icon

Sú mladí naozaj rozmaznaní a neloajálni?

Dnes o 06:42

Mate tiez pocit, ze mladi su rozmaznani a maju velke oci? Neudem hadzat vsetkych do jedneho vreca, su aj makaci, ale coraz viac pocuvam, ako nebudu pracovat za tisic eur, ze za to nevstanu z postele a podobne kydy. Mlady chalan, vyuceny, ze radsej ide do zahranicia. Mlada baba s maturitou, doraba VS nejaku pofidernu socialni pracu, tiez nepojde pod 1500 eur a mozem pokracovat.
Kamaratka vlastni mensiu restauraciu, tiez ma vysoku fluktuaciu zamestnancov. Akoby prestali byt ludia loajalni, bez chuti nieco dokazat.
Moj brat to iste, ide do zahrancia zvarat, ziadnu stalu pracu nema.

anonym_fd35e4
Dnes o 12:24
@anonym_983153

No a blbe je, ze ked si otvorite profesiu, tak je tam vacsina platov, kde je tisicka mesacne. Ti, ktori nie su az taki ambiciozni a osvazni, robia za taketo prachy

@anonym_983153 minimálna mzda sa zvyšuje na 970 eur tak chápem, že ľuďom sa nechce robiť za minimálnu mzdu.Mladym ľuďom fandím, že už nechcú byť otroci a chcú mať benefity a nerobít za almužnu.Ked majú platiť hypo, mať rodinu musia študovať a dať si za to zaplatiť

zeldia
Dnes o 12:28
@anonym_6be8ad

@zeldia Dobrý deň, čo presne máte za problém s PhD študentmi? ako PhD študenta ma to zaujíma, lebo si myslím, že naozaj pracujeme pomaly do 30-ky za žiadnu pracovnú stabilitu a poväčšinou smiešne peniaze. Kto ide robiť doktorát a chce niekedy v živote mať vlastné bývanie, musí si popri tom nájsť 1) partnera s normálnou prácou a 2) mať sám druhú, tretiu prácu.

@anonym_6be8ad Doktorandské štúdium je náročné, viem to posúdiť, keďže som ho sama absolvovala. Problém však často nie je v náročnosti štúdia, ale v správaní niektorých jednotlivcov. Ide o dobrovoľné štúdium tretieho stupňa VS, so štipendiom, 40-50 dni prázdnin za rok. Ak chce niekto výrazne vyšší príjem, jednou z možností je venovať sa podnikaniu alebo pracovať sam pre seba. To, čo sa však očakáva úplne všade v spoločnosti a práci, je aspoň základná slušnosť, rešpekt a schopnosť komunikovať – po slovensky alebo po anglicky. Rovnako dôležitá je spoľahlivosť a dôvera. Keď pracujeme s prístrojmi a vybavením, ktoré bolo financované z grantov, za ktorými je veľa práce a úsilia, je prirodzené očakávať, že sa k nim bude pristupovať zodpovedne. Granty sa nezískavajú tak, že peniaze „spadnú z neba“. Grant treba vymyslieť a potom napisat a často je to dlhy a náročny proces. Preto je úplne legitímne očakávať, že aj študenti budú k práci a spoločnému vybaveniu pristupovať s rešpektom. Ak niekto o štúdium nemá skutočný záujem, alebo ho nezvláda, doktorandské štúdium nie je povinné. Nikto nikoho nenúti doktorát robiť.

anonym_fd35e4
Dnes o 13:08
@anonym_autor

@anonym_dbb5ea Lenze to si podnikatelia nemozu dovolit, zas budme realisti. Podnikala si niekedy?

@anonym_autor keď si to podnikatelia nevedia dovoliť zaplatiť zamestnanca, tak nech nepodnikajú.

sara07
Dnes o 13:12
@anonym_fd35e4

@anonym_autor keď si to podnikatelia nevedia dovoliť zaplatiť zamestnanca, tak nech nepodnikajú.

