icon

Môžu deti cikať na verejnosti aj v zahraničí?

kvojtanikova
15. jún 2012

Pytam sa preto, lebo som niekde citala, ze vraj nas Slovakov povazuju vo svete za "humusakov" lebo davame deti cikat hocikde pod strom. Mam malu dcerku s ktorou prave nacvicujeme oducanie od plienok a kedze sa chystame na dovolenku, zaujimalo by ma, ci mi za verejne cikanie niekde nedaju pokutu alebo ci nebudem vzbudzovat verejne pohorsenie. Dcerka je este mala takze ked sa jej chce, musime cikat do 30 sekund, nemam kedy hladat verejne toalety alebo nieco podobne. Uz aj tu na Slovensku sa na mna obcas krivo pozreli, tak sa obavam co bude v inych krajinach (Chorvatsko, Cierna Hora), ked budeme dakde v meste alebo parku. A co ked sa mi nahodou aj vykaka? Jasne, zdvihnem to, ale co potom s tym? Dakujem za odpovede.

Strana
z4
tova
15. júl 2014

@juli268 ty vychovavas svoju dceru rovnako ako psov???

horana
15. júl 2014

Ja nechavam vsade kde to len ide do prirody aj vacsie deti, je to uzasne zdrave, nech si aj o mne myslia ze ako pes a nech si o mne myslia - z mojho pohladu prehnane precivilizovane "upejpane" krajiny co chcu, ze som spinava barbarka, mne je to jedno, beriem to ako filozofiu, niekto ma napr. nudizmus, ja mam toto, deti cikaju vonku radi, vyslevene maju z toho radost. Viem o tychto zahraniciach a tak si hlavne davam vacsi pozor, aby nas nemymakli, inak aj tam chodime hlavne do prirodnych prostredi kde ta koncentracia ludi nie je vysoka a schopnost samocistenia prirody naopak hodne vysoka. Nieco ako u toho bacu na salasi: "Pan baca, a kde tu mate zachod? baca mavne rukou okolo: vsade 😠 " Aj do mora bezne cikaju, ako aj vsetky ryby a vodne zivocichy 😀 (to ma napadol teraz ten pribeh o tom chlapcovi, ktory ked si uvedomil ze do mora vykonavaju potrebu vsetky zivocichy co tam ziju mal realne zabrany tam vstupit a museli riesit psycholog 😀 )
Jasne ze niekde v meste nebudeme obcuravat historicke budovy, ale niet vacsieho uvolnenia, ako byt sucast prirody, zaliezt si tam niekde za kricek. Je to luxus a ja si ho sebecky uzivam a kedze nenechavme ziadne papierky a pod. ani hovienka (to sa nam stalo raritne a hovienko sme bud vzali do sackov alebo hlboko zahrabali v lese), tak som uprimne presvedcena ze nic nenicime ani neznecistujeme. A prave mi prijde uz realne precivilizovany opacny extrem chodit vsade so zachodikom detskym. Jasne ze ked su na to zvyknuti od mala, ze to tam beru ako normu, ale je to len civilizacna naucenost, podmienena.

