Riaditeľka zakázala vynechanie školy z osobných a rodinných dôvodov
Ahojte, ako by ste riešili situáciu keď riaditelka strednej skoly kam chodí vaše dieťa Vám oznámi, že od 1.1 tohto roku nebude akceptovať žiadne ospravedlnenie vyučovania z osobných, respektíve rodinných dôvodov? Citujem “ Prosím rešpektujte tento oznam a neposielajte mi žiadosti o uvoľnenie z vyučovania s odôvodnením, že už máte zaplatenú dovolenku.”
Čo je to za diktátorsky prístup? Zaplatíte si dovolenku mesiace dopredu len preto aby vaše dieta nemohlo s vami ist, pripadne mohlo ale hrozila by mu minimálne 2 zo správania? Je to vôbec s nariadenymi predpismi?
Súhlasím ... lebo toto čo sa deje keď vidím ... s dcérinej triedy sú momentálne dve deti na lyžovačke v Alpách ... počas školského roku sa má dieťa učiť, byť v škole, podchvíľou majú kadejaké prázdniny, voľná ... za mňa áno.
@dzulli1980 no, ked prave sa teraz riesia pisomky, uzatvaranie znamok na pol roka. A niektori sa idu lyzovat, nuz...
pridávam sa, ze aj my chodime na dovolenku pocas skolskeho roka, ale je to vzdy v juni, ked uz maju uzavrete známky. Vtedy su este dobre ceny a ak by sme isli od 1.7, tak su ceny vyssie aj o 30-40%. Zatial sme nemali nikdy s tym problem, ale teda deti nevymeskavaju vobec pocas roka, iba par hodín k zubarovi, na ockovanie, takze ucitelia to takto neriesia...
Takze ked pojde ziak na pohreb napriklad, nebude mat ospravedlnene?
@anonym_8f6475 Potvrdenie o účasti na pohrebe vydáva Pohrebná služba obstarávajúca obrad zosnulého alebo príslušný miestny úrad, matrika.
Menit pravidla pocas skolskeho roku v poriadku nie je.
Ďakujem za odpovede, samozrejme holubník si nikto zo skoly robit nejde len ma zaujimalo či by sa to nedalo aj inak než cez lekára vyriešiť. K riaditeľke, je to zákerná osoba, minulý rok žiak prepadol z dôvodu, že si zlomil v priebehu školského roka nohu a vymeskal kvôli tomu časť školského roka a tym pádom musel robit komisonalne skúšky asi zo všetkých predmetov… nic ďakujem za relevatne odpovede
@noname12345789 ak je škola bezbariérová, nie je problém tam ísť aj so zlomenou nohou
a v dnešnej technickej dobe nie je ani problém zabezpečiť z triedy online vysielanie pre chorého žiaka, položiť na prednú lavicu malú kameru
https://www.alza.sk/tp-link-tapo-tc70-d12370226...
Dobre treba tu asi vyjasniť pár veci, otázka je smerovaná či to môže riaditelka v strede školského roku dovoliť zmeniť pravidlá a neakceptovat žiadne vynechanie z osobných dôvodov, dovolenka je nepodstatná. Neviem ako sa to tu dostalo k pohrebom… ešte ma prekvapilo že niekto pisal pokiaľ moje dieťa stále chyba a potom ho chcem ospravedlniť tak sa nemam čudovať😆ako sme k tomuto dosli, ja nehovorím že moje dieta chyba v skole pravidelne len keď ho potrebujem ospravedlniť na 3-4 dni tak to bude podľa vsetkeho problem.
@noname12345789 u nás to tiež veľmi nerešpektujú, ale keďže dcéra preteká, tak mi bolo odporučené od triednej, nech napíšem, že má sústredenie. Klub jej to potvrdil. Našťastie máme dobré vzťahy aj s klubom, tak sa to dalo. A v podstate to čiastočne mala aj ako sústredenie, nakoľko sme išli na dovolenku športovať a robíme ten istý šport, v ktorom dcéra preteká. 🙂
Dobre treba tu asi vyjasniť pár veci, otázka je smerovaná či to môže riaditelka v strede školského roku dovoliť zmeniť pravidlá a neakceptovat žiadne vynechanie z osobných dôvodov, dovolenka je nepodstatná. Neviem ako sa to tu dostalo k pohrebom… ešte ma prekvapilo že niekto pisal pokiaľ moje dieťa stále chyba a potom ho chcem ospravedlniť tak sa nemam čudovať😆ako sme k tomuto dosli, ja nehovorím že moje dieta chyba v skole pravidelne len keď ho potrebujem ospravedlniť na 3-4 dni tak to bude podľa vsetkeho problem.