@anonym_fd35e4 to mi je už len logika
a kto im nastavil tak vysoku cenu práce ?
čiže štát ma tolko pracovnych miest že na miesta vytvorene sa môže z vysoka vykašlat
ty vole to je odvažne tvrdenie .. .

anonym_67e190
Dnes o 13:13
@anonym_fd35e4

@anonym_fd35e4 ak nájdu niekoho, kto tam bude pracovať, prečo by nemali podnikať?

anonym_983153
Dnes o 13:53
@anonym_f33be9

@anonym_983153 a presne toto je ta logika mladých. Náklady mam 1300 tak nepôjdem robiť za 1000. Cize namiesto 300 euro v mínuse, budem radšej 1300 euro v mínuse ze? A samozrejme pýtať od maminky. Ale to, žeby som na čas, kým sa zapracujem a zvýši sa mi plat, som sa uskromnil, tak to ani za boha!

@anonym_f33be9 ale coby, ide robit aj za 1000, ale poziciava si, zivori a zere suche rozky ak mu rodicia nepomozu aspon s jedlom. A vypracovat sa? Nebud smiesna, v tychto obyc. zamestnaniach ani nemas velmi kde.

anonym_983153
Dnes o 13:57
@anonym_fd35e4

@anonym_983153 minimálna mzda sa zvyšuje na 970 eur tak chápem, že ľuďom sa nechce robiť za minimálnu mzdu.Mladym ľuďom fandím, že už nechcú byť otroci a chcú mať benefity a nerobít za almužnu.Ked majú platiť hypo, mať rodinu musia študovať a dať si za to zaplatiť

@anonym_fd35e4 to zvysenie minimalnej mzdy nikto nepociti, zoberu nam to na odvodoch. V nasom ficolande sa vobec mladym necudujem, ze tuto politiku zrat nebudu. Suhlasim v tomto s @brrunetkaa
Blbe bude, ked sa tato generacia rozhodne nemat deti z financnych dovodov. To uz fica trapit nebude, ten uz s jeho kumpanmi budu dozivat svoje zivoty niekde vo vilke pri mori.

anonym_fd35e4
Dnes o 14:00
@anonym_983153

@anonym_fd35e4 to zvysenie minimalnej mzdy nikto nepociti, zoberu nam to na odvodoch. V nasom ficolande sa vobec mladym necudujem, ze tuto politiku zrat nebudu. Suhlasim v tomto s @brrunetkaa
Blbe bude, ked sa tato generacia rozhodne nemat deti z financnych dovodov. To uz fica trapit nebude, ten uz s jeho kumpanmi budu dozivat svoje zivoty niekde vo vilke pri mori.

@anonym_983153 ale firmy budú musieť zvýšiť plat, lebo učitelia , vodiči, ktokoľvek im za nástupný plat okolo 1000 robiť nebudú, lebo to bude min.mzda

anonym_983153
Dnes o 14:01
@anonym_fd35e4

@anonym_983153 ale firmy budú musieť zvýšiť plat, lebo učitelia , vodiči, ktokoľvek im za nástupný plat okolo 1000 robiť nebudú, lebo to bude min.mzda

@anonym_fd35e4 tak dufajme, ze sa to niekam pohne. Lebo makat za minimalnu mzdu asi nebude nikoho snom

lacibo
Dnes o 14:03

@anonym_autor mna zaujala ta baba, co studuje socialnu pracu - no ak bude robit v tomto odbore, tak veru pojde hlboko pod 1500 eur😉

anonym_f33be9
Dnes o 14:05
@anonym_fd35e4

@anonym_fd35e4 tal zacni podnikať ty a zaplat ich. Kde mas problém? Ci len hubou mliet, to ti ide

anonym_d054b4
Dnes o 14:17
@anonym_bab615

Môžeš byt aj ty vyčurana a ísť do zahraničia, vyštuduj aj ty sociálnu prácu a nezavid

@anonym_bab615 Neútoč, má v niečom pravdu. Mnohí mladí majú neprimerané nároky, veľké oči - za málo peňazí veľa muziky, a to hneď! Áno, chýba im vytrvalosť, lojalita, pokora, objektívne sebahodnotenie. Ak to nevidíte, ste zaslepení alebo takí istí.

