Riaditeľka zakázala vynechanie školy z osobných a rodinných dôvodov
Ahojte, ako by ste riešili situáciu keď riaditelka strednej skoly kam chodí vaše dieťa Vám oznámi, že od 1.1 tohto roku nebude akceptovať žiadne ospravedlnenie vyučovania z osobných, respektíve rodinných dôvodov? Citujem “ Prosím rešpektujte tento oznam a neposielajte mi žiadosti o uvoľnenie z vyučovania s odôvodnením, že už máte zaplatenú dovolenku.”
Čo je to za diktátorsky prístup? Zaplatíte si dovolenku mesiace dopredu len preto aby vaše dieta nemohlo s vami ist, pripadne mohlo ale hrozila by mu minimálne 2 zo správania? Je to vôbec s nariadenymi predpismi?
@anonym_6fdd91 uplne bude stacit, ak prestane buzerovat za kravinu, ako tyzden dovolenky mimo prazdnin..
@akvi to nie je v žiadnom prípade kravina. Ale dodržiavanie pravidiel a nerobenie si zo školy holubik. Ale chápem, že také majsterky sveta ako ty, ktoré poznajú len svoje práva ale povinnosti im už akosi unikajú to nemajú jednoducho kapacitu pochopiť.
@janinah najmä sú tie prázdniny v zlom čase. Skús chodiť po takých Aténach a Ríme po pamiatkach v júli, auguste. A cez jarné a veľkonočné sa tam zase neokúpeš v mori. Nie každý si môže dovoliť chodiť do zahraničia viackrát do roka. A je tiež rozdiel, či dáš za letenky 50, alebo 500 eur. Cez prázdniny sú tie ceny brutálne. My pôjdeme teraz na dovolenku cez jarné prázdniny, ale nestihneme sa cez ne aj vrátiť. A po príchode ospravedlním aspoň +1 deň, lebo pôjdeme cez 4 časové pásma, aby sme sa po príchode spamätali. Našťastie škola chápe prínos cestovania (bilingválne gymnázium) a nemajú problém uvoľniť žiaka. Týždeň vo svete dá dieťaťu viac, ako pol roka v škole. Ak chceš vidieť svet a nie si ažko za vodou, inú voľbu ako cestovať mimo oficiálnych prázdnin nemáš. A my ten svet určite vidieť chceme. Chcem mať dieťa s rozhľadom a výbornými jazykovými vedomosťami.
@anonym_e667ac pamiatky cez jarne a velkonocne a kupanie sa v juli a auguste. Si to nejak vymenila😉
@pribinak nie si menej ,ale ak tvoja preferovana dovolenka je autom do chorvatska, tak nepochopis ,ze ini co cestuju napr. letecky nechcu platit drahe letenky v juli auguste ,ked mozu letiet za stvrtinu v juni alebi septembri napr.Alebo cestuju do exotiky kde je proste sezona pocas skolskeho roku a v lete sa tam nechodi lebo su dazde.
@sidicek mam precestovanejo pol sveta krážom krážom, Áziu, južnú Ameriku, celu Európu, dlho som žila v zahraničí ale nedovolím si navazat sa do niekoho kto ide len autom do Chorvátska
Ale neviem či máš kapacitu to pochopiť
@anonym_8918d1 môžeme sa na to pozerať aj z presne opačného pohľadu - že koľko rodičov chce mať väčší dosah na to, koľko času a kde budú jeho deti tráviť. Za mňa je týždeň s rodinou pri mori viac, ako týždeň v škole. Nesúhlasím s tým, ako škola zasahuje do nášho rodinného života. Nesúhlasím s PŠD. A nesúhlasím s akoukoľvek štátnou buzeraciou. Za moje dieťa mám zodpovednosť ja. Nie štát, nie škola. Ak sa chce ktokoľvek starať do toho, tak nech preberie celkovú zodpovednosť. Ak by štátu tak nesmierne záležalo na blahu detí, tak sa o vsetky postará vo všetkých oblastiach. Ak toto nemieni robiť a to "bremeno" necháva na rodičoch, tak nech sa laskavo nestará, či pôjdem na dovolenku v júni alebo v júli.
@akvi v tvojom pripade potom radsej zvol spôsob vyucby svojich deti ako domškolactvo. s nicim nesuhlasis, tak naopak preber ty celkovu zodpovednost za ich vzdelavanie
@akvi to nie je v žiadnom prípade kravina. Ale dodržiavanie pravidiel a nerobenie si zo školy holubik. Ale chápem, že také majsterky sveta ako ty, ktoré poznajú len svoje práva ale povinnosti im už akosi unikajú to nemajú jednoducho kapacitu pochopiť.
