Cestovanie s trojmesačným dieťaťom bez pasu
Ahojte. Cestovala ste niektorá s malým pár mesačným bábatkom aj bez pasu????
@mirkaandrej a to je taký problém vybaviť malej pas? teraz sa kontroluje viac aj kvoli tým utečencom, asi by som to neriskovala
@sissy27 ved práve. Ja som taky bojko 🙂 muz ide o dva tyzdne na Svk a presviedča ma aby sme isli s nim. Zatiaľ sme len v stádiu vybavovanie svk rodneho listu ( mala sa narodila v DE), takze nemozeme ani pas vybavovat. Mm tvrdi, ze by sa preukazal rodnym listom, kartickou poistenca, očkovacim preukazom, ,,Gelbe Heftom" - to je kniha, kde sa zapisuju poradne, ze im ukaze potvrdenie trvaleho pobytu... no ja stale neviem ,kedze teraz su vsade kontroly. On bol dva tyzdne do zadu na Svk a nikde ho nezastavili, no je to risk.
@janickacrazy nieje to problem, len to trva troška dlhšie, kedze najprv cakame na svk rodny list a tam sa čaka 2-3 mesiace.
@barbora59 ved prave, keby ze aspon jeden z tych dokumentov ma aj fotku.
@mirkaandrej och kristepanenanebi... rodný list, kartička poistenca a už vôbec nie očkovací preukaz alebo akési záznamy z poradne nie sú cestovný doklad !!!! kedy toto konečne ľudia pochopia?? úprimne, ani nás nikdy v živote nekontrolovali v rámci EU, a to teda cestujeme ozaj veľa, ale ja by som to neriskovala... a toto nie je o tom, či si bojko alebo nie, ako adranalínovú atrakciu si viem predstaviť niečo celkom iné... ale možno máte v rozpočte pár stoviek navyše na pokutu, prípadne kopu času posedieť si niekde vo vyšetrovačke, kým preveria totožnosť dieťaťa...
@mirkaandrej a to sa nedá pas vybaviť s nemeckým rodným listom? či ten nebude mať, len slovenský?
@sissy27 ved prave, ja by som to neriskovala, aj ked nas nikdy nezastavili a to cestujeme uz 5 rokov hore dole, ale nijako to neviem vysvetlit tomu mojmu. Lebo niekto mu povie, ze sa to môze a uz si zatato za tym stoji.
@janickacrazy nie neda. Jedine v pripade, ak by bol jeden z rodičov Nemec alebo by sme tu boli nepretrzite 8 rokov - čo niesme.
@mirkaandrej tak ja by som si rovnako zaťato ako ty stála za svojím... prípadne mu ukáž toto
http://www.minv.sk/?dolezite-informacie
špeciálne predposledný odsek, to čo je zvýraznené čiernym... keďže vaše dieťa je občanom SR, tak toto pre vás platí... a je to oficiálna stránka ministerstva vnútra, čo je určite relevantnejší zdroj informácií ako "niekto povedal"
@mirkaandrej nie je začo 😉 som si myslela, že toto cestovanie na kartičky poistenca alebo iné podobné vychytávky je výsadou žien z mk, ale ako vidím 😝 😅 aj muži majú svoje dni... 😎
@sissy27 no keby ze tam mala foto rozumiem 🙂 lebo my dospeli mame karticku s fotkou.
A hlavne v tejto dobe by som to neriskovala - ked je teraz ta migracna kriza a obcas zatvaraju aj hranice medzzi clenskymi statmi - potom co budete robit ked pocas cesty vam zatvoria hranice a vy sa ocitnete pred colnikom ?????
@mirkaandrej dieta musi mat svoj pas! ....ak chces spoliehaj sa na nahodu, ze vas nikto nezastavi po ceste. ja by som to neriskovala.
cestovat cez hranice mozes na ID, alebo pas - v ramci eu
kedze dieta este nema vek, na to, aby vlastnilo vlastny obciansky, musi mat pas.
- katicka poistenca, RL, ockovaci preukaz mozes ukazat akurat tak dr. 🙂
Kamarátka cestovala z Čiech na Slovensko a vrátili ich z hranice domov. Nemala pre deti pasy a naivne dúfala, že postačia rodné listy.
my sme chodili 1,5 roka z Mt do Olomouca na rehabilitácie s malou dcérou. Vek 2 roky. Cestovali sme vlakom. ani raz sme nemali problém. Nik od nás nič nechcel. Dcéra mala aspoň medzinárodný zdr. preukaz, ale ja ani to.....niet nad ľahkovážnosť....
Nechápem, prečo niekto tak zbytočne riskuje. Stať sa môže čokoľvek, stačí hlúpa malá autonehoda a je problém ako hrom.
@mirkaandrej momentalne kontroluju auta medzi rakuskom a nemeckom ako na beziacom pase. Ak si s muzom chcete zarobit na problemy, cestujte bez pasu.
@mirkaandrej My sme boli minuly rok v madarsku bez pasu. No bolo to skor nevedomky. Isli sme na par dni do termalnych aj s malou a vôbec mi ani nenapadlo ze mala potrebuje pas kedze uz niesu pasove kontroly na hranici. No doslo nam to pocas pobytu a boli sme z toho trosku v strese. Asi by sme mali dost problemy keby nas niekde kontrolovali....tak sme ani radsej nikam nechodili a ulavilo sa mi az ked sme boli naspat na Slovensku. Toto leto sme uz pas mali a dovolenku sme si uzili. Urcite neodporucam cestovat bez pasu. Hlavne nie teraz ked sa vo svete deje co sa deje...za ten stres ti to nestoji.
@mirkaandrej pre boha živého,ostáva mi rozum stáť.ako sa na toto môže niekto pýtať?ak ťa zastavia policajti som zvedavá ako budeš vysvetlovať,že dieťa v aute je tvoje.
myslim ze aj v nemecku mame slovensku ambasadu, tam ti vydaju jednorazovy cestovny doklad pre tvoje dieta, a ked budes na slovensku tak mozete vybavit pas... (len neviem ci dovtedy budete ma RL) ale minimalne s tym dokladom z ambasady, na to vam staci nemecky rodny list
Joj, to nerob. Bud pas alebo radsej nic. Ja ani len do Polska na trhy nejdem bez pasu s detmi. MOzu ti ju kludne vziat, ak nebudes mat potvrdenie na papiery, ze je ozaj vasa. Hovorim z vlastnej skusenosti, sice z anglicka, ale clovek nikdy nevie. Urcite aspon original rodneho listu,
Tak nas napriklad zastavili na ceskych hraniciach, kto by to cakal. Bez pasu by siel len blazon...
@mirkaandrej popytaj sa zien co rodia v hainburgu ako to riesia ... lebo na ten treti den co si vezu dieta do bratislavy urcite nemaju vydany pas ... mozno sa da vybavit nejaky docasny doklad
@kasiopeja01 rodný list je na nič.nie je to cestovný doklad a nie je tam foto.preto sa detom davajú pasy iba na tuším dva roky.kvôli podobe.pozerajú hlavne fotku.stačí že niekomu ťuknú do auta,zavolajú policiu a problém je na svete
@mirkaandrej prva vec co bolo ked nas zastavili v PL nahodne colnici bola ci mam dieta v pase ( v tej dobe sa to este dalo) uz ich nezaujimali ine doklady,ze mame auto od otca proste nic.Len ci dzecko v paše

@mirkaandrej úplne v pohode... kým sa policajti rozhodnú vás kontrolovať... a kontrolovať vás môžu kedykoľvek kdekoľvek, nie len na hraničných priechodoch...