anonym_d054b4
Dnes o 14:20
@anonym_bed0cf

@anonym_aaed93 utekať zo Slovenska.. Tu nás nič dobre nečaká 😐

@anonym_bed0cf ...lebo v zahraničí sú tie nájmy za polovicu?🙂)

anonym_fd35e4
Dnes o 14:39
@anonym_f33be9

@anonym_fd35e4 tal zacni podnikať ty a zaplat ich. Kde mas problém? Ci len hubou mliet, to ti ide

@anonym_67e190 veď to je to smutné, že vždy sa nájde niekto s nízkym vzdelaním, dlhmi a ten zoberie prácu aj za almužnu.A potom pozeráš reláciu na nože a sú tam sami asociáli, pani, ktorá povie, že je krajčírka, alebo upratovačka a gastru nerozumie.A majiteľ cestuje po svete a má 3 firmy ako posledné diely.Gastrov a stavebníctvo je plne takých ľudí
@anonym_f33be9 ja som SZČO, lebo som nechcela pracovať na druhých, ale zamestnávať by som nechcela

anonym_6be8ad
Dnes o 15:51
@zeldia

@anonym_6be8ad Doktorandské štúdium je náročné, viem to posúdiť, keďže som ho sama absolvovala. Problém však často nie je v náročnosti štúdia, ale v správaní niektorých jednotlivcov. Ide o dobrovoľné štúdium tretieho stupňa VS, so štipendiom, 40-50 dni prázdnin za rok. Ak chce niekto výrazne vyšší príjem, jednou z možností je venovať sa podnikaniu alebo pracovať sam pre seba. To, čo sa však očakáva úplne všade v spoločnosti a práci, je aspoň základná slušnosť, rešpekt a schopnosť komunikovať – po slovensky alebo po anglicky. Rovnako dôležitá je spoľahlivosť a dôvera. Keď pracujeme s prístrojmi a vybavením, ktoré bolo financované z grantov, za ktorými je veľa práce a úsilia, je prirodzené očakávať, že sa k nim bude pristupovať zodpovedne. Granty sa nezískavajú tak, že peniaze „spadnú z neba“. Grant treba vymyslieť a potom napisat a často je to dlhy a náročny proces. Preto je úplne legitímne očakávať, že aj študenti budú k práci a spoločnému vybaveniu pristupovať s rešpektom. Ak niekto o štúdium nemá skutočný záujem, alebo ho nezvláda, doktorandské štúdium nie je povinné. Nikto nikoho nenúti doktorát robiť.

@zeldia Jasné, rozumiem, vďaka. To s vybavením úplne chápem, s rešpektom sa treba správať asi ku všetkému okolo nás, najmä na (akomkoľvek) pracovisku. Inak, to s tými 40-50 dňami prázdnin ma zaujalo - to vážne na slovensku je až toľko voľna? Ja robím PhD v Česku a veruže tu nemáme 50 dní voľna, máme 20 ako každý iný zamestnanec. Cez prázdniny normálne v práci.

anonym_f33be9
Dnes o 16:20
@anonym_fd35e4

@anonym_67e190 veď to je to smutné, že vždy sa nájde niekto s nízkym vzdelaním, dlhmi a ten zoberie prácu aj za almužnu.A potom pozeráš reláciu na nože a sú tam sami asociáli, pani, ktorá povie, že je krajčírka, alebo upratovačka a gastru nerozumie.A majiteľ cestuje po svete a má 3 firmy ako posledné diely.Gastrov a stavebníctvo je plne takých ľudí
@anonym_f33be9 ja som SZČO, lebo som nechcela pracovať na druhých, ale zamestnávať by som nechcela

@anonym_fd35e4 do na nože hľadajú chudákov, aby bola showka. Niečo ako zamena manželiek. Sused ma reštauráciu a teda maká v nej aj sam ako trotl. Ti, co u neho sú za mimimalku sú najmä tí, ktorí majú exekúcie a potom vymyselnici, ktorí nechcú platit vyzivne na deti. Ostatných platí uplne normalne. Ono aj normálni podnikatelia sú.

bomba36
Dnes o 16:20

Asi tvoja kamoška nebude ľudom dávať taký plat, aby boli lojálni. Keď chce lojalitu, nech si kúpi psa. Keď chce spokojného zamestnanca, nech ho adekvátne zaplatí. K ostatným bludom čo píšeš sa ani vyjadrovať nejdem.

anonym_aaed93
Dnes o 17:00
@anonym_f33be9

@anonym_aaed93 izbu mas za 300, max.350 euro. Nasetri si, vypracuj sa a budeš mat aj na byt. Ja neviem co by ste hneď chceli. Jaj, všetko vlastne.