@anonym_6fdd91 to je tvoj pohlad na vec, tvoja realita..Zmier sa s tym, ze niekto to vidi aj inak..
@anonym_e667ac pamiatky cez jarne a velkonocne a kupanie sa v juli a auguste. Si to nejak vymenila😉
@anonym_fa743a veď keď mi to zaplatíš. Ako som písala, nie každý si vie dovoliť dovolenku dva krát ročne, ani v hlavnej sezóne. Pre niekoho je jediná možnosť plniť si cestovateľské sny chodiť mimo hlavnej sezóny. Nebudeme kvôli škole sedieť 20 rokov doma. Pamiatky aj more si za priaznivú cenu užijeme na jeseň, kedy nie sú žiaľ žiadne prázdniny. A letá sú rok od roku extrémnejšie čo sa týka počasia.
@anonym_6fdd91 to je tvoj pohlad na vec, tvoja realita..Zmier sa s tym, ze niekto to vidi aj inak..
@akvi nie, ty sa zmier s tým, ze sa nevude svet točiť podla teba. Keď nemáš na to, aby si šla na dovolenku v lete do zahraničia, tak chod do Patiniec. A co sa tyka exotiky, tak tam môžeš ísť v pohode, keď už dieta nebude skolopovinne. Ci dovtedy to zmizne alebo co?
@akvi nie, ty sa zmier s tým, ze sa nevude svet točiť podla teba. Keď nemáš na to, aby si šla na dovolenku v lete do zahraničia, tak chod do Patiniec. A co sa tyka exotiky, tak tam môžeš ísť v pohode, keď už dieta nebude skolopovinne. Ci dovtedy to zmizne alebo co?
@anonym_6fdd91 svet sa bude tocit tak, ako si zariadis..Ty si kludne chod na dovolenku, ked ty chces. Ja si pojdem vtedy, ked ja chcem. Nepotrebujem byt otrokom systemu a dodrziavat pravidla, ktore nemaju vobec ziadne opodstatnenie. Zaujimave, ze v nasej skole s tym nikdy nikto problem nemal. Predstav si, ze ja cez prazdniny na tu dovolenku ist nemozem. A vies preco? Aby si ty ist mohla. Ja pracujem v cestovnom ruchu a cez prazdniny si nemozem dovolit ani den volna..
Na jednej strane to chápem, robia si zo školy holubnik, raz, dvakrát, trikrát kadiake dovolenky, volna, ja zásadne som tiež proti tomuto, plánujem dovolenky cez voľno, keď veľmi chcete voľno popros doktorku a hotovo
@zuzubb007 kadiake,......toto je mega slovo🥳😂
V nemecku plati "skolska povinnost" , t.j.dieta musi chodit do skoly, ani domskolactvo tu nie je. Upozornenie, ze skola neuvolni ziaka z vyucovania okolo zaciatku a konca prazdnin, mame napisane v kazdom liste rodicom na zaciatku sk.roka. Na letiskach v tie dni nie su neobvykle kontroly ludi s detmi, ktore vyzeraju, ze by mohli byt skolopovinne. Hrozia (a boli aj udelene) za to pokuty (zavisi ako kde, od spolkovej krajiny, ale az do vysky 2500 €) + hlasenie skole + hlasenie skolskemu uradu + policia (je to priestupok). Pritomnost ziaka na vyucovani je v principe povinna. Nepritomnost len z vaznych dovodov, kam dovolenka nepatri. Rodicia mozu poziadat o "beurlaubung", nieco ako dovolenka z vyucovania a teoreticky to moze byt schvalene (dcerina spoluziacka ma skoro celu rodinu v argentine, isli na cele letne prazdniny + nejaku svadbu v rodine, vratili sa par dni po zaciatku sk.roka, ale zase cez pol sveta nechodia kazdy rok, aby boli pri mori a mali lacnejsie letenky). V pohode mi takto uvolnia dieta, ked napr. termin k lekarovi proste nedostanem poobede. Zasadny rozdiel je myslim v tom, ze ked sme si raz dohodli nejake pravidla, ak mame ako spolocnost fungovat, tak sa zaroven zhodneme na tom, ze ich budeme dodrziavat. Ked si stale budeme pre seba hladat vynimky, mozeme sa na to vykaslat. Konkretne v tomto skolskom pripade zaroven ukazujem dietatu - kaslat na pravidla je ok, vzdelanie nie je priorita, klamat je ok (v pripade, ze napr. nahlasim, ze dieta je chore), moj rodic je schopny klamat (ako vam ma dieta doverovat?), atd.....a vobec...ale ja stojim na cervenej aj uprostred noci, ked siroko daleko nikto nie je...