@noname12345789 dohodni sa s lekárkou, nech mu napíše PN.
@noname12345789 Dovolenku si uviedla ty a pohreb sa spomina preto, ze to je relevantny rodinny dovod.
Mňa sa to síce netýka, ale asi 3 známe sa mi sťažovali, že počas letných mesiacov(prázdnin) nedostanú v práci dovolenku viac ako 6dní po sebe. Majú nové nariadenia.
To znamená, že nevedia ísť na klasickú dovolenku s demi k moru tých 7-8dní a tak im zostáva riešiť dovolenku počas školy.
Nie som zástancom, aby deti vynechávali školu, ani ridičia sa tomu moc netešili, ale teda vyslovene im nič nezostávalo a teraz vlastne ďalší systém proti čomu? Aby rodina ani dovolenku k moru nemohla isť?
Tak to fakt vyzerá
@noname12345789 ale na to je zákon - ak vymešká nejaký objem hodín, ide na komisiu ...
@noname12345789 nemoze to byt problem, ked do 5 dni bez lekarskeho potvrdenia moze ospravedlnit rodic... teda aspon u nas... a v strede roka menit pravidla mi tiez nepride 2x košér
Ďakujem za odpovede, samozrejme holubník si nikto zo skoly robit nejde len ma zaujimalo či by sa to nedalo aj inak než cez lekára vyriešiť. K riaditeľke, je to zákerná osoba, minulý rok žiak prepadol z dôvodu, že si zlomil v priebehu školského roka nohu a vymeskal kvôli tomu časť školského roka a tym pádom musel robit komisonalne skúšky asi zo všetkých predmetov… nic ďakujem za relevatne odpovede
@noname12345789 so zlomenou nohou sa určite mohol učiť, ak neležal v kóme. (Čo je tiež dôvod na opakovanie ročníka.) Čo to je za správanie, že viníš riaditeľku za to, že si žiak s rodičmi neustriehli učivo? Veď ak to bolo také zle, že neurobil ani komisionálky, tak aký iný dôvod na opakovanie ročníka ma byť? Smola, nestihol učivo, musí si to prejsť zase. Ja fakt nerozumiem tejto rodičovskej zadubenosti.
A áno, nesmie byť takéto ospravedlnenie, je to nariadenie spojené s riešením ne/dochádzania detí do školy. Tam, kde vám to uznajú, je to už na ich triko.
Samozrejme, existuje trik - ako správni Slováci sa vždy vieme vynájsť - nedáte rodinné dôvody, ale zdravotné.
@noname12345789 ťažko povedať, ale vo všeobecnosti ten žiak zrejme bol známy tým, že veľa vymeškáva, musel už predtým mať niečo vymeškané, a ak bol doma so zlomeniu nohou 3 mesiace tak bohužiaľ… pamätám si ako decko, keď mal niekto zlomenú nohu tak chodil do školy o barliach hneď ako ho to trocha prestalo bolieť..
Ja som brala syna na dovolenku raz, treti júnový týždeň, poslala som oficiálnu žiadosť riaditeľke a tá syna na dovolenku pustila s odôvodnením, že má žiak výborné výsledky a dochádzku, čo je podmienka na to, aby mu mohla udeliť voľno.
Ak máte školu, z ktorej si rodičia (nie ty nutne) robia holubník, tak škola musi nejaké opatrenia urobiť, aby to prestalo.
Ja toto schvaľujem, decká majú plno prázdnin tak je kedy ísť a nie aby ešte sa tárali po dovolenkách aj tie dni čo chodia do školy. Ako ešte posledný týždeň kedy sú známky uzatvorené a neučí sa už ok, ale inokedy je to fakt cez čiaru.
Malo prázdnin majú deti? Veď majú toľko voľná že si dovolenku vieš naplánovať, potom rodičia nadávajú na učiteľov že nevedia deti učiť..
A už sa teším na témy ako treba skrátiť prázdniny, lebo rodičia majú málo dovolenky...no hej, keď ich čerpáte takto. Riaditeľ má na to právo, pravdepodobne tak rieši už neúnosnú situáciu, prípadne vám asi škola spadla do prísnejšieho režimu. A inak - ako deviatacka som chodila so zlomenou nohou do školy, však to bola noha, nie kóma.
ak sa nemylim, je take nariadenie z ministerstva. na druhej strane, nic ti nebrani ospravedlnit az 5 dni choroby bez peciatky od dr. nehovorim, ze je to spravne, ale takto sa to vraj robi.
