Dovolenka pri mori s ročným dieťaťom a nesúhlas rodiny
Ahojte maminky, možno som jediná ktorú to trápi no tento rok sme sa s manželom rozhodli že pôjdeme na dovolenku aj s ročným synom. Manžel so synom pri mori ešte nikdy neboli, ja som bola kedysi dávno s rodičmi. Chceme ísť pravdepodobne last minute niekde na sever Talianska, prípadne možno Chorvátsko no tam to vôbec nepoznám len problém nastal taký, že keď som to spomenula pred mojou maminou tak tá oči plné strachu a sĺz že kde tam chcem s takým drobcom ísť, či sa nebojím že dostane hnačky, teploty, choroby a čo tam s ním budem robiť keby sa mu niečo stane a podobne. Chceme ísť autom keďže manžel by do lietadla nevstúpil a autobus nás neláka. Tam tiež nastal problém že čo keď nebude chcieť toľko sedieť v aute, čo keď bude veľmi teplo.... Syn v aute pohode vydrží, samozrejme ešte sme nešli takú diaľku ale však keď bude plakať zastavíme, keď bude chcieť pobehať to isté. Keď nebude chcieť spať tak zastavíme a uspime v kočíku, z toho zatiaľ strach nemám. Stravu chcem tiež vlastnú, doma by som si namrazila jeho papanie a nedávala by som mu nič odtiaľ. Ja neviem teraz ako reagovať. Svokre sme ani nespomínali lebo to je moja mamina krát tri 😁 takže tam jedine na hotovú vec že ideme.
Môj manžel je teraz na vážkach lebo samozrejme počúva aj moju maminu a teda už má obavy aj on.
Išli by ste s ročným dieťaťom takto alebo chodíte? Dá sa to zvládnuť aj s tým že si tam oddycnete?
Uplne v pohode s rocnym dietatom. Len mi nie je jasne, ake jedlo chces namrazit. Idete autom a treba sa pripravit aj na zapchy. Pokial budete robit zastavky, tak o to dlhsie bude to jedlo sa rozmrazovat. Ja by som take ani neuvazovaka, v Taliansku kupis vsetko, ceny su velmi podobne ako na Slovensku. Kupis a prikrmy nabrbles aj tam
@bodkolienka81 ale ved ja nepíšem, že nikto nikdy nikam nechodil, ale rozhodne sa kedysi nechodilo na dovolenky tak často a s úplne malými deťmi tak ako sa chodí teraz. My sme tiež boli prvý krat v Bulharsku s rodičmi vlakom, ale to sme mali my deti okolo 10 rokov a v mojom okolí to bol vtedy taky štandard, s batoľatami sa odvážili vtedy na škodovkach a vlakmi asi len také dobrodružnejsie typy ako boli možno tvoji rodicia
My sme tiez boli minuly rok na severe Talianska autom s rocnym dietatkom. Vybrali sme si vhodný rezort, malemu sa uzasne pacilo, nic sa mu nestalo. Treba sa slusne podakovat za nazor a urobit si podla seba 😉
Toto je záležitosť staršej generácie, za ich čias sa celkovo menej cestovalo a s dieťaťom vôbec aspoň do 3 rokov alebo dlhšie. Môjmu otcovi sa kolegovia čudovali, keď ma brali k moru ako 6 - ročnú, že to budú len starosti. To bol začiatok 90. rokov. Aj sa to dá chápať, boli menej vybudované diaľnice, autá hrkotavejšie a menej pohodlné. My sa chystáme tiež na S Tal., dcérka bude mať 8 mes. Už sme boli v Tatrách, keď mala 4 a bolo to super, asi tým, že sme aj my boli oddýchnutí a dobre naladení, tak aj ona bola kľudnejšia ako doma, dobre sa jej spalo, veľa na čerstvom vzduchu...
Cestovania by som sa nebála ani cez deň, synček je super, dobré, kľudné dieťa, začína teraz behať ale keď ho posadím tak sedí :D
A s tým jedlom, brali by sme samozrejme mrazničku a v tom by som mala namrazené jedlo keďže on ešte nespapá všetko a zas mať tam starosti s tým že budem vyvárať... Chcem si na dovolenke aj oddýchnuť a nie stáť pri hrncoch.
