Riaditeľka zakázala vynechanie školy z osobných a rodinných dôvodov
Ahojte, ako by ste riešili situáciu keď riaditelka strednej skoly kam chodí vaše dieťa Vám oznámi, že od 1.1 tohto roku nebude akceptovať žiadne ospravedlnenie vyučovania z osobných, respektíve rodinných dôvodov? Citujem “ Prosím rešpektujte tento oznam a neposielajte mi žiadosti o uvoľnenie z vyučovania s odôvodnením, že už máte zaplatenú dovolenku.”
Čo je to za diktátorsky prístup? Zaplatíte si dovolenku mesiace dopredu len preto aby vaše dieta nemohlo s vami ist, pripadne mohlo ale hrozila by mu minimálne 2 zo správania? Je to vôbec s nariadenymi predpismi?
@noname12345789 neklam tu aspoň. Za zlomenú nohu nikto komisionálne skúšky este nerobil a ani neprepadol.
@anonym_6fdd91 Presne, suhlasim s tebou. Prepadne len ten so zlomenou nohou, ktory ten polrok do nicoho co sa uciva tyka nepozrel. Rodicia ofukuju decko, ved ma zlomenu nozku, ako keby mal zlomeny mozog v hlave🙈 Ja som bola kedysi po operacii, vcelku narocnej, nasledne som vypadla zo skoly 4 mesiace, dlho trvalo zotavenie, lebo sa mi rana zapalovala atd. Napriek tomu (vela krat aj bolestiam) mi spoluziacka zo skoly nosievala obden ulohy a povedala mi co preberali a ja som sa to z knih ucila, domace ulohy som si preskusavala na papier a mame som vzdy povedala, aby ma z predmetov preskusavala..Je to dobre aj na trenovanie mozgu, lebo aj ten dokaze zleniviet a rychlo sa prisposobit k nicnerobeniu. Ked som nastupila do skoly, tak som mala pocit,ze som neni pozadu a normalne som ukoncila rocnik aj ked s dvojkami a jednou trojkou. Ako sa hovori kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody🤷♀️
Ktore povolania si nemozu brat dovolenku jul august?
Kedy ju potom maju prikazanu si brat?
V Uk je to tak - mozu mat volna kolko chcu + nariadene volno.
Ucitelke sa musi super preberat ucivo ked si ziaci vynechavaju kolko a kedy chcu zo skoly.
@noname12345789 osobne si myslim ze by toto malo zavisiet od prospechu a schopnosti ziaka dobrat dane ucivo individualne. U nas napr s tymto velky problem nie je ale ziak si musi dopisat kazdu jednu vymeskanu pisomku a je jedno ci kvoli dovolenke alebo chorobe ak si nedopise do urciteho terminu ma to automaticky za 5 takto si nikto zo skoly nerobi holubnik a deti aj rodicia to beru vazne... Decka sice chodia na dovolenky aj pocas roka ale za podmienky ze vsetko dobehnu... Tiez nikto nema zaujem blicovat kvoli pisomkam lebo nikomu sa nakoniec nechce pisat pisomky po skole v kabinete kazdy si ich radsej napise kedy ma..
@anonym_0fefcc no vidis, u nás sa zase aspoň zo slušnosti spýtame. A este nikdy sa nestalo, ze nie. Keby došla podriadená, ze si kúpila letenky a ide ma dovolenku, pokial ju nemá schválenú, nikam by nešla. Už len z princípu, ze si nebude robiť čo chce. To by takto mohol sa začať chovat každý. Ale viem, že ty to nepochopis.
@anonym_6fdd91 a ako vies, ci som podriadena?
@sara07 v klude a teple sa da sediet aj v skole, mocak nie je chripka s horuckou ani kiahne... pamatam si, ako spoluziacka sedela zabalena v deke. Aj dospely chodi s mocakom do prace, ak teda nerube drevo v hore alebo nepracuje v mraziarni. Spoluziakom so zlomenou nohou pomahali ostatne deti, s taskou ci na wc - aj mne, ked som mala nohu zlomenu. A doteraz si pamatam, ako mi na telesnej tu zlomenu vystrcenu nohu (mala som znehybnene aj koleno) preskakovali 😂 Teraz mam z toho hrozu, lebo mohli o nu zakopnut alebo sa potknut a to by teda bola katastrofa.