@anonym_f33be9 áno s mužom budem bývať v izbe 😂našťastie ja nemám problém s bývaním. Ale sú ľudia ktorí nemajú nejaké iné možnosti a bohužiaľ živoria od výplate k výplate

evkatk
Dnes o 17:02

V zahraničí nie je med lízať. Zarobí sa síce viac, ale hlavne preto, že našinci si neplatia odvody. Tam nie sú povinné. Ak prídu zdravotné ťažkosti, tak to ide na úkor tých, čo celý život robili, lebo aj zuby si prídu domov opraviť, aby tam nemuseli platiť. No na dôchodok si tak nezarobia a mnohým potom na získanie čo len minimálneho dôchodku nevyjde. Potom ich v dôchodkovom veku musia živiť deti. Súd rozhodne každé dieťa koľko stovák má mesačne prispieť rodičovi, aby mal životné minimum. U nás sa nadáva, že sú vysoké odvody, ale v nich je poistenie všetkého + dôchodkové zabezpečenie. Ak by sme nemali platiť odvody, ako to mnohí chcú podľa vzoru zo zahraničia, v plnej výške by sme za seba aj svoje deti platili poplatok za ošetrenie, liečbu, operácie,.. A navyše by sme nedostali žiaden dôchodok. V zahraničí kto si platí všetky tie poistky ako my, zaplatí zo svojho platu oveľa väčšie percento ako je to u nás. Lebo 30% poistných súm zaplatí za nás zamestnávateľ. Takže celková suma mesačnej poistky je suma strhnutá zo základného platu + príspevok zamestnávateľa. Plnú sumu by sme nezvládali platiť. V zahraničí je najmä dôchodková poistka veľmi vysoká mesačne, preto ju mnohí nemajú a spoliehajú sa na celoživotné úspory v starobe.

sara07
Dnes o 17:39

ja si myslím že hlavnou ulohou je toto , tak mi to padlo do oka .... no agenda sa robí aj tu

simca06022011
Dnes o 17:56

@anonym_autor vies co, z takychto reci si netreba nic robit, ja toto pocuvam od niektorych ludi 20rokov, najma naozaj slecny co riadne ani nerobili nikde. Beriem to tak, ze jednym uchom dnu a druhym von, ak si najde lepsie, tak im to prajem. Realita je taka, ze cast ludom sa to podari, cast zabije ten nejlepsi cas na rast a pracu takymto lamentovanim a nakoniec skonica na hocijakej praci, ktoru im daju. Ano v praci lojalni je malokto, ale to uz tiez neberiem tragicky, ved aj tu ma par rokov presviedcaju debaty o tejto teme, ze naco.. v praci je najdolezitejsi plat. Nie napln prace, to ci mam pracu rada atd. Rovnako si myslim, tak ako pred 20rokmi chceli ist mladi do zahranicia, chcu aj teraz a za mna: nech idu. Ak tam aj neostanu navzdy, uvidia nove veci, inspiruju sa, jazyk sa naucia, skusenosti naberu a donesu si ich mozno domov a mozno sa im bude dobre darit v zahranici. Kazdy je strojcom svojho stastia.
Co sa mne nepaci novodobo je tlacenie na vysoke skoly, kvoli nejakemu statusu, ze pomaly sekretarka musi mat titul, kopa deti ide na vs, lebo to sa patri = na hocijake, aj take co absolutne nechcu robit.. lebo treba im to, nemaju co robit po strednej alebo nevdia co chcu robit.. to je nieco sa akokeby prehlbuje za roky viac a viac a mlady ludia tym velmi stracaju podla mna.Potom z kadejakej VS, ktora im je aj na nic, ocakavaju hned "vyhody" aj ked ta skola napr nema nic s poziciou na ktoru sa nakoniec hlasia...