že vôbec niekomu napadne dovolenka počas školy - a ešte sa aj rozčuľuje 😒 a je jedno či je to dobrý žiak, alebo zlý žiak, takový alebo makový, proste raz má povinnú školskú dochádzku, tak je v škole povinne - nie ako sa rodič rozhodne ...
Príde mi riadne nespravodlivé aby bolo za dovolenku, ktorú naplánuje rodič potrestané dieťa 2Jkou zo správania. Je to predsa rozhodnutie rodiča či ide na dovolenku mimo prazdnin, nehovorí to nic o SPRAVANI dieťaťa!! Normálne ma taketo riešenie soklo.
Tá známka môže ovplyvniť aj prijatie na strednú školu pokiaľ viem.
Ja teda na dovolenky mimo prazdnin nechodím, dovolenku si musím plánovať a je mi ľahšie si to naplánovať na prazdniny, ale aby mi niekto nariadil že nemôžem dať rodinné dôvody to je riadne šialené. Uviedla som dva krát rodinne dôvody - raz to bol pohreb môjho otca, raz nehoda - ani raz som nemala chuť vysvetľovať škole prečo nemáme chuť voziť deti do školy, nemajú na tieto chúlostivé informácie právo!
Ja by som tu nešpekulovala a opýtala sa priamo na inšpekcii, oni musia vysvetliť či má štátna škola právo žadat takéto požidavky. Tu ženy sa budú myslím len dohadovať podľa toho aký majú názor, či chápu dovolenky mimo prazdnin, alebo je to pre ne téma na hádku.
@ria_sprout to s tou dvojkou som pochopila tak, že to nepovedala riaditeľka, ale len autorka otázky.
na skole brata tiez nemozu byt rodinne dovody, ale mame skvelu doktorku -- prave je dva tyzdne na dovolenke s kmaosmi, tak mu vypisala doktorka potrvdenie ze je v domacom lieceni.
@noname12345789 žiadny diktátorsky prístup. Na dovolenky sluzia prázdniny, tak sa to nauc. Byt riaditeľkou, tiez postupujem rovnako.
A už sa teším na témy ako treba skrátiť prázdniny, lebo rodičia majú málo dovolenky...no hej, keď ich čerpáte takto. Riaditeľ má na to právo, pravdepodobne tak rieši už neúnosnú situáciu, prípadne vám asi škola spadla do prísnejšieho režimu. A inak - ako deviatacka som chodila so zlomenou nohou do školy, však to bola noha, nie kóma.
@michaela329 presne, aj ja a spominam si, ze som nebola jedina. Do skoly sa chodilo so zlomenou nohou, rukou aj zapalom mocovych ciest…
@noname12345789 neklam tu aspoň. Za zlomenú nohu nikto komisionálne skúšky este nerobil a ani neprepadol.
to je teraz taká móda - chodiť na dovolenku počas šk. roka.
však nato sú prázdniny.
Na jednej strane to chápem, robia si zo školy holubnik, raz, dvakrát, trikrát kadiake dovolenky, volna, ja zásadne som tiež proti tomuto, plánujem dovolenky cez voľno, keď veľmi chcete voľno popros doktorku a hotovo
@zuzubb007 no nenaplánuješ všetky dovolenky na voľno. Nikdy sme netrafili leteckú dovolenku cez jarné prázdniny aby 1 deň alebo 2 dni dieťa nechýbalo po prázdninách alebo pred. A nie, niekto si nemôže zobrať voľno napr. cez zimné prázdniny. Ja napr. nemôžem. Až od 1.1. vždy a to tiež keb sme niekde chceli ísť tak, by deti vynechali 1-3 dni zo školy
@michaela329 presne, aj ja a spominam si, ze som nebola jedina. Do skoly sa chodilo so zlomenou nohou, rukou aj zapalom mocovych ciest…
@simsalabim ono aj teraz deti na ZŠ so zlomeninou chodia do školy, u nás jedného tretiaka tato nosil po schodoch do triedy, ale v škole bol. Nieto stredoškolák, ten by to dal aj sám.
@simsalabim so zlomenou rukou áno, ale nohou nie. ani so zápalom moč. ciest sa nechodilo.

tu sa hned splietaju hrusky s jablkami :D ocividne ide o dlhsie vynechanie skoly- tyzden, dva a nie nejaky pohreb na jeden den 🙄 akoze ak mas dieta, ktore je x krat chore cez skolsky rok a este mas tu drzost bookovat dovolenku halabala necudujem sa, ze uz to je cez ciaru.