icon

Majú vaše pediatričky rešpekt k teenagerom?

Včera o 14:50

S lekárkou sme po odbornej stránke nemali problém, no prístup k intimite teenagerov je na zaplakanie. Syna (v puberte) nechali v boxerkách prechádzať medzi miestnosťami, čítať tabuľu na zrak a viesť rozhovor pri stole. Vyzliekať by sa malo len na nevyhnutný čas vyšetrenia chrbta a pľúc, nie na 10 minút. Pár komentárov ako k malému chlapcovi....
Rozumiem, že lekári to berú rutinne a medicínsky je to v poriadku. Otázka však nie je o tom, či je to trauma, ale ako to funguje inde z hľadiska komfortu a empatie k chlapcom v puberte?

mandzula
Včera o 16:52
@beronsche

@katkazatka skôr tu reaguje generácia zvyknutá, že rešpekt k iným, najmä ak sú mladši, nie je povinnou výbavou drvivej väčšiny ľudí.

@beronsche Ja som ta starsia generacia a nemam ziadnu traumu z toho, ze ma lekar prezeral v spodnej bielizni, ze tak prezeral moju dceru, beriem to ako fakt. Urcite to nevnimam ako nedostatok respektu. To, co opisala autorka, povazujem za normalny postup. Akurat tusim este nevysvetlila, ake komentare to boli.

autor
Včera o 17:03
@mandzula

@beronsche Ja som ta starsia generacia a nemam ziadnu traumu z toho, ze ma lekar prezeral v spodnej bielizni, ze tak prezeral moju dceru, beriem to ako fakt. Urcite to nevnimam ako nedostatok respektu. To, co opisala autorka, povazujem za normalny postup. Akurat tusim este nevysvetlila, ake komentare to boli.

@mandzula ja úplne chápem, že ho musí pozrieť, len na kontrolu zraku alebo pri rozhovore mohol byť oblečený.

anonym_c38274
Včera o 17:05
@anonym_autor

@mandzula ja úplne chápem, že ho musí pozrieť, len na kontrolu zraku alebo pri rozhovore mohol byť oblečený.

@anonym_autor veď nebol holý. Niektoré to fakt prežívate. Ešteže nie sú vojenské odvody

anonym_f5777f
Včera o 17:11

@anonym_autor neofukuj ho tak. Stál chvíľu pred doktorkou a sestričkou v trenírkach. Predstav si, koľko mladých dievčat v takom veku už musí nohy rozťahovať na koze pred doktorom a musia to zvládnuť.

anonym_242c4a
Včera o 17:13

@anonym_autor ano bolo to nevhodne a ponizujuce..iba na potrebny cas. Vcera sme boli zrovna do treniek sa nepozerala ale skusala uzliny v trieslach..syn je v tomto ok.

mandzula
Včera o 17:16
@anonym_autor

@anonym_autor V tomto nie sme na rovnakej vlne. Mne sa tych par minut navyse nezda nic hrozne.

autor
Včera o 17:19
@anonym_c38274

@anonym_autor veď nebol holý. Niektoré to fakt prežívate. Ešteže nie sú vojenské odvody

@anonym_c38274 chvílku bol....

anonym_7ec664
Včera o 17:22

Ani mne sa to nezdá nič hrozné a zahanbujuce, veď je to lekár
Ze sa puberťák hanbí je bežné

anonym_c7950d
Včera o 17:33

@anonym_autor nepísala si tu už dávnejšie? Tiež že chlapec musel prechádzať v boxerkach na váženie a naspäť k lekárke...
K otázke, moja 16r dcéra bola minulý týždeň na preventivke, mala sa vyzliecť do pol pása, podprsenku si nechala. Popočúvala, pozrela chrbticu, aj čítala v podprsenke. Bola tam len ona, doktorka. Ja so sestričkou v druhej miestnosti. Pýtala sa jej tiež všetko možné, nič jej neprišlo blbé. Ani trápne. Treba vysvetliť synovi, že doktorky nezaujíma ani výplň v boxerkach, ani vzor na nich. Je to bežný postup, prídu aj horšie vyšetrenia, kedy sa bude musieť predkloniť alebo aj ukázať prirodzenie. 15r už by mal vedieť trošku vydržať a nečervenať sa pri každom vyšetrení.

anonym_f3e9b0
Včera o 17:37

Prepac, ale taku sprostost by ma nenapadlo ani riesit. Priprav syna, ze existuje aj vysetrenie ako urolog, kolonoskopia a podobne kde bude neze v trenkach ale bez nich 😉

wolf_
Včera o 18:07

Tiež si myslím, že ho netreba "ofukovať", ale skôr tak inak - viesť ho k tomu, aby sa vedel sám seba asertívne zastať, aby nevnímal "autority" tak, že sa bude báť aj otvoriť ústa a tak... V tomto konkrétnom prípade možno stačilo položiť obyčajnú slušnú otázku, či sa už môže obliecť.
Ak mi niečo nie je komfortné, tak sa proste ozvem. Nutný nekomfort samozrejme treba vedieť zvládnuť - či už samotné vyšetrenie alebo odhalenie akýchkoľvek partií, ktoré sa idú vyšetrovať. Ale to, čo opisuješ pravdepodobne nespadalo pod "nutný nekomfort", takže za mňa sa proste asertívne ozvať 🙂 Niekomu takéto niečo vôbec nevadí, inému môže a za mňa máme ústa na to, aby sme komunikovali 🙂