A ten názor mojej maminy si samozrejme beriem ku srdcu, veď je to moja mamina ale zas už sme sa rozhodli a chceli by sme skúsiť tak som chcela vedieť či sú aj nejaké mamičky čo takto cestujú a zvládli to bez problémov. Ona nie je zrovna dobrodružný človek, skôr domased čiže preto ten strach 🙂 neberiem to ako veľkú prekážku, keď poviem že ideme myslím že nebude nám schovávať kufre :D
A ešte som sa chcela opýtať, keď cestujete s takým maličkým autom púšťate klimatizáciu? Samozrejme nie tak že šok keď sa otvoria dvere, skôr na taký príjemný vzduch.
A poistenie stačí také čo sa dáva ku dovolenkám alebo nejaké špeciálne?
Veľmi pekne ďakujem za všetky komentáre, veľmi mi pomohli a určite som rozhodnutá že lepšie ísť k moru ako ku bazénu 🙂 verím že keď budem v pohode ja s manželom bude aj synček a jeho systém sa nezmení ani tam 🙂
@bobula46 No ešte som chcela ak sa rozhodnete vyraziť večer budeš cestovať celú noc, ale musíš počítať s tým, že kľúče od izby dostanete až okolo 13 - 14hod takže unavená a v teple budeš musieť byť vonku. Cez deň ideš zas v tej horúčave a s klímou a keď chytnete tie zápchy od Benátok tak hrôza. My mame vyskúšané všetko a po najnovšom už chodíme tak, že si pospíme do tej 2-2:30 ráno už máme všetko v aute od večera, len sa oblečieme dáme veci do prenosnej chladničky a vyrážame. Tak nie sme taký unavený neviem odkiaľ ste mi sme z KE takže to máme dosť ďaleko takže preto tak. Poistenie ti stačí to co dáva cestovka.
Teda neviem ake máte auto ale ta klíma v aute aj ked je na plno pri horúčavách nikdy nedosiahne nízku teplotu možno tak v mercedese ale nie v bežnom aute
@bobula46 bez klímy v aute by som nikde nešla a už vôbec nie s malým dieťaťom. Treba normálne pustiť klímu, nie na zamrznutie, ale na prijemne, ja si dávam napr. Na 20 stupňov, však to si nastaviť podľa seba, ako ma kto rad. V Taliansku ste za pár hodín, ak pôjdete cez noc, tak klímu využiješ minimálne.
Decká s nami chodia na dovolenky od malička, syn bol prvý krat dokonca ako 3 mesačný cca 12 hodín cesty a v pohode. Ja som so sebou jedlo nikdy nenosila, ale keď ti je to viac vyhovuje, to je už na tebe.
@mmoni89 my tak do hodiny oK, ale potom uz cisty des..... nikdy nespala v sedacke tolko, co doma v postielke, alebo v kociku.... raz sme aj na SK po ceste na lyzovacku , a to mala uz takmer 2r, museli zist z dialnice a zastavit, lebo chytila taky amok, ze chce ist za ocinom, ktory soferoval, ze sa to nedalo... uplne vrieskala, zachadzala sa a my uz na nervy.. 2 dni sme sa vspamatavali z tej 3hodinovej cesty psychicky :D
My s malou cestujeme asi od pol roka, najpr na par dni ale už keď mala mesiac sme boli vo Viedni potom Budapešť, Praha, Poľsko, potom letecky 11 mesiacov Turecko, 13 mesiacov Sicilia a stale, je fajn mat dobre poistenie, niekedy môže chytiť niečo z klímy v hoteli a podobne, ale napr. v Turecku pri rezorte super starostlivost, automaticky robili CRP keď zachripla atd...