simca06022011
Dnes o 17:58

A v zahradnici, napr DE, sa bezne robi na dva tyzdne.. oni hodin narobia dost, bola som pozriet dodavatela co nam vyraba nahradne diely a tam bola kopa dievcat z PL a presne hovorili, ze chodia na dvojtyzdnovky, zarobia to co doma by nezarobili a potom su doma s rodinou atd.. vystrieda ich dalsia partia na dva tyzdne. Predpokladam neviem, ze maju neaku ubytovnu atd, aby sa im to oplatilo, platit tam najomne a zivobytie cely mesiac by ich dost stalo.

zeldia
Dnes o 19:23
@anonym_6be8ad

@zeldia Jasné, rozumiem, vďaka. To s vybavením úplne chápem, s rešpektom sa treba správať asi ku všetkému okolo nás, najmä na (akomkoľvek) pracovisku. Inak, to s tými 40-50 dňami prázdnin ma zaujalo - to vážne na slovensku je až toľko voľna? Ja robím PhD v Česku a veruže tu nemáme 50 dní voľna, máme 20 ako každý iný zamestnanec. Cez prázdniny normálne v práci.

@anonym_6be8ad áno🙂 povedzte to v CR možno niekto poda prihlášku aj k nám z CR nie len opačne. Nie sme až takí luzri všetci tu🙂 možno budú prekvapení.

anonym_4efad4
Dnes o 19:31

@anonym_autor Poznám množstvo tínedžerov, 20-ročných a detí, ktorí chcú zachrániť životné prostredie. Pomáhať zvieratám. Niekedy zradia svojich priateľov. Dobrovoľne sa prihlásia a pomáhajú starým ľuďom alebo ľuďom so zdravotným postihnutím. Každá generácia v každom období má nejakých zlých ľudí a aj nejakých skvelých.

anonym_4efad4
Dnes o 19:34

@anonym_autor Jeden starý šesťdesiatročný muž sa mi v práci sťažoval, že sa už nemôže len tak pýtať žien, kedy sa plánujú stať matkami. „Za jeho čias“ to bolo „vhodné“. Úplne ignoruje fakt, že ženy v rokoch 1980 alebo 1960 mali potraty, išli na umelé oplodnenie, zápasili s neplodnosťou, boli znásilnené atď., a nechceli počuť otázky o tehotenstve. Považuje seba za obeť, pretože dnes už nesmie byť drzý. Tiež si myslí, že veci sú tabu len dnes. Úplne ignoruje, aké „nevhodné“ bolo pred desaťročiami verejne hovoriť o menštruácii alebo tehotenstve. Dnes to už nie je tabu.

anonym_4efad4
Dnes o 19:37

@anonym_autor Spôsob, akým starší ľudia zle zaobchádzajú s mladými zamestnancami a akí sú k nim hrubí, pretože mladí ľudia sa boja postaviť sa za seba, je frustrujúci. Oslovovať niekoho „mladá dáma“ a hrubo komentovať jeho vzhľad, keď sa mladí ľudia zúfalo snažia udržať si prácu, je dosť nechutné.

brrunetkaa
Dnes o 20:06
@zeldia

@brrunetkaa nie, cez zvyšovanie peňazí to nejde, skúšali sme. Práve naopak podľa mňa, obmedziť zdroje aby bola väčšia konkurencia. Ja mám prírodne vedy tam sa nikto nehrnie a berieme koli projektom úplne vsetko, lebo nedostanem grant ak nezapojim mladých. Mladí nie sú, mne sa nezdá že až tak malo platíme, ak mám dobry grant, viem dať odmeny. Študent je u mňa na štúdiu ma sa oboznámiť s procesom ako to funguje a robit čo mu hovorím a tato časť nefunguje. Ale to je celoeurópsky problém plus napr Izrael - nechcu pracovat oni sa chcu tak maximálne fotiť na IG.