@simsalabim lenže teraz tie deti su totalne ine
nejak si proste nepomahaju, to vidim na obyčajnych poznámkach ked potrebuješ , pričom si nepožičiavaš cely zošti vieš si to naskenovat alebo odfotit , totalne ine možnosti
v tomto sa toho žial vela zmenilo , možno niekde su fajn triedy ale u mojich synoch nie
a to nie je o tom že my nedame poznámky praveže dáme ale ked treba vratit ... ticho ...
Ano, prazdnin maju dost, ale s lyzovackou to uplne chapem. Skuste ist lyzovat v case prazdnin niekam na Slovensko, jednak ceny neskutocne a ludi tolko, ze si vobec nezalyzujete. A nie kazdy ma na to ist s
do Alp alebo Dolomitov. Ja tiez nemozem ist mimo prazdnin lyzovat, som ucitelka😂
Ucitelke sa musi super preberat ucivo ked si ziaci vynechavaju kolko a kedy chcu zo skoly.
@natalka13 napr, kupelnictvo, niektore obchody, cestovny ruch, hotel, aquapark, napr manžel nehrozi že by si zobral čo i len den od 15.11 do konca roka dovolenku
Ďakujem za odpovede, samozrejme holubník si nikto zo skoly robit nejde len ma zaujimalo či by sa to nedalo aj inak než cez lekára vyriešiť. K riaditeľke, je to zákerná osoba, minulý rok žiak prepadol z dôvodu, že si zlomil v priebehu školského roka nohu a vymeskal kvôli tomu časť školského roka a tym pádom musel robit komisonalne skúšky asi zo všetkých predmetov… nic ďakujem za relevatne odpovede
@noname12345789 dcerina spolužiačka chodila do zlomenou nohou normálne do školy, vynechala akurát telesnú a plávanie. A v našej škole je to hneď v prvý deň v školskom poriadku, že na dovolenku sú prázdniny alebo musíš poslať žiadosť na školský inšpektorat.
Chápem, najma kvôli tým cenám, ale všimla som si:
1. na tie dovolenky, lyžovačky, predĺžené víkendy v Európe chodia vo veľkej väčšine (nepíšem všetci) rodiny, ktoré chodia častejšie, a teda ani náhodou nie sú z kategórie "poďme k moru koncom mája, lebo v júli na to proste nemáme a decká tak aspoň vidia more". Chápem, že je to nespravodlivé práve kvôli tej druhej skupine ľudí, ktorí ináč nemajú veľmi šancu si to zaplatiť v lete (práve riešim dovolenky a rozdiel cien medzi júnom a júlom je tak extrémny, že zvažujem sa na to aj pomaly vykašľať, lebo mi je proste proti srsti dať až toľko za tie služby), či kvôli praci rodičov, kedy nemajú v lete toľko volna, ale môžu sa poďakovať prave tej prvej skupine, lebo
2. ak riaditeľka sa až tak nasrala, tak tipujem, že na takéto radikálne riešenie v strede školského roka už mala dôvod. A keďže poznám nejakých tých ľudí, ktorí už majú školopovinné deti, a vidím, lebo vidím, tak ja sa jej ani nečudujem. Proste sa z tej školy stal holubník.
Za mojich čias (a to teda dávno pradavno nebolo, som mileniál) bolo dovolenkovanie počas školského roka nemysliteľné.
Autorka, ale na tvoju obranu napíšem, že chápem, že ťa to mrzí a že naozaj nie je kóšer meniť pravidlá v strede školského roka. Či to vôbec smie, to neviem..
@natalka13 Učiteľke to môže byť úplne u zadku, pokiaľ sú to žiaci, ktorí nemajú problém s učivom ani prospechom. Riaditeľovi detto. Naprosto buzeratívny a zbytočný predpis. Keby aspoň učivo, ktoré do nich na ZŠ valia, zodpovedalo dnešnej dobe a nazahlcovali im hlavy hromadou zbytočných informácií, ktoré im 1.) v živote budú úplne, ale že úplne na houby 2.) ak už by ich potrebovali, zistia si ich za 5 sekúnd na internete...
mne nasa riaditelka na skole povedala, ze nemozeme ist na dovolenku a na 5 dni dat ospravedlnenie, cize urcite je o tom nejake nariadenie. ale poradila mi, ze mam napisat, ze ideme k moru zo zdravotnych dovodov a ze jej to mam dat pisomne aby bola kryta. takze nemyslim, ze to je svojvolne rozhodovanie riaditelky.
plus, ak sa nemylim, tak teraz sa zavadzali tie pasma pre skoly, kde su niektore v oblasti s prisnejsie nastavenymi pravidlami vynechavania ziakov.
