icon

Cesta vlakom po Slovensku

28. aug 2025

Ahojte, kam by ste odporucili ist kde sa da vlakom ? Zaujimave miesta na slovensku, západ stred hlavne ale nevadil by aj vychod. Štiavnica je na našom zozname ale nevieme kde ešte

Strana
z2
unbeholfen
Včera o 21:54
@viestta

@unbeholfen dnes robili Mikulaske jazdy viacere zelezniccne kluby, Detska zeleznia Kosice spolupraci so Zeleznicnym muzeom robila mikulasku jazdu na trase Kosice - Lipany
A cernohorska zeleznica je uzkokolajka, ma rovnaky rozchod ako bratislavske elektricky

@viestta ďakujem

chichua
Včera o 22:11

Mozete aj Kremnicu vyskúšať. Majú aj zážitkovú hru pri ktorej spoznáte tunajšie pamiatky.

oblecenie99
Včera o 22:18

Ja zbožňujem trasu KE - Poprad a potom z Popradu tež-kou až na Štrbské pleso a odtiaľ zubackou do Štrby (tu špecifickú "vôňu" starej zubačky budem mať v nose do konca zivota). Minulý rok sme vychytali retro jazdu zo Starého Smokovca do Tatranskej Lomnice starou EMU, a ja som bola úplne nadšená.
Určite by som chcela prejsť vlakom trasu Červená skala-Margecany:

https://www.youtube.com/watch?v=T4FD7PMSotM

Zatiaľ môj úplne naj zážitok bola cesta Zvolen-Vrútky, ak by mal niekto záujem z pohľadu rušňovodiča 😁 :

https://www.youtube.com/watch?v=Ef_xAdO3E9g
unbeholfen
Včera o 22:44
@chichua

Mozete aj Kremnicu vyskúšať. Majú aj zážitkovú hru pri ktorej spoznáte tunajšie pamiatky.

@chichua aký je rozdiel medzi Kremniciu a Banskou Štiavnicou? Lebo tie dve sa mi furt pletú. Obe mi pripomínajú nemcov, baníctvo, mincorazbu.

unbeholfen
Včera o 22:46
@oblecenie99

Ja zbožňujem trasu KE - Poprad a potom z Popradu tež-kou až na Štrbské pleso a odtiaľ zubackou do Štrby (tu špecifickú "vôňu" starej zubačky budem mať v nose do konca zivota). Minulý rok sme vychytali retro jazdu zo Starého Smokovca do Tatranskej Lomnice starou EMU, a ja som bola úplne nadšená.

Zatiaľ môj úplne naj zážitok bola cesta Zvolen-Vrútky, ak by mal niekto záujem z pohľadu rušňovodiča 😁 :

@oblecenie99 mňa také baví pozerať. Kedy sa dá na TEŽ jazdiť starýma vlakma? Lebo ja keď som bol všetko moderné išlo. V telke vidím tie komunistické vagóny čo vypadali jak električky v Bratislave za socíku. Ale ja som šiel všetkým aj pozemnou lanovkou aj zubačkou a všade moderné vlaky sú.

unbeholfen
Včera o 23:17
@oblecenie99

@oblecenie99 hehe v jednom som aj zazrel ten malý vlak čo bol v slnce seno jahody - nezastavujem máme spoždení… Ale vraveli že to zaniká tá trať a že len turistické spoje idu a že ktovie čo aj budúcnost pôjde.

oblecenie99
Včera o 23:38
@unbeholfen

@oblecenie99 mňa také baví pozerať. Kedy sa dá na TEŽ jazdiť starýma vlakma? Lebo ja keď som bol všetko moderné išlo. V telke vidím tie komunistické vagóny čo vypadali jak električky v Bratislave za socíku. Ale ja som šiel všetkým aj pozemnou lanovkou aj zubačkou a všade moderné vlaky sú.

@unbeholfen V lete sme tam boli a mali sme šťastie, akurát sme vychytali "Trojča" (to červené). Ako malé decko som nemala rada tie električky, pamätám sa na červené nepohodlné plastové stoličky, pod ktorými bolo zakúrené a keď sme si sadli v mokrých oteplovackach, tak to bol taký nepríjemný pocit 🙈 a spomínam si na prvé moderné súpravy (Barónky), že to už boli úplne iný svet. No ale po X rokoch som bola veľmi rada, že si môžem vyskúšať nostalgicku jazdu 🙂 Ináč majú aj staršiu, zelenú Kométu, ňou som sa ešte neviezla. Cestovný poriadok majú asi na stránke, našla som toto:
https://www.tatranskaelektricka.sk/sk/cestovne-...
Teraz asi nebudú mať veľa jázd, možno na jar/v lete.
Keby niekto chcel nostalgické jazdy, tak môžete sledovať napr. aj ich stránku: https://www.klubtatran.sk/
Tu súpravu s Bobinou som videla pred dvoma rokmi na rusnoparade v KE a vyzerá veľmi dobre 🙂

chichua
Dnes o 06:35
@unbeholfen

@chichua aký je rozdiel medzi Kremniciu a Banskou Štiavnicou? Lebo tie dve sa mi furt pletú. Obe mi pripomínajú nemcov, baníctvo, mincorazbu.

@unbeholfen kedy chodia historické vlaky mozes sledovat napr na stranke zeleznicneho muzea. Teraz je ale sezona skoncena. V lete som bola s detmi parnym vlakom ZV+Krupina.

viestta
Dnes o 07:38
@unbeholfen

@unbeholfen tatranske zeleznica mavaju aj historicke jazdy, ale to len prilezitostne na nejake sviatky, treba sledovat internet

Strana
z2