anonym_e47696
Včera o 18:09

@anonym_autor treba s deťmi komunikovať a vopred povedať, čo ich na takej preventívne čaká. Náš syn bol tiež ako 15 ročný, ale v spodnom prádle bol len v ambulancii, kde som bola ja, dr. a syn. Sestrička bola vo vstupnej miestnosti (majú dve, oddelené). Máme výbornú pediatričku, ktorá komunikuje, najskôr vysvetlí - deťom, čo robí a prečo a potom rodičovi, ak treba liečbu a odborné vyšetrenia.

anonym_c38274
Včera o 18:27
@anonym_autor

@anonym_c38274 chvílku bol....

@anonym_autor čo je to chvíľku bol? Pozrela mu pindura. Vy ste nikdy nechodili na preventivku? Veď chodím so synom každé dva roky. Ty si nebola keď si bola na strednej? Ja áno,.v nohavičkách a v podprsenke.

autor
Včera o 18:49
@anonym_c38274

@anonym_autor čo je to chvíľku bol? Pozrela mu pindura. Vy ste nikdy nechodili na preventivku? Veď chodím so synom každé dva roky. Ty si nebola keď si bola na strednej? Ja áno,.v nohavičkách a v podprsenke.

@anonym_c38274 Boli sme pred 2 a pol rokmi, vtedy to asi tak neriešil, ale bolo to podobné.

raszuz
Včera o 19:30
@anonym_autor

@anonym_autor u nás pedina, pomerá, odváži, tlak zmeria, skontroluje zrak a potom sa vyzlieka do boxeriek ... dokonca aj genitália mrkne. Dokonca naposledy skôr dostal do rozpakov mňa aj pedinu synátor (14r.), keď mal zdureninu v slabinách a zahlásil, že to asi z kliešťa a na otázku pediny, kde mal toho kliešťa, tak zadelil, že na "v....ch", zabehlo na obom. Nevyzeral, že by mal traumu. Skôr som ja mám doteraz traumu z jedného posudkového (zrovna pri posúdení zdrabotného stavu na vhodnosť služby v OSSR), kde doteraz netuším, a to je 30 rokov, prečo som sa musela po kolečku vyšetrení vyzliecť dole, prehnúť a roztiahnuť polky. Nechápem doteraz, že na čo mu to bolo ....

mondolina
Včera o 19:38

a to je nič, keď bol syn pred letom( 17 r.) si vybavovať zdravotnícky preukaz na brigádu. Ster z konečníka. Dal to. Bežné veci kde nie je na hanbu čas.

anonym_e3d97e
Včera o 19:50

@anonym_autor aj ja som z tohto mala traumu ako dievca. Dnes v dospelosti sa uz ale viem ozvat. Ziadny vyzliekanie pokial nejdem na gyndu ci kolonoskopiu. Aj rtg pluc si davam robit v podprsenke bez kostic. Ekg mi sestricka robi v podprsenke co uznavam ze ako jedna z mala je empaticka. A je mi jedno co si kto mysli ci tu alebo u doktora. Ja sa chcem citi dobre v prvom rade.

anonym_f91969
Včera o 19:58
@anonym_e3d97e

@anonym_autor aj ja som z tohto mala traumu ako dievca. Dnes v dospelosti sa uz ale viem ozvat. Ziadny vyzliekanie pokial nejdem na gyndu ci kolonoskopiu. Aj rtg pluc si davam robit v podprsenke bez kostic. Ekg mi sestricka robi v podprsenke co uznavam ze ako jedna z mala je empaticka. A je mi jedno co si kto mysli ci tu alebo u doktora. Ja sa chcem citi dobre v prvom rade.

@anonym_e3d97e
no niekto je zvedavý na tvoje kozy 🙈 skús aj sono a mamografiu v podprsenke 🙈

wolf_
Včera o 19:59

Úprimne vôbec nerozumiem prečo sa v diskusii spomínajú vyšetrenia, kde je nutné byť nahý, nebodaj kadejaké výtery apod.

Veď to sú úplne odlišné veci.
Keď to teda prirovnám k tomu gynekológovi, tak jasné, že mi vidí intímne partie, pohoda, na to tam idem. Ale to neznamená, že by bolo OK keby mám nahá/polonahá s ním viesť rozhovor (ten sa predsa vedie pred/po vyšetrení, kedy je žena už oblečená). Alebo keď mi chcel prehmatať aj prsia, tak je prejav rešpektu k človeku to, že najskôr si žena oblečie spodok, a nie aby som tam komplet nahá, keď to nie je potrebné. A to isté aj to, čo opisuje autorka: byť v spodnom prádle na preventívke - áno, na nejaké vyšetrenia to je nevyhnutné. Ale kontrolovať zrak v spodnej bielizni? Načo? Prečo? 😳 To aj u očného by bolo teda OK? 🤔

A spomínať tu dobrovoľnú polo/nahotu na pláži, či pri sexe. Tak to už mi fakt mozog neberie 🤔😁

anonym_a9d29b
Včera o 20:01
@beronsche

@anonym_a9d29b a presne pre toto sa situácia zmení len ťažko..
Kvôli ľuďom, ktorí dešpekt u lekára berú ako štandard, ako si ty.