@soldi presne tak... podla pasiem su nastavovane aj kriteria...
@noname12345789 No treba planovat dovolenku len cez prazdniny,ale myslim že ak požiadate písomne a nemate dieta veľa vynechaneho a žiadne problemy tak by to mala riaditelka scháliť.
@jaskolka a čo vy viete??? Alebo ja?? Nie každý robí v kancli 8-16 a ma vyhradené 2 tyzdne dovolenky na rok, sa zamyslite trosku
@luboslav653 a vy sa zamyslite nad tým,že riaditeľ školy má plné právo na takéto opatrenia,ak má také opakovane prípady,že rodičia žiadajú uvoľniť deti z dôvodu dovolenky. Bohužiaľ, sú isté pravidlá a mali by sa rešpektovať. Nedivím sa,že potom sa aj mnohé deti správajú,ako sa správajú,keď vidia taký príklad dospelých.
Menit pravidla pocas skolskeho roku v poriadku nie je.
@anjelicek26 od 1.1.2026 sa zmenilo toľko zákonov v školstve, že pravidlá jednej riaditeľky sú proti tomu nič.
@simsalabim so zlomenou rukou áno, ale nohou nie. ani so zápalom moč. ciest sa nechodilo.
@anonym_a4cdb1 nejestvuje zoznam ochorení a úrazov, s ktorými žiak môže/nemôže prísť do školy, pokiaľ to nie je nakazlive.
Niekto chodí so zlomenou nohou, niekto nechodí s ofačovanym prstom na ruke.
Ahoj,ja som to už dávnejšie počula od kamošky, ktorej syn chodí na súkromnú ZŠ, že ospravedlnenie z rodinných dôvodov sa neakceptuje okrem závažných rodinných udalostí. Dovolenka tam nespadá.
@natalka13 Učiteľke to môže byť úplne u zadku, pokiaľ sú to žiaci, ktorí nemajú problém s učivom ani prospechom. Riaditeľovi detto. Naprosto buzeratívny a zbytočný predpis. Keby aspoň učivo, ktoré do nich na ZŠ valia, zodpovedalo dnešnej dobe a nazahlcovali im hlavy hromadou zbytočných informácií, ktoré im 1.) v živote budú úplne, ale že úplne na houby 2.) ak už by ich potrebovali, zistia si ich za 5 sekúnd na internete...
@tiezjedna takýto alebo obdobný predpis majú aj súkromné ZŠ a aj mimo SK, nie je to len na SK a niekde majú tvrdšie pravidlá, rodičia majú možnosť vzdelávať deti v domácom prostredí tam si skôr môžu organizovať čas
Ano, prazdnin maju dost, ale s lyzovackou to uplne chapem. Skuste ist lyzovat v case prazdnin niekam na Slovensko, jednak ceny neskutocne a ludi tolko, ze si vobec nezalyzujete. A nie kazdy ma na to ist s
do Alp alebo Dolomitov. Ja tiez nemozem ist mimo prazdnin lyzovat, som ucitelka😂
@anonym_fa743a nase ucitelky chodia 🙂))
Mas pravo si najst lekara co ti podpise tvoj umrtny list na pockanie …nevesaj to na soc siete, dieta tiez, ked ma v hlave nemusi roztrubovat kade chodi a rob ako uznas za vhodne … chodilo sa kade tade vzdy … len to nikto nikam nevytruboval …
Na dovolenku sa ma chodiť vtedy, keď majú deti prázdniny. A dúfam ze to už celkom zakažu aby sa na dovolenky chodilo cez vyučovanie. Už si tí rodičia veľmi veľa dovoľujú.
Tak ono v podstate nezmenila pravidlá uprostred školského roka, pretože od začiatku roka bolo na nej, či žiadosť schváli/ neschváli. Prečo sa takto rozhodla je otázne. Nikdy nevieš, s akým rodičom sa stretla a čo sa udialo.