Podľa mňa ide o to,že v konkrétnej škole zrejme ospravedlňovanie žiakov z "dovolenkovych rodinných dôvodov"presiahlo medze. Takže volila taký postup.
Riaditeľ má právo odmietnuť schválenie takýchto prípadov a očividne takto to aj riaditeľka tu z príspevku podala,ako aj je citované autorkou.
Je úplne zbytočne sa hádať,že "v susednej škole dovolila a tu nedovolia"
Skrátka tu vedenie nedovolí,a hotovo. Čo autorka urobi,bude dupat nohami, kričať či písať petície? Padli tu komentare,že nebudeme otrokom systému a nebudeme čakať roky,kým dieťa chodí do školy a podobne...v poriadku,keď niekto to nechce akceptovať, má možnosť dieťa presunúť do inej školy,dokonca aj domskolactvo. Ale robiť takú vedu z toho,že nemôžeme ísť na dovolenku počas roka 🙈🙈
V nemecku plati "skolska povinnost" , t.j.dieta musi chodit do skoly, ani domskolactvo tu nie je. Upozornenie, ze skola neuvolni ziaka z vyucovania okolo zaciatku a konca prazdnin, mame napisane v kazdom liste rodicom na zaciatku sk.roka. Na letiskach v tie dni nie su neobvykle kontroly ludi s detmi, ktore vyzeraju, ze by mohli byt skolopovinne. Hrozia (a boli aj udelene) za to pokuty (zavisi ako kde, od spolkovej krajiny, ale az do vysky 2500 €) + hlasenie skole + hlasenie skolskemu uradu + policia (je to priestupok). Pritomnost ziaka na vyucovani je v principe povinna. Nepritomnost len z vaznych dovodov, kam dovolenka nepatri. Rodicia mozu poziadat o "beurlaubung", nieco ako dovolenka z vyucovania a teoreticky to moze byt schvalene (dcerina spoluziacka ma skoro celu rodinu v argentine, isli na cele letne prazdniny + nejaku svadbu v rodine, vratili sa par dni po zaciatku sk.roka, ale zase cez pol sveta nechodia kazdy rok, aby boli pri mori a mali lacnejsie letenky). V pohode mi takto uvolnia dieta, ked napr. termin k lekarovi proste nedostanem poobede. Zasadny rozdiel je myslim v tom, ze ked sme si raz dohodli nejake pravidla, ak mame ako spolocnost fungovat, tak sa zaroven zhodneme na tom, ze ich budeme dodrziavat. Ked si stale budeme pre seba hladat vynimky, mozeme sa na to vykaslat. Konkretne v tomto skolskom pripade zaroven ukazujem dietatu - kaslat na pravidla je ok, vzdelanie nie je priorita, klamat je ok (v pripade, ze napr. nahlasim, ze dieta je chore), moj rodic je schopny klamat (ako vam ma dieta doverovat?), atd.....a vobec...ale ja stojim na cervenej aj uprostred noci, ked siroko daleko nikto nie je...
@nmld úplne súhlasím.
@nmld ja som sa na žiadných pravidlách s nikým nedohodla. Nikto sa ma nepýtal. Je to choré, level Severná Kórea. Čo má vzdelanie so školami? Mám VŚ vzdelanie 3. stupňa, 90% vedomostí som získala samoštúdiom - najmä ZŠ, SŠ. Keby som sa učila každú kravinu, čo sa bolo treba učiť v škole, nebol by čas na získanie dôležitejších vedomostí a zručností. Dnešný školský systém je absolútne odtrhnutý od reálneho života, deti sa len učia bifliť, nie samostane rozmýšľať. Očividne sú takí ľudia pre systém nepohodlní. A každý kto vytŕča je eliminovaný stádom, presne to vidieť aj na tejto diskusii.
@nmld nie spoločnosť nastavila, ale politici, zahnali to do extrému a ľudia sklopia uši a skáču ako im politici pískajú a niektorí sú schopní zasahovanie do práv rodiča ešte aj obhajovať, že aké super, štát rozhoduje o mojom dieťati 🤦♀️
A ešte mi vysvetli, čo učíme deti, keď im štát nedovolí rozlúčiť sa so starou mamou, ktorá umrela, lebo jej pohreb je v pracovný deň? Že nejaké vyučovanie je dôležitejšie ako rodina, ako potreba povedať posledné zbohom?… Štát nad rodinou, všakže. Nelogické pravidlá a poslušnosť nad ľudskosť….