mojong
15. júl 2014

tak este pripisem par riadkov kedze ma este cosi napadlo...... mozno by mamicky uvitali keby mali napr take pomocky po ruke na verejnych wc ako redukcia pre deti....... mala som skusenost s tym ze ked bola dcerka este mensia a uz sa zacala pytat cikat ze sme boli vonku a ja ako teda "spravna" mama som ju zobrala na wc....cistota sa dala prezit,.....posadila som ju samozrejme bala sa ako cert kriza leba sa tam vseliako vyvalovala skoro spadla do zachoda tak som si k nej cupla ze ju podrzim nech sa moze drzat aj ona mna nech sa v pohode vycika......nuz som to len nedomyslela kedze som sa dostala blizsie k "cistej" dlazke a tej "voni" a skoro som sa pozvracala.......mala sa samozrejme radsej nevycikala, lebo sa jej zle sedelo, potom sme este par tyzdnov riesili ze ani doma nechcela vobec ist na zachod radsej nocnik a prakticky nocnik uprednostnuje az doteraz pretoze zachod je pre nu vysoky zle pristupny a nepohodlny........ ale na druhej strane vonku nema problem vie si cupnut a dokonca si chyti aj gate aby si ich neocikala,...... takze zaver zas a znova ak sa u nas nezlepsia podmienky myslim ze jav cikajucich deti po travicke ostane dost casty......na druhej strane zahranicie si moze dovolit udelovat pokuty ked maju vsade tip top zachody a dostupne hlavne....... dodatok k plienkam do 4 a viac rokov versus znecistovanie vykonavanim potreby priamo na travu...... co myslite co sa dlhsie rozklada a viac zatazuje zivotne prostredie, samotna curanica a kakanica alebo toto vsetko krasne uzavrete v umeline, chlorom bielenej bunicine s gelovymi gulickami pre pohlcovanie vlhkosti?

lauricka
15. júl 2014

@sisaka ja nie som z tych, ktori sutazia s detmi a ukazuju sa na verejnosti, naozaj, u mna si netrafila. Citala som cely clanok o tom odplienkovavani v zahranici, su to clanky, ktore sa pisu v spolupraci s mamickami, ktore tam ziju. Toto, konkretne, bolo Nemecko. A ani nemam info, ze by sa tu nejako hufne povazovali zahranicni rodicia za neschponych. Asi tak vseobecne, co v ktorej krajine prevlada, ale aj tak sa neda skatulkovat. A slovakov v zahranici neberiem ako zahranicnych rodicov. Hlavne takych, ktori boli vychovani tu.

prasiatko30
15. júl 2014

@sisaka no vidis tvoj to mozno dokazal ale mne sa moja starsia raz na ulici po vychode zo skoly aj pocikala lebo som sa ju snazila presvedcit ze este vydrzi zajst aspon ku trochu opustenejsiemu stromu a bohuzial nezasla - proste ona sa vskole pri hre a pri uceni zabudala ist vycikat a vychadzala zo skoly s plnym mechurom - na roztrhnutie a kym si to uvedomila tak tie prve 3 mesiace boli proste klasika vyjst zo skoly prejst 100m a zahlasit chcem cikat a hned a zaraz ziadne ze prejdi aspon do kaviarne co ja na rohu proste nula bodov - postupne sa naucila chodit na zachod pred odchodom aj som na to uppzornila jej ucku a pelne sa naucila ale proste bol tam nejaky ten cas kym si na to zvykla.

Ad2 nie si sama co zije v zahranici a ja som este nikoho nevidela tvarit sa ani znechutene ani pohorsene preto ze dieta vo veku kedy sa odplienkuje musi obcas curat na travnik alebo pri strome - ver mi nikoho.

Ad3 verejne hajzliky su niekedy u nas v blizkosti take ze mi je z nich na zgrc doslovne a v ramci zdravia mojich deti ich aj v ich veku vyzvem aby sa radsej vypisali do travnika - samozrejme ked uz nie je nijaka ina moznost a je to decentne odlahlejsie miesto malo frekventovane - tiez ich ucim ze sa nemaju ukazovat na verejnosti s holou zadnicou neboj sa dbame na ich mravnu vychovu