Mne osobne ako triednej učiteľke je to absolútne jedno. Keď príde žiadosť k riaditeľke, tak sa u nás vyjadruje aj triedna učiteľka, či súhlasí. Vždy som súhlasila, vybavila s RŠ. Ale teda čo ma nahnevalo neskutočne, keď po príchode rodič odomňa ešte žiadal, aby som robila úľavy žiakovi a vybavovala s kolegami, aby ho neskúšali, presúvali sa celotriedne písomky. To som už stopla, keď už rodičia chcú ísť na dovolenku, tak je to ich rozhodnutie a zodpovednosť. Žiak si proste musí dobrať učivo sám. Chcem tým povedať, že tak ako sú rôzni učitelia, tak sú rôzni aj rodičia a nevieme, na základe čoho to vzniklo.
Dieta chodi na sukromnu v zahranici a tam veru sa ide tvrdo za 100% dochadzkou. Jasne, ze ju nedosiahnu vzdy a vsetci, ale dovolenky, vylety pocas sk. roka nikoho nenapadnu. Ale na druhej strane sa este nestalo, aby im chybal ucitel a odpadla hodina alebo nejaky trapny zaskok- co v povodnej skole ak boli 2 dni za sebou bez suplovanej hodiny, tak sa to rovnalo zazraku a vselijake akcie kraviny ani nespominam.
Deutsche schole má v pravidlách vetu Dovolenky sa máju plánovať počas prázdnin.
Súhlasím ... lebo toto čo sa deje keď vidím ... s dcérinej triedy sú momentálne dve deti na lyžovačke v Alpách ... počas školského roku sa má dieťa učiť, byť v škole, podchvíľou majú kadejaké prázdniny, voľná ... za mňa áno.
@dzulli1980 Cista zavist z tvojej strany. Preco by nemohli ist na lyzovacku? Je to sport, zdraviu prospesny pobyt v horach. Po veceroch si ucivo dobehne. Urcite lepsie ako tvoje deti,ktore cele poobedia prehraju na hrach a mobiloch.
Ahoj,ja som to už dávnejšie počula od kamošky, ktorej syn chodí na súkromnú ZŠ, že ospravedlnenie z rodinných dôvodov sa neakceptuje okrem závažných rodinných udalostí. Dovolenka tam nespadá.
@anonym_2ddc21 okrem závažných rodinných záležitostí.. a to sú ktoré. Pre každého to môže byť niečo iné.
niekto si môže povedať že pre neho je závažná rodinná udalosť dovolenka.
Dieta chodi na sukromnu v zahranici a tam veru sa ide tvrdo za 100% dochadzkou. Jasne, ze ju nedosiahnu vzdy a vsetci, ale dovolenky, vylety pocas sk. roka nikoho nenapadnu. Ale na druhej strane sa este nestalo, aby im chybal ucitel a odpadla hodina alebo nejaky trapny zaskok- co v povodnej skole ak boli 2 dni za sebou bez suplovanej hodiny, tak sa to rovnalo zazraku a vselijake akcie kraviny ani nespominam.
@anonym_0e3a95 a ako riešia to, ak vypadne učiteľ? Veď predsa aj on je človek, môže byť chorý na PN, ísť k doktorovi. Chodí im kvalifikovaný zaskok na každom predmete?
@noname12345789 neklam tu aspoň. Za zlomenú nohu nikto komisionálne skúšky este nerobil a ani neprepadol.
@anonym_6fdd91 môj spolužiak na strednej škole hovoril, že keď mal na základnej škole zlomenú nohu (operovali ho) tak potom mal tiež komisionálne skúšky.
Jezis no poďte autorku ukameňovať za to že si dovolila si vybaviť dovolenku inokedy než vy, možno idú v juny na konci roka kto vie. Riaditelka nema čo zakázať všetky osobne dôvody na vynechanie vyučovania.
@luboslav653 riaditeľka vobec nezakazala vsetky osobne dôvody, zakázala len chodiť cez školský rok na dovolenky. Na čo pravo ma.
@noname12345789 ja si myslim, ze ti vadi, ze to riaditelka takto striktne oznamila, ze to bude od 1.1. kedy si si kupovala tu dovolenku? ak este v minulom roku a doteraz bolo na vasej skole zauzivane, ze normalne uvolnovala, tak chapem, ze si zaskocena. na druhej strane, zmena nastala uz od 1.9., takze si mala s tym pocitat, ze sa taketo moze stat a pred kupou dovolenky sa pre istotu riaditelky opytat.

@anonym_6ca838 dochádzka tvojho dieťaťa ktoré nechodí do školy na slovensku nemá nič spoločné s tým že slovenská riaditeľka nechce ospravedlniť dovolenku. vôbec teda nerozumiem tvojim príspevkom ...