Boli sme v Chorvátsku s ročnou a bolo to v poriadku. Šli sme v noci. Celú ju prespala v autosedačke 🙂
Toto iste moja mama 🤦♀️ Dcéra mala 11mesiasov keď sme išli do Chorvátska a moju mamu skoro šľahalo. Normálne mala nervy že ju beriem a ešte že keď si chceme užívať tak jej ju mám dať a ísť bez nej 😄
Nedala som jej ju, boli sme, bolo úžasne. Nepočúvaj dristy z okolia to je vaša vec kam idete s malým 🙂
Necitala som komentare, ale napisem ti vlastnu skusenost Nas maly mal 8 mesiacov, ked sme boli1. V Chorvatsku. Pokial pojdes do krajin s podobnou klimov ako je u nas nic sa nestane. Pre nas to bola naj dovolenka. Teraz ma maly cez 3 roky a sme opat, pre tehotenstvo sme isli v uz teraz vtedu sme boli v septembri.
Určite je lepšie ísť s takým malým ako so staršími... malé deti malé problémy veľké deti veľké problémy 😆 a destinácie ste vybrali v Európe nič Vám tam nehrozí... my s deťmi cestujeme dosť veľa či autom letecky loďou vlakom atd ... 1x som dokonca bola s 6 mesačným sama ;)
Ahoj napíšem ti tak ako sme to mali by a rozhodnutie je samozrejme úplne na váš prvý krát sme išli s dcérkou na dovolenku keď mala čosi okolo roka letecky do Bulharska to ale nebola dovolenka presne ako tu už jedna pani písala mala chcela len behať mora sa bála do neho ani za svet stále sme za ňou len behali a to sme boli dvaja a poviem ti že to nebola dovolenka len zmena prostredia nič viac voebc sme si neoddychli ale keď sme boli už minulý rok mala skoro 3 bolo to úplne iné už všetko chápala všetko ju bavilo mora sa vôbec nebála dokonca stále do neho chcela ísť človek si oddýchol a neviem sa dočkať teraz keď už má skoro 4 a už je to s ňou úplne pohoda napapa sa sama oblečie sa sama a veľmi sa teší ku moru ťažké si to užije aj ona a keďže už chodí do škôlky tak ľahko si aj nájde kamošky a je viac kolektívna..takže za mňa určite dovolenku tak s malým dieťaťom neodporúčam ale to už musíte vy vedieť aké máte dieťa 😉
@bobula46 - my si zapíname klimtizáciu tak, že na normálny, dýchateľný vzduch, a keď sa už blížime ku cieľu, a vieme, že budeme vystupovať, tak to postupne navyšujeme, aby sa teplota blížila vonkajšej, aby to nebol moc šok. Ale nesedíme v aute v 30 stupňoch, keď vonku je 36 a praží nám cez okná slnko. Tie posledné kilometre to nejako teda vydržíme. Ale väčšinou ideme na noc, takže moc tú klimatizáciu púšťať nemusíme - obvykle až cestou domov, kedy vyrážame popoludní (aby sme sa vyhli zápcham).
@bobula46 ahoj... My sme boli minulý rok s rodinkou, ktorá mala dcéru vo veku 8 mesiacov... A dovolenka dopadla super... Nad očakávanie.... Vy si poznáte dieťa a ste rodičmi... Keď viete že to zvládnete, nemá vám nik v tom brániť... Vyjadrili svoj názor rodičia, ale aj tak si urobíte podľa seba, ako to vám vyhovuje... Boli sme v Chorvátsku... Je to autom cca 1000km,cize 10 hodín cesta bola super... Určite choďte, zážitok super a určite lepšie, ako byť tu na sk na kúpaliskách... 🤗
@bobula46 - ešte mi napadlo, poistenie sa v dnešnej dobe dá vybaviť aj v banke k platobnej karte. Manžel si ho vybavil ku svojej platobnej karte k účtu- je to celoročné cestovné poistenie pre neho a rodinných príslušníkov žijúcich v spoločnej domácnosti. Finančné krytie je také, ako pri bežných komerčných poisteniach, stojí to cca 30+€ na celý rok. Výhoda je, že nemusíme zakaždým, keď niekde vycestujeme za hranice (čo i len na 1 deň do ZOO do ČR alebo do Poľska alebo kde) riešiť extra nejaké poistenie. Platí to vari pri cestách do zahraničia do 30 dní (to si nie som istá, či do 30 alebo až do 90).
