama pozriet.
@jankajurisov 14-rocna ide vecer von???Načo?
Test na drogy ,alkohol verim,ze ma za sebou
@januska12323 Uprimne neviem, co by som mala ziskat tym, ze si budem vymyslat situaciu, z ktorej som vystresovana a zufala. Taketo veci sa medzi rodicmi a tinedzermi bohuzial deju castejsie, nez si myslis. Kazdy rodic by asi spanikaril, keby zistil, ze jeho dieta nebolo v skole, klamalo o spojoch a odislo do ineho mesta bez vedomia. Ak ty taku skusenost nemas, bud rada, ale oznacit niekoho problem automaticky za vymysel mi nepride fer.
@jankajurisov Tiez ma kedysi sokovalo dieta svojim spravanim. Najprv som to musela predychat, potom prisli pravidla a obmedzenia, zakazane na istu dobu vychadzky, potom ich postupne povolit, s tym, ze ked zavolam musi zdvihnut telefon a povedat kde, prip. s kym je, dodrzat cas vychadzok, mam zdielanu polohu, na istu dobu bol bez financii. Ked nieco porusil, pravidla sa sprisnili alebo predlzili obmedzenia. Teraz je to omnoho lepsie, nie ako deti, ktore posluchaju na slovo, no uz chape, ze ked nebude dodrziavat co je stanovene,pride za to postih. Prve tyzdne to bol velky boj.
@anonym_9410bc Ty si na svoje dieta nikdy nezvysila hlas?
@anonym_3be02e zvysila .ktoby nie …ale autorka ziape a krici a to je mega rozdiel …..
Už je trochu neskoro teraz riešiť vzťah medzi vami, vyzerá to tak že má voľnú výchovu od teba a dovoľuje si všetko možné za tvojim chrbtom. Ktovie kde bola naozaj, s kým a čo robili.
Ja mám 16 ročnú a máme dobrý vzťah. Nebojí sa mi zdôveriť s barscim, vždy ju vypočujem poradím. Púšťam ju, aj zakazujem veci v rámci možností. No ona je celkom dobrá, nič také by nespravila za mojím chrbtom.
Preco musi o takejto veci klamat mamu? Nedovolila by si jej to, keby sa ta pytala? Ja som tiez v 14 cestovala do inych miest vlakom.. moja dcera v 16 bola na Szighete a v noci z Budapesti cestovala autobusom..
@jankajurisov 14-rocna ide vecer von???Načo?
Test na drogy ,alkohol verim,ze ma za sebou
@anonym_dc8bfd Tiez by som navrhol este gynekologa k tomu ....
Tak ja neviem, ale moje dieťa tiež cestovalo vlakom kade tade keď bol v takom veku. Však chceli spoznávať mesta. Dievča možno nevie pohnúť s matkou, ktorá nevie ani spoj vyhľadať, tak to vyriešila po svojom. Neobhajujem ju, len tiež by ma z takej hlúpej mamy triafal šľak. Zas treba deťom aj troška veriť a viesť ich k samostatnosti, keď už rodičia sú obmedzení.

Akože ti vymazala EduPage z tvojho mobilu? Nemáš ho zaheslovany? A prečo si vôbec dovolí chytiť tvoj mobil?
@jankajurisov a prečo vrieskas?Na ten deň by som jej nedala ospravedlnenku nech si to s triednou vybaví ako chce.Ale je pekne prespekulovsna, keď ti vymazala edupage, aby si nezistila, že neprišla do školy.Posadit a povedať jej, že ju mohli skontrolovať policajti, nahlásiť na sociálku,keď sa túla po Košiciach cez školu.Uvedomuje si vôbec, že sa jej mohlo čokoľvek stat?Spravila už niečo podobné?mala by zaracha, lebo o rok príde tehotná, keď to teraz nepodchytis zbláznis sa.
@anonym_0a1dc0 ani ja ho nemám zaheslovany a čo je na tom?