@zeldia ahaaaa, Okej ja som necitala s porozumením, že sa bavíme o PhD. študentoch ešte počas studia. Tam zase ja musím povedať, ze som sa nemala na čo sťažovať. Bola som v prírodných vedách tiež, a mala som viac peňazí ako keď som potom nastúpila do prace 🙂 to bol nepríjemný šok celkom.

bjnr
Dnes o 20:22

„Dnešná mládež miluje luxus. Má zlé správanie, pohŕda autoritami, nemá rešpekt k starším a radšej klebetí, než pracuje. Deti sú teraz tyranmi, nie sluhami svojich domácností.“ - Socrates, 469 – 399 pred nl

Rozumiem tomu tlaku a rozhorčeniu, ktoré cítite. Keď sa pozeráte na svet, v ktorom ste vy (alebo vaša generácia) museli hodnoty a stabilitu budovať cez sebazaprenie a trpezlivosť, postoj „pod 1500 eur nevstanem z postele“ pôsobí ako facka všetkému, čo považujete za poctivé. Vo vašom opise sa však črtá hlbší vzorec: projektívna krivda. Je to stav, kedy nás hlboko vyrušuje sloboda iných nastaviť si hranice tam, kde sme my tie svoje dávno (a možno aj nedobrovoľne) zbúrali. To, čo nazývate „rozmaznanosťou“, je z iného uhla pohľadu nekompromisná lojalita k vlastnému času a energii. Aj je to niekedy v skutočnosti snaha vyhnúť sa životu, ktorý videli u starších a to prepracovanému, unavenému a často nedocenenému. Nie vždy to robia múdro, ale často reagujú práve na to, čo videli doma. Mladí ľudia dnes nevidia prácu ako identitu alebo morálnu povinnosť voči zamestnávateľovi, ale ako čistú transakciu. Ak im trh neponúka to, čo potrebujú na život podľa svojich predstáv, odchádzajú. Bez sentimentu a bez pocitu viny. Skúste sa na to pozrieť bez emócií. Fluktuácia v reštaurácii vašej kamarátky alebo odchod vášho brata za zváraním do zahraničia nie je prejavom „nechute niečo dokázať“. Práve naopak. Je to veľmi pragmatické rozhodnutie neplytvať životom tam, kde nie sú naplnené ich potreby. Lojalita, o ktorej hovoríte, bola často postavená na strachu zo zmeny alebo na tichom súhlase s tým, že „pretrpieť niečo“ je cnosť. Dnešná generácia túto hru odmieta hrať. Skúste sa na to pozrieť nie cez otázku „prečo nechcú robiť?“, ale skôr „čo pre nich práca symbolizuje?“. Pre veľa mladých dnes práca nie je identita ani povinnosť, je to prostriedok k slobode. Oni nie sú leniví, len nie sú ochotní dotovať cudzie podnikanie svojou vlastnou chudobou alebo vyhorením. Prestaňte merať ich motiváciu vaším metrom „zásluhovosti cez utrpenie“. Svet sa zmenil. Namiesto hnevu na ich „vysoké oči“ sa skúste učiť ich schopnosti povedať „nie“ podmienkam, ktoré im nevyhovujú. Možno zistíte, že táto ich drzosť je v skutočnosti zdravým pudom sebazáchovy, ktorý vám v určitých fázach života chýbal. Zaujímavé je, že podobný vzorec vidím aj u ľudí, ktorí sa na mladých hnevajú. Často za tým býva tichá únava z vlastných kompromisov, ktoré museli v živote urobiť. Ktorú časť svojej vlastnej slobody a sebahodnoty ste v minulosti obetovali výmenou za uznanie, že ste „makáč“ a čo vo vás v skutočnosti vyvoláva fakt, že títo mladí ľudia túto obeť odmietajú priniesť?

anonym_72c837
Dnes o 20:26
@bjnr

„Dnešná mládež miluje luxus. Má zlé správanie, pohŕda autoritami, nemá rešpekt k starším a radšej klebetí, než pracuje. Deti sú teraz tyranmi, nie sluhami svojich domácností.“ - Socrates, 469 – 399 pred nl