A mrazené jedlo je zbytočné (aj vláčiť mrazničku) - minimálne do Talianska nosiť jedlo sa neoplatí (my si nosíme ich potraviny domov), ale ak si chceš uľahčiť varenie, skôr si skús zavariť na do fľašiek mäsko nejaké, na mieste to len ohreješ a dorobíš ryžu, zemiaky alebo cestoviny.
Ahoj, mi ideme za dva tyzdne do omishu, chorvatsko. Autom asi 8 hodin. Jedlo beriem pre moju rocnu dceru iba nas sunar, ostatne potraviny bezproblemov dostanes kupit tam, ci uz francuKo alebo chorvatsko. Hnaciek sa nebojime absolute, no problem, nehrozia. To keby ste isli do hurghady alebo tak, Tak zvyknu byt hnacky. Lieky beriem svoje, teplomer, na alergiu a, ustipnutie fenistil a dithiaden, keby bolo treba, lieky na teplotu-cipky, napr Panadol ci nurofen. A kvoli mojej starsej a mne zvyknem brat kvapky do usi. Ak skocis ku obvodnej lekarke, sama ti doporuci co zobrat a prespise recept na fenistil ci dithiaden ak nemas. Aspon moja skusenost v BA.
Potom by som zobrala asi vlastny opalovaci krem co mas na malom vyskusany nech sa ti zbytocne nevyhadze.
A posledna vec, oddychnes si rovnako ako doma, budes musiet behat okolo deti, ale aspon pri Mori.
Urcite sa toho neboj. Drzim palce
necitam diskusiu, len pridam..
pri mori sme boli 2x s detmi, prvy krat ked mal prvy syn 3r a dcera 1,5r.. druhy krat minuly rok ked mal prvy syn 6r, dcera 4,5 a treti syn 1,5r.. na vsetky vylety a dovolenky chodime len my 5ti, na vylety s prespanim aj v zahranici bol napriklad treti ked mal asi 6m, chodime casto a radi kamkolvek..
s detmi travime cas radi a tak mame na tieto nase akcne vylety pekne spomienky.. mamu uz nemam 16r, svokra nas nastastie berie ako dospelych ludi a tak si neviem predstavit, ze by sa ma niekto snazil presvedcit ze to nie je pre nas dobre..
jasne ze sa to da zvladnut a uzijete si ze uvidite kusok sveta.. mamine povedz ze uz nie si mala, mas vlastne dieta tak sa o neho snad vies postarat aj pri mori 😉
@miramia no tak to s tym neni celkom pravda. Doma je obmedzeny priestor, svoje pohodlie, svoje hracky... pri mori dlha plaz a dieta sa rozbehbe a utekaaaaa😂😂😂🤦♀️🤦♀️ ,ale teda niektore aj sedia a hraju sa s kamienkami,pieskom.. my sme to stastie nemali,ja som si oddychla az doma😂
Tak ja sa tiez cudujem rodicom co chodia s tak malymi detmi na dovolenky. Ako chapem tvoju mamu ono sa vsetko z toho moze stat. Zas na druhej strane vy ste rodicia, popozeraj si kam.chete ist, chodte v noci predsalen vydrzi lepsie v aute a robte prestavky. Pozri si kde budes mat vnokoli nenocnice keby daco a telefonne c. Na miestnu pohotovost. Chorvatsko je predsalen ako slovensko aj hygienou a pod. A nabal si lekarnicku. Mam v okoli pripady ze kamosky aj v nenocnici boli s takymi detmi ale vudy to dobre dopadlo. Ka som sla az s troj rocnou skor som sa bala.

@bobula46 my sme šli s malým keď mal 11mesiacov. Nič mu nebolo. Cestovali sme autom na noc. Väčšinu cesty prespal. Len tým ze bol ešte kojeny sa občas potreboval napapať.