@nmld nie spoločnosť nastavila, ale politici, zahnali to do extrému a ľudia sklopia uši a skáču ako im politici pískajú a niektorí sú schopní zasahovanie do práv rodiča ešte aj obhajovať, že aké super, štát rozhoduje o mojom dieťati 🤦♀️
A ešte mi vysvetli, čo učíme deti, keď im štát nedovolí rozlúčiť sa so starou mamou, ktorá umrela, lebo jej pohreb je v pracovný deň? Že nejaké vyučovanie je dôležitejšie ako rodina, ako potreba povedať posledné zbohom?… Štát nad rodinou, všakže. Nelogické pravidlá a poslušnosť nad ľudskosť….
@sisaka hovorim nieco o pohreboch? Pisem o dovolenkach. Dokonca aj v pripade dovolenky mozes poziadat o uvolnenie a skola to moze odsuhlasit, ale nemusi. Ak mas povolenie zo skoly, bude to aj na tom letisku ok. V principe hovorim len o vacsom respekte k pravidlam a chapem, ze mnohe slovenske nemaju hlbsi zmysel, takze je tazsie sa ich drzat.
@nmld ja som sa na žiadných pravidlách s nikým nedohodla. Nikto sa ma nepýtal. Je to choré, level Severná Kórea. Čo má vzdelanie so školami? Mám VŚ vzdelanie 3. stupňa, 90% vedomostí som získala samoštúdiom - najmä ZŠ, SŠ. Keby som sa učila každú kravinu, čo sa bolo treba učiť v škole, nebol by čas na získanie dôležitejších vedomostí a zručností. Dnešný školský systém je absolútne odtrhnutý od reálneho života, deti sa len učia bifliť, nie samostane rozmýšľať. Očividne sú takí ľudia pre systém nepohodlní. A každý kto vytŕča je eliminovaný stádom, presne to vidieť aj na tejto diskusii.
@anonym_e667ac suhlasim, ze skolsky system je na figu, preto nema respekt. ani system, ani jeho pravidla, nech uz vznikli akokolvek.
Vy čo tu kvákate že v anglickú nesmú deti mimo prázdnin na dovolenky tak tu dávam rozpis prázdnin: Holiday Date(s)
First day of school 1 September 2025
Half-term break 27-31 October 2025
Christmas holiday 22 December 2025 – 2 January 2026
Half-term break 16-20 February 2026
Easter holiday 30 March – 10 April 2026
Half-term break 25-29 May 2026
Summer break 23 July – 31 August 2026
Týždeň október, týždeň február, 2 týždne veľká noc, týždeň máj. Tak to majú úplne skvele rozložené a kľudne môžu ísť na týždeň do toho Egypta v októbri, majú a cez veľkú noc celkom faunu dovcu. Takze iné krajiny majú oveľa lepšie rozloženie prázdnin a môžu si dovoliť chodiť mimo leto na lacnejšie termíny. To len u nás na sk naseru 2 mesiace v lete , 3 týždne na Vianoce a zvyšok môžme sedieť doma. Mne sa viac páči ten anglicky model prázdnin, ľudia si tak môžu plánovať tu dovolenku aj cez rok
@noname12345789 myslím si o tom že konečne
@sisaka hovorim nieco o pohreboch? Pisem o dovolenkach. Dokonca aj v pripade dovolenky mozes poziadat o uvolnenie a skola to moze odsuhlasit, ale nemusi. Ak mas povolenie zo skoly, bude to aj na tom letisku ok. V principe hovorim len o vacsom respekte k pravidlam a chapem, ze mnohe slovenske nemaju hlbsi zmysel, takze je tazsie sa ich drzat.
@nmld už tu písala @vevesh, že ide aj o pohreby a bavíme sa o Nemecku a ak si ok s tým, že štát si dovolí ťa kontrolovať na letisku, či tvoje dieťa nemá byť práve v škole a súhlasíš s takýmito zásahmi do tvojich práv a slobod a ešte ich aj obhajuješ, tak ťa majú presne tam, kde ťa chcú mať. Dobrovoľne bez rozmyslu dodržiavať nelogický predpis, ktorý stavia štát nad právo rodiča rozhodovať o svojom dietati, presne takých ľudí štát potrebuje.
