icon

Dominikánska republika

lenuska16
21. aug 2012

Baby, ktoré ste boli na dovolenke v Dominikánskej republike ..aké máte skusenosti ? ..cez aku cestovku ste išli ..a v ktorej oblasti sa vám pačilo ...dakujem 😝 😝 😝 😉 😉

esperanzita
21. okt 2013

@tenerifka My sme šli na ostrov Saona cez jedného pána, čo chodil po pláži a ponúkal výlet loďou na Saonu. Bude tam toho veľa, oni tam z toho žijú, z toho ostrova 😉 My sme tiež vymákli pekne dovolenku, bolo nás na hoteli 12 a kľud.

briketa
21. okt 2013

@katarinnak ked idete len do hotela a tam mate o vsetko postarane, to sa nemusis obavat nicoho. my sme mali vlastne auto, sami sme cestovali po ostrove, dalo sa aj to, aj ked sofwrovat v dominike je absolutny adrenalin. ale videla som ako ziju obycajny ludia v obycajnych mestach a viedieku, aka je divocina, plantaze aj plaze kam sa vacsi ou turisti nedostanu. jest povodne jedlo, alebo ananas kupeny zo zahrady starej zenusky 🙂 bolo to super

tenerifka
21. okt 2013

@esperanzita tak super, my sa dohodneme s hocikym, tento rok sme boli na Lomboku a takto sme si tiez na plazi dohodli sukromny vylet lodou na koralove ostrovy....

tenerifka
21. okt 2013

@esperanzita Videla som program na jednodnovy vylet, kde je Saona, Catalina a takisto plavba lodou po rieke, vlastne vsetko je v lodi....je to ako ekovylet, nijaka masovka, len neviem, ci to nebude na decka dost unavne

kika3112
21. okt 2013

@katarinnak maly ma v decembri 1 rok.

kika3112
21. okt 2013

@esperanzita my ideme tiez v decembri - odlietame na silvestra a sme tam 19 dni. Vy kedy odlietate? idete s cestovkou?

kika3112
21. okt 2013

@briketa myslis, ze je to v poriadku, ked maly bude mat iba zakladne ockovanie? pytala som sa na istitut ockovania a tam mi povedali, ze mi neodporucaju ist s malym, ze je to riskovanie, ze nieco chyti. A nam odporuca ockovanie proti hepatitide A a brusnemu tyfusu. Tak neivem :(

martina1305
21. okt 2013

my sme tam boli vo februari a nikto z nas neriesil ziadne ockovanie, dcera mala vtedy presne 4 roky

briketa
22. okt 2013

@kika3112 na 99,5% ano. To posledne pol percenta je na Tvojom rozhodnuti. Tak ako v Dominike moze nieco chytit zrovna na letisku vo Viedni ....

katarinnak
22. okt 2013

@briketa Ano len do rezortu ideme a na par vyletov 🙂

esperanzita
23. okt 2013

@kika3112 My odlietame 11.12., ano ideme cez cestovku 😵 Tak si užite dovolenku 😉 Je tam nádherne. Už sa teším.

kika3112
23. okt 2013

@esperanzita tak krasnu dovcu 🙂

miskamaj
23. okt 2013

@esperanzita ahoj, ak by si chcela, dam ti kontakt na jedneho pana z ciech, ktory v dominikanskej republike zije uz dlho rokov a robi tam sprievodcu. Za nami prisiel az do hotela hned 2. den a super vylety nam spravil 🙂

kika3112
24. okt 2013

@miskamaj a je aj lacny?

miskamaj
24. okt 2013

@kika3112 ahoj, neviem, co znamena pre Teba lacny. My sme v dominikanskej boli 24 dni a ten pan sa nam venoval 6 dni. Povodil nas kade-tade aj po miestach, kde bezne turisti nechodia. Zaplatili sme mu 600 dolarov, myslim, ze to, kolko sme toho videli a zazili, je to malo 😉

tenerifka
24. okt 2013

@miskamaj Kolki ste boli? Doplacali ste na benzin? Co vlastne bolo v tej cene zahrnute a co sa platilo extra?
Taky vylet na Saona stoji pre 4-clennu rodinku(2 dospeli + 2 deti) cca 200$(30$ hore-dole, zalezi na agenture), v cene maju aj napoje a jedlo, ale zasa neviem, ako je to riesene co sa velkosti skupiny tyka, lebo na vylet s dalsimi 20-imi turistami by som nesla, ani keby mi to zaplatili.
Mne sa tie sumy, co berie ten sprievodca zdaju OK

kika3112
24. okt 2013

aha, ja som to myslela v porovnaní s cestovkami,ktoré tiež tieto výlety organizuju. Niekto tu písal, že sa oplatí ísť na výlety s domorodcami, že to vyjde výhodnejšie. 🙂

miskamaj
27. okt 2013

@tenerifka ahoj, boli sme dvaja. Na 4 vyletoch sme boli spolu s manzelom a potom sme si dali obaja jeden samostatny vylet. Niekde bola v cene aj cesta, niekde nie. Ale vzdy sme sa dopredu dohodli, neoklamal nas ani o dolar. 200 dolarov na SAonu pre 4 osoby????? Tak my sme platili 20 dolarov/os. Ale my sme boli v Bayahibe (kde je pristav), takze preto tak malicko a boli sme tam v r.2010, takze ceny asi odvtedy narastli.

