Cesta vlakom po Slovensku
Ahojte, kam by ste odporucili ist kde sa da vlakom ? Zaujimave miesta na slovensku, západ stred hlavne ale nevadil by aj vychod. Štiavnica je na našom zozname ale nevieme kde ešte
Mozete aj Kremnicu vyskúšať. Majú aj zážitkovú hru pri ktorej spoznáte tunajšie pamiatky.
Ja zbožňujem trasu KE - Poprad a potom z Popradu tež-kou až na Štrbské pleso a odtiaľ zubackou do Štrby (tu špecifickú "vôňu" starej zubačky budem mať v nose do konca zivota). Minulý rok sme vychytali retro jazdu zo Starého Smokovca do Tatranskej Lomnice starou EMU, a ja som bola úplne nadšená.
Určite by som chcela prejsť vlakom trasu Červená skala-Margecany:
Zatiaľ môj úplne naj zážitok bola cesta Zvolen-Vrútky, ak by mal niekto záujem z pohľadu rušňovodiča 😁 :
https://www.youtube.com/watch?v=Ef_xAdO3E9gMozete aj Kremnicu vyskúšať. Majú aj zážitkovú hru pri ktorej spoznáte tunajšie pamiatky.
@chichua aký je rozdiel medzi Kremniciu a Banskou Štiavnicou? Lebo tie dve sa mi furt pletú. Obe mi pripomínajú nemcov, baníctvo, mincorazbu.
Ja zbožňujem trasu KE - Poprad a potom z Popradu tež-kou až na Štrbské pleso a odtiaľ zubackou do Štrby (tu špecifickú "vôňu" starej zubačky budem mať v nose do konca zivota). Minulý rok sme vychytali retro jazdu zo Starého Smokovca do Tatranskej Lomnice starou EMU, a ja som bola úplne nadšená.
Zatiaľ môj úplne naj zážitok bola cesta Zvolen-Vrútky, ak by mal niekto záujem z pohľadu rušňovodiča 😁 :
@oblecenie99 mňa také baví pozerať. Kedy sa dá na TEŽ jazdiť starýma vlakma? Lebo ja keď som bol všetko moderné išlo. V telke vidím tie komunistické vagóny čo vypadali jak električky v Bratislave za socíku. Ale ja som šiel všetkým aj pozemnou lanovkou aj zubačkou a všade moderné vlaky sú.
@oblecenie99 hehe v jednom som aj zazrel ten malý vlak čo bol v slnce seno jahody - nezastavujem máme spoždení… Ale vraveli že to zaniká tá trať a že len turistické spoje idu a že ktovie čo aj budúcnost pôjde.
@oblecenie99 mňa také baví pozerať. Kedy sa dá na TEŽ jazdiť starýma vlakma? Lebo ja keď som bol všetko moderné išlo. V telke vidím tie komunistické vagóny čo vypadali jak električky v Bratislave za socíku. Ale ja som šiel všetkým aj pozemnou lanovkou aj zubačkou a všade moderné vlaky sú.
@unbeholfen V lete sme tam boli a mali sme šťastie, akurát sme vychytali "Trojča" (to červené). Ako malé decko som nemala rada tie električky, pamätám sa na červené nepohodlné plastové stoličky, pod ktorými bolo zakúrené a keď sme si sadli v mokrých oteplovackach, tak to bol taký nepríjemný pocit 🙈 a spomínam si na prvé moderné súpravy (Barónky), že to už boli úplne iný svet. No ale po X rokoch som bola veľmi rada, že si môžem vyskúšať nostalgicku jazdu 🙂 Ináč majú aj staršiu, zelenú Kométu, ňou som sa ešte neviezla. Cestovný poriadok majú asi na stránke, našla som toto:
https://www.tatranskaelektricka.sk/sk/cestovne-...
Teraz asi nebudú mať veľa jázd, možno na jar/v lete.
Keby niekto chcel nostalgické jazdy, tak môžete sledovať napr. aj ich stránku: https://www.klubtatran.sk/
Tu súpravu s Bobinou som videla pred dvoma rokmi na rusnoparade v KE a vyzerá veľmi dobre 🙂
@chichua aký je rozdiel medzi Kremniciu a Banskou Štiavnicou? Lebo tie dve sa mi furt pletú. Obe mi pripomínajú nemcov, baníctvo, mincorazbu.
@unbeholfen kedy chodia historické vlaky mozes sledovat napr na stranke zeleznicneho muzea. Teraz je ale sezona skoncena. V lete som bola s detmi parnym vlakom ZV+Krupina.
@unbeholfen tatranske zeleznica mavaju aj historicke jazdy, ale to len prilezitostne na nejake sviatky, treba sledovat internet

@unbeholfen dnes robili Mikulaske jazdy viacere zelezniccne kluby, Detska zeleznia Kosice spolupraci so Zeleznicnym muzeom robila mikulasku jazdu na trase Kosice - Lipany
A cernohorska zeleznica je uzkokolajka, ma rovnaky rozchod ako bratislavske elektricky
@viestta ďakujem