@beronsche ty si si nedala tabletku? Ty o com píšeš? Normálne dieťa vyšetrila, nebil nahý
Si to trochu uprac v hlave

anonym_e3d97e
Včera o 20:17
@anonym_f91969

@anonym_e3d97e
no niekto je zvedavý na tvoje kozy 🙈 skús aj sono a mamografiu v podprsenke 🙈

@anonym_f91969 rypla si si. Dufam ze pomohlo 🙂

autor
Včera o 20:25

Každý puberťák je iný , tak môj je dosť hamblivý, má svoje špecifiká, ale o to nejde. Išlo len o to, že to vyzlečenie sa mohlo minimalizovať na potrebné úkony. Veci mal v pripravovni u sestričky. Sestrička ho merala, my sme s doktorkou medzitým preberali anamnézu.

autor
Včera o 20:29
@mondolina

a to je nič, keď bol syn pred letom( 17 r.) si vybavovať zdravotnícky preukaz na brigádu. Ster z konečníka. Dal to. Bežné veci kde nie je na hanbu čas.

@mondolina tiež mu vyšetrovala, semenníky, ona mu robi aj test s kašlaním, aj.predkožku si musel stiahnuť, to tiež nechápem na čo v 15 rokoch.

anonym_fe5f5e
Včera o 21:53
@iwesska

Tak 1 lekarka v ambulancii vadi,ale ze si ho obzeraju tisice ludi na plazi,niekto mozno aj tajne nataca,ti nevadi? Och tieto pruderne matky,ktorych vrcholom sexuality je teenager v boxerkach🙈
Poviem ti tajomstvo🤫 Ked pojde k urologovi,bude mu aj vajcia ohmatavat,to este len bude erotika🫣

@iwesska a este strci.prst do zadku

anonym_51e1c0
Dnes o 04:21

@anonym_autor respekt maju u nas v ambulancii,diskretnost po kazdej stranke...ale poopravit ta chcem v tej traume,na traumu taka situacia urcite nie je

anonym_a9d29b
Dnes o 05:41
@anonym_autor

@mondolina tiež mu vyšetrovala, semenníky, ona mu robi aj test s kašlaním, aj.predkožku si musel stiahnuť, to tiež nechápem na čo v 15 rokoch.

@anonym_autor prosím tá buď rada, že skontrolovala semenníky aj predkozku.
Už keď to bude rieisit ako dospelý už môže byt dosť neskoro

Ty si hystericka a vychovavas tak aj syna

anonym_c38274
Dnes o 06:50
@anonym_e3d97e

@anonym_autor no vidíš,naozaj nič strašné sa tam nedialo.

@anonym_e3d97e ty si dobrý pacient 😀. Inak EKG aj mne robia v podprsenke.

beronsche
Dnes o 06:58
@katkazatka

@beronsche nikde som tam nevidela dešpekt. Rataj aj s tým, že mamička môže aj trošku zveličovať, podľa tónu jej príspevku.

@katkazatka vychádzam z predpokladu, že keďže aj autorka príspevku zažila xy preventívnych prehliadok a synova sa jej nezdala ok, tak to asi z nejakého dôvodu bolo..
Či zvelicovala, alebo nie, to neviem a to nevieš ani ty.

katkazatka
Dnes o 07:06
@beronsche

@katkazatka vychádzam z predpokladu, že keďže aj autorka príspevku zažila xy preventívnych prehliadok a synova sa jej nezdala ok, tak to asi z nejakého dôvodu bolo..
Či zvelicovala, alebo nie, to neviem a to nevieš ani ty.

@beronsche boli tam minimalne dvaja ludia, ktori maju usta. Syn ma dost rokov, aby si ich otvoril a mama tiez. Ked mozu decka v skole sikanovat ucitelky, tak sa hadam vie ohradit aj u lekara.

beronsche
Dnes o 07:10
@anonym_a9d29b

@beronsche ty si si nedala tabletku? Ty o com píšeš? Normálne dieťa vyšetrila, nebil nahý
Si to trochu uprac v hlave

@anonym_a9d29b krásny príklad rešpektu a slušnej diskusie si tu predviedla, len čo je pravda..
To sa takto útocne bavíš s ľuďmi, s ktorými nesúhlasis, aj v reálnom živote?
@katkazatka a ty tiež, keďže to lajkujes..
A áno, ozvať sa mohli.
Avšak mnoho ľudí má problém s asertivitou. Prečo je to tak, to je už iná téma.