tenerifka
27. okt 2013

@miskamaj Aj my budeme v Bayahibe. Pozerala som stranky nejakych agentur, a tie ceny su naozaj sialene, myslim, ze tomu necham volny priebeh a nieco rezervujeme priamo tam, lebo nepotrebujem vylet s 50-imi ludmi naraz, my potrebujeme individualny vylet, sme tak zvyknuti. Tak pockam, az nas niekto oslovi na plazi, a urcite sa dohodneme k nasej aj k jeho spokojnosti 😀
Chcem sa ta spytat, co este sa oplati v okoli navstivit? Boli ste aj na isla Catalina? Alebo niekde inde? Nehladame nic take typu ZOO ci podobne, ale skor ozajstnu prirodu, kupanie, snorchlovanie. Ale aby sme nestretali masy turistov, aj ked je mi jasne, ze v DR je to asi dost zlozita poziadavka.....

miskamaj
27. okt 2013

@tenerifka ano, boli sme na oboch ostrovoch, ak sa troska zaujimate o historiu, urcite navrhujem na cely den Santo Domingo. Ak radi snorchlujete (inak v Karibiku nie je nejaky extra bohaty podmorsky zivot, na snorchel je naj Cervene more a Lakadivske more- MaleDivy) odporucam Samanu. No, my sme boli 2 dni aj vo vnutrozemi- tam masy turistov urcite nestretnete, len domacich. Ak ste milovnikmi kavy, urobte si v batozine priestor. Pochodila som uz kade-tade po svete, ale kava z DR je absolutne NAJ. Nekupujte to ale v suvenirovych obchodoch, tam si spominam na cenu cca 10 dolarov/ 0,5kg. My sme kupovali v normalnych potravinach za 70 centov 😀 (v DR sa neplati dan za produkty, ktore si sami dopestuju/vyrobia, preto take lacne). Brali sme 15kg 😀 Myslelii sme si, ze nam to na letisku zoberu, ale bolo im to jedno 😉

tenerifka
27. okt 2013

@miskamaj super, vdaka za tipy. Im je jedno, kolko vyvezies, problemy by ti mohli robit pri dovoze-vstupe do EU.
Je mi jasne, ze take snorchlovanie ako na Maledivoch ci Indoneii uz inde nezazijem, ale aspon nieco. Samana sa nateraz vylucuje, je to daleko, nabuduce objedname hotel v oblasti Las Galeras alebo priamo Cayo Levantado a pochodime aj poloostrov.
Este sa ta chcem spytat, aj v DR je ten trapny zvyk krajin tretieho sveta s dohadovanim cien? Aky mas celkovo pocit z domaceho obyvatelstva?

miskamaj
28. okt 2013

@tenerifka tak ohladne tej kavy, ak si dobre pamatam, tak sme boli upozorneni, ze tusim len 2kg na osobu mozme vyvazat. by som chcela vidiet ten pohlad letiskovych pracovnikov, ked videli v kufri naukladanych 30 balickov 😀 😀
No, co sa tyka tych cien, az tak si to nepamatam, po trhoch sme velmi nechodili, ale myslim, ze to bolo take normal, ziadne trapne natahovacky. Kupila som si tam nausnice (absolutna nadhera), len stali 400dolarov (to bolo v normalnom obchode) a babenka nevedela po anglicky ani ceknut, tak mi cenu v spanielcine vyjednaval ten nas sprievodca. Ale aby vyjednal 60dolarov zlavu, riadne sa teda zapotil. Vo vnutrozemi sme boli aj u jednej velkej rodiny na veceri, kde nas pozval sprievodca, aby sme zistili ako ziju ludia v tejto krajine. No poviem Ti, su to neskutocne usluzni ludia- fakt sympaticki. Doniesli sme detom len nejake sladkosti a to teda bolo radosti. V tejto krajine sa mi paci to, ze nik sa nikam vobec neponahla, kazdy ma na vsetko cas 😉 Len v hoteli, ak chcete nieco- to moze trocha vadit 😀 pre nich je moment 10 minut 😀 Vo vnutrozemi nas ludia normalne zdravili s usmevom. Tam pred kazdym domom je nieco na sedenie, kde si posedavaju a oddychuju a pri nohach vzdy pes. Ani neviem, kedy ti ludia pracuju 😀 Na tento vylet si velmi dobre spominam.

