Ako prekonať strach z lietania?
Ahojte.
Je tu prosím nejaká letuška ktorá by bola ochotná sa somnou porozprávať ?
Mám obrovský strach z lietania a lietať musím pravidelne. Za posledný rok mám za sebou 30 letov a nechcem ani rozpisovať aké utrpenie je pre mňa byť na palube. Mám napozerané videa, podcasty, psychologické knižky. Rada by som letectvo považovala za bezpečné ale nejde to kvôli mojim XY “čo keď” v hlave ..
Moja posledná nádej je, že možno človek ktorý má palubu ako druhý domov a vyzná sa, mi bude ochotný pomôcť.
Keďže lietam väčšinou s Wizz/ryan/ austrian, personál samozrejme nemá čas venovať sa mi pol hodinu aby zodpovedal moje strachy a bubáky v hlave..
@vikinka128 množstve ľudí psychológ pomohol s týmto problémom. Prepáč, ale si hlúpa, ak sa rozhodneš nevyužiť psychológa, pretože malému percentu nepomohol.
@melanta hlúpe bolo napísať takýto komentár. Keď nevieš podporiť nekomentuj, jednoduché
@vikinka128 ja si myslím, že čím menej to treba rozoberat, pozerat videá atď, tým lepšie.Nevedomost nás robí menej ustrachanymi.
Keď som čakala dieťa nevedela som o xy chorobách, genetických mutáciách a bolo mi lepšie🤣a tak to je so všetkým.A možno to súvisí s tvojou povahou chces o všetkom rozhodovať mať to čo "vl.rukach" tu sa musíš odovzdať a veriť druhým.
@luccija to neplati na kazdeho. Mne pozeranie katastrof pomohlo. Mna nevedomost ubija a prichadzaju iracionalne strachy.
Lietanie si tiež neužívam, cítim sa taká bezmocná a navyše nemám rada stiesnené priestory. Ale zvládam to. Horšie začínam prežívať to,keď sedím v aute, ktoré šoféruje môj muž.Obzvlášť predbiehanie.Hnevá sa dakedy, že sa zĺakne aj on, ako sa stále šklbnem, alebo mi zarazí dych , trhnem sebou ku oknu, normálne mi v hlave idú scenáre nehody pri každom stresujúcom momente.Aj keď ideme po diaĺnici. Stále myslím na to,že keby náhodou, tak to bude extrémne bolestivá smrť, alebo zostanem na vozíku.Sú to vtieravé myšlienky, ktoré neviem z hlavy vytesniť.
Ty si zaplat specialny kurz pre ludi, ktori maju strach z lietania. Tam Ti vsetko vysvetlia a pomozu. Ziadna letuska alebo pilot nie je skolena na to, aby Ti odborne vedeli odburat tvoj strach. Uz si tu pisala viackrat, co mas robit, ze sa bojis. Tak za ten cas si mohla mat davno za sebou kurz alebo aj viacero pre ludi,co maju rovnake problemy. Ani bezny psycholog Ti nepomoze.
Lietanie si tiež neužívam, cítim sa taká bezmocná a navyše nemám rada stiesnené priestory. Ale zvládam to. Horšie začínam prežívať to,keď sedím v aute, ktoré šoféruje môj muž.Obzvlášť predbiehanie.Hnevá sa dakedy, že sa zĺakne aj on, ako sa stále šklbnem, alebo mi zarazí dych , trhnem sebou ku oknu, normálne mi v hlave idú scenáre nehody pri každom stresujúcom momente.Aj keď ideme po diaĺnici. Stále myslím na to,že keby náhodou, tak to bude extrémne bolestivá smrť, alebo zostanem na vozíku.Sú to vtieravé myšlienky, ktoré neviem z hlavy vytesniť.
@anonym_f4f0e0 môj syn začal teraz šoférovať level mojich úzkosti zase naberá obrátky.este nejazdí sám iba s nami, ale až otváram okno ako mi je teplo.Ale musím sa pred ním drzat
@vikinka128 kedysi som castejdie lietala, ale uz mam fobiu. Bojovala som s tym, tiez som si to vysvetlovala tak, ze ma to obmedzuje. Nepodarilo sa mi prekonat stres, strach a paniku a uzkost z lietania. Vyriesila som to tak, ze nelietam. Takze terigam sa vlakom, autobusom a vystupujem z nich rozbita. Ale z daleka mi nie je tak zle ako 2h v lietadle. Takto som to vyriesila. Nelietam.a vybavene.

@melanta
Presne ako hovoris ja tiez lietam casto a mala by som mat strach idem na buduci tyzden cez Dubai, to je fobia smer psycholg.
@anonym_8ab49b neviem či celkom je. Lebo napríklad ja viem aj zaspať, niekdy prespím okrem štartu celý let.. ťažko sa to definuje, lebo aj psycholgička hovorila že je zvláštne to že síce strach mám, ale zároveň zachovám chladnú hlavu keď sú turbulencie ba dokonca dokážem zaspať čo väčšina ľudí v strachu nevie .. ono to skôr vyzerá že som sa presvedčila o katastrofických scenároch no, na ktore je praveododobne zabezpečená technika lietadiel, ale tak ja si vždy poviem “čo ak”