Rozumiem tomu tlaku a rozhorčeniu, ktoré cítite. Keď sa pozeráte na svet, v ktorom ste vy (alebo vaša generácia) museli hodnoty a stabilitu budovať cez sebazaprenie a trpezlivosť, postoj „pod 1500 eur nevstanem z postele“ pôsobí ako facka všetkému, čo považujete za poctivé. Vo vašom opise sa však črtá hlbší vzorec: projektívna krivda. Je to stav, kedy nás hlboko vyrušuje sloboda iných nastaviť si hranice tam, kde sme my tie svoje dávno (a možno aj nedobrovoľne) zbúrali. To, čo nazývate „rozmaznanosťou“, je z iného uhla pohľadu nekompromisná lojalita k vlastnému času a energii. Aj je to niekedy v skutočnosti snaha vyhnúť sa životu, ktorý videli u starších a to prepracovanému, unavenému a často nedocenenému. Nie vždy to robia múdro, ale často reagujú práve na to, čo videli doma. Mladí ľudia dnes nevidia prácu ako identitu alebo morálnu povinnosť voči zamestnávateľovi, ale ako čistú transakciu. Ak im trh neponúka to, čo potrebujú na život podľa svojich predstáv, odchádzajú. Bez sentimentu a bez pocitu viny. Skúste sa na to pozrieť bez emócií. Fluktuácia v reštaurácii vašej kamarátky alebo odchod vášho brata za zváraním do zahraničia nie je prejavom „nechute niečo dokázať“. Práve naopak. Je to veľmi pragmatické rozhodnutie neplytvať životom tam, kde nie sú naplnené ich potreby. Lojalita, o ktorej hovoríte, bola často postavená na strachu zo zmeny alebo na tichom súhlase s tým, že „pretrpieť niečo“ je cnosť. Dnešná generácia túto hru odmieta hrať. Skúste sa na to pozrieť nie cez otázku „prečo nechcú robiť?“, ale skôr „čo pre nich práca symbolizuje?“. Pre veľa mladých dnes práca nie je identita ani povinnosť, je to prostriedok k slobode. Oni nie sú leniví, len nie sú ochotní dotovať cudzie podnikanie svojou vlastnou chudobou alebo vyhorením. Prestaňte merať ich motiváciu vaším metrom „zásluhovosti cez utrpenie“. Svet sa zmenil. Namiesto hnevu na ich „vysoké oči“ sa skúste učiť ich schopnosti povedať „nie“ podmienkam, ktoré im nevyhovujú. Možno zistíte, že táto ich drzosť je v skutočnosti zdravým pudom sebazáchovy, ktorý vám v určitých fázach života chýbal. Zaujímavé je, že podobný vzorec vidím aj u ľudí, ktorí sa na mladých hnevajú. Často za tým býva tichá únava z vlastných kompromisov, ktoré museli v živote urobiť. Ktorú časť svojej vlastnej slobody a sebahodnoty ste v minulosti obetovali výmenou za uznanie, že ste „makáč“ a čo vo vás v skutočnosti vyvoláva fakt, že títo mladí ľudia túto obeť odmietajú priniesť?

@bjnr Načo tu kopírujete tieto debiliny z chatu gpt? Ak nemáš názor, prípadne ho nevieš vyjadriť, radšej nepíš!

tiezjedna
Dnes o 20:37
@anonym_autor

@anonym_dbb5ea Kolko by si dala cloveku s vyucnym listom? Tolko, co doktorovi?

@anonym_autor záleží za čo by to bolo... remeslo má zlaté dno, to v dnešnej dobe platí viac než kedykoľvek inokedy. U nás bol elektrikár, potrebovali sme urobiť viacero vecí, na ktoré si netrúfame a ani nemáme potrebné vybavenie. Keď prišla faktúra skoro ma trafilo, v prepočte to vychádzalo cca 90 € na hodinu mimo materiál. Ale úprimne - zaplatila by som mu aj raz toľko, pretože to urobil neuveriteľne profesionálne a hlavne čisto. Za mňa - ak niekto uteká do zahraničia len preto, že mu za priemernú prácu dajú dvojnásobok ako na SK, tak to je problém. Ak tam ide preto, lebo vie, že odvádza nadpriemer, ale dostáva priemer, tak je to v poriadku.