sisaka
28. okt 2013

@tenerifka otazka bola sice pre niekoho ineho, ale dovolim si odpovedat. Mne to natahovanie o cenu liezlo v Dominikanskej pekne na nervy a to je vlastne to jedine, co mi tam vadilo. Som typ, ktory ma rad, ked pride do obchodu vyberie si co chce zaplati a ide prec. Tam nas tahali do obchodov, doslova sa bili o to, do ktoreho obchodu vkrocime, presviedcali nas, ze musime aj do toho, lebo to ma bratranec, ci co .... + natahovanie sa o cenu. Cena prihodena o 200%, manzel sa tam s nimi handrkoval aj pol hodiny, kym nieco kupil, 3 x vysiel z obchodu a podobne .... No nic pre mna, keby bolo na mne, tak tam ani nic nekupim, kedze sa nemienim s niekym natahovat o cenu. Najhorsie bolo, ze sa to dialo napriklad aj napr. v ZOO, len co tam clovek vkrocil musel sa predrat cez predavacov a inych poskytovatelov sluzieb, od zapletania vrkocov, az po osobnych sprievodcov .... dost to zneprijemnovalo celu navstevu. To iste sme mali aj v rezorte, po ceste do restauracie nastavani ludia, co ponukali kadejake vylety a pod. vkuse, kazdy den otravovali ....

miskamaj
28. okt 2013

@sisaka to fakt? My sme boli vyse 3 tyzdnov, ale taketo sme nezazili. V rezorte, kde sme boli, mali tito predajcovia pristup len raz za tyzden, to mali vyhradeny priestor, ale mimo cesty do restauracie. Takze kto chcel, isiel sa tam pozriet/ nakupit, kto nechcel, lahko sa im vyhol. Podobne sme to zazili aj v Mexiku a vo Venezuele. Na Kostarike sme dokonca za cely pobyt nestretli v rezorte ziadneho predajcu.

sisaka
28. okt 2013

@miskamaj predajcovia suvenirov boli 1-2 x za tyzden, uz si nepamatam, ale tito ponukaci sa tam vzdy nejak dostali a otravovali kazdy den. My sme ich vyuzili na vylet do ZOO aj na vylet na vidiek, kedze boli ovela lacnejsi ako ponukali cestovky, akurat clovek riskoval, ze zo zajzadu nebude nic, alebo bude nejaky problem. Nas zabudli vyzdvyhnut z tej ZOO, musela som vyvolavat, aby pre nas prisli a nastastie aj prisli, ale stretli sme tam jeden par, co tam tiez cakal na autobus a ti boli dost pesimisticky a vravelil, ze isli na stvorkolky a nechali ich tam a mali problem dostat sa nazad do hotela.

tenerifka
29. okt 2013

@sisaka No mam radost, tak to nie je typicke len pre azijske krajiny, no aspoñ viem co mam cakat.

@miskamaj Kostarika je uplne iny level, takisto ju mam v zozname moznych buducich dovoleniek, ale to nie je o lezani na plazi

Baby, tak mam tie vylety risknut cez miestnych? Ako spoznam, ci su seriozni? Nemam predsudky, ale ma zaujima, su vsetci cernosi/mulati?

miskamaj
29. okt 2013

@tenerifka ahoj, pravdupovediac, velmi si nepatam farbu pleti domacich v DR, ale co sme boli v "strednej" amerike, tak sme stretali vsetky odtiene pleti. Co som si ale vsimla v hotelovych rezortoch, ze cim svetlejsia plet, tym vyssia pozicia. Naozaj ti neviem poradit, od koho je lepsie zobrat zajazdy, je to fakt individualne. Co su moje skusenosti, tak v DR sme mali ceskeho sprievodcu (ktory je ale v podstate domaci, kedze tam zije uz dlho dlho) a spokojnost na 100%, v Mexiku sme si zobrali tiez cechov (ktori tam ziju), ale to bola katastrofa, ale absolutne totalna. Tak sme potom ostatne riesili cez miestnych. Vo Venezuele sme sli cez cestovku, ale stretli sme len masovky, ako tomu hovoris ty, na Kostarike sme boli cez miestnych a spokojnost bola. Myslim si, ze ak chcete vidiet "nieco viac", risknite to cez domacich, nielen preto, ze su lacnejsi, ale aj preto, ze svoju krajinu poznaju ovela lepsie ako clovek z cestovky, ktory mohol byt vyslany do krajiny len na chvilu.

katarinnak
30. okt 2013

@miskamaj
Ahoj, mohla by som aj ja poprosit kontakt na toho cecha? Dakujem

gabrielita87
28. nov 2013

Ahojte baby, ja by som sa chcela spytat ci sa oplati ist do Dominiky aj v juli? Chceme tam ist s buducim manzelom na svadobnu cestu...cca 21.jula by sme chceli odletiet...odporucate tie co ste tam boli ci ani moc nie? A je lepsie ist cez rakusku resp. nemecku cestovku? Dakujem vam mockrat 🙂 krasny den vam zelam vsetkym. G.