@anonym_e667ac v Severnej Kórei by si si toto nedovolila ani nemohla napísať a za nesúhlas s pravidlami by šla celá tvoja rodina aj s tebou do pracovného tábora, tam by si mohla snívať o dovolenke
@nmld už tu písala @vevesh, že ide aj o pohreby a bavíme sa o Nemecku a ak si ok s tým, že štát si dovolí ťa kontrolovať na letisku, či tvoje dieťa nemá byť práve v škole a súhlasíš s takýmito zásahmi do tvojich práv a slobod a ešte ich aj obhajuješ, tak ťa majú presne tam, kde ťa chcú mať. Dobrovoľne bez rozmyslu dodržiavať nelogický predpis, ktorý stavia štát nad právo rodiča rozhodovať o svojom dietati, presne takých ľudí štát potrebuje.
@sisaka mna ten stat tam na letisku nenajde, lebo akceptujem to, co mi skola raci jasne oznamit kazdy rok nanovo. Lacnejsie letenky nie su dovod obchadzat pravidla. V celej tejto debate je pre mna nakoniec dolezitejsie, aky priklad dam svojim detom, nez kolko usetrim. A ano, skola mi uvolnila dieta, aby stihlo let do zahranicia na koncert oblubenej skupiny. Z poslednej hodiny, po oficialnej ziadosti a jej schvaleni. Ale rozni ludia, samozrejme, mozu mat rozne skusenosti.
Tato diskusia je skor dokazom toho, ake je to nase skolstvo mega uspesne. Staci sa pozriet do historie na motivy vzniku verejneho povinneho skolstva. Najradsej mam tuto myslienku, hovori vsetko - monopol na vzdelávanie je dôležitejší nástroj štátnej moci ako monopol na legitímne použitie násilia.
@jaskolka Odmalicka ucit deti, ze s pravidlami sa vydrbava a potom sa cudovat, ze mame vzdy vladu, aku mame, to je take nase, ale zacat od seba, to nie.
@mandzula Ale veď tu je to absolútne normálne. Napeciem si doma torty a budem to predávať. Koho zaujíma, že iní musia mať k tomu vzdelanie, prax, živnosť, prevádzku, dodržiavať hygienické predpisy a platiť dane? Ja LEN tak trochu, LEN v malom, a štát nech ide do kelu. A bude sa to obhajovať, lebo veď tie zákusky z obchodu sú hnusneeeeee a smrrrt, a štát nech ide do kelu. Urobím si kurz na nechtíky a mihy a zariadim si v obývačke v paneláku salónik. LEN tak, LEN v malom, a štát (a susedia, ktorí to dýchajú) nech idú do kelu. Otvoríme si restauraciu a zamestname ľudí na dohodu, budú tam makať ako otroci 220 hodín mesačne, ale nech štát za nich platí pekne krásne odvody, ja len tak na ruku a všetci budú spokojní. Dieťa je chorlavejsie a dovŕšilo tri roky veku? Ááále sestrička po známosti vybaví u doktorky papiere, šup ho na predĺžený rodicak, šak keď dajú, ta ber ne? Sú dané pravidlá v škole, tak sú na figu, nás nikto nebude obmedzovať, naučíme aj decko, ako sa individuálne vykladaju, alebo ešte lepšie obchádzajú, veď čo sa za mladi naučíš, v dospelosti ako by si našiel... a kruh sa uzavrel.
Presne vidno na tejto diskusii dokonalú východoeurópsku mentalitu tohto národa. Na mňa platia iba pravidlá, ktoré sú podľa mňa vhodné, tie, ktoré sa mi nepáčia budem obchádzať.
Dámy, ešte raz: problém nie je ten, že ste si naplánovali dovolenku počas školského roka. Problém je, že ste si tak naplánovali VŠETCI. A niektorí opakovane. Keby to bolo také nevinné, tak tie pravidlá by nezaviedli. Jedna učiteľka mi rozprávala, že nie je neobvyklé, že v triede chýbaju každý týždeň dvaja, traja, a nie kvôli chorobe, ani pohrebom, ani súťažiam. Proste to rodičia prehnali a teraz to zlíznu všetci.