Ad4 tieto pohorsene komentare mi vzdy vyvolaju usmev na tvari lebo niekomu vadi ze male dieta ktore sa odplienkovava tak sa zo par krat vycika na verejnom travniku alebo strome za to ze denno denne chodia po vonku stovky psov a ostievaju - s prepacenim - vsetky rohy budov, chodniky, domy stromy, auta a vsetko kde vidoa to uz nikomu nevadi ani to nie je nehygienicke ani zdraviu skodlive - trochu sudnosti prosim vas

sisaka
16. júl 2014

@prasiatko30 ani ja som nikoho nevidela tvarit sa v zahranici znechutene, totizto este som v Kanade, ci USA nevidela vykonavat deti potrebu na verejnosti, takze nie je sa nad cim pohorsovat a slovenske mamicky, ktore tu ziju sa asi prisposobili a robia to co ostatni ludia, alebo sa dokladne ukryju....
Kludne si to mozete este na 10 stranach obhajovat ake je to normalne a prirodzene a nic ine sa neda robit, moj nazor to urcite nezmeni, som matkou 2 deti a viem,ze sa to da.
Psa nemam a z ocuravania verejnych priestranstiev psami tiez nie som nadsena, ale to je ina tema, nejdeme snad porovnavat ludi so zvieratami

juli268
22. júl 2014

@tova nie moja dcera nieje ziaden psik a ani ju tak nevychovavam mala sa pekne pyta na wc tak neviem preco by som jej mala natiskat plienky zato ze tvoje chodi doteraz s plienkami ti nikto nemoze 🙂 a skus na SK zapisat trojrocne dieta s plienkami do skolky 🙄

tova
22. júl 2014

@juli268 o plienkach neni rec, ale o tom, ze ju davas na verejnosti cikat do travy je to uplne bezinteligentne ako to robia psiky. V zahranici ju das na wc, tam ti to nevadi a na sk to mas v pazi, pokutu za to nedostanes tak kazdy si robi co chce, co si turisti pomyslia tak to nikoho nezaujima. My mame prenosny skladaci nocnik pouzivam ho v kufri v aute alebo medzi dverami, ked ideme pesi mame vsade na okoli verejne ciste zachody.

juli268
23. júl 2014

@tova samozrejme ze ked mam v okoli WC tak ju dam tam ale skus na odlahlej zastavke najst wc alebo pri pieskovisku a kedze nie vzdy sa ide autom tak si prenosne wc neposkladam do tasky

sharmana
23. júl 2014

Nechápem prečo by mala byť pokuta za vycikanie sa do kríkov alebo trávy? Hovoríme samozrejme o maličkých detičkách, ktoré sa práve odplienkovávajú a nestihnú dobehnúť niekam na wc. Ani v zahraničí nie je wc na každom rohu, to je blbosť. Bola som v Taliansku, Nemecku a neviem ako by som hned do minúty našla wecko len tak, že áno. Neporovnávam psov s deťmi, ale pes asi tiež na záchod nepôjde, že? A každý kto venčí psa si odprace výkaly, ale moč sa predsa neodpracuje. Takže ak je povolené,aby čúral pes na verejnom priestranstve, ale určenom aj pre výbeh psov, nevidím dôvod na pokutu pre dieťa. Ak sa dieťa vykaká, no hold je to horšie samozrejme, malo by sa to odpratať,ako po psíkovi. Aj samorejme servítky po utretí. Ale niekedy je mamička v takom prekvapení, že je rada, ak sa niekde stihne to dieťatko vykakať a nedôjte k nehode 😉

sharmana
23. júl 2014

@sisaka chápem že ti príde šokujúce, ked čúrajú panie a chlapíci na verejnosti, to vadí aj mne. Ale malé deti, ktoré proste zavelia, že teraz potrebujú... No nemáš vždy možnosť ísť na wc a stihnúť to. Ja som sa tiež neponáhlala s odplienkovaním, ale malá mi nie vždy včas zahlásila potrebu cikať. Hlavne medzi 2 az 3 ročné deti neudržia moč až tak dlho a to by si s nimi nemohla ísť nikam. Samozrejme uprednostňovala som vždy wc, ale už sa nám stalo, že na odpočívadle, kde bola pumpa mi malej odmietli poskytnúť wc pre personal a pre klientov bolo zamknuté a pokazené. Takže bolo nutné do trávy 😒

Strana
z4