@mandzula Ale veď tu je to absolútne normálne. Napeciem si doma torty a budem to predávať. Koho zaujíma, že iní musia mať k tomu vzdelanie, prax, živnosť, prevádzku, dodržiavať hygienické predpisy a platiť dane? Ja LEN tak trochu, LEN v malom, a štát nech ide do kelu. A bude sa to obhajovať, lebo veď tie zákusky z obchodu sú hnusneeeeee a smrrrt, a štát nech ide do kelu. Urobím si kurz na nechtíky a mihy a zariadim si v obývačke v paneláku salónik. LEN tak, LEN v malom, a štát (a susedia, ktorí to dýchajú) nech idú do kelu. Otvoríme si restauraciu a zamestname ľudí na dohodu, budú tam makať ako otroci 220 hodín mesačne, ale nech štát za nich platí pekne krásne odvody, ja len tak na ruku a všetci budú spokojní. Dieťa je chorlavejsie a dovŕšilo tri roky veku? Ááále sestrička po známosti vybaví u doktorky papiere, šup ho na predĺžený rodicak, šak keď dajú, ta ber ne? Sú dané pravidlá v škole, tak sú na figu, nás nikto nebude obmedzovať, naučíme aj decko, ako sa individuálne vykladaju, alebo ešte lepšie obchádzajú, veď čo sa za mladi naučíš, v dospelosti ako by si našiel... a kruh sa uzavrel.
Presne vidno na tejto diskusii dokonalú východoeurópsku mentalitu tohto národa. Na mňa platia iba pravidlá, ktoré sú podľa mňa vhodné, tie, ktoré sa mi nepáčia budem obchádzať.
Dámy, ešte raz: problém nie je ten, že ste si naplánovali dovolenku počas školského roka. Problém je, že ste si tak naplánovali VŠETCI. A niektorí opakovane. Keby to bolo také nevinné, tak tie pravidlá by nezaviedli. Jedna učiteľka mi rozprávala, že nie je neobvyklé, že v triede chýbaju každý týždeň dvaja, traja, a nie kvôli chorobe, ani pohrebom, ani súťažiam. Proste to rodičia prehnali a teraz to zlíznu všetci.
@anonym_12a8b4 Moje dieta vymeskava minimum a stve ho, ze pre dovolenkarov a ich vymeskane hodiny sa skola moze dostat do prisnejsieho rezimu. A presne tak to je - ty sa mozes aj posrat, byt poctivy a vysledok je ten, ze si to zliznes za ostatnych. A potom sa sam seba zacnes pytat, ci ma poctivost vobec vyznam. Komu sa nepaci system a pravidla statneho vzdelavania, nech sa paci, ma slobodu pri vybere sukromnej skoly ci domskolactva, tam moze cestovat aj cely rok.
Neviete čo je s PADMAM Rodinka, oni tak cestovali po svete a mali školákov.
@vevesh zlatá Kanada! Ešte stále tu máme viac práv na vlastné deti ako v Európe! Ty brďo, aby ma na letisku otáčali, že dieťa ma byť v škole a nie na dovolenke?! Akým právom majú takú vec kontrolovať? Úradníkov na letisku je h..o do toho, ako ja, či moje dieťa trávime svoje dni….
Keď sa rozhodnem, že dieťa týždeň vymešká zo školy, tak ho vymešká, svet sa nezrúti, iné decká bývajú vkuse choré, tam je to ok, že chýbajú?!
Pohreb? Ani by som nerozoberala prečo moje dieťa bude chýbať - rodinné dôvody, nikoho do toho nič, kto zomrel, aj keby to bola sesternica z tretieho kolena, keď ja ako rodič usudim, že moje dieťa tam pôjde, tak tam pôjde.
Súhlasím s nejakou hranicou xy dní ospravedlnenie od rodičov, ale nie absolútny zákaz.
@anonym_32eddb tak to nie je o tom, ci to akceptujes alebo nie😀teba sa nikto nepyta, je to jednoducho tak....a ked tak neurobis, budes mat problemy....
@sisaka tak pravo im dal skolsky zakon. A bud sa odstahujes do inej krajiny alebo to jednoducho takto vezmes (aj ked s tym nesuhlasis)🤷♀️🤷♀️🤷♀️ ja by som rada taku strednu cestu, ze je dovolene 10-15 skolskych dni do roka napriklad. Ale tak no, v sucasnosti nemecky stat chce mat kontrolu nad kazdym prdom obcana🤷♀️🤷♀️

@anonym_5b0f9f 🙈
@anonym_fa743a vazne.. :DDD ale teda vela nechybaju... ale napr. dcera sa smeje, ze jedna chodi v lyziarskom aj do skoly rovno.. oduci a ide spat na lyze, rano chodia viaceri spolu este pred skolou a to im normalne zavidim, ze sa im chce :D